Δοκιμάζοντας τα ανανεωμένο μενού του Monsieur Barbu

Δοκιμάζοντας τα ανανεωμένο μενού του Monsieur Barbu Facebook Twitter
Το μοσχαρίσιο carpaccio που η Ναταλία Δοκουμετζίδη, ιδιοκτήτρια του μαγαζιού, επέμενε να δοκιμάσω.
0

Κάθε φορά που σκέφτομαι το αγαπημένο μου στέκι για brunch και καφέ, το Monsieur Barbu, στο Κουκάκι, έρχεται στο μυαλό μου το τραγούδι «Κάθε Σεπτέμβρη» του Φοίβου Δεληβοριά. Ίσως γιατί κάθε αρχή φθινοπώρου συνηθίζω να κατεβαίνω προς τη μικρή πλατεία της Φαλήρου και να κάθομαι σ' ένα από τα τραπεζάκια που βρίσκονται τακτικά τοποθετημένα έξω για να πάρω μια δυνατή γεύση πόλης, όμορφων ανθρώπων και νόστιμων γλυκών και αλμυρών εδεσμάτων.


Αυτό τον Σεπτέμβρη είχα πολλά περισσότερα να δοκιμάσω από όσα συνήθως δοκίμαζα. Το Monsieur Barbu, έχοντας και πάλι στο δυναμικό του τον chef Γιώργο Τριανταφύλλου, έχει προχωρήσει σε μια γενική ανανέωση του μενού του, υποστηρίζοντας ακόμη περισσότερο το κομμάτι που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «early drinks», χωρίς φυσικά να μειώνει την παρουσία του πρωινού ή του δεκατιανού που παραμένουν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του και σταθερή αξία του μαγαζιού.

Έτσι, τα τούρκικα τηγανιτά αβγά έρχονται πια σερβιρισμένα πάνω σε χειροποίητο flatbread και συνοδευμένα με πέστο λιαστής τομάτας, γιαούρτι με ξύσμα λεμονιού και τρίμμα φέτας. Ελαφρά spicy πιάτο που δεν το χορταίνεις ποτέ αφού το ίδιο καλά απολαμβάνεται τόσο ως δεκατιανό όσο και ως μεσημεριανό.

Μπορεί η νέα σεζόν να έχει αρχίσει με αντικειμενικές δυσκολίες αλλά γύρω μας εξακολουθεί να υπάρχει η ομορφιά και άνθρωποι που πασχίζουν να ικανοποιούν τις επιθυμίες μας, προκαλώντας ευχάριστα την γεύση μας.

Δοκιμάζοντας τα ανανεωμένο μενού του Monsieur Barbu Facebook Twitter
Τηγανιτά αβγά σερβιρισμένα πάνω σε χειροποίητο flatbread και συνοδευμένα με πέστο λιαστής τομάτας, γιαούρτι με ξύσμα λεμονιού και τρίμα φέτας.


Αγαπημένο και πλούσιο το Buddha Bowl Salad, θα το εκτιμήσεις σίγουρα, ακόμη και αν δεν είσαι vegan και έχεις συνηθίσει να παραγγέλνεις στα παιδιά ένα από τα επικά τους μπέργκερ. Τι μαγικό βρίσκεται σε αυτό το πιάτο; Μάλλον όλα όσα χρειάζεσαι για να έχεις ενέργεια όλη την μέρα ή να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου μετά από μια έντονη νύχτα. Σαλάτα κινόα, χούμους με παντζάρι, ρεβίθια, ντοματίνια, αγκινάρα, ρόκα, κολοκυθάκι, κουκουνάρι και ραπανάκι σε απόλυτη αρμονία και τέλεια συνεργασία.


Αξεπέραστο και εμπνευσμένο θεωρώ το Dutch Baby, είτε στην αλμυρή είτε στη γλυκιά εκδοχή του. Ένα πιάτο που δύσκολα θα βρεις αλλού και θα ήταν εντελώς άστοχο να φτάσεις μέχρι το Κουκάκι και να μην το δοκιμάσεις. Πρόκειται για pancakes φούρνου, με προετοιμασία που ξεπερνά το μισάωρο και toppings που έχει προσθέσει εμπνευσμένα η Ιωάννα Χαλμούκη, aka Πάστα Φλώρα, σταθερή συνεργάτιδα του μαγαζιού εδώ και χρόνια. Τα αλμυρά Dutch Baby έχουν μπόλικο τσένταρ, μπέικον, αβοκάντο, ντοματίνια και σιρόπι λάιμ, ενώ τα γλυκά είναι γεμάτα από μια απαλή κρέμα λεμονιού και σάλτσα κόκκινων φρούτων.

Δοκιμάζοντας τα ανανεωμένο μενού του Monsieur Barbu Facebook Twitter
Buddha Bowl Salad


Ωραία τα pancakes, ωραίες και οι τριπλοτηγανισμένες πατάτες με κρέμα φέτας και χοιρινή μπριζόλα. Και όταν λέμε τριπλοτηγανισμένες, το εννοούμε. Μια ολόκληρη διαδικασία προετοιμασίας μέχρι να καταλήξουν στο πιάτο τραγανιστές και πεντανόστιμες, για να εξαφανιστούν σε λίγα δευτερόλεπτα από μπροστά μας, αφού όλοι αγαπούν τις πατάτες και όλοι θα τριπλοαγαπήσουν τις συγκεκριμένες, που φαίνεται να κρύβουν μέσα τους λίγο από ευτυχία.


Και αφού η ώρα είχε πια περάσει, είπα να συνεχίσω με ένα ποτήρι κρασί και μερικές μπρουσκέτες που ήξερα ότι ο Γιώργος τις περιποιείται ιδιαίτερα. Είχα δίκιο. Οι μπρουσκέτες που έρχονται σε τριλογία καλύπτουν όλα τα γούστα, καθώς μπορείς να γευτείς από μους μανιταριών με κοτόπουλο μέχρι τυροκαυτερή με καπνιστό σκουμπρί και σοφρίτο ντομάτας με vegan τυρί και πέστο ρίγανης.

Στα καλά νέα, να πούμε ότι όλες οι ετικέτες κρασιών του Barbu σερβίρονται πια και σε ποτήρι για να μπορείς να απολαμβάνεις όσο ακριβώς θέλεις χωρίς να είσαι αναγκασμένος να αγοράσεις μπουκάλι. Εναλλακτικά, βέβαια, υπάρχουν πάντα και τα κοκτέιλ. Εκτός από τα Spritz που είναι ιδανικά για το brunch, ενδιαφέρον έχουν και οι υπόλοιπες προτάσεις του καταλόγου με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 8€.

Δοκιμάζοντας τα ανανεωμένο μενού του Monsieur Barbu Facebook Twitter
Οι μπρουσκέτες που έρχονται σε τριλογία καλύπτουν όλα τα γούστα, καθώς μπορείς να γευτείς από μους μανιταριών με κοτόπουλο μέχρι τυροκαυτερή με καπνιστό σκουμπρί και σοφρίτο ντομάτας με vegan τυρί και πέστο ρίγανης.


Το γεύμα ολοκληρώθηκε με το μοσχαρίσιο Carpaccio που η Ναταλία Δοκουμετζίδη, ιδιοκτήτρια του μαγαζιού, μαζί με τον σύντροφό της Χρήστο Σημίτα, επέμεναν να δοκιμάσω και με το νέο πιάτο με πουρέ σελινόριζας και μανιτάρια king oyster, που εκείνη τη στιγμή σκαρφίστηκε ο Γιώργος. Το Carpaccio, υπέρ του δέοντος πλούσιο, ταίριαξε τέλεια με τις ροζέ Ακακίες που υπήρχαν στο ποτήρι μου, ενώ τα μανιτάρια, σωστά μαγειρεμένα, ζουμερά και φθινοπωρινά, ήρθαν και έδεσαν με τα πρώτα λίγα σύννεφα που εμφανίστηκαν στην Αθήνα.


Λίγο πριν φύγω, επέτρεψα στον εαυτό μου μερικά churros με γκανάς σοκολάτας γάλακτος και χειροποίητη καραμέλα αλλά και μια γενναία κουταλιά παγωτού με σάλτσα από κράνα και σταφύλι.


Γύρισα σπίτι περπατώντας και διασχίζοντας την Πλάκα. Μπορεί η νέα σεζόν να έχει αρχίσει με αντικειμενικές δυσκολίες αλλά γύρω μας εξακολουθεί να υπάρχει η ομορφιά και άνθρωποι που πασχίζουν να ικανοποιούν τις επιθυμίες μας, προκαλώντας ευχάριστα την γεύση μας. Όλα καλά θα πάνε.

Δοκιμάζοντας τα ανανεωμένο μενού του Monsieur Barbu Facebook Twitter
Churros με γκανάς σοκολάτας γάλακτος και χειροποίητη καραμέλα.


Monsieur Barbu, Μαρκ. Μπότσαρη 49, Κουκάκι, Τηλέφωνο: 21 0924 7555, Facebook, Instagram

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT