ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
0

Το να πάρεις στη δουλειά φαγητό από το σπίτι ήταν μάλλον αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια. Δεν το επέτρεπε η «επικρατούσα αισθητική» σχετικά με την εικόνα που έπρεπε να προβάλλεις στο εργασιακό σου περιβάλλον, θεωρούνταν αναχρονιστικό και μάλλον δείγμα χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Άλλωστε, οι αμέτρητες προτάσεις στην αγορά για έτοιμο φαγητό κάθε είδους και κόστους έδιναν ένα επιπλέον κίνητρο στον εργαζόμενο να αναζητήσει «φαγητό διανομής» ή «γεύματα του δρόμου».

Αυτές οι συνήθειες έχουν αλλάξει ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μόνο η κρίση που ανάγκασε τους περισσότερους να αναθεωρήσουν την κατανομή του οικογενειακού τους προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, άρχισε να δημιουργείται σε ολοένα και περισσότερους η ανάγκη επαναξιολόγησης της ποιότητας του φαγητού τους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε λύσεις περισσότερο ελεγχόμενες και υγιεινές ως προς το είδος της τροφής και τους τρόπους μαγειρέματος. Έτσι, τα «ταπεράκια» βγήκαν από τα ντουλάπια και αποτέλεσαν εξάρτημα της καθημερινότητας για χιλιάδες εργαζόμενους στην πόλη, ιδιαίτερα τους νέους.

Όμως το να τρέφεσαι τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας με «φαγητό γραφείου» δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποβαθμίσεις την ικανοποίηση που αντλείς από ένα καλοφτιαγμένο γεύμα ούτε ότι πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά πολύ από τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο σου για την προετοιμασία του. Λύσεις γρήγορες και νόστιμες υπάρχουν. Τις αναζητήσαμε στην κουζίνα του σεφ Γρηγόρη Καραγιάννη, ο οποίος εξειδικεύεται στο υγιεινό μενού για αθλητές.

Τυλιχτή σαλάτα

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

100 γρ. ποικιλία λαχανικών (λόλα, μαρούλι, ρόκα, αντίδια, ραντίτσιο)

8 ντοματίνια κομμένα στη μέση

1 κ.σ. ξινομυζήθρα

100 γρ. στήθος κοτόπουλο ψημένο στη σχάρα

1 φύλλο τορτίγιας

Για τη βινεγκρέτ μπαλσάμικου

1 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

1 κ.σ. μέλι

Αλάτι, πιπέρι

2 παγάκια

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά της βινεγκρέτ μπαλσάμικου και την αναμειγνύουμε με την ποικιλία λαχανικών, το κοτόπουλο, τα ντοματίνια και την ξινομυζήθρα. Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο φύλλο τορτίγιας και το τυλίγουμε σφιχτά. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Χούμους με χοιρινό απάκι και κριτσίνια τυριών

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

50 γρ. απάκι καπνιστό σε φέτες

150 γρ. ρεβίθια βρασμένα καλά

1 κ.σ. ταχίνι

1 κ.σ. χυμός πορτοκάλι

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

1 κ.σ. καβουρδισμένο κουκουνάρι

Εκτέλεση

Πολτοποιούμε τα ρεβίθια, προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σοτάρουμε ελαφρά το απάκι στο τηγάνι και συνοδεύουμε το χούμους. Γαρνίρουμε με κριτσίνια τυριών.

Μοντέρνο τοστ

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

2 φέτες ψωμί του τοστ

2 φέτες τυρί γραβιέρα

2 φέτες γαλοπούλα καπνιστή

50 ml γάλα φρέσκο

1 αυγό

1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

Συνθέτουμε το τοστ. Ανακατεύουμε καλά το γάλα με το αυγό και βουτάμε στο μείγμα το τοστ μέχρι να μαλακώσει. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο και τηγανίζουμε το τοστ και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει.

Φιλετίνια κοτόπουλου με σάλτσα αβοκάντο

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά
1 στήθος κοτόπουλο

1 ώριμο αβοκάντο

Λίγος χυμός λεμονιού

Φρέσκο κόλιανδρο

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Λαχανικά εποχής

Εκτέλεση

Ψήνουμε το φιλέτο κοτόπουλο στη σχάρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι. Πολτοποιούμε το αβοκάντο, προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι, το ελαιόλαδο, το κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε το ψητό κοτόπουλο και συνοδεύουμε με τη σάλτσα αβοκάντο. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με λαχανικά εποχής ή να το τυλίξουμε σε φύλλο τορτίγιας.

Μοσχαράκι ραγού

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

250 γρ. σπάλα μόσχου

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 καρότο ψιλοκομμένο

1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο

½ ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

1 κλωναράκι θυμάρι

2 κόκκοι μπαχάρι μαύρο

3 κόκκοι ολόκληρο μαύρο πιπέρι

2 ντομάτες τριμμένες

50 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το μοσχάρι από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη σάλτσα τομάτας. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 2-2,5 ώρες. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας, ρύζι ή χυλοπιτάκι.

Βελουτέ γλυκοπατάτας με τσιπς μπέικον

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

150 γρ. γλυκοπατάτα

150 γρ. γάλα φρέσκο

50 γρ. κρέμα γάλακτος

20 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

15 γρ. βούτυρο

½ κ.γ. τζίντζερ τριμμένο

½ κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη

Αλάτι, πιπέρι

1 φέτα μπέικον

Εκτέλεση

Ψήνουμε στον φούρνο τη γλυκοπατάτα μέχρι να μαλακώσει και ξεφλουδίζουμε. Σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το βούτυρο μέχρι να μαραθεί, προσθέτουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και πολτοποιούμε με ράβδο μπλέντερ. Ψήνουμε το μπέικον στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να γίνει τραγανό. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε τα τσιπς από μπέικον.

Συμβουλές για το μεσημεριανό του γραφείου

• Το μεσημεριανό γεύμα καλό είναι να έχει βάση την πρωτεΐνη, με συνοδεία 30% υδατανθράκων και φυτικών ινών. Έτσι αφομοιώνεται καλύτερα η πρωτεΐνη των τροφών. Απαραίτητο είναι το άφθονο νερό.

• Οι λιπαρές τροφές είναι πιο ευαίσθητες και αλλοιώνονται πιο εύκολα, αν παραμείνουν εκτός ψυγείου.

• Το ελαιόλαδο, λόγω των καλών λιπαρών που περιέχει, βοηθάει στην καλύτερη πέψη και προσφέρεται για «γεύματα του γραφείου».

• Δεν είναι απαραίτητο να προσθέσουμε στο φαγητό επιπλέον αλάτι από αυτό που περιέχουν οι τροφές στη φυσική τους μορφή.

• Η σωστή αναθέρμανση του φαγητού πρέπει να γίνεται τουλάχιστον στους 80 βαθμούς Κελσίου.

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
O σεφ Γρηγόρης Καραγιάννης προτείνει εύκολες και νόστιμες λύσεις για το μεσημεριανό στο γραφείο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 16.10.2017

Γεύση
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT