Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα

Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
1

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου -

φωτογραφίες: Αιμιλία Παναγιώτου ]

 

Την Κυριακή που μόλις μας πέρασε, ο Διεθνής Σύλλογος Γυναικών Ελλάδος με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμαριάς, διοργάνωσε για δέκατη έβδομη –παρακαλώ- συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Φαγητού "Food For Good" στην πλαζ της Αρετσούς, και το πολυπολιτισμικό γαστρονομικό σοκ χτύπησε κόκκινο!

 

Εθελόντριες από 36 χώρες όλου του κόσμου μαγείρεψαν και πρότειναν τα πιο χαρακτηριστικά εθνικά τους πιάτα και γλυκά, με σύμμαχο τους την αλληλεγγύη και με όπλα τους, απέναντι στην κρίση και την ξενοφοβία, τις γεύσεις.

 

Το εισιτήριο κόστιζε δέκα ευρώ, και με αυτό μπορούσαμε να δοκιμάσουμε πιάτα από τέσσερις χώρες της επιλογής μας, και να πιούμε μερικά ποτά. Και σας διαβεβαιώνω ότι η όλη διαδικασία της επιλογής ήταν πολύ πιο δύσκολη απ' ότι ακούγεται, ειδικά αν κάνει κανείς το λάθος να πάει σε αυτή τη γιορτή φαγητού πραγματικά πεινασμένος (όπως εγώ).

 

Καταρχήν, η προσέλευση του κόσμου πέρασε κάθε προσδοκία, και σύντομα ολόκληρη η πλαζ γέμισε από χαμογελαστούς – και κάπως μπουκωμένους- ανθρώπους που αντάλλασαν γαστρονομικές γνώμες και συμβουλές:

 

Φήμες θέλανε την Αρμενία και την Συρία να προσφέρουν τις πιο ξεχωριστές γεύσεις, με κυριότερες 'αντιπάλούς' τους την Γεωργία, την Ρωσία, και την Σρι Λάνκα.

Από την άλλη, η Αυστραλία προσέφερε καγκουρό (κρίμα), ενώ μπροστά από την σπιτική παέλια της Ισπανίας είχε ήδη σχηματιστεί ουρά..

Όλοι παραμιλούσαν για το αρνάκι της Νέας Ζηλανδίας και για τα γλυκά της Αυστρίας, ενώ θραύση έκανε και το αυθεντικό γερμανικό λουκάνικο, αλλά και το βραζιλιάνικο hot dog.

 

Λουκουμάδες με μπανάνα από το Κονγκό, γαλλικά τυριά, βέλγικες λιχουδιές, και ο κατάλογος δεν έμοιαζε να τελειώνει.

 

Φτάσαμε σχετικά αργά (όπως πάντα), κι έπρεπε να διαλέξουμε το δικό μας ταξίδι όσο πιο γρήγορα γινόταν.

Πώς όμως μπορείς να επιλέξεις τέσσερις μόνο χώρες όταν στην ουσία βρίσκεσαι ανάμεσα σε δεκάδες έθνικ εστιατόρια από τα πιο απίθανα μέρη του κόσμου, με σπιτικό μάλιστα φαγητό.

 

Δεν άντεξα και πρώτα πρώτα επισκέφθηκα την Αμερική. Ναι, ναι, την Αμερική.

Δεν είχε χάμπουργκερ αλλά κοτόπουλο bbq και την πιο χορταστική πατατοσαλάτα που έχω φάει ποτέ.

 

Επόμενη στάση Σρι Λάνκα. Fish chip, πιτούλες, σαλάτα, και μοσχαράκι με μυρωδικά.

Σειρά είχε η Αρμενία, και ήταν μάλλον και η καλύτερη επιλογή: Χειροποίητος παστουρμάς και σουτζούκι τυλιχτό σε πίτα, και λαχματζούν το οποίο ήταν ίσως το πιο γευστικό έδεσμα που δοκίμασα.

Τέλος, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον Καναδά. Σαλάτα iceberg και κεφτεδάκια με σως γιαουρτιού, ρύζι με τόνο και μία ακόμα σαλάτα.

 

Η βραδιά τελείωσε με φολκλορικό πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από όλες τις χώρες. Φλαμένγκο ινδικοί χοροί, κάτι σαν ζούμπα – δεν κατάλαβα από ποια χώρα ήταν, κ.α.

 

Αναρωτιέμαι πώς δεν το είχα πάρει χαμπάρι τόσα χρόνια!

 

*γιαμ

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ Full Screen ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΟΣΤ, Ή ΑΠΛΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ

Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Η Παέλια σε ένα ταψί τύπου Βιλαρίμπα-Βιλαμπάχο
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Βενεζουέλα
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Λατινική Αμερική - Ουρουγουάη
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Οι μαγείρισσες του Κονγκό
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Η αρχιμαγείρισσα της Νιγηρίας
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Ρωσία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Ρωσία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Αλβανία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Το βραζιλιάνικο hot dog
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Σρι Λάνκα
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Σρι Λάνκα
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Πορτογαλία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Πορτογαλία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Λαχματζούν και κάτι άλλο που δεν δοκίμασα, από την Αρμενία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Οι περιβόητοι παστουρμάδες και το σουτζούκι (Αρμενία)
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Τα αυστριακά γλυκά
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Τα αυστριακά γλυκά
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Αυστραλία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.

σχόλια

1 σχόλια