Ποια είναι τα σωστά κρασιά για το γιορτινό τραπέζι;

Ποια είναι τα σωστά κρασιά για το γιορτινό τραπέζι; Facebook Twitter
Γιοβάννα Λύκου, sommelier του εστιατορίου Σπονδή. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Αν το σκεφτεί κανείς, όσο μεγαλώνουμε, τα εορταστικά τραπέζια μοιάζουν όλο και πιο έντονα και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αποτελούν μία ένδειξη φροντίδας στους ανθρώπους της ζωή μας. Οι γιορτές και οι διάφορες περιστάσεις, που θα οδηγήσουν γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι, αποτελούν την καλύτερη αφορμή για περιποιηθούμε τους συνδαιτυμόνες μας.

Οι προετοιμασίες για ένα εορταστικό τραπέζι ποικίλουν, γι' αυτό και το εθιμοτυπικό πλαίσιο μπορεί και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός έχοντας έτσι εφαρμογή σε διαφορετικά μεταξύ τους στιλ και προτιμήσεις. Την ουσιαστικότερη όμως σημασία την έχει η γεύση και η ανάδειξη της. Η γεύση που έχει το φαγητό αλλά και το αιώνιό του ταίρι, το κρασί. Η γεύση που θα γίνει μνήμη και θα ορίσει έτσι μία στιγμή.

Οι προετοιμασίες για ένα εορταστικό τραπέζι ποικίλουν, γι' αυτό και το εθιμοτυπικό πλαίσιο μπορεί και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός έχοντας έτσι εφαρμογή σε διαφορετικά μεταξύ τους στιλ και προτιμήσεις.

Για μία τέτοια στιγμή ενώνονται οι δυνατότητες πολλών άνθρωπων και ο καθένας αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι του. Ενίοτε βοηθούν κι εκείνοι που ίσως δε θα παραβρεθούν. Αυτοί λόγου χάρη που συμβουλεύουν για τα κρασιά στα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους εορταστικά τραπέζια αγαπημένων τους, όπως εγώ.

Η φίλη μου η Κέλλυ Καριπίδη, μια καλλιτέχνης που ασχολείται με το diy, trash art, cheap art και κατασκευές μεγάλου μήκους, είναι ορκισμένη βίγκαν. Στα τραπέζια της υπάρχει ποικιλία υλικών -φρέσκων ή ελαφρώς μαγειρεμένων- κι έτσι δεν ακολουθείται πιστά το μοντέλο με τα στάδια του γεύματος (πχ ορεκτικό, κυρίως, γλυκό). Στην ουσία μπορεί κανείς να τσιμπολογά από όλα σε όποιο χρονικό σημείο του γεύματος και να βρίσκεται.

Στο χορτοφαγικό "πράσινο" τραπέζι της Κέλλυ τρώνε ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, ψωμί με καρύδια, φυτικά κίτρινα αλλά και ελληνικά παραδοσιακά άσπρα τυριά, τεμπελόπιτα από σουσάμι και φυστίκι Αιγίνης με φέτα και γάλα σόγιας, σαλάτες εποχής. Σίγουρα θα έχει μανιτάρια σε διάφορες εκδοχές αλλά και ψητό καπνιστό αβοκάντο, γουακαμόλε με λιαστές ντομάτες, σούπα σελινόριζα, γεμιστό ρολό από τόφου με μανιτάρια και δαμάσκηνα με γλυκοπατάτες ενώ τώρα τελευταία έχει τελειοποίσει και μια μους σοκολάτα από aqua faba (ρεβύθι) που είναι και το επιδόρπιό της.

Η επιλογή κρασιού σε ένα τέτοιο τραπέζι είναι αρκετά δύσκολη αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια ευχάριστη πρόκληση. Το ζητούμενο εδώ είναι να μπορέσει ένα κρασί να δουλέψει με όσα περισσότερα πιάτα γίνεται και βέβαια να ανταποκρίνεται στις γευστικές επιθυμίες εκείνου που θα το καταναλώσει. Μία σκέψη είναι η αρχή να γίνει με ένα λευκό κρασί αρωματικής ποικιλίας - επιλογή που δε σε απογοητεύει μάλλον ποτέ. Ένα Βιδιανό, μία Μαλαγουζιά στην εκδοχή τους με βαρέλι για μεγαλύτερο σώμα και λιπαρότητα ή ένα γοητευτικό Gruner Veltliner. Η συνέχεια μπορεί να γίνει είτε ένα λευκό κρασί ποικιλίας Chardonnay ή στην περίπτωση που επιλέξουμε κόκκινο, ένα Pinot Noir. Το γλυκό μπορεί να συνδυαστεί επιτυχημένα με ένα γλυκό παλαιωμένο Mοσχάτο Λήμνου.

Ποια είναι τα σωστά κρασιά για το γιορτινό τραπέζι; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο γιορτινό τραπέζι του επίσης φίλου μου και σεφ Μιχάλη Νουρλόγου από την άλλη, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Επειδή ο ίδιος τις μέρες των παραμονών εργάζεται συνήθως μέχρι αργά, το τραπέζι αναλαμβάνουν η μητέρα του και η συζυγός του και συνήθως περιλαμβάνει μια χορτοτυρόπιτα, σπιτική ρωσική σαλάτα, πίκλες, σαλάμια, τυριά για αρχή. Χοιρινό κατσαρόλας με λευκή όξινη σάλτσα και διαφορά μικρά πιατάκια με σαλάτες γαρνιτούρες. Πατάτες φούρνου, γέμιση γαλοπούλας, κάστανα γλασαρισμένα με σταφίδες και καραμελωμένα κρεμμύδια. Αυτά θα είναι τα βασικά του φετινού τους τραπεζιού ενώ θα τεειώσουν με ένα γαλακτομπούρεκο με καταϊφι που θα έχει μέσα το φλουρί.

Του προτείνω λοιπόν να ξεκινήσουν με ένα κλασικό βορειοελλαδίτικο χαρμάνι λευκών ποικιλιών Sauvignon Blanc και Ασύρτικο που σαν πασπαρτού θα παντρευτεί με τα ορεκτικά θα ανοίξει η όρεξη για το χοιρινό κατσαρόλας. Με αυτό η λύση είναι μία παλαιωμένη Σαντορίνη, ένα Νυχτέρι ή ακόμα και ένα μοντέρνο μαλακό Ξινόμαυρο. Στο τέλος ένα Vinsanto θα σταθεί υπερήφανα πλάι στο σιροπιαστό γευστικό γαλακτομπούρεκο.

Τέλος, έχω και τη μαμά μου. Τι κρασί μπορεί να προτείνει κανείς σε ένα σπίτι που η οικοδέσποινα δεν πίνει κρασί; Το savoir vivre πάντως λέει ότι η φιλοξενία υπερβαίνει τις προσωπικές προτιμήσεις κι έτσι το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα λείπει το κρασί.

Στο εορταστικό τραπέζι της μαμάς υπάρχουν συνήθως δύο κυρίως πιάτα τα οποία προτείνονται το ένα μετά το άλλο με βάση τη γευστική τους ένταση και το χρώμα τους. Όλα τα υπόλοιπα σερβίρονται ταυτόχρονα. Για φέτος θα έχει ετοιμάσει σκαλτσούνια, σπανακόπιτα, σαλάτα εποχής και στο τραπέζι θα υπάρχει σίγουρα ένα πλατό με κίτρινα ήπια ελληνικά τυριά. Για κυρίως, έχει κότσι στο φούρνο με καπνιστές πατατούλες με θυμάρι, δενδρολίβανο και μέλι καθώς και κοκκινιστό με ρύζι μπασμάτι. Το γλυκό της είναι σπιτικά σοκολατάκια και σοκολατένια πουτίνγκα.

Ποια είναι τα σωστά κρασιά για το γιορτινό τραπέζι; Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μια φυσαλίδα είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη σε εορταστικά τραπέζια. Σαμπάνια, Κάβα (ισπανικό αφρώδες) αλλά και τόσα εξαιρετικά ελληνικά αφρώδη κρασιά μπορούν να συνοδέψουν την πρώτη πρόποση. Για τα κυρίως προτείνω να επιλέξουμε λευκά κρασιά ποικιλίας Viognier ή Chardonnay με παλαίωση για μεγαλύτερη πολυπλοκότητα καθώς και Cabernet Franc εξαιτίας του φυτικού του χαρακτήρα. Για το κοκκινιστό μία νόστιμη Νεμέα ή ένα πλούσιο Syrah και για το τέλος οι σοκολατένιες λιχουδιές παντρεύονται με μία λαχταριστή Μαυροδάφνη Πατρών.

Συνοψίζοντας πάντως καθότι οι οινικές επιλογές είναι πάμπολλες, η τελική επιλογή οφείλει όχι μονο να στοχεύει σε ένα άρτιο γευστικό πάντρεμα αλλά και να δίνει ευχαρίστηση σε αυτούς που θα το καταναλώσουν. Μικρολαθάκια γευστικών συνδυασμών μπορεί να επιτρέπονται, λάθη στην απόλαυση και στην ευτυχία των στιγμών μας πάλι όχι.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι δεν προκαλούν όλα τα αλκοολούχα τα ίδια συναισθήματα

Υγεία & Σώμα / Νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι δεν προκαλούν όλα τα αλκοολούχα τα ίδια συναισθήματα

Αυτό που νιώθουμε μετά από δύο ποτηράκια κόκκινο κρασί δεν έχει καμία σχέση μετά την κατανάλωση ενός άλλου ποτού: δείτε τι προκαλείται στον οργανισμό βάσει του ποτού που καταναλώνουμε
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ