Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
0

Το να πάρεις στη δουλειά φαγητό από το σπίτι ήταν μάλλον αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια. Δεν το επέτρεπε η «επικρατούσα αισθητική» σχετικά με την εικόνα που έπρεπε να προβάλλεις στο εργασιακό σου περιβάλλον, θεωρούνταν αναχρονιστικό και μάλλον δείγμα χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Άλλωστε, οι αμέτρητες προτάσεις στην αγορά για έτοιμο φαγητό κάθε είδους και κόστους έδιναν ένα επιπλέον κίνητρο στον εργαζόμενο να αναζητήσει «φαγητό διανομής» ή «γεύματα του δρόμου».

Αυτές οι συνήθειες έχουν αλλάξει ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μόνο η κρίση που ανάγκασε τους περισσότερους να αναθεωρήσουν την κατανομή του οικογενειακού τους προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, άρχισε να δημιουργείται σε ολοένα και περισσότερους η ανάγκη επαναξιολόγησης της ποιότητας του φαγητού τους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε λύσεις περισσότερο ελεγχόμενες και υγιεινές ως προς το είδος της τροφής και τους τρόπους μαγειρέματος. Έτσι, τα «ταπεράκια» βγήκαν από τα ντουλάπια και αποτέλεσαν εξάρτημα της καθημερινότητας για χιλιάδες εργαζόμενους στην πόλη, ιδιαίτερα τους νέους.

Όμως το να τρέφεσαι τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας με «φαγητό γραφείου» δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποβαθμίσεις την ικανοποίηση που αντλείς από ένα καλοφτιαγμένο γεύμα ούτε ότι πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά πολύ από τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο σου για την προετοιμασία του. Λύσεις γρήγορες και νόστιμες υπάρχουν. Τις αναζητήσαμε στην κουζίνα του σεφ Γρηγόρη Καραγιάννη, ο οποίος εξειδικεύεται στο υγιεινό μενού για αθλητές.

Τυλιχτή σαλάτα

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

100 γρ. ποικιλία λαχανικών (λόλα, μαρούλι, ρόκα, αντίδια, ραντίτσιο)

8 ντοματίνια κομμένα στη μέση

1 κ.σ. ξινομυζήθρα

100 γρ. στήθος κοτόπουλο ψημένο στη σχάρα

1 φύλλο τορτίγιας

Για τη βινεγκρέτ μπαλσάμικου

1 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

1 κ.σ. μέλι

Αλάτι, πιπέρι

2 παγάκια

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά της βινεγκρέτ μπαλσάμικου και την αναμειγνύουμε με την ποικιλία λαχανικών, το κοτόπουλο, τα ντοματίνια και την ξινομυζήθρα. Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο φύλλο τορτίγιας και το τυλίγουμε σφιχτά. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Χούμους με χοιρινό απάκι και κριτσίνια τυριών

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

50 γρ. απάκι καπνιστό σε φέτες

150 γρ. ρεβίθια βρασμένα καλά

1 κ.σ. ταχίνι

1 κ.σ. χυμός πορτοκάλι

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

1 κ.σ. καβουρδισμένο κουκουνάρι

Εκτέλεση

Πολτοποιούμε τα ρεβίθια, προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σοτάρουμε ελαφρά το απάκι στο τηγάνι και συνοδεύουμε το χούμους. Γαρνίρουμε με κριτσίνια τυριών.

Μοντέρνο τοστ

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

2 φέτες ψωμί του τοστ

2 φέτες τυρί γραβιέρα

2 φέτες γαλοπούλα καπνιστή

50 ml γάλα φρέσκο

1 αυγό

1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

Συνθέτουμε το τοστ. Ανακατεύουμε καλά το γάλα με το αυγό και βουτάμε στο μείγμα το τοστ μέχρι να μαλακώσει. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο και τηγανίζουμε το τοστ και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει.

Φιλετίνια κοτόπουλου με σάλτσα αβοκάντο

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά
1 στήθος κοτόπουλο

1 ώριμο αβοκάντο

Λίγος χυμός λεμονιού

Φρέσκο κόλιανδρο

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Λαχανικά εποχής

Εκτέλεση

Ψήνουμε το φιλέτο κοτόπουλο στη σχάρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι. Πολτοποιούμε το αβοκάντο, προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι, το ελαιόλαδο, το κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε το ψητό κοτόπουλο και συνοδεύουμε με τη σάλτσα αβοκάντο. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με λαχανικά εποχής ή να το τυλίξουμε σε φύλλο τορτίγιας.

Μοσχαράκι ραγού

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

250 γρ. σπάλα μόσχου

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 καρότο ψιλοκομμένο

1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο

½ ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

1 κλωναράκι θυμάρι

2 κόκκοι μπαχάρι μαύρο

3 κόκκοι ολόκληρο μαύρο πιπέρι

2 ντομάτες τριμμένες

50 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το μοσχάρι από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη σάλτσα τομάτας. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 2-2,5 ώρες. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας, ρύζι ή χυλοπιτάκι.

Βελουτέ γλυκοπατάτας με τσιπς μπέικον

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

150 γρ. γλυκοπατάτα

150 γρ. γάλα φρέσκο

50 γρ. κρέμα γάλακτος

20 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

15 γρ. βούτυρο

½ κ.γ. τζίντζερ τριμμένο

½ κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη

Αλάτι, πιπέρι

1 φέτα μπέικον

Εκτέλεση

Ψήνουμε στον φούρνο τη γλυκοπατάτα μέχρι να μαλακώσει και ξεφλουδίζουμε. Σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το βούτυρο μέχρι να μαραθεί, προσθέτουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και πολτοποιούμε με ράβδο μπλέντερ. Ψήνουμε το μπέικον στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να γίνει τραγανό. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε τα τσιπς από μπέικον.

Συμβουλές για το μεσημεριανό του γραφείου

• Το μεσημεριανό γεύμα καλό είναι να έχει βάση την πρωτεΐνη, με συνοδεία 30% υδατανθράκων και φυτικών ινών. Έτσι αφομοιώνεται καλύτερα η πρωτεΐνη των τροφών. Απαραίτητο είναι το άφθονο νερό.

• Οι λιπαρές τροφές είναι πιο ευαίσθητες και αλλοιώνονται πιο εύκολα, αν παραμείνουν εκτός ψυγείου.

• Το ελαιόλαδο, λόγω των καλών λιπαρών που περιέχει, βοηθάει στην καλύτερη πέψη και προσφέρεται για «γεύματα του γραφείου».

• Δεν είναι απαραίτητο να προσθέσουμε στο φαγητό επιπλέον αλάτι από αυτό που περιέχουν οι τροφές στη φυσική τους μορφή.

• Η σωστή αναθέρμανση του φαγητού πρέπει να γίνεται τουλάχιστον στους 80 βαθμούς Κελσίου.

Ιδανικές συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου Facebook Twitter
O σεφ Γρηγόρης Καραγιάννης προτείνει εύκολες και νόστιμες λύσεις για το μεσημεριανό στο γραφείο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 16.10.2017

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.