Είναι το «Pachinko» η καλύτερη κορεάτικη σειρά που έχουμε δει μέχρι στιγμής;

Pachinko Facebook Twitter
Όλοι παραμιλάνε στα social media λες και πρόκειται για καμιά ιστορία απαγορευμένου έρωτα. Είναι κρίμα, επειδή το «Πατσίνκο» είναι μόνο αυτό. 
0

Δεν υπάρχει αμφιβολία πια ότι οι κορεάτικες σειρές αυτήν τη στιγμή σπάνε κάθε ρεκόρ παγκοσμίως. Το πείραμα του Netflix ξεπέρασε κάθε προσδοκία με την επιτυχία του «Squid Game». Επομένως δεν είναι περίεργο που κι άλλες streaming πλατφόρμες αρχίζουν να επενδύουν σε δικές τους κορεάτικες παραγωγές.

Πρόσφατα σε αυτό το σύμπαν μπήκε και η AppleTV+, η οποία κυκλοφόρησε πέρσι τη σειρά επιστημονικής φαντασίας «Dr. Brain» και φέτος το αρκετά φιλόδοξο «Πατσίνκο». 

Και χρησιμοποιούμε τη λέξη «φιλόδοξο» επειδή το «Πατσίνκο» είναι η τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου μπεστ-σέλερ της Αμερικανοκορεάτισσας συγγραφέως και δημοσιογράφου Min Jin Lee (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος). Ένα εξαιρετικό, σύμφωνα με όσους το έχουν διαβάσει, βιβλίο που αναφέρεται στις ιστορικοπολιτικές εξελίξεις του εικοστού αιώνα στην Ασία μέσα από την ιστορία τεσσάρων γενεών μιας οικογένειας Κορεατών που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στην Ιαπωνία. 

Τη σκηνοθεσία έχουν αναλάβει οι Kogonada (After Yang) και Justin Chon και πρωταγωνιστεί ένα αρκετά λαμπερό καστ, με τη βραβευμένη με Όσκαρ Youn Yuh-jung –την πρώτη Κορεάτισσα ηθοποιό που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο– να πρωτοστατεί και τον Lee Min-Ho, έναν από τους ομορφότερους και πιο αγαπημένους σταρ στην Κορέα στον κόντρα ρόλο του ανταγωνιστή. Ακολουθούν οι Kim Min-ha και Jin Ha (Devs). 

Οι Ασιάτες κριτικοί το αντιμετώπισαν πιο χλιαρά και επιφυλακτικά, γράφοντας ότι δυστυχώς η σειρά δεν αποφεύγει την αμερικανοποίηση της ορίτζιναλ πηγής της.

Pachinko Facebook Twitter
«Διάφορες σεναριακές παρεκκλίσεις από το βιβλίο φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να ανακουφίσουν τον θεατή που θέλει τη νεαρή πρωταγωνίστρια να έχει περισσότερες επιλογές.  Δεν προσφέρουν, όμως, τίποτα στην ιστορία, της οποίας το βασικό νόημα ήταν το πόσο περιορισμένη δυνατότητα είχε η Sunja να κατευθύνει την πορεία της ζωής της».

Το «Πατσίνκο» έχει πάρει το τίτλο του από ένα από τα πιο δημοφιλή τυχερά παιχνίδια στην Ιαπωνία, κάτι σαν τον κουλοχέρη ή τα εγχώρια «φρουτάκια», μόνο που εκεί το παίζουν εκατομμύρια καθημερινά.

Η υπόθεση διαδραματίζεται αρχικά σε ένα μικρό ψαροχώρι στο Μπουσάν, όπου ένας ανάπηρος ψαράς και η γυναίκα του αποκτούν μια κόρη, τη Sunja, τον κεντρικό χαρακτήρα του βιβλίου. Μένει ορφανή από πατέρα στα δεκατρία της και προσπαθούν με τη μητέρα της να τα βγάλουν πέρα σε μια εποχή που η Κορέα βρίσκεται υπό ιαπωνική κατοχή, διευθύνοντας ένα ξενώνα.

Τη δεκαετία του ‘30 η δεκαεξάχρονη Sunja θα ερωτευτεί έναν γοητευτικό και μεγαλύτερο σε ηλικία έμπορο ψαριών και θα μείνει έγκυος από αυτόν – στη συνέχεια θα ανακαλύψει ότι είναι ήδη παντρεμένος και θέλει να την κρατήσει ως ερωμένη του.

Όταν η μητέρα της σώζει έναν φιλάσθενο ιερέα, εκείνος, για να της ανταποδώσει την καλοσύνη, προσφέρεται να παντρευτεί τη Sunja για να τη γλιτώσει από την ντροπή και την ταπείνωση που θα υφίστατο από την κοινωνία ως ανύπαντρη μητέρα, με την προϋπόθεση ότι θα τον ακολουθήσει στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Εκεί διαπιστώνουν ότι τους αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και βιώνουν καθημερινά τον ρατσισμό εξαιτίας της καταγωγής τους. 

Σε αντίθεση με το βιβλίο, στη σειρά δεν ακολουθείται μια ευθύγραμμη χρονική αφήγηση. Το παρελθόν εναλλάσσεται με το παρόν, που στην ταινία είναι το 1989. Έτσι, παράλληλα με την ιστορία της νεαρής Sunja, βλέπουμε την ιστορία του εγγονού της Solomon που επιστρέφει στη γενέτειρά του Ιαπωνία από τη Νέα Υόρκη, όπου δουλεύει, για συναντήσει τη γιαγιά του. 

Pachinko Facebook Twitter
Οι κριτικοί το υποδέχτηκαν με διθυράμβους και τίτλους όπως «ένα πολυτελές νοτιοκορεάτικο δράμα που δεν μοιάζει με τίποτε άλλο στην τηλεόραση». 

Αυτές οι χρονικές αλλαγές μπερδεύουν τον θεατή και εμποδίζουν την ταύτιση με τους χαρακτήρες από την αρχή της σειράς. 

Οι κριτικοί το υποδέχτηκαν με διθυράμβους και τίτλους όπως «ένα πολυτελές νοτιοκορεάτικο δράμα που δεν μοιάζει με τίποτε άλλο στην τηλεόραση». 

Και όντως, ανά στιγμές αφήνει μια κινηματογραφική αίσθηση, αν και το πιο δυνατό σημείο του είναι ο τρόπος που προβάλλει θέματα όπως η μετανάστευση και η αναζήτηση ταυτότητας. Αποτυπώνει μοναδικά τον αγώνα των ηρώων του που φαίνονται σαν να είναι ξεχασμένοι από τον χρόνο, ανάμεσα σε δύο χώρες, καμία από τις οποίες δεν μπορούν να αποκαλέσουν σπίτι. Μια πανανθρώπινη ιστορία που μπορεί το δυτικό κοινό στην πλειονότητά του να αγνοεί, κάποιες πτυχές της όμως δεν του είναι τόσο άγνωστες.

Στο δεύτερο επεισόδιο ένα πιάτο ρύζι προκαλεί ξαφνικά τεράστια συναισθηματική φόρτιση στη Sunja, αργότερα μαθαίνουμε ότι συμβολίζει τον δεσμό με τη μητέρας της.

Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο στο «Πατσίνκο» είναι ότι οι πρωταγωνιστές δεν μιλούν μία γλώσσα αλλά τρεις, ιαπωνικά, κορεάτικα και λίγα αγγλικά. 

Pachinko Facebook Twitter
Με μια πραγματικά εξαιρετική και συγκρατημένη ερμηνεία, o ηθοποιός εκφράζει την τοξική αρρενωπότητα με τρόπο που σπάνια βλέπουμε στην τηλεόραση.

Βέβαια, να σημειώσουμε εδώ ότι παρά τη γυαλιστερή παραγωγή, δεν γοητεύτηκαν όλοι. Οι Ασιάτες κριτικοί το αντιμετώπισαν πιο χλιαρά και επιφυλακτικά, γράφοντας ότι δυστυχώς η σειρά δεν αποφεύγει την αμερικανοποίηση της ορίτζιναλ πηγής της.

«Διάφορες σεναριακές παρεκκλίσεις από το βιβλίο φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να ανακουφίσουν τον θεατή που θέλει τη νεαρή πρωταγωνίστρια να έχει περισσότερες επιλογές. Δεν προσφέρουν, όμως, τίποτα στην ιστορία, της οποίας το βασικό νόημα είναι το πόσο περιορισμένη δυνατότητα είχε η Sunja να κατευθύνει την πορεία της ζωής της», σχολιάζει ο Mike Hale στους NYT. 

Αυτό φαίνεται και στους πανέμορφους, αλλά κάπως περίεργους και αμήχανους τίτλους της αρχής, όπου όλο σχεδόν το καστ χορεύει στους ρυθμούς του «Let’s live for today» των Grass Roots.                          

Τέλος, έχει δημιουργηθεί και ένα πρόβλημα με τον Lee Min-Ho, για τους λάθος λόγους. Με μια πραγματικά  συγκρατημένη ερμηνεία o ηθοποιός εκφράζει την τοξική αρρενωπότητα με τρόπο που σπάνια βλέπουμε στην τηλεόραση. Ταυτόχρονα, όμως, το σχεδόν τέλειο πρόσωπό του κάνει όλους να παραμιλάνε στα social media, λες και πρόκειται για καμιά ιστορία απαγορευμένου έρωτα. Είναι κρίμα, επειδή το «Πατσίνκο» δεν είναι μόνο αυτό. 




 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Εσύ, θείο, δεν θα φύγεις, θα μείνεις εδώ μαζί μου!» ή Γιάννα Δεληγιάννη: «Βρίσκω την ουσία μόνο στο να στηρίζει ο ένας τον άλλον». ή Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής.

Οθόνες / Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής

Η κινηματογραφίστρια και πρόεδρος της Cinemathesis μιλά για την πρωτοβουλία της να υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά σε απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία της άγονης γραμμής, το όραμα και το αποτύπωμα της δράσης της, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για το τι λείπει από την τυπική εκπαίδευση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ