Περάσαμε από την αποκορύφωση του παγκοσμιοποιημένου φαγητού της περασμένης δεκαετίας στο συνειδητοποιημένο vegetarian και vegan πολύ σύντομα, μέσα σε ούτε μια δεκαετία. Αυτή η οικολογικότερη διατροφή (λιγότερο ή καθόλου ζωικές πρωτείνες, περισσότερα λαχανικά, φρούτα και ξηροί καρποί) μαζί με τις αυξανόμενες διατροφικές προτιμήσεις αλλά και δυσανεξίες εξειδικεύει όχι μόνο το προσωπικό ή οικογενειακό μας φαγητό αλλά και τα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα μενού των εστιατορίων που πασχίζουν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα, τόσο διαφορετικά μεταξύ τους.
Ετσι, αντί να αγοράζουμε χωρίς δεύτερη σκέψη από το γειτονικό σούπερ-μάρκετ εισαγόμενη παπάγια από τη λατινική Αμερική, νόστιμα τυριά και αλλαντικά από την Ιταλία ή τη Γαλλία ,αυθεντικά μίγματα κάρι απευθείας από την Ινδία, σολωμό Ισλανδίας, αμερικάνικες σος και άλλα τέτοια εξωτικά (αδιαφορώντας για το περιβαλλοντικό αποτύπωμά των μεταφορών τους στον πλανήτη μας) πλέον , ολοένα και περισσότεροι -κυρίως νέοι- άνθρωποι επιλέγουν διαφορετικούς και εντελώς προσωπικούς τρόπους διατροφής δίνοντας εκ νέου αξία στο ρητό του περίφημου γάλλου δικηγόρου και θεωρητικού της μαγειρικής Jean Anthelme Brillat-Savarin «πες μου τί τρως να σου πώ ποιος είσαι».
Το φαγητό γίνεται σιγά-σιγά και έκφραση μιας νέας φιλοσοφικής και πολιτικής ιδεολογίας. Ανέκαθεν το πιάτο μας καθρέφτιζε την κοινωνικο-οικονομική τάξη και τις απόψεις του καθενός μας αλλά τώρα οι εντελώς προσωπικές προτιμήσεις μας έχουν μια πολιτική διάσταση που φαίνεται να κατευθύνει βιαστικά τη βιομηχανία τροφίμων προς παραγωγή θρεπτικών τροφίμων που δεν βλάπτουν τον οργανισμό μας αλλά κυρίως τον πλανήτη.
Οι πιο πολλοί από εμάς αποζητούμε ακόμα το φαγητό της μαμάς και της γιαγιάς, το νόστιμο χορταστικό φαγητό με το οποίο μεγαλώσαμε, αλλά μήπως ολοένα περισσότεροι το προτιμούμε χωρίς ζάχαρη, χωρίς πολλά λιπαρά, χωρίς ζωικά στοιχεία, χωρίς γλουτένη, ώστε να μη βαραίνει ούτε το κορμί ούτε την οικολογική μας συνείδηση;
Οι πιο πολλοί από εμάς αποζητούμε ακόμα το φαγητό της μαμάς και της γιαγιάς, το νόστιμο χορταστικό φαγητό με το οποίο μεγαλώσαμε, αλλά μήπως ολοένα περισσότεροι το προτιμούμε χωρίς ζάχαρη, χωρίς πολλά λιπαρά, χωρίς ζωικά στοιχεία, χωρίς γλουτένη, ώστε να μη βαραίνει ούτε το κορμί ούτε την οικολογική συνείδησή μας;
Στην ίδια ομάδα ανήκουν και άνθρωποι που επιλέγουν τέτοια προϊόντα γιατί έχουν σοβαρές δυσανεξίες και ιατρικά προβλήματα που τους αναγκάζουν να τροποποιήσουν το καθημερινό τους φαγητό. «Οφείλουμε να τους σεβαστούμε και να φτιάξουμε ακόμα και τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά χωρίς επιβαρυντικά συστατικά», μου λέει η Στέφανι Λανιέρ σε μια συζήτηση με έναν καφέ κι ένα τραγανό μελομακάρονο στο χέρι.
«Επειδή οι vegan δεν καταναλώνουν τίποτα ζωικό, ούτε μέλι, προσπαθήσαμε να αφαιρέσουμε το μέλι από το μελομακάρονο. Ήταν κάτι τολμηρό, το μέλωμα του μελομακάρονου είναι το πιο χαρακτηριστικό του στοιχείο και ανησυχούσαμε μήπως άλλαζε τη γνωστή σε όλους μας γεύση, αλλά καταφέραμε να τα μελώσουμε με ένα σιρόπι από γλυκαντικά φυτικής προέλευσης (σιρόπι αγαύης και σφενδάμου και ζάχαρη από καρύδα)», προσθέτει η συνέταιρός της Ζαχαρένια Παπαδάκη του AπLa.
Όταν το δοκιμάζω, πράγματι, όλα τα χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά είναι εκεί, η κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα από πορτοκάλι, όπως στα gluten-free μελομακάρονά τους, που έγιναν ανάρπαστα πέρσι τις γιορτές.
Το vegan μελομακάρονο που λανσάρουν φέτος είναι κι αυτό πιο τραγανό από τα συνηθισμένα μελομακάρονα, έτσι δεν σε λιγώνει, αντίθετα μπορείς να το απολαύσεις ακόμα και με τον πρωινό καφέ, αν είσαι του γλυκού. Έχει μπόλικο τριμμένο καρύδι, είναι το τέλειο ελαφρύ vegan μελομακάρονο και εύκολα παίρνεις και δεύτερο.
Οι δυο τους ξεκίνησαν το μικρό τους εργαστήριο πέρσι, μεσούντος του lockdown, και τα γλυκά τους γρήγορα αγαπήθηκαν από ανθρώπους που προτιμούν τρόφιμα χωρίς γλουτένη (το αλεύρι τους είναι βιολογικό), σόγια ή ζάχαρη αλλά και χωρίς γαλακτοκομικές ουσίες. Έφτιαξαν σοκολατένια cookies, κέικ μπανάνας, μπράουνις και, φυσικά, το δημοφιλές τους ψωμί χωρίς γλουτένη, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Παράγουν και μελομακάρονα χωρίς γλουτένη, αλλά με μέλι. Φέτος κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή τους για να μπορούν να διανέμουν τα γλυκά τους σε επιλεγμένα delicatessen.
Στην ιστοσελίδα τους θα βρείτε τα σημεία πώλησης και πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα τους. Οι ίδιοι απαντούν στο τηλέφωνο και παραμένουν φιλικοί και εξυπηρετικοί προς όποιον θέλει να μάθει λεπτομέρειες.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους πλέον, όπως και σε όσους ψηφίζουν με το πιρούνι τους έναν διαφορετικό τρόπο διατροφής.
AπLa, Αλαμάνας 21, Ν. Ιωνία, 211 4109880, www.apla.store