Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα

Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
1

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου -

φωτογραφίες: Αιμιλία Παναγιώτου ]

 

Την Κυριακή που μόλις μας πέρασε, ο Διεθνής Σύλλογος Γυναικών Ελλάδος με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμαριάς, διοργάνωσε για δέκατη έβδομη –παρακαλώ- συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Φαγητού "Food For Good" στην πλαζ της Αρετσούς, και το πολυπολιτισμικό γαστρονομικό σοκ χτύπησε κόκκινο!

 

Εθελόντριες από 36 χώρες όλου του κόσμου μαγείρεψαν και πρότειναν τα πιο χαρακτηριστικά εθνικά τους πιάτα και γλυκά, με σύμμαχο τους την αλληλεγγύη και με όπλα τους, απέναντι στην κρίση και την ξενοφοβία, τις γεύσεις.

 

Το εισιτήριο κόστιζε δέκα ευρώ, και με αυτό μπορούσαμε να δοκιμάσουμε πιάτα από τέσσερις χώρες της επιλογής μας, και να πιούμε μερικά ποτά. Και σας διαβεβαιώνω ότι η όλη διαδικασία της επιλογής ήταν πολύ πιο δύσκολη απ' ότι ακούγεται, ειδικά αν κάνει κανείς το λάθος να πάει σε αυτή τη γιορτή φαγητού πραγματικά πεινασμένος (όπως εγώ).

 

Καταρχήν, η προσέλευση του κόσμου πέρασε κάθε προσδοκία, και σύντομα ολόκληρη η πλαζ γέμισε από χαμογελαστούς – και κάπως μπουκωμένους- ανθρώπους που αντάλλασαν γαστρονομικές γνώμες και συμβουλές:

 

Φήμες θέλανε την Αρμενία και την Συρία να προσφέρουν τις πιο ξεχωριστές γεύσεις, με κυριότερες 'αντιπάλούς' τους την Γεωργία, την Ρωσία, και την Σρι Λάνκα.

Από την άλλη, η Αυστραλία προσέφερε καγκουρό (κρίμα), ενώ μπροστά από την σπιτική παέλια της Ισπανίας είχε ήδη σχηματιστεί ουρά..

Όλοι παραμιλούσαν για το αρνάκι της Νέας Ζηλανδίας και για τα γλυκά της Αυστρίας, ενώ θραύση έκανε και το αυθεντικό γερμανικό λουκάνικο, αλλά και το βραζιλιάνικο hot dog.

 

Λουκουμάδες με μπανάνα από το Κονγκό, γαλλικά τυριά, βέλγικες λιχουδιές, και ο κατάλογος δεν έμοιαζε να τελειώνει.

 

Φτάσαμε σχετικά αργά (όπως πάντα), κι έπρεπε να διαλέξουμε το δικό μας ταξίδι όσο πιο γρήγορα γινόταν.

Πώς όμως μπορείς να επιλέξεις τέσσερις μόνο χώρες όταν στην ουσία βρίσκεσαι ανάμεσα σε δεκάδες έθνικ εστιατόρια από τα πιο απίθανα μέρη του κόσμου, με σπιτικό μάλιστα φαγητό.

 

Δεν άντεξα και πρώτα πρώτα επισκέφθηκα την Αμερική. Ναι, ναι, την Αμερική.

Δεν είχε χάμπουργκερ αλλά κοτόπουλο bbq και την πιο χορταστική πατατοσαλάτα που έχω φάει ποτέ.

 

Επόμενη στάση Σρι Λάνκα. Fish chip, πιτούλες, σαλάτα, και μοσχαράκι με μυρωδικά.

Σειρά είχε η Αρμενία, και ήταν μάλλον και η καλύτερη επιλογή: Χειροποίητος παστουρμάς και σουτζούκι τυλιχτό σε πίτα, και λαχματζούν το οποίο ήταν ίσως το πιο γευστικό έδεσμα που δοκίμασα.

Τέλος, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον Καναδά. Σαλάτα iceberg και κεφτεδάκια με σως γιαουρτιού, ρύζι με τόνο και μία ακόμα σαλάτα.

 

Η βραδιά τελείωσε με φολκλορικό πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από όλες τις χώρες. Φλαμένγκο ινδικοί χοροί, κάτι σαν ζούμπα – δεν κατάλαβα από ποια χώρα ήταν, κ.α.

 

Αναρωτιέμαι πώς δεν το είχα πάρει χαμπάρι τόσα χρόνια!

 

*γιαμ

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ Full Screen ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΟΣΤ, Ή ΑΠΛΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ

Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Η Παέλια σε ένα ταψί τύπου Βιλαρίμπα-Βιλαμπάχο
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Βενεζουέλα
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Λατινική Αμερική - Ουρουγουάη
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Οι μαγείρισσες του Κονγκό
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Η αρχιμαγείρισσα της Νιγηρίας
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Ρωσία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Ρωσία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Αλβανία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Το βραζιλιάνικο hot dog
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Σρι Λάνκα
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Σρι Λάνκα
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Πορτογαλία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Πορτογαλία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Λαχματζούν και κάτι άλλο που δεν δοκίμασα, από την Αρμενία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Οι περιβόητοι παστουρμάδες και το σουτζούκι (Αρμενία)
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Τα αυστριακά γλυκά
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Τα αυστριακά γλυκά
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Αυστραλία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μακαρούνες καρπάθικες με το «χερικό» της κυρίας Μαγκαφούλας

Γεύση / Μακαρούνες: Τα χειροποίητα ζυμαρικά της Καρπάθου

Η νοστιμιά του πιο παραδοσιακού καρπάθικου φαγητού αρχίζει να πλάθεται πολύ πριν το πιάτο με τα «χερίσια» ζυμαρικά –αρτυμένα με τριμμένο κεφαλοτύρι και «τσίκνωμα»– φτάσει στο τραπέζι μας.  
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια