Μελομακάρονα vegan!

Μελομακάρονα vegan! Facebook Twitter
Το vegan μελομακάρονο που λανσάρουν φέτος είναι και αυτό πιο τραγανό από τα συνηθισμένα μελομακάρονα κι έτσι δεν σε λιγώνει, αντίθετα μπορείς να το απολαύσεις ακόμα και με τον πρωινό καφέ, αν είσαι του γλυκού.
0

Περάσαμε από την αποκορύφωση του παγκοσμιοποιημένου φαγητού της περασμένης δεκαετίας στο συνειδητοποιημένο vegetarian και vegan πολύ σύντομα, μέσα σε ούτε μια δεκαετία. Αυτή η οικολογικότερη διατροφή (λιγότερο ή καθόλου ζωικές πρωτείνες, περισσότερα λαχανικά, φρούτα και ξηροί καρποί) μαζί με τις  αυξανόμενες διατροφικές προτιμήσεις αλλά και δυσανεξίες εξειδικεύει όχι μόνο το προσωπικό ή οικογενειακό μας φαγητό αλλά και τα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα μενού των εστιατορίων που πασχίζουν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα, τόσο διαφορετικά μεταξύ τους.

Ετσι, αντί να αγοράζουμε χωρίς δεύτερη σκέψη από το γειτονικό σούπερ-μάρκετ εισαγόμενη παπάγια από τη λατινική Αμερική, νόστιμα τυριά και αλλαντικά  από την Ιταλία ή τη Γαλλία ,αυθεντικά μίγματα κάρι απευθείας από την Ινδία, σολωμό Ισλανδίας, αμερικάνικες σος και άλλα τέτοια εξωτικά (αδιαφορώντας για το περιβαλλοντικό αποτύπωμά των μεταφορών τους στον πλανήτη μας) πλέον , ολοένα και περισσότεροι -κυρίως νέοι- άνθρωποι επιλέγουν διαφορετικούς και εντελώς προσωπικούς τρόπους διατροφής δίνοντας εκ νέου αξία στο ρητό του περίφημου γάλλου δικηγόρου και θεωρητικού της μαγειρικής Jean Anthelme Brillat-Savarin «πες μου τί τρως να σου πώ ποιος είσαι».  

Το φαγητό γίνεται σιγά-σιγά και έκφραση μιας νέας φιλοσοφικής και πολιτικής ιδεολογίας. Ανέκαθεν το πιάτο μας καθρέφτιζε την κοινωνικο-οικονομική τάξη και τις απόψεις του καθενός μας αλλά τώρα οι εντελώς προσωπικές προτιμήσεις μας έχουν μια πολιτική διάσταση που φαίνεται να κατευθύνει βιαστικά τη βιομηχανία τροφίμων προς παραγωγή θρεπτικών τροφίμων που δεν βλάπτουν τον οργανισμό μας αλλά κυρίως τον πλανήτη.

Οι πιο πολλοί από εμάς αποζητούμε ακόμα το φαγητό της μαμάς και της γιαγιάς, το νόστιμο χορταστικό φαγητό με το οποίο μεγαλώσαμε, αλλά μήπως ολοένα περισσότεροι το προτιμούμε χωρίς ζάχαρη, χωρίς πολλά λιπαρά, χωρίς ζωικά στοιχεία, χωρίς γλουτένη, ώστε να μη βαραίνει ούτε το κορμί ούτε την οικολογική μας συνείδηση;

Οι πιο πολλοί από εμάς αποζητούμε ακόμα το φαγητό της μαμάς και της γιαγιάς, το νόστιμο χορταστικό φαγητό με το οποίο μεγαλώσαμε, αλλά μήπως ολοένα περισσότεροι το προτιμούμε χωρίς ζάχαρη, χωρίς πολλά λιπαρά, χωρίς ζωικά στοιχεία, χωρίς γλουτένη, ώστε να μη βαραίνει ούτε το κορμί ούτε την οικολογική συνείδησή μας;

Στην ίδια ομάδα ανήκουν και άνθρωποι που επιλέγουν τέτοια προϊόντα γιατί έχουν σοβαρές δυσανεξίες και ιατρικά προβλήματα που τους αναγκάζουν να τροποποιήσουν το καθημερινό τους φαγητό. «Οφείλουμε να τους σεβαστούμε και να φτιάξουμε ακόμα και τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά χωρίς επιβαρυντικά συστατικά», μου λέει η Στέφανι Λανιέρ σε μια συζήτηση με έναν καφέ κι ένα τραγανό μελομακάρονο στο χέρι.

«Επειδή οι vegan δεν καταναλώνουν τίποτα ζωικό, ούτε μέλι, προσπαθήσαμε να αφαιρέσουμε το μέλι από το μελομακάρονο. Ήταν κάτι τολμηρό, το μέλωμα του μελομακάρονου είναι το πιο χαρακτηριστικό του στοιχείο και ανησυχούσαμε μήπως άλλαζε τη γνωστή σε όλους μας γεύση, αλλά καταφέραμε να τα μελώσουμε με ένα σιρόπι από γλυκαντικά φυτικής προέλευσης (σιρόπι αγαύης και σφενδάμου και ζάχαρη από καρύδα)», προσθέτει η συνέταιρός της Ζαχαρένια Παπαδάκη του AπLa.

Όταν το δοκιμάζω, πράγματι, όλα τα χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά είναι εκεί, η κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα από πορτοκάλι, όπως στα gluten-free μελομακάρονά τους, που έγιναν ανάρπαστα πέρσι τις γιορτές.

Το vegan μελομακάρονο που λανσάρουν φέτος είναι κι αυτό πιο τραγανό από τα συνηθισμένα μελομακάρονα, έτσι δεν σε λιγώνει, αντίθετα μπορείς να το απολαύσεις ακόμα και με τον πρωινό καφέ, αν είσαι του γλυκού. Έχει μπόλικο τριμμένο καρύδι, είναι το τέλειο ελαφρύ vegan μελομακάρονο και εύκολα παίρνεις και δεύτερο.

Οι δυο τους ξεκίνησαν το μικρό τους εργαστήριο πέρσι, μεσούντος του lockdown, και τα γλυκά τους γρήγορα αγαπήθηκαν από ανθρώπους που προτιμούν τρόφιμα χωρίς γλουτένη (το αλεύρι τους είναι βιολογικό), σόγια ή ζάχαρη αλλά και χωρίς γαλακτοκομικές ουσίες. Έφτιαξαν σοκολατένια cookies, κέικ μπανάνας, μπράουνις και, φυσικά, το δημοφιλές τους ψωμί χωρίς γλουτένη, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Παράγουν και μελομακάρονα χωρίς γλουτένη, αλλά με μέλι. Φέτος κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή τους για να μπορούν να διανέμουν τα γλυκά τους σε επιλεγμένα delicatessen.

Στην ιστοσελίδα τους θα βρείτε τα σημεία πώλησης και πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα τους. Οι ίδιοι απαντούν στο τηλέφωνο και παραμένουν φιλικοί και εξυπηρετικοί προς όποιον θέλει να μάθει λεπτομέρειες.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους πλέον, όπως και σε όσους ψηφίζουν με το πιρούνι τους έναν διαφορετικό τρόπο διατροφής.

AπLa, Αλαμάνας 21, Ν. Ιωνία, 211 4109880, www.apla.store

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέσα στην πρώτη ghost kitchen της Αθήνας

Γεύση / Μέσα στην πρώτη ghost kitchen της Αθήνας

Στον Άγιο Δημήτριο, μέσα σε μια «κουζίνα φάντασμα» φτιάχνονται τρία διαφορετικά μενού για τρία διαφορετικά εστιατόρια που άνοιξαν μέσα στην καραντίνα μόνο ψηφιακά, χωρίς να έχουν φυσική παρουσία. Η εστίαση χωρίς σάλα μπορεί να είναι το μέλλον; Οι δημιουργοί της Vego πιστεύουν πως ναι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αυτό το καλοκαίρι, θα φάμε το πρώτο συσκευασμένο ελληνικό plant-based παγωτό

Οδηγός Γεύσης / Αυτό το καλοκαίρι, θα φάμε το πρώτο συσκευασμένο ελληνικό plant-based παγωτό

H Plan(e)t Foods είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που προσφέρει ένα νόστιμο και φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από όσα παγωτά βρίσκαμε μέχρι τώρα στα ψυγεία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ