MasterChef: Οι πρώτοι 6 που μπαίνουν στο σπίτι και πώς να φτιάξετε «πατάτες φουσκωτές»

MasterChef: Οι πρώτοι 6 που μπαίνουν στο σπίτι και πώς να φτιάξετε «πατάτες φουσκωτές» Facebook Twitter
Ως παρορμητική που είμαι, έχω ξεχωρίσει ήδη ποιον θα υποστηρίξω με σθένος φέτος. Τη Μαρία! Τι κορίτσι είναι αυτό;
0



ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ!
Οι πρώτες auditions ολοκληρώθηκαν!


Kαι έχουμε ήδη τους πρώτους έξι παίκτες που έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στο σπίτι. Κι άλλους δεκαπέντε που θα ξαναδιαγωνιστούν μεταξύ τους, για μία ακόμα φορά, σαν δεύτερη ευκαιρία, σε μελλοντικά επεισόδια στο τελικό bootcamp!

Μας είχαν προϊδεάσει ότι όλα θα είναι διαφορετικά αυτήν τη σεζόν και περίμενα κι εγώ να δω φαντασμαγορικές αλλαγές. Παίξαμε «Βρείτε τις 5 διαφορές στις δύο εικόνες» καθώς το βλέπαμε το παιχνίδι και μηδέν εις το πηλίκον.

Η μόνη αλλαγή που διάβασα βρίσκεται πίσω από τις κάμερες, καθώς food stylist της εκπομπής αναλαμβάνει ο καταξιωμένος σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος. Oι παίκτες του ριάλιτι είναι απίστευτα τυχεροί που θα μάθουν από τους καλύτερους μέντορες/δάσκαλους, τον σεφ Χαραλαμπόπουλο και, βέβαια, τον καθιερωμένο πια σεφ Νίκο Θωμά πώς να δημιουργούν και να διακοσμούν, πώς να στήνουν ένα πιάτο και όλα τα μυστικά της επαγγελματικής κουζίνας που αν δεν έμπαιναν στο παιχνίδι, ίσως ποτέ δεν θα τα διδάσκονταν δωρεάν. Έχω πει ότι το να ενταχθείς στο «MasterChef» είναι σαν να έκανες ένα Master στη μαγειρική, ακόμα κι αν δεν έχεις τελειώσει σχολή.

Προς το παρόν, από τους παίκτες που πήραν ποδιές, τα κορίτσια σκίζουν. Καιρός μας δεν ήταν;

Διαφορά είδα, όμως, στη συμπεριφορά των κριτών. Ίσως να είναι και σκηνοθετική, δεν λέω.

MasterChef: Οι πρώτοι 6 που μπαίνουν στο σπίτι και πώς να φτιάξετε «πατάτες φουσκωτές» Facebook Twitter


Το κυπαρίσσι στον κήπο της καρδιάς μου, Πάνος Ιωαννίδης, έχει γλυκάνει απίστευτα πολύ! Αισθάνομαι ότι είναι πολύ πιο ξεκούραστος από πέρσι, μάλλον λόγω κορωνοϊού. Δεν είναι μόνο τα χαμόγελα που απλόχερα μας χάρισε αλλά και η κρίση του απέναντι στους παίκτες.


Ο θείος Λεό για μένα είναι έτοιμος να κάνει την τελική στροφή και να ασχοληθεί πια μόνο με τη μουσική. Αν ήμουν παραγωγός, θα του είχα προτείνει ήδη εκπομπή μουσικής στην τηλεόραση. Το Samano Radio σκίζει κι εκείνος συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις γνώσεις του. «Μουσική Βιβλιοθήκη» είναι ο άνθρωπος, τι να λέμε τώρα;


Το τραγούδι «Πρώτο φθινόπωρο» του Βαγγέλη Κορακάκη μάς χάρισε με το που ξανανταμώσαμε.

Ό,τι φαντάστηκα ήταν απάτη
κι αν κάτι έλπιζα, έχει χαθεί
τέτοιο φθινόπωρο χωρίς αγάπη
τέτοιο φθινόπωρο μην ξαναρθεί


Τέτοιο φθινόπωρο με πανδημία, όντως να μην ξανάρθει, σεφ!

Το αφιέρωσε στο πιάτο της βουδίστριας Χριστίνας, που πήρε μάλιστα και την πολυπόθητη ποδιά, και παρουσίασε το πιάτο της σαν να ήταν δασκάλα στο «Εμείς και ο κόσμος».


Τέλος, ο σεφ Κοντιζάς. Έχει φύγει εντελώς πλέον η μάσκα της περσόνας του αυστηρού Sensei και έχει γίνει η γλυκιά φατσούλα από τα Άνω Πορόια.

Ως παρορμητική που είμαι, έχω ξεχωρίσει ήδη ποιον θα υποστηρίξω με σθένος φέτος. Τη Μαρία! Τι κορίτσι είναι αυτό; Σεμνή, ταπεινή, με μάτια γεμάτα όρεξη για τη μαγειρική. Το πιάτο της, με το που το είδα, έτρεξαν τα σάλια μου!

Προς το παρόν, από τους παίκτες που πήραν ποδιές, τα κορίτσια σκίζουν. Καιρός μας δεν ήταν; Με τόσα που γράψαμε πέρσι, νομίζω ότι η παραγωγή έλαβε το μήνυμα.


Η Ηρώ, τι τυπάκι τρελό είναι αυτό; Την πάω με σφαίρες την τσαούσα Κρητικιά. Έχει αυτοπεποίθηση που σπάει κόκαλα ξεκοκαλισμένης πάπιας.


Η Μαρίνα, πάλι, να αφήσει το οκτάμηνο για να πάει στο «MasterChef»; Ελπίζω η διαφήμιση να βοηθήσει το εστιατόριο που έχει μαζί με τον σύζυγό της.


Ο Κωνσταντίνος πολύ μου άρεσε επίσης. Το πιάτο του, μοντέρνο, πρωτότυπο, με προχωρημένες τεχνικές. Ελπίζω στο μέλλον να μας δείξει πολλά πιάτα που θα μας κάνουν να μείνουμε με το στόμα ανοιχτό.

MasterChef: Οι πρώτοι 6 που μπαίνουν στο σπίτι και πώς να φτιάξετε «πατάτες φουσκωτές» Facebook Twitter
Βουλιμία για τηλεόραση ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών, Στέφανε;

Άφησα τελευταίο τον Στέφανο. Ο άνθρωπος αυτός είχε πάει στο ριάλιτι μαγειρικής του λατρεμένου σεφ Τσιοτίνη, είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο, αλλά προφανώς δεν του έφτασε! Θέλει να πάρει κι άλλο. Να θυμίσω ότι κριτής σ' εκείνον τον τελικό ήταν ο σεφ Ιωαννίδης. Επίσης, στην τελική τριάδα ήταν ο Σταύρος Βαρθαλίτης, ο οποίος έχασε από τον Στέφανο. Βουλιμία για τηλεόραση ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών, Στέφανε;


Αν ήμουν σεναριογράφος τηλενουβέλας, θα έκανα πολλά σενάρια. Αλλά επειδή είμαι μια απλή τηλεθεάτρια εν μέσω πανδημίας, δεν επικροτώ ότι στερήθηκε κάποιο άλλο νέο παιδί μια ευκαιρία. #γνώμη_μου.

Δεν αναλύω τους παίκτες που θα ξαναπάνε στα bootcamps, για να μη μακρηγορώ. Έχω σημειώσει κάποιους που μου άρεσαν και κάποιους που δεν μου άρεσαν. Θα τους κρίνουμε στο μέλλον. Στενοχωρήθηκα πιο πολύ όμως, και βάζω ένα το κρατούμενο, που δεν έβαλαν στο παιχνίδι τη Νίνα. Σαφώς ήταν εξαιρετικό το πιάτο της και το έκριναν αυστηρά επειδή ήταν, λέει, μόνο ένα ταρτάρ. Το πιάτο της ήταν πίνακας ζωγραφικής και η ίδια ταμάμ για να μπει στο παιχνίδι. Αλλά, τηλεόραση βλέπουμε. Αυτό που έγινε με τη Νίνα μάς το θύμισε. Δεν πρόκειται περί διαγωνισμού του Chef's Club. Η τηλεθέαση κερδίζει, όχι η γεύση.

————————————————


ΠOΣΟ ΧΑΡΗΚΑ που η Μαρία έκανε μια τόσο παλιά παραδοσιακή γαλλική συνταγή και την πέτυχε. Έδειξε πόσο είχε κοπιάσει για να φτάσει στα bootcamps. Σχεδόν δεν το πίστευα. Τόσο, που ρώτησα για να βεβαιωθώ τι έβλεπα. Για κάποιον λόγο η παραγωγή δεν έγραψε τίτλους στα πιάτα που βλέπαμε. Είναι κι αυτό, ως φαίνεται, κομμάτι των «αλλαγών».

Οι φουσκωτές πατάτες, οι «Pommes soufflées», είναι σίγουρα ο πιο δύσκολος τρόπος παρασκευής πατάτας και πρέπει να ξέρεις πολύ καλά να μαγειρεύεις για να τις πετύχεις. Βρήκα μια συνταγή στο αγαπημένο μου βιβλίο γαλλικής κουζίνας της Madame Saint-Ange του 1925.


Αλλά τελικά σας δίνω τη συνταγή του 1976, από το βιβλίο του Paul Bocuse, «La cuisine du marché» (σελ. 363).

MasterChef: Οι πρώτοι 6 που μπαίνουν στο σπίτι και πώς να φτιάξετε «πατάτες φουσκωτές» Facebook Twitter
Pommes soufflées


Πατάτες φουσκωτές

Καθαρίζουμε τις πατάτες, χωρίς να τις πλύνουμε. Τις κόβουμε σε φέτες πάχους 3 mm, οπωσδήποτε με μαντολίνο, καθώς έχει μεγάλη σημασία να έχουν όλες το ίδιο πάχος. Μετά τις σχηματίζουμε με στρογγυλό τσέρκι, για να έχουν όλες ακριβώς το ίδιο μέγεθος. Τις πλένουμε σε δροσερό νερό, στραγγίζουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά με πετσέτα.

Ετοιμάζουμε δύο φριτέζες, με δύο διαφορετικές θερμοκρασίες. Η πρώτη να έχει 150 βαθμούς και η δεύτερη 190 βαθμούς. Στην πρώτη θα τηγανίσουμε τις πατάτες για περίπου 7 λεπτά. Ανακατεύουμε το λάδι συχνά, κουνώντας το καλάθι μπρος-πίσω με προσοχή, γιατί δεν θέλουμε να τραυματίσουμε τις πατάτες. Μόλις αναδυθούν στην επιφάνεια, τις μαζεύουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα-αράχνη και μόλις στραγγίξουν λίγο, τις βουτάμε αμέσως στη δεύτερη φριτέζα, όπου έχουμε σταθμίσει τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς. Εκεί οι πατάτες θα χρυσίσουν και θα φουσκώσουν. Τις αφαιρούμε και τις τοποθετούμε σε απορροφητική πετσέτα. Σερβίρουμε αμέσως με πλούσιο θαλασσινό αλάτι.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM