Καθαρά Δευτέρα με delivery: 7 ειδικά σαροκοστιανά μενού

Καθαρά Δευτέρα με delivery: 7 ειδικά σαροκοστιανά μενού Facebook Twitter
0

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ήταν ανέκαθεν μια καλή αφορμή για εκδρομή. Ακόμα και όσοι δεν κατάφερναν να φύγουν τρεις μέρες, όλο και κάπου πήγαιναν το πρωί της Δευτέρας.

Αγαπημένοι προορισμοί εξόρμησης, οι ψηλοί λόφοι και οι ακρογιαλιές, και αγαπημένοι γαστρονομικοί προορισμοί, οι ψαροταβέρνες και τα εστιατόρια με θαλασσινά. Δηλαδή τα σημεία όπου θα μπορούσε κάποιος να πετάξει με ασφάλεια και μεγαλύτερη επιτυχία τον χαρταετό και οι κουζίνες όπου θα απολάμβανε σαρακοστιανά, χωρίς να παιδευτεί με μαγειρέματα και χάσει τη μέρα.

Βέβαια, το μαγείρεμα της Καθαράς Δευτέρας έχει τη δική του μαγεία. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξυπνούν χαράματα για να πάνε στην αγορά και να βρουν τα πιο φρέσκα θαλασσινά, τον πιο νόστιμο ταραμά και τα πιο τριζάτα λαχανικά, για να φτιάξουν ένα τραπέζι αντάξιο της παράδοσης και της έναρξης της περιόδου που μας οδηγεί στο Πάσχα. Εξάλλου, γι’ αυτόν τον λόγο η Βαρβάκειος Αγορά μένει ανοιχτή όλο το προηγούμενο βράδυ, με τους πάγκους της να ξεχειλίζουν από τουρσιά, ελιές, ταραμά, όστρακα, θαλασσινά και ό,τι άλλο φανταστείς. 

Τα τραπεζομάντιλα στρώνονταν στο γρασίδι και γέμιζαν ταπεράκια με σπιτική ταραμοσαλάτα, ντολμαδάκια γιαλαντζί, ξιδάτο χταπόδι, τουρσιά, χαλβά και λαγάνα και όλοι ήταν ευτυχισμένοι. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και αυτή την Καθαρά Δευτέρα, χωρίς κόπο, κάνοντας απλώς μια βόλτα στα μπακάλικα της γειτονιάς σας. 

Αυτήν τη χρονιά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να χάσουμε το παραδοσιακό μας τραπέζι. Μετά από έναν χρόνο πανδημίας, έχουμε όλοι προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και έχουμε βρει τρόπο να κρατάμε τις παραδόσεις, ακόμα και αν οι μαγειρικές μας ικανότητες δεν είναι εξαιρετικές και το delivery γίνεται η μόνο λύση για καλό φαγητό.

Αν γυρίσετε, μάλιστα, τον χρόνο πίσω, θα δείτε πως την Καθαρά Δευτέρα το τραπέζι τις περισσότερες φορές είχε τον χαρακτήρα του πικνίκ και περιλάμβανε μεζέδες. Τα τραπεζομάντιλα στρώνονταν στο γρασίδι και γέμιζαν ταπεράκια με σπιτική ταραμοσαλάτα, ντολμαδάκια γιαλαντζί, ξιδάτο χταπόδι, τουρσιά, χαλβά και λαγάνα και όλοι ήταν ευτυχισμένοι. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και αυτή την Καθαρά Δευτέρα, χωρίς κόπο, κάνοντας απλώς μια βόλτα στα μπακάλικα της γειτονιάς σας. 

Vassilenas Facebook Twitter
Μαρινάτο χταποδάκι από το Vassilenas.

Για παράδειγμα, από το Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1, Αθήνα) μπορείτε να πάρετε ντολμαδάκια, παστά ψάρια, πίτες νηστίσιμες και διάφορα τουρσιά, όπως αγκινάρα, λαχανομπουκίτσες και πίκλες. Εξαιρετικός είναι και ο νηστίσιμος μπακλαβάς της, που κάλλιστα μπορεί να βρει τη θέση του δίπλα στον κλασικό Μακεδονικό Χαλβά. 

Στον Μανδραγόρα (Δημ. Γούναρη 16, Πειραιάς) θα βρείτε χταπόδι με φακές σαλάτα, χούμους, σαλάτα με κινόα και σολομό, διάφορα τουρσιά και μια σπέσιαλ ταραμοσαλάτα με μελάνι σουπιάς, για να είναι ακόμα πιο έντονη η γεύση της θάλασσας στο τραπέζι σας.

Στην Κάππαρη (Ασκληπιού 22, Αθήνα) θα ανακαλύψετε εξαιρετικά σπιτικά ντολμαδάκια, φασόλια πιάζ, βολβούς τουρσί από την Κρήτη, καπνισμένη μελιτζανοσαλάτα, θαλασσινά, διάφορες ελιές, γίγαντες πλακί, φάβα και ένα σωρό άλλα εδέσματα για να στρώσετε το πιο πλούσιο τραπέζι. 

Αν σε όλα αυτά προσθέσετε και μια καλή, προζυμένια λαγάνα που θα αγοράσετε τελευταία στιγμή για να είναι όσο το δυνατό πιο τραγανή και φρέσκια, θα έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε ένα τέλειο σαρακοστιανό τραπέζι, χωρίς να σας λείψει τίποτα.

Αν, πάλι, θέλετε κάτι ακόμα πιο ολοκληρωμένο, προσεγμένο και ξεκούραστο, θα παραγγείλετε το ειδικό μενού που έχουν δημιουργήσει για εσάς μερικά δημοφιλή εστιατόρια της πόλης. 

Στο Aleria Restaurant 

aleria ntolmadakia Facebook Twitter
Όταν μίλησα με τον Γκίκα Ξενάκη, τύλιγε ντολμαδάκια με αγκινάρα και ρύζι και προετοιμαζόταν με γρήγορους ρυθμούς για να είναι όλα τέλεια και να μη μείνει κανείς παραπονεμένος.

Ο Γκίκας Ξενάκης, για το μενού της Καθαράς Δευτέρας, φαντάστηκε ένα τραπέζι γεμάτο μεζέδες, έτσι όπως το έχουμε όλοι στο μυαλό μας από τα παιδικά μας χρόνια. Φυσικά, οι μεζέδες του δεν θα μπορούσαν να είναι ποτέ εντελώς απλοί ή παραδοσιακοί. Όταν του μίλησα, τύλιγε ντολμαδάκια με αγκινάρα και ρύζι και προετοιμαζόταν με γρήγορους ρυθμούς για να είναι όλα τέλεια και να μη μείνει κανείς παραπονεμένος. Για μια ακόμη φορά μού τόνισε πως το φαγητό είναι χαρά και προσφορά και πως αυτός είναι ο κύριος λόγος που δημιουργούνται delivery menu στο Aleria, ενώ με ενημέρωσε πως ανάμεσα στις σαρακοστιανές επιλογές θα βρίσκονται η παντζαροσαλάτα με ταχίνι και καρύδια, οι γαριδοκεφτέδες με ρύζι και κρύα σάλτσα βασιλικού, η φάβα με παντζάρια, η σαλάτα πιάζ με πλιγούρι και ο Μακεδονικός Χαλβάς Cremeaux με τραγανή σοκολάτα και καραμελωμένα pecan. Το μενού θα το παραγγείλετε μέσω του site του εστιατορίου.

www.aleria.gr 

Στον Vassilenas Restaurant

vassilenas taramosalata Facebook Twitter
H διάσημη ταραμοσαλάτα του Vassilenas, που μπορεί κανείς να προμηθευτεί ξεχωριστά από το πλήρες μενού, με take-away παράδοση σε συσκευασία των 200 γρ.

Το ιστορικό εστιατόριο δεν θα μπορούσε να λείπει από κοντά μας αυτήν τη μέρα. Η επιστροφή του γίνεται θριαμβευτικά με πιάτα ελληνικά, αγαπημένα και αυθεντικά σαρακοστιανά, όπως η σουπιά με χόρτα γιαχνερά, το χυλωμένο γιουβετσάκι γαρίδας, το μαρινάτο χταπόδι αλλά και η διάσημη ταραμοσαλάτα του, που μπορεί κανείς να προμηθευτεί ξεχωριστά από το πλήρες μενού, με take-away παράδοση σε συσκευασία των 200 γρ. την Παρασκευή 12/3, το Σάββατο 13/3 και την Καθαρά Δευτέρα 15/3, 12:00-16:00. Η παράδοση του μενού της Καθαράς Δευτέρας θα γίνει σε συνεργασία με το Mercedes Taxi Club και μπορείτε να το προπαραγγείλετε ως το Σάββατο 13/3 στο site του εστιατορίου. Μην ξεχάσετε να ζητήσετε και τον μελωμένο χαλβά, που όλοι έχουν να λένε για τη νοστιμιά του. 

www.vassilenas.gr

Στο Akrovoli Restaurant & Oyster Bar

akrovoli Facebook Twitter
Tα πιάτα από το Ακροβόλι όχι μόνο θα σας βάλουν στο κλίμα της Σαρακοστής αλλά θα σας κάνουν μια τέλεια εισαγωγή στο καλοκαίρι.

Το γνωστό θαλασσινό εστιατόριο με ειδίκευση στα όστρακα άνοιξε αποκλειστικά για την Καθαρά Δευτέρα και θα μείνει ανοιχτό με delivery υπηρεσίες όλο το υπόλοιπο διάστημα, μέχρι να επιστρέψει επίσημα η εστίαση. Οι σαρακοστιανές γαστρονομικές επιλογές που προσφέρει είναι πολλές και ιδιαίτερες. Υπάρχουν γαλλικά στρείδια με ponzu, σχοινόπρασο ή τζίντζερ, που θα παραγγείλετε με το τεμάχιο, καθώς και άλλα όστρακα, που θα απολαύσετε με χυμό λεμόνι. Υπάρχουν, επίσης, μους λευκού ταραμά με αυγά πέστροφας, καρπάτσιο τόνου με αβοκάντο και yuzu τρούφας, σεβίτσε καραβίδας, καλαμάρι πέστο και χταπόδι με φάβα, κωλοχτύπα με κριθαράκι, σπαγγέτι με αχινοαυγά και πούδρα αυγοτάραχου και ένα σωρό άλλα πιάτα, που όχι μόνο θα σας βάλουν στο κλίμα της Σαρακοστής, αλλά θα σας κάνουν μια τέλεια εισαγωγή στο καλοκαίρι. Μπορείτε να παραγγείλετε το μενού στο site του εστιατορίου ή από τις πλατφόρμες Wolt και efood. 

www.akrovoli.gr 

Στο Fish Point

fish point Facebook Twitter
Σουπιές σπανάκι.

Στο μαγαζί με τον διπλό χαρακτήρα, εστιατόριο-ιχθυοπωλείο, μπορείτε ή να παραγγείλετε τα θαλασσινά σας για να τα μαγειρέψετε με τον δικό σας τρόπο στο σπίτι ή να κάνετε τις επιλογές σας από το νηστίσιμο μενού που προσφέρεται. Στην πρώτη περίπτωση θα βρείτε γυαλιστερές, κυδώνια, μύδια και ό,τι άλλο καλό θα βρει το μαγαζί για εσάς, καθώς τα παιδιά στο Fish Point συνεργάζονται με ψαράδες σε όλη την Ελλάδα και εξασφαλίζουν άριστη ποιότητα. Στη δεύτερη περίπτωση θα έχετε τη δυνατότητα να παραγγείλετε διάφορα πιάτα με παραδοσιακό χαρακτήρα, όπως σουπιές κρασάτες ή με σπανάκι, συμιακό γαριδάκι, χταπόδι και καλαμάρι ψητό, κριθαρότο γαρίδας ή καραβίδας, σπαγγέτι με θαλασσινά και άλλα πολλά πιάτα. Κάντε τις παραγγελίες σας ή μέσω του site ή από τις πλατφόρμες Wolt και efood.

www.fishpoint.gr 

Στο Frankie Restaurant

Τα σαροκοστιανά μενού της Καθαράς Δευτέρας Facebook Twitter
Καρπάτσιο λαβράκι με ανθό αλατιού, πέρλες λεμονιού και μυρωδικά.

Το μενού του Frankie για την Καθαρά Δευτέρα ταιριάζει τόσο στις παραδόσεις μας όσο και στον μεσογειακό του χαρακτήρα. Το  πιάτο που θα πρέπει να δοκιμάσετε είναι τα λινγκουίνι με θαλασσινά στη λαδόκολλα με γαρίδες, καλαμάρι, μύδια και σάλτσα οστράκων, αλλά και το καλαμάρι τηγανητό με ντιπ aioli. Άλλες νόστιμες επιλογές είναι το χταπόδι ξιδάτο με αρωματική φάβα, oι γαρίδες σχάρας με λαδολέμονο αλλά και το ριζότο μανιτάρια με μαύρη τρούφα, για όποιον δεν αγαπά τα θαλασσινά, αλλά και oι τυπικές γεύσεις αυτής της μέρας. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε στην παραγγελία σας σιμιγδαλένο χαλβά με κουκουνάρι και σταφίδα. Τίποτα πιο ταιριαστό για τη Σαρακοστή και αυτήν τη Δευτέρα. Παραγγελίες και προπαραγγελίες γίνονται τηλεφωνικά από το κατάστημα στο 210 3647052 ή μέσω Wolt και efood.

www.frankierestaurant.gr 

Στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Τα σαροκοστιανά μενού της Καθαράς Δευτέρας Facebook Twitter

Έχει ιστορία που ξεκινά από τη Σχοινούσα και γεύσεις θαλασσινές και αυθεντικά ελληνικές αλλά και σαρακοστιανές. Την Καθαρά Δευτέρα, η οικογένεια Κωβαίου μάς προτείνει,  ανάμεσα σε άλλα, πιάτα που έχουν αγαπηθεί και ξεχωρίσει, όπως η μους από λευκό ταραμά με τρίμμα αυγοτάραχου, η βιολογική φάβα από τη Σχοινούσα, δικής τους καλλιέργειας, το συμιακό γαριδάκι και το κριθαρότο με ψίχα από ελληνικό μπλε καβούρι και μανιτάρια shimeji, γι' αυτούς που θέλουν και ένα twist διαφορετικότητας. Μπορείτε να κάνετε τις παραγγελίες σας τηλεφωνικά ή μέσω Wolt. 

www.balconycyclades.com 

Στο Tρίκυκλο

Τα Σαροκοστιανά μενού της Καθαράς Δευτέρας Facebook Twitter
Γαριδομακαρονάδα.

Αυθεντικά παραδοσιακά και νόστιμα πιάτα θα βρείτε και στο Τρίκυκλο. Φάβα, πατατοσαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, ντολμαδάκια, γίγαντες στον φούρνο, θράψαλο τηγανητό ή στη σχάρα, γαριδάκι συμιακό και άλλες νοστιμιές για το κέντρο του τραπεζιού, που είναι ο ορισμός του μεζέ και συνοδεύονται τέλεια με ούζο και λευκό κρασί. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε χταπόδι ξιδάτο με φρέσκια κάππαρη και ελιές, όπως και γαριδομακαρονάδα με ολόκληρες γαρίδες, που φτιάχνεται με οικογενειακή μικρασιάτικη συνταγή και έχει ιδιαίτερη γεύση. Το μενού ολοκληρώνεται με σιμιγδαλένιο χαλβά και λαγάνα. Μπορείτε να κάνετε τις παραγγελίες μέσω τηλεφώνου, Wolt και efood.

www.totrikyklo.gr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM