Δυο εύκολες συνταγές με κολοκύθα

Δυο εύκολες συνταγές με κολοκύθα Facebook Twitter
Η γλυκιά κολοκύθα είναι ένα υπέροχο λαχανικό με πολλές μαγειρικές δυνατότητες.
0

Έχει τις ευκολίες της η κομμένη κολοκύθα, που ολοένα και περισσότερα σούπερ-μάρκετ περιλαμβάνουν σε δισκάκια στο τμήμα των φρέσκων λαχανικών. Έτοιμη για μαγείρεμα, χωρίς το κόψιμο και το ξεφλούδισμα που απαιτεί μια ολόκληρη κολοκύθα και που αρκετοί μάγειρες βρίσκουν χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία (προσωπικά, νομίζω ότι είναι και επικίνδυνο αν δεν έχεις πείρα με το μεγάλο κοφτερό μαχαίρι της κουζίνας και έναν μεγάλο δίσκο κοπής), γίνεται ακόμα πιο ελκυστική για τις χειμωνιάτικες συνταγές μας.

Η πρώτη συνταγή ειλικρινά δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από το να αγοράσετε την έτοιμη κομμένη κολοκύθα και με λίγα μπαχαρικά να ετοιμάσετε ένα χορτοφαγικό φαγητό πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες A, C, B, E, καθώς και μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο. Η μεγάλη περιεκτικότητά της σε ποτάσιο την καθιστά θρεπτική, αλλά επειδή περιέχει πολύ νερό, όπως όλα τα λαχανικά, χαμηλή σε θερμίδες. Κάθε δισκάκι περιέχει 15-20 κομμάτια (500 γραμμάρια), αρκετά για περίπου για 2-2½ μερίδες.

Η εύκολη χορτοφαγική συνταγή

Δυο εύκολες συνταγές με κολοκύθα Facebook Twitter

Λαδώνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο ένα ρηχό, κατά προτίμηση αντικολλητικό ταψί.

Τοποθετούμε τα κομμάτια της κολοκύθας (και λεπτές ροδέλες καρότου, αν μας βρίσκονται) και τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

Τα πασπαλίζουμε με γλυκιά, καυτερή ή καπνιστή πάπρικα, δενδρολίβανο ή θυμάρι αλλά και μαραθόσπορο, για ακόμα περισσότερο άρωμα.

Τα ψήνουμε στον φούρνο στους 200-220 βαθμούς για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Ραντίζουμε με κρέμα βαλσαμικού ξιδιού και ελάχιστο ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε με μια φρέσκια ανάμεικτη σαλάτα ή, αντί για τις συνηθισμένες πατάτες και ρύζι, δίπλα σε κρέας ή ψάρι.

Η χειμωνιάτικη μακαρονάδα έχει σάλτσα κολοκύθας

Δυο εύκολες συνταγές με κολοκύθα Facebook Twitter

Υλικά

1 δισκάκι έτοιμη κομμένη κολοκύθα (ή 500 γραμμάρια φρέσκια, κομμένη σε κομμάτια)

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 μικρή κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη

Λίγο φασκόμηλο

1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα

¼ φλιτζανιού κρέμα

1 γερή κουταλιά φρέσκο βούτυρο

1 φλιτζάνι νερό από τη βράση των μακαρονιών

½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα ή πικάντικη συριανή γραβιέρα Σαν Μιχάλη

Μια χούφτα φουντούκια

Αλάτι και πιπέρι

1 βαθύ απλωτό τηγάνι ή μια μεσαία κατσαρόλα

Οδηγίες

Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας σε αντικολλητικό ταψί, τα πασπαλίζουμε με την πάπρικα και λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 40-60 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Συγχρόνως βάζουμε τα φουντούκια σε άλλο ταψάκι και τα φουρνίζουμε κι αυτά μέχρι να μυρίσουν ελαφρά (6-8 λεπτά).

Μόλις η κολοκύθα είναι έτοιμη, τη βάζουμε στο μπλεντεράκι και την πολτοποιούμε ή τη λιώνουμε με ένα πιρούνι.

Σε βαθύ τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά μαραίνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, χωρίς να ροδίσουν. Προσθέτουμε τον πουρέ της κολοκύθας και τα κομματάκια της πιπεριάς (κρατώντας λίγα για τη διακόσμηση του πιάτου), αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την κρέμα. Ανακατεύουμε καλά.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό να βαστάνε λίγο και κρατάμε μια κούπα από το νερό από τα τελευταία λεπτά της βράσης τους.

Μόλις είναι έτοιμα τα ρίχνουμε στο τηγάνι με την πηχτή σος της κολοκύθας και ανακατεύουμε προσθέτοντας λίγο-λίγο το νερό της βράσης, 1-2 κουταλιές από το τριμμένο τυρί και το φρέσκο βούτυρο. Η σος αρχίζει να γίνεται κρεμώδης και αρκετή για να καλύψει καλά όλα τα μακαρόνια.

Σερβίρουμε αμέσως, στολίζοντας κάθε πιάτο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα κομματάκια της πιπεριάς και τα χονδροσπασμένα φουντούκια μας.

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ