Williwaw: Το νέο hip καφέ της Αθήνας μόλις δημιουργήθηκε στην Κυψέλη

Williwaw: Το νέο hip καφέ της Αθήνας μόλις δημιουργήθηκε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Σε ένα φαρδύ πεζοδρόμιο με φυσική σκιά ήθελαν να συνδέσουν το παρόν με το παρελθόν της περιοχής σε ένα κτίριο της δεκαετίας του '60. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Τα νέας γενιάς καφέ της Αθήνας επιτελούν ρόλους που κάποτε είχαν μόνο τα μπαρ. Δημιουργούν κοινότητες ανθρώπων γύρω τους, γίνονται στέκια, έτσι που ξέρουμε ποιους θα συναντήσουμε σε αυτά, είναι το comfort zone πολλών και άλλοι τόσοι ανυπομονούν να δημιουργηθεί ένα τέτοιο στη γειτονιά τους, ένα δεύτερο σπίτι έξω από το σπίτι τους. Αυτός ο καινούργιος τύπος μαγαζιών απλώνεται στην πόλη κι έχει χαρακτήρα.  

Τον δέκατο όγδοο αιώνα, ο δυνατός άνεμος που κατεβαίνει από το βουνό προς τη θάλασσα βαφτίστηκε williwaw. Πίσω στην Κυψέλη του σήμερα, αν κατηφορίζετε την Κερκύρας από ψηλά θα δείτε τη θάλασσα στο βάθος. Κάπως έτσι συνέδεσαν τον βρετανικό ναυτικό όρο οι δημιουργοί του καινούργιου καφέ που άνοιξε στον δρόμο και φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε σημείο συνάντησης των κυνηγών του καλού καφέ και της hip Αθήνας. 

Ο Αλέξης Ευσταθόπουλος έχει σπουδάσει αρχαιολογία, έχει ασχοληθεί με τη φωτογραφία και μέχρι να γνωρίσει την Ειρήνη Κουλελή δεν έπινε καν καφέ. Άρχισε να παρακολουθεί τη δουλειά της και να την ακολουθεί σε όσα μαγαζιά άλλαξε, μέχρι που έφτασαν να αστειεύονταν μ' αυτό, λέγοντας πως είναι προτιμότερο να ανοίξουν ένα καφέ μαζί. Αυτό τους το αστείο έγινε πραγματικότητα μαζί με τη Αθανασία Μάνδαλου, την τρίτη της παρέας, που πάντα ήθελε να αποκτήσει ένα δικό της μαγαζί σε νησί και κατέληξε σε ένα σημείο Αθήνας που είναι γεμάτο με οδούς-νησιά. 

Oι τρεις τους σερβίρουν ποιοτικό καφέ και ωραία συνοδευτικά, ενώ απολαμβάνουν το γεγονός ότι βλέπουν να τους επισκέπτεται κόσμος που μέχρι πρότινος γνώριζαν μόνο φυσιογνωμικά και τελικά αποτελούν τη νέα γενιά κατοίκων της περιοχής, τους δυνάμει θαμώνες του Williwaw.

Williwaw: Το νέο hip καφέ της Αθήνας μόλις δημιουργήθηκε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Οι τρεις τους θυμούνται ότι πριν από μερικούς μήνες υπήρξαν άνθρωποι που απορούσαν με την ιδέα τους να κάνουν ένα καλό καφέ στην Κυψέλη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Σε ένα φαρδύ πεζοδρόμιο με φυσική σκιά οι τρεις τους ήθελαν να συνδέσουν το παρόν με το παρελθόν της περιοχής σε ένα κτίριο της δεκαετίας του ‘60. Ανέδειξαν το ψηλό ταβάνι του, που είχε κρυφτεί, αφαίρεσαν τα σύγχρονα κουφώματα που είχαν τοποθετήσει οι τελευταίοι του ένοικοι και τα αντικατέστησαν με έναν μεταλλικό σκελετό που θυμίζει τα πρωταρχικά του στοιχεία, το πόμολο της πόρτας τους παραπέμπει σε παλιές εισόδους της Κυψέλης που επιβιώνουν ακόμα.

H σκηνογράφος και αρχιτέκτονας Ευαγγελία Θεριανού επέμενε να χρησιμοποιήσουν πορτοκαλί χρώμα στο Williwaw και όταν τελικά έτριψαν το πράσινο μωσαϊκό στο πάτωμα, κάτω από έναν λεκέ εμφανίστηκε μια πορτοκαλί κηλίδα, έτσι όλα έδεσαν. Τα παραπάνω στοιχεία πέρασαν και στο λογότυπο που σχεδίασαν οι ​​Nowhere studio. 

Έχοντας στήσει τους εσωτερικούς ξύλινους πάγκους τους ώστε όλοι να έχουμε επαφή με την παρασκευή του καφέ, στο Williwaw δουλεύουν ένα blend από Βραζιλία, Κολομβία και Ονδούρα που καβουρδίζεται αποκλειστικά για το μαγαζί σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Περπινιά της Mr Bean Coffee Roasters. Μπορείτε να το προμηθευτείτε και για το σπίτι, ζητήστε το ως petrichor, όπως λέγεται η μυρωδιά που βγάζει το χώμα μετά τη βροχή. Οι single origin καφέδες τους θα εναλλάσσονται, προς το παρόν διαθέτουν από την Αιθιοπία και την Κολομβία.  

Williwaw: Το νέο hip καφέ της Αθήνας μόλις δημιουργήθηκε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Οι single origin καφέδες τους θα εναλλάσσονται, προς το παρόν διαθέτουν από την Αιθιοπία και την Κολομβία. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

H Ειρήνη καμαρώνει για τον ντεκαφεϊνέ τους, παρατηρεί πως μαζί με τον cold brew είναι οι τρέχουσες τάσεις. Η ίδια πιστεύει ότι δεν υπάρχουν κανόνες στον καφέ, ότι πρέπει να τον απολαμβάνουμε όπως εμείς θέλουμε. Όπως λέει, εκείνη θα φροντίζει το γάλα και ο πάγος που χρησιμοποιεί να είναι εξίσου υψηλής ποιότητας με τον καφέ που μας προσφέρει, ενώ θέλει να φιλοξενήσει και τη δουλειά άλλων micro roasteries, για να τα δοκιμάσουμε.

Μαζί με τον καφέ, στο Williwaw διαθέτουν κρασιά της νέας οινοποιού Τζούλιας Δρούβα, μπίρες από την ομάδα των Strange Brew, ενώ οι κούπες τους έρχονται από το trabala studio του Κουκακίου. Προμηθεύονται τα γλυκά τους από τον φούρνο του Κατσαρού στη Γλυφάδα, φέρνουν μπάρες ωμές και ψημένες αλλά και πιο vintage λιχουδιές, όπως μια τάρτα σοκολάτας, ένα κέικ αμυγδάλου και πάστα-φλώρα. Θέλουν να συνεργάζονται με μικρά ελληνικά brands, να αναδεικνύουν ανθρώπους τους οποίους γνωρίζουν προσωπικά. 

Τα σάντουιτς με το φρέσκο προζυμένιο πολύσπορο ψωμί φτιάχνονται εκεί καθημερινά, είναι λιτά και αλλάζουν συνέχεια, υπάρχει πάντα μία επιλογή με κρέας, μία vegeterian και μία vegan, όπως υπαρχει και φυτικό γάλα για να βάλετε στον καφέ σας. 

Williwaw: Το νέο hip καφέ της Αθήνας μόλις δημιουργήθηκε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Οι τρεις τους θυμούνται ότι πριν από μερικούς μήνες υπήρξαν άνθρωποι που απορούσαν με την ιδέα τους να κάνουν ένα καλό καφέ στην Κυψέλη, «όσοι δεν κατοικούν ή δεν κινούνται στο κέντρο πιστεύουν ότι η περιοχή είναι υποβαθμισμένη, καμία σχέση δεν έχει αυτή τους η πεποίθηση με την πραγματικότητα».

Έχοντας μια πηγαία αγάπη για τη γειτονιά, για τους παλιούς της κατοίκους που τους αφηγούνται το παρελθόν της και την τωρινή της πολυπολιτισμικότητα, πιστεύοντας στα λόγια του Χρήστου Βακαλόπουλου ότι «η Κυψέλη παραμένει πάντα το μυθικό χαμένο κέντρο του κόσμου», οι τρεις τους σερβίρουν ποιοτικό καφέ και ωραία συνοδευτικά, ενώ απολαμβάνουν το γεγονός ότι βλέπουν να τους επισκέπτεται κόσμος που μέχρι πρότινος γνώριζαν μόνο φυσιογνωμικά και τελικά αποτελούν τη νέα γενιά κατοίκων της περιοχής, τους δυνάμει θαμώνες του Williwaw.

Άλλωστε το είπαμε, τα new age καφέ είναι τα νέα μπαρ, κατά κάποιον τρόπο τουλάχιστον. 

Williwaw: Το νέο hip καφέ της Αθήνας μόλις δημιουργήθηκε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Williwaw, Κερκύρας 69, Κυψέλη

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM