Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη

Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη Facebook Twitter
Θα αλλάξουν πολλά πράγματα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό. Ακόμα και αν εμείς καταφέρουμε να γλιτώσουμε με ελάχιστες απώλειες από την καραντίνα και την πανδημία, αυτό δεν θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο.
0

— Πού σας βρήκε η καραντίνα; Υπήρχαν σχέδια που έμειναν στη μέση;

Η καραντίνα με βρήκε στο σπίτι, με αρκετά σχέδια που έμειναν στη μέση. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια φιλοξενούμαι, ως guest chef, στο ελληνικό εστιατόριο του Lausanne Palace στην Ελβετία. Φέτος, η επίσκεψη μου ματαιώθηκε. Το ίδιο συνέβη και με τα επαγγελματικά σεμινάρια που κάνω στη Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά. Οπότε, ναι, υπήρχε μεγάλη ανατροπή στα σχέδιά μου.

— Είναι η καραντίνα μια ευκαιρία να οργανώσουμε κάποιες καταστάσεις καλύτερα ή ακόμα και να κάνουμε πράγματα που δεν είχαμε ποτέ χρόνο να κάνουμε;

Η καραντίνα είναι μια ευκαιρία να κάτσουμε σπίτι και να απολαύσουμε την οικογένειά μας. Τα προβλήματα και οι δυσκολίες δένουν τους ανθρώπους μεταξύ τους. Επίσης, όλο αυτό που ζούμε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να σκεφτούμε τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας κυνηγημένοι, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τον πόλεμο που συμβαίνει στη δική τους χώρα. Σήμερα, ζούμε όλοι έναν πόλεμο. Μια επιδημία που προσπαθεί να μας εξοντώσει. Ας γίνουμε περισσότερο ανθρωπιστές, ας σκεφτούμε τον συνάνθρωπό μας, ας νιώσουμε για λίγο πώς είναι να προσπαθείς να κρυφτείς για να ξεφύγεις.

Το φαγητό είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας αλλά αυτή την στιγμή πρέπει να σκεφτόμαστε και την υγεία μας. Ας επιλέγουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και ας μαγειρεύουμε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά.

— Εκμεταλλεύεστε τα social για να διατηρείτε τη σχέση με όσους σας ακολουθούν; Είναι ένας τρόπος να διατηρείτε ζωντανό και το δικό σας ενδιαφέρον;

Αυτό που κάνω καθημερινά και το απολαμβάνω είναι να μαγειρεύω σε live video μαζί με έναν συνάδελφό μου και μετά να ανεβάζω τις κοινές μας συνταγές στο feed μου στο Instagram. Είναι διασκεδαστικό, ευχάριστο και μια τέλεια ευκαιρία για να προωθώ προϊόντα που αγαπώ και είναι μικρών Ελλήνων παραγωγών. Αυτήν τη στιγμή, που διανύουμε μια κρίσιμη κατάσταση, είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί την οικονομία μας.

— Το φαγητό ισχυροποιεί τον οργανισμό αλλά και δημιουργεί διάφορα συναισθήματα. Είναι το μαγείρεμα ένας τρόπος για να περνάμε καλύτερα αυτήν τη δύσκολη περίοδο;

Το φαγητό είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας αλλά αυτήν τη στιγμή πρέπει να σκεφτόμαστε και την υγεία μας. Ας επιλέγουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και ας μαγειρεύουμε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά. Επίσης, καλό θα ήταν να γυμναζόμαστε. Βοηθά το σώμα μας και στο να έχουμε καλή ψυχολογία.

— Πιστεύετε ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα μετά την περίοδο εγκλεισμού; Ανησυχείτε για την τουριστική περίοδο;

Θα αλλάξουν πολλά πράγματα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό. Ακόμα και αν εμείς καταφέρουμε να γλιτώσουμε με ελάχιστες απώλειες από την καραντίνα και την πανδημία, αυτό δεν θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο. Με λίγα λόγια, η τουριστική περίοδος είτε δεν θα υπάρξει, είτε θα είναι πολύ μικρή. Οφείλουμε να το ξέρουμε αυτό και να δούμε τι θα κάνουμε στο μέλλον.


— Μαγειρεύετε αυτή την περίοδο στο σπίτι; Τι σας αρέσει να φτιάχνετε;

Μαγειρεύω καθημερινά στο σπίτι και τώρα, μάλιστα, που κάθε απόγευμα συν-μαγειρεύω με τους συναδέλφους, η οικογένεια μου γεύεται συνταγές που δεν είχε γευτεί μέχρι σήμερα.

— Τι μαγειρεύετε σήμερα για εμάς και από τι εμπνευστήκατε αυτή την συνταγή;

Θα μαγειρέψω μια νηστίσιμη συνταγή και συγκεκριμένα μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού. Ελπίζω να το απολαύσετε.


— Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε βγαίνοντας από το σπίτι;

Θα ήθελα να πάω σε μία από τις μικρές ταβέρνες που υπάρχουν στην περιοχή μου, στο Χαϊδάρι, και να ακούσω μπουζούκι και ρεμπέτικα. Είναι ένα μικρό μαγαζάκι που έχω ανακαλύψει, όπου παίζει μια μικρή μπάντα που μέλη της είναι κάποια από την παλιά μπάντα Τα Παιδιά από την Πάτρα. Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω και να τους ακούω.

Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο

Μελιτζάνες σχάρας στο λάδι με σκορδαλιά καρυδιού, λιαστή ντομάτα και σέλινο από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη Facebook Twitter

Υλικά για 6 άτομα

600 γρ. μελιτζάνες

2 πατάτες

5 σκελίδες σκόρδο

80 γρ. καρύδια ψίχα

200 γρ. λιαστές ντομάτες (διατηρημένες στο λάδι)

λίγο δυόσμο

λίγο μαϊντανό

λίγη φρέσκια λουίζα

1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο

μερικά κλαδάκι σέλινου

ελαιόλαδο

μπαχάρι

πιπέρι σε κόκκους

2 δαφνόφυλλα

Προετοιμασία

Κόβουμε τις μελιτζάνες μακριές φέτες, τις αφήνουμε για 1 ώρα σε αλατισμένο νερό και μετά τις ψήνουμε στη σχάρα.


Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά βράζοντας δυο πατάτες. Κατόπιν τις βάζουμε με λιωμένο σκόρδο στο μπλέντερ και χτυπώντας προσθέτουμε καρύδι, που το έχουμε επίσης πολτοποιήσει στο γουδί, ύστερα το σκόρδο, ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό, καθώς και φρέσκια λουίζα. Τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν αλοιφή. Απλώνουμε τις ψημένες φέτες μελιτζάνας, βάζουμε στο κέντρο καθεμιάς την γέμιση (σκορδαλιά και λιαστές ντομάτες), τυλίγουμε τα ρολάκια και τα δένουμε με ζεματισμένα κλαδάκια σέλινου. Βάζουμε τα ρολάκι σε λάδι με το μπαχάρι, το πιπέρι σε κόκκους και τα δαφνόφυλλα και τα διατηρούμε στο ψυγείο.


Σερβίρουμε όταν θέλουμε και γαρνίρουμε όπως επιθυμούμε.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Γεύση / Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Μερικοί από τους πιο γνωστούς σεφ στον κόσμο, με τα εστιατόρια τους κλειστά, ανοίγουν στα social media τις κουζίνες των σπιτιών τους και δίνουν διασκεδαστικά και εντελώς δωρεάν μαθήματα μαγειρικής.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Η τέχνη του ψωμιού και η διαφορά στο προζύμι: Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι

Γεύση / Η τέχνη του ψωμιού και η διαφορά στο προζύμι: Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι

Τις μέρες της καραντίνας όλοι προσπαθούμε να φτιάξουμε ψωμί στο σπίτι. Η Ιάνθη Μιχαλάκη δίνει οδηγίες για να το κάνουμε σωστά κι εξηγεί γιατί πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο προζύμι όπως σε έναν ζωντανό οργανισμό.
ΤΗΣ ΙΑΝΘΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM