Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα

Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
1

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου -

φωτογραφίες: Αιμιλία Παναγιώτου ]

 

Την Κυριακή που μόλις μας πέρασε, ο Διεθνής Σύλλογος Γυναικών Ελλάδος με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμαριάς, διοργάνωσε για δέκατη έβδομη –παρακαλώ- συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Φαγητού "Food For Good" στην πλαζ της Αρετσούς, και το πολυπολιτισμικό γαστρονομικό σοκ χτύπησε κόκκινο!

 

Εθελόντριες από 36 χώρες όλου του κόσμου μαγείρεψαν και πρότειναν τα πιο χαρακτηριστικά εθνικά τους πιάτα και γλυκά, με σύμμαχο τους την αλληλεγγύη και με όπλα τους, απέναντι στην κρίση και την ξενοφοβία, τις γεύσεις.

 

Το εισιτήριο κόστιζε δέκα ευρώ, και με αυτό μπορούσαμε να δοκιμάσουμε πιάτα από τέσσερις χώρες της επιλογής μας, και να πιούμε μερικά ποτά. Και σας διαβεβαιώνω ότι η όλη διαδικασία της επιλογής ήταν πολύ πιο δύσκολη απ' ότι ακούγεται, ειδικά αν κάνει κανείς το λάθος να πάει σε αυτή τη γιορτή φαγητού πραγματικά πεινασμένος (όπως εγώ).

 

Καταρχήν, η προσέλευση του κόσμου πέρασε κάθε προσδοκία, και σύντομα ολόκληρη η πλαζ γέμισε από χαμογελαστούς – και κάπως μπουκωμένους- ανθρώπους που αντάλλασαν γαστρονομικές γνώμες και συμβουλές:

 

Φήμες θέλανε την Αρμενία και την Συρία να προσφέρουν τις πιο ξεχωριστές γεύσεις, με κυριότερες 'αντιπάλούς' τους την Γεωργία, την Ρωσία, και την Σρι Λάνκα.

Από την άλλη, η Αυστραλία προσέφερε καγκουρό (κρίμα), ενώ μπροστά από την σπιτική παέλια της Ισπανίας είχε ήδη σχηματιστεί ουρά..

Όλοι παραμιλούσαν για το αρνάκι της Νέας Ζηλανδίας και για τα γλυκά της Αυστρίας, ενώ θραύση έκανε και το αυθεντικό γερμανικό λουκάνικο, αλλά και το βραζιλιάνικο hot dog.

 

Λουκουμάδες με μπανάνα από το Κονγκό, γαλλικά τυριά, βέλγικες λιχουδιές, και ο κατάλογος δεν έμοιαζε να τελειώνει.

 

Φτάσαμε σχετικά αργά (όπως πάντα), κι έπρεπε να διαλέξουμε το δικό μας ταξίδι όσο πιο γρήγορα γινόταν.

Πώς όμως μπορείς να επιλέξεις τέσσερις μόνο χώρες όταν στην ουσία βρίσκεσαι ανάμεσα σε δεκάδες έθνικ εστιατόρια από τα πιο απίθανα μέρη του κόσμου, με σπιτικό μάλιστα φαγητό.

 

Δεν άντεξα και πρώτα πρώτα επισκέφθηκα την Αμερική. Ναι, ναι, την Αμερική.

Δεν είχε χάμπουργκερ αλλά κοτόπουλο bbq και την πιο χορταστική πατατοσαλάτα που έχω φάει ποτέ.

 

Επόμενη στάση Σρι Λάνκα. Fish chip, πιτούλες, σαλάτα, και μοσχαράκι με μυρωδικά.

Σειρά είχε η Αρμενία, και ήταν μάλλον και η καλύτερη επιλογή: Χειροποίητος παστουρμάς και σουτζούκι τυλιχτό σε πίτα, και λαχματζούν το οποίο ήταν ίσως το πιο γευστικό έδεσμα που δοκίμασα.

Τέλος, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον Καναδά. Σαλάτα iceberg και κεφτεδάκια με σως γιαουρτιού, ρύζι με τόνο και μία ακόμα σαλάτα.

 

Η βραδιά τελείωσε με φολκλορικό πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από όλες τις χώρες. Φλαμένγκο ινδικοί χοροί, κάτι σαν ζούμπα – δεν κατάλαβα από ποια χώρα ήταν, κ.α.

 

Αναρωτιέμαι πώς δεν το είχα πάρει χαμπάρι τόσα χρόνια!

 

*γιαμ

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ Full Screen ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΟΣΤ, Ή ΑΠΛΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ

Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Η Παέλια σε ένα ταψί τύπου Βιλαρίμπα-Βιλαμπάχο
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Βενεζουέλα
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Λατινική Αμερική - Ουρουγουάη
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Οι μαγείρισσες του Κονγκό
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Η αρχιμαγείρισσα της Νιγηρίας
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Ρωσία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Ρωσία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Αλβανία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Το βραζιλιάνικο hot dog
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Σρι Λάνκα
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Σρι Λάνκα
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Πορτογαλία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Πορτογαλία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Λαχματζούν και κάτι άλλο που δεν δοκίμασα, από την Αρμενία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Οι περιβόητοι παστουρμάδες και το σουτζούκι (Αρμενία)
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Τα αυστριακά γλυκά
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Τα αυστριακά γλυκά
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter
Αυστραλία
Φωτορεπορτάζ: To Φεστιβάλ Φαγητού δίπλα στη θάλασσα Facebook Twitter

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια