MARIAS: Εκεί που οι Γάλλοι τρώνε ταραμά και στα ηχεία παίζουν Τρύπες

MARIAS: Εκεί που οι Γάλλοι τρώνε ταραμά και στα ηχεία παίζουν Τρύπες Facebook Twitter
Το MARIAS είναι το μαγαζί που έστησαν τα αδέρφια Γεννιτσάκη στο ένατο διαμέρισμα της πόλης για να πουν την ιστορία της μητέρας τους η οποία μαγείρευε για ελληνικά μαγαζιά τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια και όνειρό της ήταν να αποκτήσει το δικό της.
0

Το 2015, δυο αδέλφια, ο Θεόδωρος και ο Γιώργος Γεννιτσάκης, παρουσιάζουν το Pressure, το brand που αποτελεί τη συνέχεια ενός περιοδικού με το ίδιο όνομα που εμπνέεται από τη Μεσόγειο αλλά όχι από τα τοπία της.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο τρόπος ζωής των ανθρώπων που κατοικούν γύρω από αυτήν. Προς το παρόν, σχεδιάζoυμε μόνο t-shirts και φούτερ που πάνω τους έχουν ένα μήνυμα, μια φωτογραφία, θέλουμε να λέμε ιστορίες μέσα από τις συλλογές μας και ύστερα παρακολουθούμε ποιος είναι ο κόσμος που θέλει να φορέσει τα ρούχα αυτά», μου είχε πει ο Θεόδωρος πριν από μερικά χρόνια για το brand που αυτήν τη στιγμή έχει παρουσία σε πενήντα καταστήματα σε όλο τον κόσμο.

Μία από όσους έχουν επιλέξει να ντυθούν με σχέδια του Pressure είναι η Peggy Gou, για να σας βάλω λίγο στο κλίμα.

Το MARIAS είναι το μαγαζί που έστησαν τα αδέλφια Γεννιτσάκη στο ένατο διαμέρισμα της πόλης για να πουν την ιστορία της μητέρας τους, η οποία μαγείρευε για ελληνικά μαγαζιά τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια και όνειρό της ήταν να αποκτήσει το δικό της μαγαζί.

Στοιχεία ελληνικά συνδυάζονται με την αραβική γραφή και αυτό το κράμα που αποτελεί το Pressure σχετίζεται με το πώς μεγάλωσαν οι εμπνευστές του, «σε μια περιοχή με κατοίκους από πάρα πολλές και διαφορετικές εθνικότητες, με ελληνικές παραδόσεις στο σπίτι μας. Ήμασταν οι μόνοι Έλληνες στη γειτονιά κι αυτό είχε ενδιαφέρον για μένα, ήθελα να εξηγήσω στους γύρω μου την κουλτούρα μας.

Μετά από χρόνια είδα κορίτσια από μπουρζουά γειτονιές να φοράνε τα ρούχα μας, κόσμο που ασχολείται με τον χώρο της μόδας και ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με αυτήν. Πλέον αυτού του είδους ο σχεδιασμός θεωρείται κουλ, για εμάς ήταν ένα homage στα άτομα που μας περιτριγυρίζουν», λέει ο Θεόδωρος, ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί κανείς να έχει ένα πιο μοντέρνο lifestyle χωρίς να ξεχνά τις ρίζες του, για την ακρίβεια χωρίς να τις αφήνει αναξιοποίητες, και αυτό ακριβώς πρεσβεύει και το brand του.

MARIAS: Εκεί που οι Γάλλοι τρώνε φανατικά ταραμά ενώ στα ηχεία παίζουν Τρύπες Facebook Twitter
Η ατμόσφαιρα αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα πρωινά κάποιοι διαβάζουν το βιβλίο τους εκεί και ανταλλάζουν κουβέντες με τη μαγείρισσα και αρχηγό της κουζίνας, ενώ παράλληλα μπορεί κανείς να πάρει τον καφέ του και το φαγητό για τον δρόμο.

Πριν από περίπου έναν μήνα, οι ακόλουθοι του Pressure βρέθηκαν να τρώνε σπανακόπιτα σε ένα εστιατόριο του Παρισιού. Το MARIAS είναι το μαγαζί που έστησαν τα αδέλφια Γεννιτσάκη στο ένατο διαμέρισμα της πόλης για να πουν την ιστορία της μητέρας τους, η οποία μαγείρευε για ελληνικά μαγαζιά τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια και όνειρό της ήταν να αποκτήσει το δικό της μαγαζί.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια οικογενειακή επιχείρηση. Η Μαρία είναι η σεφ, ο Σταύρος, ο πατέρας, είναι αυτός που επιλέγει όλα τα προϊόντα που μπαίνουν στο μαγαζί, τον Θεόδωρο τον απασχολεί το αισθητικό κομμάτι, ενώ ο Γιώργος είναι εκείνος που διαχειρίζεται και οργανώνει τα πάντα στο μαγαζί.

Παντοπωλείο και εστιατόριο μαζί, το MARIAS είναι ανοιχτό από το πρωί, προσφέροντας τους καφέδες που επιλέγουμε περισσότερο στην Ελλάδα: εσπρέσο, φρέντο, ελληνικό και φίλτρου ή «γαλλικό» αν προτιμάτε, άλλωστε έτσι τον ζητούσαμε για χρόνια στην Ελλάδα, έτσι τον λένε και τα δυο αδέλφια. Η μαμά Μαρία ετοιμάζει για πρωινό ραβανί, κέικ και κουραμπιέδες, ενώ το μεσημέρι και το βράδυ συνήθως βγάζει καρυδόπιτα, μελομακάρονα και πορτοκαλόπιτα.

Η ατμόσφαιρα αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα πρωινά κάποιοι διαβάζουν το βιβλίο τους εκεί και ανταλλάζουν κουβέντες με τη μαγείρισσα και αρχηγό της κουζίνας, ενώ παράλληλα μπορεί κανείς να πάρει τον καφέ του και φαγητό για τον δρόμο. Η Μαρία φεύγει στις οκτώμισι το βράδυ για να αφήσει τον χώρο στα παιδιά της, τα οποία το λειτουργούν χρησιμοποιώντας τα σπιτικά φαγητά που εκείνη έχει μαγειρέψει, συνοδεύοντάς τα με ελληνικά φυσικά κρασιά και μουσική επίσης ελληνική, άλλα όχι αυτή που φαντάζεστε.

Παστίτσιο, κεφτέδες, πατάτες στον φούρνο, φασολάκια, σπανακόρυζο, γιουβαρλάκια. Στο MARIAS το μενού αλλάζει καθημερινά, γράφεται με γνωστά σπιτικά πιάτα, αλλά έχει και πινελιές πιο ιδιαίτερες τις οποίες οι Γάλλοι δεν έχουν συνηθίσει, όπως τα λουκάνικα Τζουμαγιάς και η μπουγάτσα. Μέχρι τώρα ο ταραμάς και η σπανακόπιτα φεύγουν περισσότερο απ’ όλα, «σιγά-σιγά, τις τελευταίες μέρες μάς δίνουν και ονόματα για να τους κρατάμε, αφού πολλές μέρες αυτά έχουν τελειώσει με το που φτάσει το μεσημέρι».

MARIAS: Εκεί που οι Γάλλοι τρώνε φανατικά ταραμά ενώ στα ηχεία παίζουν Τρύπες Facebook Twitter
Οι πελάτες τους προέρχονται από διαφορετικές εθνικότητες, «είναι Γάλλοι, είναι και τουρίστες που θέλουν να ζήσουν μια πραγματική, μη τουριστική ελληνική εμπειρία».

Λειτουργεί και ως παντοπωλείο, προτείνει ελληνικά προϊόντα, μάλιστα κάποια από αυτά διατίθενται για πρώτη φορά στο Παρίσι, τα λάδια, τα κρασιά, οι μπίρες, οι σοκολάτες και το μέλι που έρχονται από τις Σέρρες, από τον τόπο καταγωγής της οικογένειας, το μέρος που τα δυο αδέλφια έχουν ταυτίσει με τα παιδικά τους χρόνια.

«Αυτήν τη στιγμή συζητάμε με πολλούς παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα για να φέρουμε προϊόντα που δεν είναι γνωστά εδώ. Πριν ανοίξουμε, ταξιδέψαμε πολύ για να γνωρίσουμε ανθρώπους που φτιάχνουν φανταστικά πράγματα, αλλά δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να τα βγάλουν εκτός κι εμείς είμαστε σε επαφή μαζί τους».

Οι πελάτες τους προέρχονται από διαφορετικές εθνικότητες, «είναι Γάλλοι, είναι και τουρίστες που θέλουν να ζήσουν μια πραγματική, μη τουριστική ελληνική εμπειρία. Είναι Έλληνες που θα πιουν έναν φρέντο ή θέλουν να απολαύσουν φαγητό που θα τους θυμίσει Ελλάδα. Το Pressure μας βοηθάει πολύ, πολλοί άνθρωποι που έρχονται μας γνωρίζουν ήδη από αυτό. Θέλουμε το MARIAS να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, προσφέροντας δυσεύρετα προϊόντα, πιάτα που δεν γνωρίζουν οι μη Έλληνες, να είναι κάτι παραπάνω από ένα παντοπωλείο ή εστιατόριο, θα πολύ ενεργό για να μοιράζεται τον ελληνικό πολιτισμό και τη μεσογειακή κουλτούρα μέσα από events και συνεργασίες που έχουμε προγραμματίσει για το 2023».

Ο Θεόδωρος και ο Γιώργος ήθελαν να λειτουργούν το βράδυ κάτι που να φέρνει σε καφενείο, έτσι το φαγητό προσφέρεται ως μεζές και συνοδεύει φυσικά κρασιά – ένα από τα οινοποιεία που φιλοξενεί  είναι αυτό του Τετράμυθου. Παίζουν μόνο ελληνική εναλλακτική μουσική, «βλέπουμε τον κόσμο και αποφασίζουμε τι θα βάλουμε, αναλόγως με τις ηλικίες μπορεί να παίξουμε πιο παλιά ή πιο σύγχρονα κομμάτια. Βάζουμε και Κ. Βήτα και Τρύπες, που είναι τα προσωπικά μας ακούσματα, αλλά συνήθως αρέσουν πολύ, παρότι οι Γάλλοι δεν τα γνωρίζουν. Προσπαθούμε να προσφέρουμε άγνωστα κομμάτια της Ελλάδας, είτε πρόκειται για γεύση, είτε για προϊοντα, είτε για μουσική».

MARIAS: Εκεί που οι Γάλλοι τρώνε φανατικά ταραμά ενώ στα ηχεία παίζουν Τρύπες Facebook Twitter
Η Μαρία φεύγει στις οκτώμισι το βράδυ για να αφήσει τον χώρο στα παιδιά της τα οποία το λειτουργούν χρησιμοποιώντας τα σπιτικά φαγητά που εκείνη έχει μαγειρέψει κατά τη διάρκεια και να τα συνοδεύσουν με ελληνικά φυσικά κρασιά και μουσική, επίσης ελληνική, άλλα όχι αυτή που φαντάζεστε.

MARIAS, 77 rue Sedaine, Παρίσι

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ