Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα

Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
1

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου -

φωτογραφίες: Αιμιλία Παναγιώτου ]

 

Την Κυριακή που μόλις μας πέρασε, ο Διεθνής Σύλλογος Γυναικών Ελλάδος με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμαριάς, διοργάνωσε για δέκατη έβδομη –παρακαλώ- συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Φαγητού "Food For Good" στην πλαζ της Αρετσούς, και το πολυπολιτισμικό γαστρονομικό σοκ χτύπησε κόκκινο!

 

Εθελόντριες από 36 χώρες όλου του κόσμου μαγείρεψαν και πρότειναν τα πιο χαρακτηριστικά εθνικά τους πιάτα και γλυκά, με σύμμαχο τους την αλληλεγγύη και με όπλα τους, απέναντι στην κρίση και την ξενοφοβία, τις γεύσεις.

 

Το εισιτήριο κόστιζε δέκα ευρώ, και με αυτό μπορούσαμε να δοκιμάσουμε πιάτα από τέσσερις χώρες της επιλογής μας, και να πιούμε μερικά ποτά. Και σας διαβεβαιώνω ότι η όλη διαδικασία της επιλογής ήταν πολύ πιο δύσκολη απ' ότι ακούγεται, ειδικά αν κάνει κανείς το λάθος να πάει σε αυτή τη γιορτή φαγητού πραγματικά πεινασμένος (όπως εγώ).

 

Καταρχήν, η προσέλευση του κόσμου πέρασε κάθε προσδοκία, και σύντομα ολόκληρη η πλαζ γέμισε από χαμογελαστούς – και κάπως μπουκωμένους- ανθρώπους που αντάλλασαν γαστρονομικές γνώμες και συμβουλές:

 

Φήμες θέλανε την Αρμενία και την Συρία να προσφέρουν τις πιο ξεχωριστές γεύσεις, με κυριότερες 'αντιπάλούς' τους την Γεωργία, την Ρωσία, και την Σρι Λάνκα.

Από την άλλη, η Αυστραλία προσέφερε καγκουρό (κρίμα), ενώ μπροστά από την σπιτική παέλια της Ισπανίας είχε ήδη σχηματιστεί ουρά..

Όλοι παραμιλούσαν για το αρνάκι της Νέας Ζηλανδίας και για τα γλυκά της Αυστρίας, ενώ θραύση έκανε και το αυθεντικό γερμανικό λουκάνικο, αλλά και το βραζιλιάνικο hot dog.

 

Λουκουμάδες με μπανάνα από το Κονγκό, γαλλικά τυριά, βέλγικες λιχουδιές, και ο κατάλογος δεν έμοιαζε να τελειώνει.

 

Φτάσαμε σχετικά αργά (όπως πάντα), κι έπρεπε να διαλέξουμε το δικό μας ταξίδι όσο πιο γρήγορα γινόταν.

Πώς όμως μπορείς να επιλέξεις τέσσερις μόνο χώρες όταν στην ουσία βρίσκεσαι ανάμεσα σε δεκάδες έθνικ εστιατόρια από τα πιο απίθανα μέρη του κόσμου, με σπιτικό μάλιστα φαγητό.

 

Δεν άντεξα και πρώτα πρώτα επισκέφθηκα την Αμερική. Ναι, ναι, την Αμερική.

Δεν είχε χάμπουργκερ αλλά κοτόπουλο bbq και την πιο χορταστική πατατοσαλάτα που έχω φάει ποτέ.

 

Επόμενη στάση Σρι Λάνκα. Fish chip, πιτούλες, σαλάτα, και μοσχαράκι με μυρωδικά.

Σειρά είχε η Αρμενία, και ήταν μάλλον και η καλύτερη επιλογή: Χειροποίητος παστουρμάς και σουτζούκι τυλιχτό σε πίτα, και λαχματζούν το οποίο ήταν ίσως το πιο γευστικό έδεσμα που δοκίμασα.

Τέλος, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον Καναδά. Σαλάτα iceberg και κεφτεδάκια με σως γιαουρτιού, ρύζι με τόνο και μία ακόμα σαλάτα.

 

Η βραδιά τελείωσε με φολκλορικό πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από όλες τις χώρες. Φλαμένγκο ινδικοί χοροί, κάτι σαν ζούμπα – δεν κατάλαβα από ποια χώρα ήταν, κ.α.

 

Αναρωτιέμαι πώς δεν το είχα πάρει χαμπάρι τόσα χρόνια!

 

*γιαμ

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ Full Screen ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΟΣΤ, Ή ΑΠΛΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ

Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Η Παέλια σε ένα ταψί τύπου Βιλαρίμπα-Βιλαμπάχο
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Βενεζουέλα
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Λατινική Αμερική - Ουρουγουάη
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Οι μαγείρισσες του Κονγκό
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Η αρχιμαγείρισσα της Νιγηρίας
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Ρωσία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Ρωσία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Αλβανία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Το βραζιλιάνικο hot dog
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Σρι Λάνκα
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Σρι Λάνκα
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Πορτογαλία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Πορτογαλία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Λαχματζούν και κάτι άλλο που δεν δοκίμασα, από την Αρμενία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Οι περιβόητοι παστουρμάδες και το σουτζούκι (Αρμενία)
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Τα αυστριακά γλυκά
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Τα αυστριακά γλυκά
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Αυστραλία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια