Ποια είναι τα σωστά κρασιά για το γιορτινό τραπέζι;

Ποια είναι τα σωστά κρασιά για το γιορτινό τραπέζι; Facebook Twitter
Γιοβάννα Λύκου, sommelier του εστιατορίου Σπονδή. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Αν το σκεφτεί κανείς, όσο μεγαλώνουμε, τα εορταστικά τραπέζια μοιάζουν όλο και πιο έντονα και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αποτελούν μία ένδειξη φροντίδας στους ανθρώπους της ζωή μας. Οι γιορτές και οι διάφορες περιστάσεις, που θα οδηγήσουν γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι, αποτελούν την καλύτερη αφορμή για περιποιηθούμε τους συνδαιτυμόνες μας.

Οι προετοιμασίες για ένα εορταστικό τραπέζι ποικίλουν, γι' αυτό και το εθιμοτυπικό πλαίσιο μπορεί και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός έχοντας έτσι εφαρμογή σε διαφορετικά μεταξύ τους στιλ και προτιμήσεις. Την ουσιαστικότερη όμως σημασία την έχει η γεύση και η ανάδειξη της. Η γεύση που έχει το φαγητό αλλά και το αιώνιό του ταίρι, το κρασί. Η γεύση που θα γίνει μνήμη και θα ορίσει έτσι μία στιγμή.

Οι προετοιμασίες για ένα εορταστικό τραπέζι ποικίλουν, γι' αυτό και το εθιμοτυπικό πλαίσιο μπορεί και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός έχοντας έτσι εφαρμογή σε διαφορετικά μεταξύ τους στιλ και προτιμήσεις.

Για μία τέτοια στιγμή ενώνονται οι δυνατότητες πολλών άνθρωπων και ο καθένας αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι του. Ενίοτε βοηθούν κι εκείνοι που ίσως δε θα παραβρεθούν. Αυτοί λόγου χάρη που συμβουλεύουν για τα κρασιά στα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους εορταστικά τραπέζια αγαπημένων τους, όπως εγώ.

Η φίλη μου η Κέλλυ Καριπίδη, μια καλλιτέχνης που ασχολείται με το diy, trash art, cheap art και κατασκευές μεγάλου μήκους, είναι ορκισμένη βίγκαν. Στα τραπέζια της υπάρχει ποικιλία υλικών -φρέσκων ή ελαφρώς μαγειρεμένων- κι έτσι δεν ακολουθείται πιστά το μοντέλο με τα στάδια του γεύματος (πχ ορεκτικό, κυρίως, γλυκό). Στην ουσία μπορεί κανείς να τσιμπολογά από όλα σε όποιο χρονικό σημείο του γεύματος και να βρίσκεται.

Στο χορτοφαγικό "πράσινο" τραπέζι της Κέλλυ τρώνε ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, ψωμί με καρύδια, φυτικά κίτρινα αλλά και ελληνικά παραδοσιακά άσπρα τυριά, τεμπελόπιτα από σουσάμι και φυστίκι Αιγίνης με φέτα και γάλα σόγιας, σαλάτες εποχής. Σίγουρα θα έχει μανιτάρια σε διάφορες εκδοχές αλλά και ψητό καπνιστό αβοκάντο, γουακαμόλε με λιαστές ντομάτες, σούπα σελινόριζα, γεμιστό ρολό από τόφου με μανιτάρια και δαμάσκηνα με γλυκοπατάτες ενώ τώρα τελευταία έχει τελειοποίσει και μια μους σοκολάτα από aqua faba (ρεβύθι) που είναι και το επιδόρπιό της.

Η επιλογή κρασιού σε ένα τέτοιο τραπέζι είναι αρκετά δύσκολη αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια ευχάριστη πρόκληση. Το ζητούμενο εδώ είναι να μπορέσει ένα κρασί να δουλέψει με όσα περισσότερα πιάτα γίνεται και βέβαια να ανταποκρίνεται στις γευστικές επιθυμίες εκείνου που θα το καταναλώσει. Μία σκέψη είναι η αρχή να γίνει με ένα λευκό κρασί αρωματικής ποικιλίας - επιλογή που δε σε απογοητεύει μάλλον ποτέ. Ένα Βιδιανό, μία Μαλαγουζιά στην εκδοχή τους με βαρέλι για μεγαλύτερο σώμα και λιπαρότητα ή ένα γοητευτικό Gruner Veltliner. Η συνέχεια μπορεί να γίνει είτε ένα λευκό κρασί ποικιλίας Chardonnay ή στην περίπτωση που επιλέξουμε κόκκινο, ένα Pinot Noir. Το γλυκό μπορεί να συνδυαστεί επιτυχημένα με ένα γλυκό παλαιωμένο Mοσχάτο Λήμνου.

Ποια είναι τα σωστά κρασιά για το γιορτινό τραπέζι; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο γιορτινό τραπέζι του επίσης φίλου μου και σεφ Μιχάλη Νουρλόγου από την άλλη, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Επειδή ο ίδιος τις μέρες των παραμονών εργάζεται συνήθως μέχρι αργά, το τραπέζι αναλαμβάνουν η μητέρα του και η συζυγός του και συνήθως περιλαμβάνει μια χορτοτυρόπιτα, σπιτική ρωσική σαλάτα, πίκλες, σαλάμια, τυριά για αρχή. Χοιρινό κατσαρόλας με λευκή όξινη σάλτσα και διαφορά μικρά πιατάκια με σαλάτες γαρνιτούρες. Πατάτες φούρνου, γέμιση γαλοπούλας, κάστανα γλασαρισμένα με σταφίδες και καραμελωμένα κρεμμύδια. Αυτά θα είναι τα βασικά του φετινού τους τραπεζιού ενώ θα τεειώσουν με ένα γαλακτομπούρεκο με καταϊφι που θα έχει μέσα το φλουρί.

Του προτείνω λοιπόν να ξεκινήσουν με ένα κλασικό βορειοελλαδίτικο χαρμάνι λευκών ποικιλιών Sauvignon Blanc και Ασύρτικο που σαν πασπαρτού θα παντρευτεί με τα ορεκτικά θα ανοίξει η όρεξη για το χοιρινό κατσαρόλας. Με αυτό η λύση είναι μία παλαιωμένη Σαντορίνη, ένα Νυχτέρι ή ακόμα και ένα μοντέρνο μαλακό Ξινόμαυρο. Στο τέλος ένα Vinsanto θα σταθεί υπερήφανα πλάι στο σιροπιαστό γευστικό γαλακτομπούρεκο.

Τέλος, έχω και τη μαμά μου. Τι κρασί μπορεί να προτείνει κανείς σε ένα σπίτι που η οικοδέσποινα δεν πίνει κρασί; Το savoir vivre πάντως λέει ότι η φιλοξενία υπερβαίνει τις προσωπικές προτιμήσεις κι έτσι το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα λείπει το κρασί.

Στο εορταστικό τραπέζι της μαμάς υπάρχουν συνήθως δύο κυρίως πιάτα τα οποία προτείνονται το ένα μετά το άλλο με βάση τη γευστική τους ένταση και το χρώμα τους. Όλα τα υπόλοιπα σερβίρονται ταυτόχρονα. Για φέτος θα έχει ετοιμάσει σκαλτσούνια, σπανακόπιτα, σαλάτα εποχής και στο τραπέζι θα υπάρχει σίγουρα ένα πλατό με κίτρινα ήπια ελληνικά τυριά. Για κυρίως, έχει κότσι στο φούρνο με καπνιστές πατατούλες με θυμάρι, δενδρολίβανο και μέλι καθώς και κοκκινιστό με ρύζι μπασμάτι. Το γλυκό της είναι σπιτικά σοκολατάκια και σοκολατένια πουτίνγκα.

Ποια είναι τα σωστά κρασιά για το γιορτινό τραπέζι; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μια φυσαλίδα είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη σε εορταστικά τραπέζια. Σαμπάνια, Κάβα (ισπανικό αφρώδες) αλλά και τόσα εξαιρετικά ελληνικά αφρώδη κρασιά μπορούν να συνοδέψουν την πρώτη πρόποση. Για τα κυρίως προτείνω να επιλέξουμε λευκά κρασιά ποικιλίας Viognier ή Chardonnay με παλαίωση για μεγαλύτερη πολυπλοκότητα καθώς και Cabernet Franc εξαιτίας του φυτικού του χαρακτήρα. Για το κοκκινιστό μία νόστιμη Νεμέα ή ένα πλούσιο Syrah και για το τέλος οι σοκολατένιες λιχουδιές παντρεύονται με μία λαχταριστή Μαυροδάφνη Πατρών.

Συνοψίζοντας πάντως καθότι οι οινικές επιλογές είναι πάμπολλες, η τελική επιλογή οφείλει όχι μονο να στοχεύει σε ένα άρτιο γευστικό πάντρεμα αλλά και να δίνει ευχαρίστηση σε αυτούς που θα το καταναλώσουν. Μικρολαθάκια γευστικών συνδυασμών μπορεί να επιτρέπονται, λάθη στην απόλαυση και στην ευτυχία των στιγμών μας πάλι όχι.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι δεν προκαλούν όλα τα αλκοολούχα τα ίδια συναισθήματα

Υγεία & Σώμα / Νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι δεν προκαλούν όλα τα αλκοολούχα τα ίδια συναισθήματα

Αυτό που νιώθουμε μετά από δύο ποτηράκια κόκκινο κρασί δεν έχει καμία σχέση μετά την κατανάλωση ενός άλλου ποτού: δείτε τι προκαλείται στον οργανισμό βάσει του ποτού που καταναλώνουμε
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT