Στην περίπτωση που σας τράβηξε την προσοχή αυτό το κείμενο, και με το portfolio που έχουν χτίσει, είμαι βέβαιη πως θα έχετε πέσει πάνω στη δουλειά της πολυβραβευμένης και επιδραστικής ομάδας, μπορεί όμως να μην ξέρετε ποιοι ακριβώς κρύβονται πίσω από αυτήν. Γι’ αυτό θα κάνω τις απαραίτητες συστάσεις. Η Beetroot Design Group είναι ένα γραφείο οπτικής επικοινωνίας και δημιουργικού σχεδιασμού, προσφέρει υπηρεσίες και λύσεις υψηλών προδιαγραφών σε ένα διεθνές πελατολόγιο. Αποστολή της είναι να μελετά, να δημιουργεί και να αναπτύσσει την ταυτότητα μιας εταιρείας, μιας υπηρεσίας ή ενός προϊόντος και στη συνέχεια να τη γνωστοποιεί με τρόπους που την καθιστούν μοναδική, αναγνωρίσιμη και την καθιερώνουν στο διεθνές στερέωμα.
Από το 2000 μέχρι σήμερα το έργο της Beetroot χαρακτηρίζεται από πολυσυλλεκτικό ύφος και δημιουργικό εύρος. Η παρούσα σύνθεση της ομάδας μετράει είκοσι δημιουργούς που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ικανοτήτων και δεξιοτήτων στον χώρο του σύγχρονου design: οπτική επικοινωνία και σχεδιασμός, νέα μέσα και εφαρμογές, 3D design και animation, φωτογραφία, σκηνοθεσία, σκηνογραφία και σχεδιασμός παραγωγής, marketing. Τα έργα της Beetroot έχουν βραβευτεί πάρα πολλές φορές στα είκοσι και πλέον χρόνια λειτουργίας της. Ορόσημα υπήρξαν οι απονομές των κορυφαίων διακρίσεων Red Dot - Agency of the Year το 2011 και ED-Awards - European Design Agency of the Year το 2008. Στα εγχώρια Βραβεία Οπτικής Επικοινωνίας-ΕΒΓΕ η Beetroot έχει αναδειχθεί Agency of the Year οκτώ χρονιές, με την τελευταία να είναι η φετινή, ενώ στα Ermis Awards έχει αναδειχθεί Design Agency of the Year άλλες πέντε.
Οι Beetroot έχουν επιλέξει συνειδητά να διατηρήσουν την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη. Επενδύοντας σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξής τους και με το εγχείρημα του νέου κτιρίου που αναπαλαιώθηκε, οικοδομούν ένα δυναμικό «οικοσύστημα» που ελπίζουν ότι θα συμβάλει στην αρχιτεκτονική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής και της πόλης τους.
Μετακομίζοντας από την περιοχή της Καλαμαριάς στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, το νέο κτίριο της Beetroot βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Συγγρού. Η ακριβής χρονολογία ανέγερσής του είναι άγνωστη, αλλά η ανάγλυφη μουσουλμανική επιγραφή στο υπέρθυρο της εισόδου μάς δίνει ένα στοιχείο: γράφει «Ismail Pasha Khani 1323». Το έτος 1323 αναφέρεται στο ισλαμικό ημερολόγιο, το αντίστοιχο έτος στο γρηγοριανό είναι το 1905.
Το σημερινό κτίριο ήταν γνωστό αρχικά ως «Στοά Ισμαήλ Πασά» ή «Ισμαήλ Πασά Χάνι», καθώς για κάποιο χρονικό διάστημα λειτουργούσε ως χάνι με την έννοια της εμπορικής/επαγγελματικής στοάς, χωρίς χώρους φιλοξενίας όμως. Ένα μέρος του διασώθηκε από την πυρκαγιά του 1917, ανακατασκευάστηκε το 1926 από τον αρχιτέκτονα L. Gennari και μετατράπηκε σε οικία, οπότε και έγινε γνωστό ως Μέγαρο Χαΐμ Κοέν. Από τα σχέδια φαίνεται ότι υπήρχε πρόθεση προσθήκης και δεύτερου ορόφου, που όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Το κτίριο που αρχιτεκτονικά ανήκει στο ρεύμα του εκλεκτικισμού περιβαλλόταν αρχικά από τις οδούς Κολόμβου (σημερινή Βαλαωρίτου), Αλλατίνη (Συγγρού), Σόλωνος (Πάικου) και Ταχυδρομείου, ενώ το διέσχιζε επιμήκης στοά από την οδό Συγγρού προς την οδό Ταχυδρομείου. Φαίνεται ότι με την ανακατασκευή του έγινε επέκτασή του προς τα ανατολικά με κατεδάφιση της πρόσοψης της νοτιοανατολικής πλευράς και ταυτόχρονη κατάργηση της παρόδου της Ταχυδρομείου, που είχε ως αποτέλεσμα και την κατάργηση της στοάς. Οι ισόγειοι εμπορικοί χώροι αναδιαμορφώθηκαν αναλόγως.
Οι γειτονικές πλατείες Χρηματιστηρίου και Εμπορίου αποτελούσαν το παλιό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μετά από δεκαετίες αδράνειας η ευρύτερη περιοχή φαίνεται να εισέρχεται σε μια εκ νέου άνθηση με την εγκατάσταση δημιουργικών και νεοφυών επιχειρήσεων, τη λειτουργία νέων χώρων εστίασης και boutique ξενοδοχείων, ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται και αναβιώνουν εκεί καταστήματα με ξηρούς καρπούς, βότανα και αρωματικές πρώτες ύλες.
Οι Beetroot έχουν επιλέξει συνειδητά να διατηρήσουν την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη. Επενδύοντας σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξής τους και με το εγχείρημα του νέου κτιρίου που αναπαλαιώθηκε, οικοδομούν ένα δυναμικό «οικοσύστημα» που ελπίζουν ότι θα συμβάλει στην αρχιτεκτονική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής και της πόλης τους. Η αναστήλωση του ιστορικού κτιρίου στο παλιό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από μια ανάγκη τους να δημιουργήσουν ένα «τρισδιάστατο, αστείρευτο πλαίσιο, έναν χώρο ανοιχτό στο τυχαίο και στο αναγκαίο, που θα μπορεί να υποδέχεται και να φιλοξενεί ποικίλες εκφράσεις δημιουργικότητας, αντικείμενα και γεγονότα, παρατηρητές και συμμετέχοντες».
Πιο απλά, το νέο κτίριο της Beetroot είναι ένας νέος πολυχώρος για τη Θεσσαλονίκη και δέχεται επισκέψεις. Στεγάζει τους χώρους εργασίας της ομάδας, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν χώρο τέχνης, πολιτισμού και κοινωνικής συνάντησης. Αυτήν τη στιγμή στο ισόγειο λειτουργεί το «Yiayia and friends», το δικό τους branded store με προϊόντα διατροφής, μαζί με ένα πωλητήριο αντικειμένων design και ένα καφέ. Στο υπόγειο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της γκαλερί τους, η οποία επικοινωνεί με όλους τους χώρους του κτιρίου και προβλέπεται να στεγάσει δικά τους δημιουργικά πρότζεκτ και σχετικές μελλοντικές συνεργασίες, αλλά και εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις.
Μέρος της καθημερινότητας στο γραφείο των Beetroot, που δημιουργήθηκαν από τρεις φίλους, τον Βαγγέλη Λιάκο, τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο και τον Αλέξη Νίκου, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν στην ομάδα των ιδιοκτητών ο Κώστας Πουλόπουλος και ο Ηλίας Παντικάκης, είναι να απολαμβάνουν σπιτικό φαγητό και συζητήσεις γύρω από το τραπέζι. Στον πολυχώρο του το πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο έχει στήσει το παρασκευαστήριο για το εστιατόριό του που θα λειτουργεί ακριβώς απέναντι – πρόκειται για μία από τις πολυαναμενόμενες γαστρονομικές αφίξεις στη Θεσσαλονίκη. «Η γαστρονομία μάς ενδιαφέρει γιατί θεωρούμε ότι είναι κι αυτή ένα κομμάτι επικοινωνίας αλλά και μια δράση που μπορεί να αναβαθμιστεί μέσα από το καλό design του χώρου, των πιάτων, του τρόπου που συνυπάρχεις με τους γύρω σου. Μετά από τόσα χρόνια θεωρούμε σημαντικό να ανοιχτούμε περισσότερο προς το ευρύ κοινό της πόλης, να ανταλλάξουμε ιδέες και εμπειρίες, να μεταφέρουμε το δικό μας πνεύμα στη Θεσσαλονίκη και παραπέρα».
Αυτοδίδακτος στη μαγειρική, o ταλαντούχος σεφ του νέου εστιατορίου των Beetroot άφησε τη δουλειά στην Tate Modern και την ενασχόλησή του με την τέχνη για να αφοσιωθεί σε μια άλλη που μέχρι τότε είχε για χόμπι. Την τελευταία φορά που μιλήσαμε, ο Βασίλης Χαμάμ ετοίμαζε για το Poster μοντέρνα πιάτα ελληνικής κουζίνας με επιρροές από τη γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου, φαγητό που σχετίζεται με τη μετανάστευση και τις ρίζες του.
«Με τον Βασίλη ταιριάξαμε από τις πρώτες κιόλας συζητήσεις. Μιλούσαμε για τη σημασία της τοπικότητας, της βιωσιμότητας αλλά και της κυκλικής οικονομίας στη γαστρονομία. Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι μοιράζομαστε κοινές ή συμπληρωματικές φιλοσοφίες για τα πράγματα. Και βέβαια, το δικό του υπόβαθρο στις καλές τέχνες σίγουρα του έδωσε τα εργαλεία για να καταλάβει τη δική μας προσέγγιση και ματιά στα πράγματα. Έτσι δέσαμε. Φυσικά, είναι και ένας από τους πιο συγκλονιστικά νόστιμους σεφ που έχουμε γνωρίσει. Η αγάπη του για την τέχνη της μαγειρικής είναι συγκινητική» λένε, ενώ εμείς περιμένουμε με αγωνία να δούμε το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους.
Τhe project team:
Αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέου κτιρίου:
Αρχιτεκτονική μελέτη → Κετέν Βασίλειος, Αποστολίδου Σοφία, Αποστολίδου Ελισάβετ
Μελέτη φωτισμού → Ελευθερία Ντεκό
Μελέτη Η/Μ → Τσουκαλά Αικατερίνη
Μελέτη και κατασκευή → Κετέν Βασίλειος και Συνεργάτες
Σύμβουλος αρχιτεκτονικής μελέτης και μελέτη σχεδιασμού εσωτερικών χώρων → Παπανικολάου Μόρφω (Sparch)
Μελέτη και επίβλεψη στατικών → Αγγέλου Δημήτριος
Διαχείριση και κατασκευή έργου → Μπάκας Ευστάθιος