Williwaw: Το νέο hip καφέ της Αθήνας μόλις δημιουργήθηκε στην Κυψέλη

Williwaw: Το νέο hip καφέ της Αθήνας μόλις δημιουργήθηκε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Σε ένα φαρδύ πεζοδρόμιο με φυσική σκιά ήθελαν να συνδέσουν το παρόν με το παρελθόν της περιοχής σε ένα κτίριο της δεκαετίας του '60. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Τα νέας γενιάς καφέ της Αθήνας επιτελούν ρόλους που κάποτε είχαν μόνο τα μπαρ. Δημιουργούν κοινότητες ανθρώπων γύρω τους, γίνονται στέκια, έτσι που ξέρουμε ποιους θα συναντήσουμε σε αυτά, είναι το comfort zone πολλών και άλλοι τόσοι ανυπομονούν να δημιουργηθεί ένα τέτοιο στη γειτονιά τους, ένα δεύτερο σπίτι έξω από το σπίτι τους. Αυτός ο καινούργιος τύπος μαγαζιών απλώνεται στην πόλη κι έχει χαρακτήρα.  

Τον δέκατο όγδοο αιώνα, ο δυνατός άνεμος που κατεβαίνει από το βουνό προς τη θάλασσα βαφτίστηκε williwaw. Πίσω στην Κυψέλη του σήμερα, αν κατηφορίζετε την Κερκύρας από ψηλά θα δείτε τη θάλασσα στο βάθος. Κάπως έτσι συνέδεσαν τον βρετανικό ναυτικό όρο οι δημιουργοί του καινούργιου καφέ που άνοιξε στον δρόμο και φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε σημείο συνάντησης των κυνηγών του καλού καφέ και της hip Αθήνας. 

Ο Αλέξης Ευσταθόπουλος έχει σπουδάσει αρχαιολογία, έχει ασχοληθεί με τη φωτογραφία και μέχρι να γνωρίσει την Ειρήνη Κουλελή δεν έπινε καν καφέ. Άρχισε να παρακολουθεί τη δουλειά της και να την ακολουθεί σε όσα μαγαζιά άλλαξε, μέχρι που έφτασαν να αστειεύονταν μ' αυτό, λέγοντας πως είναι προτιμότερο να ανοίξουν ένα καφέ μαζί. Αυτό τους το αστείο έγινε πραγματικότητα μαζί με τη Αθανασία Μάνδαλου, την τρίτη της παρέας, που πάντα ήθελε να αποκτήσει ένα δικό της μαγαζί σε νησί και κατέληξε σε ένα σημείο Αθήνας που είναι γεμάτο με οδούς-νησιά. 

Oι τρεις τους σερβίρουν ποιοτικό καφέ και ωραία συνοδευτικά, ενώ απολαμβάνουν το γεγονός ότι βλέπουν να τους επισκέπτεται κόσμος που μέχρι πρότινος γνώριζαν μόνο φυσιογνωμικά και τελικά αποτελούν τη νέα γενιά κατοίκων της περιοχής, τους δυνάμει θαμώνες του Williwaw.

Williwaw: Το νέο hip καφέ της Αθήνας μόλις δημιουργήθηκε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Οι τρεις τους θυμούνται ότι πριν από μερικούς μήνες υπήρξαν άνθρωποι που απορούσαν με την ιδέα τους να κάνουν ένα καλό καφέ στην Κυψέλη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Σε ένα φαρδύ πεζοδρόμιο με φυσική σκιά οι τρεις τους ήθελαν να συνδέσουν το παρόν με το παρελθόν της περιοχής σε ένα κτίριο της δεκαετίας του ‘60. Ανέδειξαν το ψηλό ταβάνι του, που είχε κρυφτεί, αφαίρεσαν τα σύγχρονα κουφώματα που είχαν τοποθετήσει οι τελευταίοι του ένοικοι και τα αντικατέστησαν με έναν μεταλλικό σκελετό που θυμίζει τα πρωταρχικά του στοιχεία, το πόμολο της πόρτας τους παραπέμπει σε παλιές εισόδους της Κυψέλης που επιβιώνουν ακόμα.

H σκηνογράφος και αρχιτέκτονας Ευαγγελία Θεριανού επέμενε να χρησιμοποιήσουν πορτοκαλί χρώμα στο Williwaw και όταν τελικά έτριψαν το πράσινο μωσαϊκό στο πάτωμα, κάτω από έναν λεκέ εμφανίστηκε μια πορτοκαλί κηλίδα, έτσι όλα έδεσαν. Τα παραπάνω στοιχεία πέρασαν και στο λογότυπο που σχεδίασαν οι ​​Nowhere studio. 

Έχοντας στήσει τους εσωτερικούς ξύλινους πάγκους τους ώστε όλοι να έχουμε επαφή με την παρασκευή του καφέ, στο Williwaw δουλεύουν ένα blend από Βραζιλία, Κολομβία και Ονδούρα που καβουρδίζεται αποκλειστικά για το μαγαζί σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Περπινιά της Mr Bean Coffee Roasters. Μπορείτε να το προμηθευτείτε και για το σπίτι, ζητήστε το ως petrichor, όπως λέγεται η μυρωδιά που βγάζει το χώμα μετά τη βροχή. Οι single origin καφέδες τους θα εναλλάσσονται, προς το παρόν διαθέτουν από την Αιθιοπία και την Κολομβία.  

Williwaw: Το νέο hip καφέ της Αθήνας μόλις δημιουργήθηκε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Οι single origin καφέδες τους θα εναλλάσσονται, προς το παρόν διαθέτουν από την Αιθιοπία και την Κολομβία. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

H Ειρήνη καμαρώνει για τον ντεκαφεϊνέ τους, παρατηρεί πως μαζί με τον cold brew είναι οι τρέχουσες τάσεις. Η ίδια πιστεύει ότι δεν υπάρχουν κανόνες στον καφέ, ότι πρέπει να τον απολαμβάνουμε όπως εμείς θέλουμε. Όπως λέει, εκείνη θα φροντίζει το γάλα και ο πάγος που χρησιμοποιεί να είναι εξίσου υψηλής ποιότητας με τον καφέ που μας προσφέρει, ενώ θέλει να φιλοξενήσει και τη δουλειά άλλων micro roasteries, για να τα δοκιμάσουμε.

Μαζί με τον καφέ, στο Williwaw διαθέτουν κρασιά της νέας οινοποιού Τζούλιας Δρούβα, μπίρες από την ομάδα των Strange Brew, ενώ οι κούπες τους έρχονται από το trabala studio του Κουκακίου. Προμηθεύονται τα γλυκά τους από τον φούρνο του Κατσαρού στη Γλυφάδα, φέρνουν μπάρες ωμές και ψημένες αλλά και πιο vintage λιχουδιές, όπως μια τάρτα σοκολάτας, ένα κέικ αμυγδάλου και πάστα-φλώρα. Θέλουν να συνεργάζονται με μικρά ελληνικά brands, να αναδεικνύουν ανθρώπους τους οποίους γνωρίζουν προσωπικά. 

Τα σάντουιτς με το φρέσκο προζυμένιο πολύσπορο ψωμί φτιάχνονται εκεί καθημερινά, είναι λιτά και αλλάζουν συνέχεια, υπάρχει πάντα μία επιλογή με κρέας, μία vegeterian και μία vegan, όπως υπαρχει και φυτικό γάλα για να βάλετε στον καφέ σας. 

Williwaw: Το νέο hip καφέ της Αθήνας μόλις δημιουργήθηκε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Οι τρεις τους θυμούνται ότι πριν από μερικούς μήνες υπήρξαν άνθρωποι που απορούσαν με την ιδέα τους να κάνουν ένα καλό καφέ στην Κυψέλη, «όσοι δεν κατοικούν ή δεν κινούνται στο κέντρο πιστεύουν ότι η περιοχή είναι υποβαθμισμένη, καμία σχέση δεν έχει αυτή τους η πεποίθηση με την πραγματικότητα».

Έχοντας μια πηγαία αγάπη για τη γειτονιά, για τους παλιούς της κατοίκους που τους αφηγούνται το παρελθόν της και την τωρινή της πολυπολιτισμικότητα, πιστεύοντας στα λόγια του Χρήστου Βακαλόπουλου ότι «η Κυψέλη παραμένει πάντα το μυθικό χαμένο κέντρο του κόσμου», οι τρεις τους σερβίρουν ποιοτικό καφέ και ωραία συνοδευτικά, ενώ απολαμβάνουν το γεγονός ότι βλέπουν να τους επισκέπτεται κόσμος που μέχρι πρότινος γνώριζαν μόνο φυσιογνωμικά και τελικά αποτελούν τη νέα γενιά κατοίκων της περιοχής, τους δυνάμει θαμώνες του Williwaw.

Άλλωστε το είπαμε, τα new age καφέ είναι τα νέα μπαρ, κατά κάποιον τρόπο τουλάχιστον. 

Williwaw: Το νέο hip καφέ της Αθήνας μόλις δημιουργήθηκε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Williwaw, Κερκύρας 69, Κυψέλη

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ