ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ η κορεάτικη κουλτούρα βρίσκεται παντού. Το κορεάτικο ρεύμα (Κ-Wave ή Ηallyu/Ηanryu), όπως ονομάζεται, έχει σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του, από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση (k-dramas) και τη μουσική(k-pop) μέχρι τη βιομηχανία της ομορφιάς (k-beauty), το φαγητό, τα κόμικς (manhwa) και τη γλώσσα.
Όλα ξεκίνησαν στην αρχή του εικοστού πρώτου αιώνα, όταν η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας αποφάσισε να εφαρμόσει μια εξωστρεφή πολιτική, στηρίζοντας τον πολιτισμό της χώρας, με σκοπό να γίνει μία από τις κορυφαίες παγκόσμιες δυνάμεις σε αυτόν τον χώρο – και σταδιακά το κατάφερε με την άνοδο του διαδικτύου και των social media. Σήμερα θεωρείται ως ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα από την Ασία που κατάφεραν να εισχωρήσουν τόσο πετυχημένα στο αμερικανικό mainstream, κάτι που μέχρι πρότινος είχε καταφέρει η Βρετανία.
Οι σταθμοί που καθόρισαν το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να συνοψιστούν στους εξής τέσσερις: στην τεράστια viral επιτυχία του «Gangnam Style» του Psy. Το κομμάτι κυκλοφόρησε το 2012 και ήταν από τα πρώτα βίντεο που έσπασαν το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου views στο YouTube ‒ σήμερα έχει ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια views και βρίσκεται στην 11η θέση. Στο φαινόμενο των BTS στα αμερικανικά τσαρτ, που ξεκίνησε το 2017 και για πρώτη φορά κατέκτησε την κορυφή του Billboard 100 το 2020 με το «Dynamite», ωθώντας τη στρατιά των φαν τους να μάθουν κορεάτικα· στα «Παράσιτα», τη μαύρη κωμωδία του 2019 που σκηνοθέτησε ο Bong Joon-ho και έγινε η πρώτη ξενόγλωσση ταινία που βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στην 92η Τελετή των Βραβείων της Ακαδημίας, αφού πήρε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες – η πρώτη νοτιοκορεάτικη ταινία που το κατάφερε· φυσικά, το περσινό «Squid Game» που έγινε η δημοφιλέστερη σειρά στο Netflix και το τοπ πρόγραμμα της πλατφόρμας σε 94 χώρες, ξεπερνώντας ακόμη και το «Bridgerton». Η επιτυχία του έκανε κι άλλες streaming πλατφόρμες, όπως η Disney+ και η Apple TV+, να επενδύσουν στις δικές τους κορεάτικες παραγωγές.
Η Ελλάδα, φυσικά, δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς σιγά σιγά η αγορά της γεμίζει από προϊόντα κορεατικής προέλευσης. Διαλέξαμε διάφορα πράγματα που μπορεί να βρει κανείς, από τα πιο περίεργα μέχρι τα πιο συνηθισμένα, κάνοντας μια βόλτα στα μαγαζιά της Αθήνας αλλά και στο διαδίκτυο.
Φαγητό και ποτό
• Wok Shop, Σκούφου, πλ. Συντάγματος 2-4, 215 5003849
• Salamat Asian Market, Κορινθίας 24, Αμπελόκηποι, 210 7796766
• Wang Fu Chinese Market, Κεραμεικού 37, Κεραμεικός, 210 5238385
• Dongfang Chinese supermarket, Λεωνίδου 25, Μεταξουργείο, 210 5226677
• China Market, Κεραμεικού 31, Κεραμεικός, 211 1832865
Samyang ramen
Τα κορεατικά καυτερά instant ράμεν κοτόπουλου που τα βρίσκεις σε διάφορα επίπεδα καυστικότητας – υπάρχουν και με λίγες θερμίδες για όσους κάνουν διατροφή. Αγαπημένες γεύσεις είναι η καρμπονάρα και το τυρί και ακολουθούν τα κάρι, αν θέλεις κάτι πιο γκουρμέ και ιδιαίτερο. Τα βρίσκεις παντού.
Τteokbokki
Τα απίθανα κέικ ρυζιού, που είναι σαν να μασάς τσίχλα, αποτελούν το κατεξοχήν street food της Νότιας Κορέας. Δεν το σερβίρουν σε εστιατόρια. Στην Αθήνα μπορείς να βρεις όλα τα υλικά για να τα φτιάξεις. Τα βρίσκεις και κατευψυγμένα και instant. Τα κλασικά γίνονται με την καυτερή πάστα gochujang και αν δεν σου αρέσει το καυτερό, μπορείς να τα φτιάξεις με black bean sauce ‒ αυτά λέγονται gungjung-tteokbokki (royal court tteokbokki). Στο Salamat βρίσκεις συνήθως τα instant. Στα Wang Fu, China Market και Dongfang Chinese έχει σχεδόν πάντα κατεψυγμένα.
Soju
Τo κατεξοχήν κορεάτικο αλκοολούχο που βλέπεις να πίνουν στις σειρές και σε ταινίες με τα σφηνοπότηρα. Σκέτο είναι άγλυκο εντελώς, αλλά το βρίσκεις και σε διάφορες παραλλαγές, από γκρέιπφρουτ και σταφύλι μέχρι δαμάσκηνο. Υπάρχει σε κάθε μαγαζί με ασιατικά προιόντα.
Makgeolli
Το παραδοσιακό τους κρασί ρυζιού που έχει λευκό χρώμα και μοιάζει με γάλα. Και αυτό βγαίνει σε γεύσεις. Σερβίρεται παγωμένο σε μικρά, ρηχά μπολ. Το πετυχαίνεις στο Salamat και σε γεύσεις στον Κεραμεικό.
Kimchi
Το παραδοσιακό ορεκτικό τους, με το οποίο συνοδεύουν με τα πάντα. Φτιάχνεται με κινέζικο λάχανο, αλλά στους Κινέζους βρίσκεις και kimchi από πράσινα κρεμμυδάκια. Επίσης, στους Κινέζους στον Κεραμεικό βρίσκεις και ψυγείου, που δεν το πετυχαίνεις πουθενά αλλού στην Αθήνα.
Chapagetti
Τα Chapaggeti είναι τα δεύτερα πιο διάσημα ράμεν –και τα πιο νόστιμα‒ της Νότιας Κορέας, μετά τα κλασικά και αρκετά καυτερά Shin Ramyun (τα οποία συναντάς συνήθως σε viral συνταγές στο YouTube). Στη Δύση έγιναν διάσημα από μια συνταγή που μαγειρεύει ένας ήρωας στα «Παράσιτα», συνδυάζοντάς τα με τα Neoguri που έχουν γεύση ψαριού. Τα βρίσκεις σε όλα τα μαγαζιά.
Κουζινικά
Κατσαρόλες σαν αυτές όπου τους βλέπεις να βράζουν τα ramen και τις σούπες στις σειρές πετυχαίνεις στις ασιατικές αγορές στον Κεραμεικό, αν και συνήθως τις χρησιμοποιούν για νοσταλγικούς λόγους. Το Salamat έχει και μια ηλεκτρική συσκευή για κορεάτικο γκριλ.
Καλλυντικά
Dr.Jart+ Cryo Rubber With Moisturizing Hyaluronic Acid
Μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη ενυδατική αμπούλα με υαλουρονικό νάτριο για την ενυδάτωση της επιδερμίδας με σύμπλεγμα προβιοτικών για τη διατήρηση υγιούς επιδερμίδας. Μια μάσκα από καουτσούκ με αναζωογονητική δράση, 85% συστατικά φυσικής προέλευσης και εκχύλισμα φυκιών για την ενυδάτωση της επιδερμίδας. Άμα τη φοράς, μοιάζεις σαν να παίζεις στο «Eyes without a face» του Georges Franju. Αποκλειστικά στα Sephora.
Dr.Jart+ Shake & Shot Rubber Hydro Mask
Όχι, δεν το πίνεις. Δεν είναι φραπέ. Είναι μια μια μάσκα μοντελοποίησης που ενυδατώνει και προστατεύει τις ξηρές επιδερμίδες, προσφέροντας μια ανανεωμένη και φρέσκια εμφάνιση. Μόνο στα Sephora.
Holika Holika Egg Skin Peeling Gel
Δεν είναι αυγό αλλά υγρό τζελ απολέπισης καθημερινής χρήσης για ματ εφέ και καθαρισμό της επιδερμίδας. Με δράση κατά της ακμής, των μαύρων στιγμάτων, των ρυτίδων και των ανοιχτών πόρων. Σε διάφορα ελληνικά online stores και στη Lilly σε Καλλιθέα και Πειραιά.
Animal For Dark Panda
Μια υφασμάτινη μάσκα λάμψης με εκχύλισμα από κουκούτσια σταφυλιού και τζοτζόμπα.
Advanced Snail 96 Mucin
Η Κορέα φημίζεται για τα καλλυντικά που γίνονται από τη βλέννα σαλιγκαριού. Αυτό είναι ένα από τα πιο διάσημα προϊόντα που κυκλοφορούν στη Δύση. Το βρίσκεις σε διάφορα ελληνικά online stores.
Manhwa
Breaker
Αν και τα κορεάτικα κόμικς γνωρίζουν άνθηση μέσα από το διαδίκτυο και την πλατφόρμα webtoon, το «Breaker» είναι από τα ελάχιστα που πετυχαίνεις στην Αθήνα, πιο συγκεκριμένα στο Solaris (Μποταση 6). Ένας μαθητής, θύμα καθημερινού bullying, ανακαλύπτει ότι ο νέος δάσκαλος αγγλικών του έχει υπερφυσικές δυνάμεις και τον παρακαλάει να τον δεχτεί ως μαθητή του, με απρόσμενα αποτελέσματα. Μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Βιβλία
Γραμματική της κορεάτικης γλώσσας
Η Eλένη Κυριακίδου έγραψε μια γραμματική στα ελληνικά για όσους ξεκινούν τώρα να μαθαίνουν την κορεάτικη γλώσσα. Το βιβλίο περιέχει πληθώρα παραδειγμάτων και ασκήσεων που θα βοηθήσουν τον μαθητή στην προσπάθειά του να πάρει το πρώτο πτυχίο (TOPIK 1). (Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γερμανός)
Πατσίνκο
Τo μπεστ σέλερ της Αμερικανοκορεάτισσας συγγραφέως και δημοσιογράφου Min Jin Lee που πρόσφατα έγινε και σειρά που προβλήθηκε στο Apple TV. Ένα βιβλίο που αναφέρεται στις ιστορικοπολιτικές εξελίξεις του εικοστού αιώνα στην Ασία μέσα από την ιστορία τεσσάρων γενεών μιας οικογένειας Κορεατών που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στην Ιαπωνία. (Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος)
Σειρές
My Liberation Notes (Netflix)
Η σειρά που έχει προκαλέσει τις περισσότερες συζητήσεις αυτό το διάστημα είναι ένα ρεαλιστικό δράμα με θέμα τρία νεαρά αδέλφια που προσπαθούν να επιβιώσουν στη σύγχρονη Σεούλ και να ξεφύγουν από τη μουντή καθημερινότητά τους.
Through the Darkness (Viki)
To κορεάτικο «Mindhunter» που βασίζεται στην αυτοβιογραφία ενός Νοτιοκορεάτη profiler. Εντελώς διαφορετικό σε τόνο από το αμερικανικό, που βάζει στο επίκεντρο περισσότερο τις οικογένειες των θυμάτων, με έναν υποβλητικό Kim Nam-gil στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Φεστιβάλ και πάρτι
K-Pop World Festival 2022
Μετά από δύο χρόνια αναμονής, οι φαν της k-pop μουσικής μπορεί να χορέψουν και να τραγουδήσουν επί σκηνής το αγαπημένο τους κορεάτικο τραγούδι και να λάβουν μέρος σε έναν μεγάλο διαγωνισμό. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
9/7, Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης», λεωφ. Κύπρου 68, Αργυρούπολη
K-Pop Fantasy Night
Στις 24 Ιουνίου οι φαν της k-pop δίνουν ραντεβού στο καθιερωμένο πια μηνιαίο πάρτι που γίνεται στο Death Disco με τον DJ GY στα decks, που έρχεται από τη Σεούλ με k-pop, k-hip hop και kedm ήχους. Η είσοδος επιτρέπεται σε άτομα 16 χρονών και άνω.
24/6, Death Disco, Ωγύγου 16 & Λεπενιώτου 24, Ψυρρή, είσοδος: 7-10 ευρώ