Μια κρέπα απ' τα Πετράλωνα για να γλυκάνει το ξενύχτι

Μια κρέπα να μας γλυκάνει το ξενύχτι Facebook Twitter
Στο κέντρο υπάρχει μια κρεπερί που ξεχωρίζει και είναι το Food Spot 69 που λειτουργεί στην Τρώων εδώ και 12 χρόνια. Φωτ.: Ορέστης Σεφέρογλου/ LIFO
0


ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, αλλά στην εγχώρια pop culture ο χαρακτηρισμός της κρέπας ως «σολόδερμα» από τη Δήμητρα στους «Απαράδεκτους» όταν ο Γιάννης βγάζει το μενού που πρέπει να ετοιμάσουν για τον Γάλλο φίλο του, τον Ζεράρ, στο επεισόδιο «Γαλλική Κουλτούρα», έγραψε ιστορία στα ’90s.

Και ακόμα κι αν η κρέπα μπήκε πρόσφατα ως πιάτο ή επιδόρπιο σε μερικά από τα καλύτερα μπραντσάδικα και εστιατόρια της Αθήνας, σίγουρα κάποιοι τη λένε ακόμα έτσι (το κάνω, το παραδέχομαι), είτε χαριτολογώντας είτε γιατί πράγματι την έχουν φάει κάπου σε κακή βερσιόν, αν και η κρέπα είναι μια κάπως safe επιλογή σε πρόχειρο φαγητό – δεν μπορούν να πάνε πολλά πράγματα στραβά. 

Μια και λέμε και ξαναλέμε ότι το φαγητό είναι μνήμη, αν και μεγάλωσα σε μια πολύ μικρή περιοχή της Αθήνας, υπήρχαν δύο εικοσιτετράωρα μαγαζιά που εξυπηρετούσαν τα ξημερώματα όσους ήθελαν να στρώσουν με κάτι το στομάχι τους πριν γυρίσουν σπίτι. Και τα δύο ήταν κρεπερί, και συνήθως έβλεπες σε αυτά εργαζόμενους που έπιαναν δουλειά αχάραγα, παρέες που είχαν ξεμείνει να παίζουν επιτραπέζια, ξενύχτηδες και εφήβους που μόλις είχαν γυρίσει από σχολική εκδήλωση σε τοπικό κλαμπ και ένιωθαν πολύ έμπειροι στη ζωή για ένα βράδυ.

Η κρέπα είναι ένα γρήγορο φαγητό συνδεδεμένο με τη νύχτα της Αθήνας χειμώνα - καλοκαίρι, μια λύση για εκείνους που θέλουν να τσιμπήσουν κάτι πριν ή μετά το ποτό, αλλά να μη βαρύνουν με ψωμιά και πολλά υλικά, αν και υπάρχουν κι εκείνοι που της βάζουν μέσα τα πάντα, λες και είναι «βρόμικο». 

Αλλά, πέρα από μένα και τα της γειτονιάς μου, η κρέπα είναι ένα γρήγορο φαγητό συνδεδεμένο με τη νύχτα της Αθήνας χειμώνα - καλοκαίρι, μια λύση για εκείνους που θέλουν να τσιμπήσουν κάτι πριν ή μετά το ποτό, αλλά να μη βαρύνουν με ψωμιά και πολλά υλικά, αν και υπάρχουν κι εκείνοι που της βάζουν μέσα τα πάντα, λες και είναι «βρόμικο». 

Μια κρέπα να μας γλυκάνει το ξενύχτι Facebook Twitter
Σπεσιαλιτέ του είναι η Mexican με τσένταρ και φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, μπέικον, πιπεριά πράσινη, λιαστή ντομάτα και chilli σος. Φωτ.: Ορέστης Σεφέρογλου/ LIFO

Στο κέντρο υπάρχει μια κρεπερί που ξεχωρίζει και είναι το Food Spot 69 που λειτουργεί στην Τρώων εδώ και 12 χρόνια. Ο Ανδρέας γεννήθηκε μέσα σε μια κρεπερί· διατηρούσε η μητέρα του μία για πολλά χρόνια στην Κέρκυρα, «ήξερα από μικρός τι θα κάνω». Από τις αρχές του 2000 είχε τη δική του στο Γκάζι και όταν αυτό άλλαξε και η διασκέδασή του πήρε μια άλλη μορφή, αποφάσισε να μετακομίσει στα ζωντανά μεν, πιο ήσυχα δε Πετράλωνα.

Όλο το θέμα στην κρέπα είναι το ζυμάρι, «τόσα χρόνια οι συνταγές που έπαιρναν οι κρεπάδες ήταν ζάχαρη, αλάτι, αυγό και έβγαινε ένα φύλλο που δεν ταίριαζε με τις αλμυρές γεμίσεις». Ο Ανδρέας δεν το παρακάνει με τη ζάχαρη στο φύλλο, ούτε βάζει πολύ αυγό. Το αποτέλεσμα είναι ουδέτερο, χρησιμοποιεί αλεύρι που μπαίνει και σε ψωμί και σε πίτσα.

Σπεσιαλιτέ του είναι η Mexican με τσένταρ και φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, μπέικον, πιπεριά πράσινη, λιαστή ντομάτα και chilli σος, η Red Chicken, για την οποία χρησιμοποιεί φρέσκο φιλέτο κοτόπουλο στήθος που το φιλετάρει και το μαρινάρει ο ίδιος, η κρέπα με τυρί Μετσόβου καπνιστό και μπριζολάκια λαιμού, τηγανητά κρεμμύδια, φρέσκα μανιτάρια, ντομάτα λιαστή και σος μουστάρδας.

Μια κρέπα να μας γλυκάνει το ξενύχτι Facebook Twitter
Εκεί θα πετύχετε κόσμο που τα έπινε κάπου στις γύρω κεντρικές περιοχές ή έχει δώσει ραντεβού σε κάποιο μπαρ μετά το φαγητό, αλλά έρχονται μέχρι τα Πετράλωνα ακόμα και από το Μαρούσι. Φωτ.: Ορέστης Σεφέρογλου/ LIFO

Σε όσους τρώτε γλυκιά κρέπα και ξέρετε ποια είναι η σωστή πραλίνα θέλω να σας πω ότι έχει και Ιon Nucrema, εκτός από Nutella· τελευταία έχουν και μια δική τους βιολογική, παίζει και το φιστικοβούτυρο, μπορείτε να κάνετε ψαγμένους συνδυασμούς με γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και cranberries, πέρα από τις φράουλες που είναι must σε μια κρέπα σοκολάτα.

Προφανώς εκεί θα πετύχετε κόσμο που τα έπινε κάπου στις γύρω κεντρικές περιοχές ή έχει δώσει ραντεβού σε κάποιο μπαρ μετά το φαγητό, αλλά έρχονται μέχρι τα Πετράλωνα ακόμα και από το Μαρούσι. Τις καθημερινές κλείνει στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, τα Σαββατοκύριακα στις 3.

Τρώων 69, Πετράλωνα, 210 3476093

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT