Διονυσιακά δρώμενα στην κοιλάδα του Λίγηρα

Διονυσιακά δρώμενα στην κοιλάδα του Λίγηρα Facebook Twitter
Στη φετινή διοργάνωση Salon de Vins Demeter γιόρτασαν τα 100 χρόνια από το μανιφέστο «Farmers’ Course» του Rudolf Steiner, πατέρα του βιοδυναμισμού.
0

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΑΝ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ της νέας χιλιετηρίδας, όταν πέρασα για πρώτη φορά την πόρτα του bistrot-bar à vin Le Baratin. Από την υποβαθμισμένη συνοικία της Belleville στο βορειοανατολικό Παρίσι ξεκίνησε η κουλτούρα –σε ό,τι αφορά την κατανάλωση– των κρασιών ελαχίστων παρεμβάσεων, για να φτάσουμε σχεδόν 25 χρόνια αργότερα σε καταστάσεις αφορισμών και υστερίας.

Θεωρητικά οι εναλλακτικές τάσεις κάθε δραστηριότητας έπρεπε να περιέχουν γερές δόσεις ανεκτικότητας, πρακτικά όμως καταλήγουν να γίνουν δόγματα.

Επιπλέον, αυτό που με τα χρόνια εξελίχθηκε σε «κίνημα νατουραλιστών» είναι κατακερματισμένο, καθώς οι ομάδες βάζουν συνεχώς αναχώματα μεταξύ τους σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις για το πώς και το γιατί χαρακτηρίζονται τα κρασιά. Καταστάσεις που συχνά θυμίζουν την ιδεολογική διαφοροποίηση μεταξύ μαρξιστών-λενινιστών και λενινιστών-μαρξιστών. Όμως στη ζωή, πόσο μάλλον στο κρασί, μας ενώνουν περισσότερα από όσα μας διχάζουν. 

Οι οινικές εκδηλώσεις δεν είναι μόνο για δοκιμές αλλά και για παραγωγή συμπερασμάτων. Πρώτο και κύριο, ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει κάποιες ποικιλίες αμπέλου με ταχύτητα που δεν προλαβαίνουμε να συνειδητοποιήσουμε. Δεν αναφέρομαι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Με αυτές τις σκέψεις επέστρεψα από τις εκθέσεις κρασιών του Λίγηρα, που όλες έχουν ως προϋπόθεση την ήπια διαχείριση του αμπελιού και τις ελάχιστες παρεμβάσεις κατά τη διαδικασία οινοποίησης. Οι διαφορές μεταξύ τους είναι ότι κάποιες ζητάνε για τη συμμετοχή πιστοποίηση από επίσημους φορείς για τη βιολογική καλλιέργεια ή τις βιοδυναμικές πρακτικές, υπάρχουν όρια θειωδών χαμηλότερα από εκείνα που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, υπάρχει επιτροπή που δοκιμάζει τα κρασιά και επιλέγει ποια έχουν τη δυνατότητα να παρουσιαστούν στο κοινό. Τέλος, υπάρχουν και κάποιες εκδηλώσεις που «προϋποθέτουν» κάθε λογής οινολογικό σφάλμα ως προνόμιο, χωρίς να απασχολεί η κακοποίηση των γευστικών μας καλύκων. 

Διονυσιακά δρώμενα στην κοιλάδα του Λίγηρα Facebook Twitter
H πόλη Angers, που έχει 150.000 κατοίκους, βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Λίγηρα.

Με επίκεντρο την πόλη Angers, που έχει 150.000 κατοίκους, στην κοιλάδα του ποταμού Λίγηρα, παρουσιάζονται ταυτόχρονα οι παρακάτω εκδηλώσεις, με αντίτιμο για την είσοδο από €5 έως €10. Συμμετέχοντες και επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη δίνουν ραντεβού κάθε χρόνο για να δοκιμάσουν και να γιορτάσουν. 

Salon Madavin Greniers St-Jean, έκθεση-θεσμός από τους εμβληματικούς οινοποιούς Nicola Joly και Mark Angeli. Οι 250 εκθέτες προσδοκούν την έκφραση των προελεύσεων μέσω βιολογικών και βιοδυναμικών πρωτοκόλλων. Άρτια διοργάνωση, «βαριά» ονόματα, όρεξη και αντοχές να έχει κανείς για να δοκιμάζει.

Les Pénitentes, εκδήλωση σε περιβάλλον ελευθεριότητας, χωρίς πρωτόκολλα. Έχει κάποιες αξιόλογες συμμετοχές και μπορείτε παράλληλα να συναντήσετε νέους οινοποιούς, που σε λίγα χρόνια θα έχουν περιζήτητα κρασιά.

Les Vins Anonymes, εκδήλωση χωρίς πλαίσιο, που απευθύνεται σε σκληροπυρηνικούς. Αν στο dark room ενός club η επιλογή γίνεται με την αφή, φανταστείτε ότι στην Anonymes γίνεται με την όσφρηση.

Salon Chai!, εκδήλωση αποκλειστικά για επαγγελματίες, που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά, από οινοποιούς που αγοράζουν σταφύλια (πιστοποιημένα βιολογικά ή βιοδυναμικά) από συμβαλλόμενους αμπελουργούς, χωρίς να έχει σημασία η γεωγραφική προέλευση. 

Διονυσιακά δρώμενα στην κοιλάδα του Λίγηρα Facebook Twitter
La Dive Bouteille ή, αλλιώς, εκδήλωση «ταξίδι στο κέντρο της γης».

La Dive Bouteille ή, αλλιώς, εκδήλωση «ταξίδι στο κέντρο της γης». Στη πανέμορφη Saumur (45' από την Angers), υπάρχουν σπήλαια τρωγλοδυτών που ανήκουν στο Maison Ackerman, όπου αποθηκεύονται τα αφρώδη κρασιά. Η Dive λοιπόν πραγματοποιείται σε αυτό το μοναδικό περιβάλλον, το οποίο κάθε άλλο παρά για δοκιμή κρασιών ενδείκνυται, αλλά υπάρχουν σπουδαίες συμμετοχές στους υποφωτισμένους διαδρόμους. Αν μάλιστα ντυθείτε clochard (περιφερόμενος ζητιάνος), θα κυκλοφορείτε όπως οι περισσότεροι εκεί μέσα. Μοναδική προϋπόθεση, να μην πάσχετε από κλειστοφοβία.

Salon de Vins Demeter, έκθεση με τη συμμετοχή εκατοντάδων οινοποιείων, που εφαρμόζουν πιστοποιημένα βιοδυναμικές πρακτικές. Στη φετινή διοργάνωση γιόρτασαν τα 100 χρόνια από το μανιφέστο «Farmers’ Course» του Rudolf Steiner, πατέρα του βιοδυναμισμού.

Οι οινικές εκδηλώσεις δεν είναι μόνο για δοκιμές αλλά και για παραγωγή συμπερασμάτων. Πρώτο και κύριο, ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει κάποιες ποικιλίες αμπέλου με ταχύτητα που δεν προλαβαίνουμε να συνειδητοποιήσουμε. Δεν αναφέρομαι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά στην αύξηση της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, ο χαρακτήρας της ποικιλίας Chenin Blanc έχει εντελώς αλλάξει οργανοληπτικά. Όποια τυπικότητα γνωρίζαμε, δυσκολευόμαστε πλέον να τη διακρίνουμε. 

Σε διάσημες προελεύσεις φυτεύουν άλλες ποικιλίες (άρα χάνεται το κύρος της προέλευσης), που είναι πιο ανθεκτικές στα νέα δεδομένα. 

Διονυσιακά δρώμενα στην κοιλάδα του Λίγηρα Facebook Twitter
Μετά τις εκθέσεις, επισκέφθηκα τον δυτικό Λίγηρα και συγκεκριμένα τον τόπο προέλευσης των λευκών κρασιών Muscadet, που προέρχονται από την ποικιλία Melon de Bourgogne.

Ταυτόχρονα, υπάρχει στροφή σε υβριδικές ποικιλίες, για να «αντέχουν». Όμως εδώ προκύπτουν ερωτήματα όπως: οργώνει κάποιος το αμπέλι με άλογο, εφαρμόζει μεθόδους οινοποίησης πολλών γενεών πίσω, υπάρχει ιδεολογική συνέπεια όταν φυτεύει ποικιλίες εργαστηρίου;

Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος, πιο λυπηρή από όλες τις παραπάνω, που αφορά το οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο ανατρέπει κάθε έννοια βιωσιμότητας από νέους αμπελουργούς. Μετά τις εκθέσεις, επισκέφθηκα τον δυτικό Λίγηρα και συγκεκριμένα τον τόπο προέλευσης των λευκών κρασιών Muscadet, που προέρχονται από την ποικιλία Melon de Bourgogne. Στη διαδρομή προς τα οινοποιεία, όπου είχαν κανονιστεί δοκιμές, παρατήρησα πολλά εγκαταλελειμμένα αμπέλια. Ρώτησα την αιτία, για να λάβω την αποστομωτική απάντηση «πάνω από το 50% των αμπελουργών της περιοχής είναι σε ηλικία σύνταξης ή πλησιάζουν σε αυτή. Με την αβεβαιότητα που διέπει την αγροτική οικονομία και τους περιορισμούς που επιβάλλει στην αμπελοκαλλιέργεια η Ευρωπαϊκή Ένωση, κανένας νέος δεν είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί».

Κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής στην Αθήνα, επεξεργαζόμουν τις σημειώσεις από το ταξίδι. Κυρίαρχο το αίσθημα ικανοποίησης από τις δοκιμές εκατοντάδων κρασιών, με μια δόση αβεβαιότητας για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, μετά και τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων αγροτών και τη «νίκη» που πέτυχαν οι Γάλλοι, με την αναστολή του σχεδίου περιορισμού χρήσης των παρασιτοκτόνων. Θυμήθηκα την επίσκεψη στην περιοχή του Jura το 2019, τέτοιες ημέρες. Εκεί λοιπόν, είχα τη τύχη να συναντήσω τον «πατριάρχη των κρασιών του Jura», τον υπερήλικα Pierre Overnoy. Στην κουζίνα του σπιτιού του, έκανε κυριολεκτικά μια πολύωρη διάλεξη για τα κρασιά της περιοχής, στην οποία κατέληγε: «Με ρωτούν συχνά γιατί ποτέ δεν χρησιμοποίησα ζιζανιοκτόνα και άλλα φάρμακα στο αμπέλι. Ο λόγος είναι απλός και βρίσκεται στις ελβετικές βιομηχανίες φυτοφαρμάκων κατά τη δεκαετία του ’60. Τότε λοιπόν, επειδή η νομοθεσία της Ελβετίας δεν επέτρεπε τη χρήση τέτοιων πρωτοεμφανιζόμενων σκευασμάτων, περνούσαν οι έμποροι τα σύνορα κι ερχόντουσαν στην περιοχή μας, προκειμένου να εφαρμόσουμε δοκιμαστικά τη χρήση τους, με προνομιακούς όρους. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο είδα τι συνέβη στη γη όσων δέχτηκαν και ορκίστηκα ποτέ να μην τα χρησιμοποιήσω».

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ