Μια κρέπα απ' τα Πετράλωνα για να γλυκάνει το ξενύχτι

Μια κρέπα να μας γλυκάνει το ξενύχτι Facebook Twitter
Στο κέντρο υπάρχει μια κρεπερί που ξεχωρίζει και είναι το Food Spot 69 που λειτουργεί στην Τρώων εδώ και 12 χρόνια. Φωτ.: Ορέστης Σεφέρογλου/ LIFO
0


ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, αλλά στην εγχώρια pop culture ο χαρακτηρισμός της κρέπας ως «σολόδερμα» από τη Δήμητρα στους «Απαράδεκτους» όταν ο Γιάννης βγάζει το μενού που πρέπει να ετοιμάσουν για τον Γάλλο φίλο του, τον Ζεράρ, στο επεισόδιο «Γαλλική Κουλτούρα», έγραψε ιστορία στα ’90s.

Και ακόμα κι αν η κρέπα μπήκε πρόσφατα ως πιάτο ή επιδόρπιο σε μερικά από τα καλύτερα μπραντσάδικα και εστιατόρια της Αθήνας, σίγουρα κάποιοι τη λένε ακόμα έτσι (το κάνω, το παραδέχομαι), είτε χαριτολογώντας είτε γιατί πράγματι την έχουν φάει κάπου σε κακή βερσιόν, αν και η κρέπα είναι μια κάπως safe επιλογή σε πρόχειρο φαγητό – δεν μπορούν να πάνε πολλά πράγματα στραβά. 

Μια και λέμε και ξαναλέμε ότι το φαγητό είναι μνήμη, αν και μεγάλωσα σε μια πολύ μικρή περιοχή της Αθήνας, υπήρχαν δύο εικοσιτετράωρα μαγαζιά που εξυπηρετούσαν τα ξημερώματα όσους ήθελαν να στρώσουν με κάτι το στομάχι τους πριν γυρίσουν σπίτι. Και τα δύο ήταν κρεπερί, και συνήθως έβλεπες σε αυτά εργαζόμενους που έπιαναν δουλειά αχάραγα, παρέες που είχαν ξεμείνει να παίζουν επιτραπέζια, ξενύχτηδες και εφήβους που μόλις είχαν γυρίσει από σχολική εκδήλωση σε τοπικό κλαμπ και ένιωθαν πολύ έμπειροι στη ζωή για ένα βράδυ.

Η κρέπα είναι ένα γρήγορο φαγητό συνδεδεμένο με τη νύχτα της Αθήνας χειμώνα - καλοκαίρι, μια λύση για εκείνους που θέλουν να τσιμπήσουν κάτι πριν ή μετά το ποτό, αλλά να μη βαρύνουν με ψωμιά και πολλά υλικά, αν και υπάρχουν κι εκείνοι που της βάζουν μέσα τα πάντα, λες και είναι «βρόμικο». 

Αλλά, πέρα από μένα και τα της γειτονιάς μου, η κρέπα είναι ένα γρήγορο φαγητό συνδεδεμένο με τη νύχτα της Αθήνας χειμώνα - καλοκαίρι, μια λύση για εκείνους που θέλουν να τσιμπήσουν κάτι πριν ή μετά το ποτό, αλλά να μη βαρύνουν με ψωμιά και πολλά υλικά, αν και υπάρχουν κι εκείνοι που της βάζουν μέσα τα πάντα, λες και είναι «βρόμικο». 

Μια κρέπα να μας γλυκάνει το ξενύχτι Facebook Twitter
Σπεσιαλιτέ του είναι η Mexican με τσένταρ και φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, μπέικον, πιπεριά πράσινη, λιαστή ντομάτα και chilli σος. Φωτ.: Ορέστης Σεφέρογλου/ LIFO

Στο κέντρο υπάρχει μια κρεπερί που ξεχωρίζει και είναι το Food Spot 69 που λειτουργεί στην Τρώων εδώ και 12 χρόνια. Ο Ανδρέας γεννήθηκε μέσα σε μια κρεπερί· διατηρούσε η μητέρα του μία για πολλά χρόνια στην Κέρκυρα, «ήξερα από μικρός τι θα κάνω». Από τις αρχές του 2000 είχε τη δική του στο Γκάζι και όταν αυτό άλλαξε και η διασκέδασή του πήρε μια άλλη μορφή, αποφάσισε να μετακομίσει στα ζωντανά μεν, πιο ήσυχα δε Πετράλωνα.

Όλο το θέμα στην κρέπα είναι το ζυμάρι, «τόσα χρόνια οι συνταγές που έπαιρναν οι κρεπάδες ήταν ζάχαρη, αλάτι, αυγό και έβγαινε ένα φύλλο που δεν ταίριαζε με τις αλμυρές γεμίσεις». Ο Ανδρέας δεν το παρακάνει με τη ζάχαρη στο φύλλο, ούτε βάζει πολύ αυγό. Το αποτέλεσμα είναι ουδέτερο, χρησιμοποιεί αλεύρι που μπαίνει και σε ψωμί και σε πίτσα.

Σπεσιαλιτέ του είναι η Mexican με τσένταρ και φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, μπέικον, πιπεριά πράσινη, λιαστή ντομάτα και chilli σος, η Red Chicken, για την οποία χρησιμοποιεί φρέσκο φιλέτο κοτόπουλο στήθος που το φιλετάρει και το μαρινάρει ο ίδιος, η κρέπα με τυρί Μετσόβου καπνιστό και μπριζολάκια λαιμού, τηγανητά κρεμμύδια, φρέσκα μανιτάρια, ντομάτα λιαστή και σος μουστάρδας.

Μια κρέπα να μας γλυκάνει το ξενύχτι Facebook Twitter
Εκεί θα πετύχετε κόσμο που τα έπινε κάπου στις γύρω κεντρικές περιοχές ή έχει δώσει ραντεβού σε κάποιο μπαρ μετά το φαγητό, αλλά έρχονται μέχρι τα Πετράλωνα ακόμα και από το Μαρούσι. Φωτ.: Ορέστης Σεφέρογλου/ LIFO

Σε όσους τρώτε γλυκιά κρέπα και ξέρετε ποια είναι η σωστή πραλίνα θέλω να σας πω ότι έχει και Ιon Nucrema, εκτός από Nutella· τελευταία έχουν και μια δική τους βιολογική, παίζει και το φιστικοβούτυρο, μπορείτε να κάνετε ψαγμένους συνδυασμούς με γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και cranberries, πέρα από τις φράουλες που είναι must σε μια κρέπα σοκολάτα.

Προφανώς εκεί θα πετύχετε κόσμο που τα έπινε κάπου στις γύρω κεντρικές περιοχές ή έχει δώσει ραντεβού σε κάποιο μπαρ μετά το φαγητό, αλλά έρχονται μέχρι τα Πετράλωνα ακόμα και από το Μαρούσι. Τις καθημερινές κλείνει στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, τα Σαββατοκύριακα στις 3.

Τρώων 69, Πετράλωνα, 210 3476093

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM