Μελομακάρονα vegan!

Μελομακάρονα vegan! Facebook Twitter
Το vegan μελομακάρονο που λανσάρουν φέτος είναι και αυτό πιο τραγανό από τα συνηθισμένα μελομακάρονα κι έτσι δεν σε λιγώνει, αντίθετα μπορείς να το απολαύσεις ακόμα και με τον πρωινό καφέ, αν είσαι του γλυκού.
0

Περάσαμε από την αποκορύφωση του παγκοσμιοποιημένου φαγητού της περασμένης δεκαετίας στο συνειδητοποιημένο vegetarian και vegan πολύ σύντομα, μέσα σε ούτε μια δεκαετία. Αυτή η οικολογικότερη διατροφή (λιγότερο ή καθόλου ζωικές πρωτείνες, περισσότερα λαχανικά, φρούτα και ξηροί καρποί) μαζί με τις  αυξανόμενες διατροφικές προτιμήσεις αλλά και δυσανεξίες εξειδικεύει όχι μόνο το προσωπικό ή οικογενειακό μας φαγητό αλλά και τα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα μενού των εστιατορίων που πασχίζουν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα, τόσο διαφορετικά μεταξύ τους.

Ετσι, αντί να αγοράζουμε χωρίς δεύτερη σκέψη από το γειτονικό σούπερ-μάρκετ εισαγόμενη παπάγια από τη λατινική Αμερική, νόστιμα τυριά και αλλαντικά  από την Ιταλία ή τη Γαλλία ,αυθεντικά μίγματα κάρι απευθείας από την Ινδία, σολωμό Ισλανδίας, αμερικάνικες σος και άλλα τέτοια εξωτικά (αδιαφορώντας για το περιβαλλοντικό αποτύπωμά των μεταφορών τους στον πλανήτη μας) πλέον , ολοένα και περισσότεροι -κυρίως νέοι- άνθρωποι επιλέγουν διαφορετικούς και εντελώς προσωπικούς τρόπους διατροφής δίνοντας εκ νέου αξία στο ρητό του περίφημου γάλλου δικηγόρου και θεωρητικού της μαγειρικής Jean Anthelme Brillat-Savarin «πες μου τί τρως να σου πώ ποιος είσαι».  

Το φαγητό γίνεται σιγά-σιγά και έκφραση μιας νέας φιλοσοφικής και πολιτικής ιδεολογίας. Ανέκαθεν το πιάτο μας καθρέφτιζε την κοινωνικο-οικονομική τάξη και τις απόψεις του καθενός μας αλλά τώρα οι εντελώς προσωπικές προτιμήσεις μας έχουν μια πολιτική διάσταση που φαίνεται να κατευθύνει βιαστικά τη βιομηχανία τροφίμων προς παραγωγή θρεπτικών τροφίμων που δεν βλάπτουν τον οργανισμό μας αλλά κυρίως τον πλανήτη.

Οι πιο πολλοί από εμάς αποζητούμε ακόμα το φαγητό της μαμάς και της γιαγιάς, το νόστιμο χορταστικό φαγητό με το οποίο μεγαλώσαμε, αλλά μήπως ολοένα περισσότεροι το προτιμούμε χωρίς ζάχαρη, χωρίς πολλά λιπαρά, χωρίς ζωικά στοιχεία, χωρίς γλουτένη, ώστε να μη βαραίνει ούτε το κορμί ούτε την οικολογική μας συνείδηση;

Οι πιο πολλοί από εμάς αποζητούμε ακόμα το φαγητό της μαμάς και της γιαγιάς, το νόστιμο χορταστικό φαγητό με το οποίο μεγαλώσαμε, αλλά μήπως ολοένα περισσότεροι το προτιμούμε χωρίς ζάχαρη, χωρίς πολλά λιπαρά, χωρίς ζωικά στοιχεία, χωρίς γλουτένη, ώστε να μη βαραίνει ούτε το κορμί ούτε την οικολογική συνείδησή μας;

Στην ίδια ομάδα ανήκουν και άνθρωποι που επιλέγουν τέτοια προϊόντα γιατί έχουν σοβαρές δυσανεξίες και ιατρικά προβλήματα που τους αναγκάζουν να τροποποιήσουν το καθημερινό τους φαγητό. «Οφείλουμε να τους σεβαστούμε και να φτιάξουμε ακόμα και τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά χωρίς επιβαρυντικά συστατικά», μου λέει η Στέφανι Λανιέρ σε μια συζήτηση με έναν καφέ κι ένα τραγανό μελομακάρονο στο χέρι.

«Επειδή οι vegan δεν καταναλώνουν τίποτα ζωικό, ούτε μέλι, προσπαθήσαμε να αφαιρέσουμε το μέλι από το μελομακάρονο. Ήταν κάτι τολμηρό, το μέλωμα του μελομακάρονου είναι το πιο χαρακτηριστικό του στοιχείο και ανησυχούσαμε μήπως άλλαζε τη γνωστή σε όλους μας γεύση, αλλά καταφέραμε να τα μελώσουμε με ένα σιρόπι από γλυκαντικά φυτικής προέλευσης (σιρόπι αγαύης και σφενδάμου και ζάχαρη από καρύδα)», προσθέτει η συνέταιρός της Ζαχαρένια Παπαδάκη του AπLa.

Όταν το δοκιμάζω, πράγματι, όλα τα χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά είναι εκεί, η κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα από πορτοκάλι, όπως στα gluten-free μελομακάρονά τους, που έγιναν ανάρπαστα πέρσι τις γιορτές.

Το vegan μελομακάρονο που λανσάρουν φέτος είναι κι αυτό πιο τραγανό από τα συνηθισμένα μελομακάρονα, έτσι δεν σε λιγώνει, αντίθετα μπορείς να το απολαύσεις ακόμα και με τον πρωινό καφέ, αν είσαι του γλυκού. Έχει μπόλικο τριμμένο καρύδι, είναι το τέλειο ελαφρύ vegan μελομακάρονο και εύκολα παίρνεις και δεύτερο.

Οι δυο τους ξεκίνησαν το μικρό τους εργαστήριο πέρσι, μεσούντος του lockdown, και τα γλυκά τους γρήγορα αγαπήθηκαν από ανθρώπους που προτιμούν τρόφιμα χωρίς γλουτένη (το αλεύρι τους είναι βιολογικό), σόγια ή ζάχαρη αλλά και χωρίς γαλακτοκομικές ουσίες. Έφτιαξαν σοκολατένια cookies, κέικ μπανάνας, μπράουνις και, φυσικά, το δημοφιλές τους ψωμί χωρίς γλουτένη, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Παράγουν και μελομακάρονα χωρίς γλουτένη, αλλά με μέλι. Φέτος κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή τους για να μπορούν να διανέμουν τα γλυκά τους σε επιλεγμένα delicatessen.

Στην ιστοσελίδα τους θα βρείτε τα σημεία πώλησης και πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα τους. Οι ίδιοι απαντούν στο τηλέφωνο και παραμένουν φιλικοί και εξυπηρετικοί προς όποιον θέλει να μάθει λεπτομέρειες.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους πλέον, όπως και σε όσους ψηφίζουν με το πιρούνι τους έναν διαφορετικό τρόπο διατροφής.

AπLa, Αλαμάνας 21, Ν. Ιωνία, 211 4109880, www.apla.store

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέσα στην πρώτη ghost kitchen της Αθήνας

Γεύση / Μέσα στην πρώτη ghost kitchen της Αθήνας

Στον Άγιο Δημήτριο, μέσα σε μια «κουζίνα φάντασμα» φτιάχνονται τρία διαφορετικά μενού για τρία διαφορετικά εστιατόρια που άνοιξαν μέσα στην καραντίνα μόνο ψηφιακά, χωρίς να έχουν φυσική παρουσία. Η εστίαση χωρίς σάλα μπορεί να είναι το μέλλον; Οι δημιουργοί της Vego πιστεύουν πως ναι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αυτό το καλοκαίρι, θα φάμε το πρώτο συσκευασμένο ελληνικό plant-based παγωτό

Οδηγός Γεύσης / Αυτό το καλοκαίρι, θα φάμε το πρώτο συσκευασμένο ελληνικό plant-based παγωτό

H Plan(e)t Foods είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που προσφέρει ένα νόστιμο και φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από όσα παγωτά βρίσκαμε μέχρι τώρα στα ψυγεία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ