Η νέα trattoria Canarino ενώνει δημιουργικά την ιταλική με την ελληνική κουζίνα

Η νέα trattoria Canarino ενώνει δημιουργικά την ιταλική με την ελληνική κουζίνα Facebook Twitter
To Polpette, που υμνεί τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια με φρέσκια σάλτσα ντομάτας και βασιλικό.
0

Το Canarino άνοιξε πριν από λίγο καιρό με σκοπό να μας συστήσει την ιταλική κουζίνα με τον δικό του τρόπο και πρώτες ύλες που έχουν, κατά κύριο λόγο, καταγωγή από την Ελλάδα. Προς το παρόν, το μενού του προσφέρεται με delivery και take-away και οι επιλογές του είναι άκρως ενδιαφέρουσες. Φρέσκα ζυμαρικά, ριζότο, πίτσες, σαλάτες, έξι κυρίως πιάτα με μοσχάρι, κοτόπουλο και χοιρινό συνθέτουν ένα μενού που δείχνει ότι έχει διάθεση να ικανοποιήσει όλα τα γούστα.

Μάλιστα, επειδή τόσο ο επιχειρηματίας Γιάννης Πάσχος όσο και ο σεφ Δημήτρης Χωματάς, που υπογράφει και δουλεύει την κουζίνα, θεωρούν το lockdown μια καλή ευκαιρία για να τσεκάρουν τις γευστικές επιθυμίες των καταναλωτών, δεν σταματούν να δοκιμάζουν ολοένα και νέα πιάτα, έτσι ώστε, όταν ανοίξει η σάλα τους, να είναι ακόμη πιο εύστοχο το τελικό μενού τους.


Ακούγοντας εξαιρετικά σχόλια απ' όσους έχουν δοκιμάσει ήδη τα πιάτα του Canarino , μίλησα με τον σεφ, ζητώντας, αρχικά, να μάθω τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το Canarino από τα υπόλοιπα μαγαζιά με ανάλογη κουζίνα και ο Δημήτρης Χωματάς ήταν εξαιρετικά κατατοπιστικός:


«Το Canarino συστήνεται ως τρατορία, μάλλον γιατί δεν έχουμε καταλήξει με ποιον όρο θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε και να αποδώσουμε πιστά τον χαρακτήρα του. Αυτό που μας χαρακτηρίζει, εκτός από τα φρέσκα ζυμαρικά, που τα δουλεύουμε συστηματικά, είναι ότι χρησιμοποιούμε προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών και ουσιαστικά, μέσα από τα πιάτα μας, συστήνουμε και τη δουλειά αυτών των ανθρώπων. Πρόκειται για προϊόντα κορυφαίας ποιότητας που, δυστυχώς, ο πολύς κόσμος δεν τα γνωρίζει και είναι κρίμα.

Αυτό που μας χαρακτηρίζει, εκτός από τα φρέσκα ζυμαρικά, που τα δουλεύουμε συστηματικά, είναι ότι χρησιμοποιούμε προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών και ουσιαστικά μέσα από τα πιάτα μας συστήνουμε και τη δουλειά αυτών των ανθρώπων. 


Αν και φαίνεται εξαιρετική ιδέα η συμμετοχή ελληνικών προϊόντων σε ιταλικές συνταγές, αναρωτιέμαι κατά πόσο δένουν με την ιταλική κουζίνα και εκφράζω την απορία μου. Ο σεφ μού απαντά με ενθουσιασμό:


«Η ίδια θάλασσα βρέχει τις χώρες. Ίδιο κλίμα έχουμε. Σαφώς, η ελληνική κουζίνα έχει μεγαλύτερο βάθος από την ιταλική, αλλά η ιταλική έχει καλύτερο μάρκετινγκ, τη γνωρίζουν περισσότεροι, αυτό είναι βέβαιο. Έχοντας δουλέψει, όμως, πολλές διαφορετικές κουζίνες, πιστεύω ότι η ελληνική είναι από τις πιο προσγειωμένες και ουσιαστικές που μπορείς να απολαύσεις. Αυτό έχει να κάνει με τα τοπικά προϊόντα, τη φιλοσοφία των ανθρώπων και το κλίμα.

Η νέα trattoria Canarino ενώνει δημιουργικά την ιταλική με την ελληνική κουζίνα Facebook Twitter
Aνάμεικτη σαλάτα με καραμελωμένα αμύγδαλα, κορινθιακές σταφίδες και flakes γραβιέρας Σύρου.


Χρησιμοποιούμε σε όλα μας τα πιάτα και τις σαλάτες γραβιέρα Σύρου αντί για parmigiano, την οποία, όταν τη δοκιμάζει κανείς, πιστεύει πως είναι reggiano. Έχουμε κατσικίσιο καβουρμά από τη Λήμνο, τόνο λευκό από την Κάλυμνο, που είναι πολύ πιο φρέσκος από τον τόνο Αλοννήσου, τον οποίο βρίσκει κανείς πιο εύκολα, δεν έχει συντηρητικά και μόλις μαγειρευτεί, βγάζει γεύσεις και αρώματα που δεν μπορείς να φανταστείς. Έχουμε ακόμα μοσχαρίσιο ζαμπόν, ψημένο στον φούρνο με δεντρολίβανο, και στην καρμπονάρα μας χρησιμοποιούμε παστό σύγκλινο από την Καλαμάτα και όχι πανσέτα.


Σαφέστατα, στις συνταγές μας συμμετέχουν κάποια αυθεντικά ιταλικά προϊόντα, όπως το πεπερόνι, που δεν έχω βρει ακόμη ένα αντίστοιχο ελληνικό προϊόν για να το αντικαταστήσω. Αυτό που με ενδιαφέρει πάρα πολύ, όμως, και έχω βάλει σκοπό είναι να προσαρμόσω κάποια στιγμή έτσι το μενού, ώστε να μην έχω ανάγκη κανένα ιταλικό συστατικό. Δοκίμασα τη βουβαλίσια μοτσαρέλα της Κερκίνης, η οποία είναι πραγματικά πολύ γευστική, αλλά θέλει ακόμη πολλή δουλειά για να γίνει μοτσαρέλα, γιατί μόλις ζεσταθεί, αποκτά πολύ διαφορετική συμπεριφορά και θυμίζει κάτι σε λευκό κασέρι.

Η νέα trattoria Canarino ενώνει δημιουργικά την ιταλική με την ελληνική κουζίνα Facebook Twitter
Σαφώς, η ελληνική κουζίνα έχει μεγαλύτερο βάθος από την ιταλική, αλλά η ιταλική καλύτερο μάρκετινγκ.


Συνεχίζουμε τη συζήτησή μας και μου προτείνει να δοκιμάσω οπωσδήποτε την ιταλικότατη καρμπονάρα με παστό σύγκλινο από την Καλαμάτα αντί με πανσέτα. Εννοείται πως ανυπομονώ να το κάνω, αλλά θέλω να μάθω περισσότερα για την πίτσα του Canarino, γι' αυτό και ζητάω από τον Δημήτρη να μου μιλήσει για τη ζύμη, που θεωρώ ότι παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο στη γεύση της:

«Ακόμη και στην πίτσα μας, τα άλευρα που χρησιμοποιούμε είναι ελληνικά. Φτιάχνουμε ένα δικό μας μείγμα από αλεύρι που παίρνουμε από τους Αλευρόμυλους του Παπαφίλη, ο οποίος είναι γνωστός στην επαγγελματική αρτοποιία και έχει εξαιρετικά άλευρα. Προς τιμήν του Γιάννη Πάσχου, που μου επέτρεψε να χρησιμοποιήσω αυτό το αλεύρι, ενώ δεχόταν πολλές πιέσεις από εισαγωγείς του εξωτερικού, που επέμεναν να χρησιμοποιήσει το ιταλικό αλεύρι. Τη ζύμη μας τη ζυμώνουμε τη μία μέρα και τη δουλεύουμε την επομένη, αφήνοντάς την να ωριμάσει για 24 ώρες μέσα στο ψυγείο, σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Κατόπιν, την ψήνουμε κατευθείαν σε πυρόπλακα. Το αποτέλεσμα που έχουμε είναι μια πολύ μαλακή και τραγανή ζύμη.

Αναρωτιέμαι αν χρησιμοποιεί και τα δικά του προϊόντα, τα Jukeros, που τα αγαπώ και θα μπορούσα να πω ότι είναι η Ελλάδα σε ένα βάζο, και με ενημερώνει πως στο μενού υπάρχουν cheesecakes σε διαφορετικές γεύσεις με πρωταγωνιστές τα γλυκά Jukeros, ενώ το ίδιο συμβαίνει με μια πίτσα που έχει γκοργκοντζόλα, καρύδι, τσάτνεϊ σύκου και γραβιέρα Σύρου, που, ενώ στην αρχή πίστευε ότι δεν θα προτιμηθεί πολύ, έχει γίνει ένα από τα best-sellers του καταλόγου.

Η νέα trattoria Canarino ενώνει δημιουργικά την ιταλική με την ελληνική κουζίνα Facebook Twitter
Mαργαρίτα με μοτσαρέλα και ντοματίνια.


Αν σκέφτεσαι τι να παραγγείλεις από το Canarino για να αποκτήσεις μια καλή άποψη, θα σου έλεγα να αρχίσεις με την ομώνυμη ανάμεικτη σαλάτα με καραμελωμένα αμύγδαλα, κορινθιακές σταφίδες και flakes γραβιέρας Σύρου, το ριζότο μανιταριών, την αυθεντική καρμπονάρα και τη μαργαρίτα με μοτσαρέλα και ντοματίνια. Βέβαια, θα μπορούσες να δοκιμάσεις και το Polpette, που υμνεί τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια, με φρέσκια σάλτσα ντομάτας και βασιλικό, ή το μοσχαράκι γάλακτος γεμιστό με ελληνικό προσούτο με λευκό κρασί και φασκόμηλο. Έχω την εντύπωση ότι θα έχεις αρκετά διλήμματα.


Canarino, Ηλία Ηλιού 28, Νέος Κόσμος, τηλέφωνο: 210 9010082, Facebook: Canarino, Instagram: canarinotrattoria

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς αποφασίζει κανείς να ανοίξει τώρα εστιατόριο στην Αθήνα;

Γεύση / Πώς αποφασίζει κανείς να ανοίξει τώρα εστιατόριο στην Αθήνα;

Οι άνθρωποι πίσω από τρία καταστήματα φαγητού που εμφανίστηκαν εν μέσω πανδημίας ‒ένα ιταλικό εστιατόριο, ένα ιδιαίτερο ψητοπωλείο και μια αποκλειστικά vegan τζελατερία‒ μιλούν για την απόφασή τους να ξεκινήσουν τώρα κάτι καινούργιο.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT