Ένα άξιο οινοποιείο στη σκιά του Ολύμπου

Ένα άξιο οινοποιείο στη σκιά του Ολύμπου Facebook Twitter
Το Ξινόμαυρο θεωρώ ότι είναι η σημαντικότερη ερυθρή ποικιλία της χώρας. Δύσκολη σε καλλιέργεια και οινοποίηση, αλλά όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, παράγει συγκλονιστικά κρασιά, τα οποία βελτιώνονται σημαντικά με την πάροδο των χρόνων.
0

Δοκιμάζοντας κάθε χρόνο τα κρασιά του Θάνου Ντούγκου, κοινή διαπίστωση είναι ότι κάνει γερά βήματα για την αναβάθμιση των κρασιών της περιοχής του Ολύμπου. Μετά από τις κλασικές πλέον ετικέτες Ραψάνη και Μεθ' Υμών, ευχάριστη έκπληξη είναι το Μαυροτράγανο που μόλις κυκλοφόρησε.

— Βρίσκεστε σε μια περιοχή με μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια. Μιλήστε μας για το πώς και πότε ξεκινήσατε.

Η ιστορία ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας του '50, όταν οι παππούδες μας Κωνσταντίνος και Θεόδωρος Κασσάρος ιδρύσαν στη Λάρισα ένα από τα πρώτα φυτώρια αμπέλου της χώρας. Το φυτώριο αυτό πέρασε στα χέρια των θείων μου Γιάννη και Γιώργου, οι οποίοι ενέταξαν στην επιχείρηση και τον πατέρα μου το 1976. Εκείνος, όντας ανήσυχος και διορατικός, το 1983 άρχισε να οινοποιεί πειραματικά, παίρνοντας σταφύλια από αμπελουργούς-πελάτες του φυτωρίου μας.

Το 1991, λοιπόν, παίρνει τη μεγάλη απόφαση να εγκαταστήσει τους δύο πρώτους αμπελώνες στον Όλυμπο εντός της ζώνης του ΠΟΠ Ραψάνη. Φυτεύουμε, λοιπόν, τις ερυθρές ποικιλίες Λημνιώνα, Syrah, Grenache rouge κατά κύριο λόγο και Aσύρτικο, Ροδίτη αλεπού και Sauvignon Blanc. Αγοράζει επίσης και δύο αμπελώνες με διαμόρφωση κύπελλο ξινόμαυρο, κρασάτο, σταυρωτό. Βλέπετε, γνώριζε ήδη ότι για να παραγάγεις ερυθρό κρασί ποιότητας έπρεπε ο αμπελώνας να έχει ηλικία τουλάχιστον 15 χρόνων.

Το 1994 ξεκινάμε την ανέγερση του οινοποιείου στα Τέμπη και την επόμενη χρονιά κάνουμε τον παρθενικό μας τρύγο. Το 1996 τελειώνω τις σπουδές μου στη Γεωπονία και εντάσσομαι στην επιχείρηση. Το ίδιο συμβαίνει και με την αδελφή μου Λουίζα το 2006, μετά τις σπουδές της στην Οινολογία. Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε ότι είμαστε τρίτη γενιά φυτωριούχοι και πρώτη γενιά οινοποιοί.

Ο μέσος Έλληνας, όσο και να θέλει, παρόλο που έχει εκπαιδευτεί πια οινικά, δεν μπορεί να αγοράζει συχνά τα πολύ ποιοτικά ελληνικά κρασιά. Αυτό είχε ως συνέπεια οι Έλληνες παραγωγοί να στραφούν στις αγορές του εξωτερικού. Θέλω να ελπίζω ότι αυτό θα αντιστραφεί κάποια στιγμή.

— Με ποια κριτήρια επιλέξατε τις ποικιλίες που φυτεύτηκαν;

Οι ποικιλίες ΠΟΠ επελέγησαν λόγω εντοπιότητας φυσικά. Το Ξινόμαυρο θεωρώ ότι είναι η σημαντικότερη ερυθρή ποικιλία της χώρας. Δύσκολη σε καλλιέργεια και οινοποίηση, αλλά όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, παράγει συγκλονιστικά κρασιά, τα οποία βελτιώνονται σημαντικά με την πάροδο των χρόνων.

Η Λημνιώνα επελέγη διότι τότε υπήρχαν πολύ καλά αποτελέσματα από έρευνες του Ινστιτούτου Οίνου. Το Syrah, από έρευνες που έκανε στην περιοχή ο αείμνηστος καθηγητής Κούσουλας, συνεργάτης του φυτωρίου μας. Οι λευκές ποικιλίες, λόγω της προσαρμοστικότητας που παρουσίαζαν σε μεγάλα τμήματα της χώρας.


Γενικά, βαδίσαμε εκ του ασφαλούς στις περισσότερες ποικιλίες λόγω της εμπειρίας και της γνώσης που είχαμε από τα φυτώρια ανά την επικράτεια. Φυσικά, φυτεύτηκαν και ποικιλίες για δοκιμή και παρατήρηση στα σχιστολιθικά εδάφη της Ραψάνης. Μπορώ όμως να πω ότι στο 90% των προβλέψεων πετύχαμε.

Ένα άξιο οινοποιείο στη σκιά του Ολύμπου Facebook Twitter
Το 1994 ξεκινάμε την ανέγερση του οινοποιείου στα Τέμπη και την επόμενη χρονιά κάνουμε τον παρθενικό μας τρύγο.

— Πιστεύετε στη δυναμική της ποικιλίας Λημνιώνα;

Φυσικά, και αυτό αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια από τα δείγματα που δοκιμάζουμε από καλούς συναδέλφους που την παράγουν. Δεν έχουμε ακόμα αρκετές οινοποιήσεις από ημιορεινούς και ορεινούς αμπελώνες. Θεωρώ ότι είναι μια ποικιλία η οποία λόγω ζωηρότητας πρέπει να φυτεύεται πυκνά σε ορεινές περιοχές με φτωχά, επικλινή εδάφη και καλή αποστράγγιση, ψυχρού κλίματος και καλού αερισμού. Μπορεί να παράγει νόστιμους ροζέ και ερυθρούς οίνους, ίσως και αφρώδεις, με την ίδια επιτυχία.

— Η μεγάλη έκπληξη είναι το Μαυροτράγανο, που ελάχιστοι γνωρίζουν ότι καλλιεργείτε. Πείτε μας πώς είναι το αποτέλεσμα μακριά από τις Κυκλάδες.

Το Μαυροτράγανο δεν το καλλιεργούμε εμείς αλλά ανήκει σε συνεργαζόμενο παραγωγό στην Κονταριώτισσα Πιερίας. Μετά από επτά χρόνια καλλιέργειας και οινοποίησης της ποικιλίας μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι αν εξαπλωθεί η καλλιέργειά της στην ηπειρωτική χώρα, θα έχει επιτυχία. Στον Όλυμπο εκφράζεται με πιο φινετσάτο τρόπο, πιο εξευγενισμένες τανίνες, φρέσκο κόκκινο φρούτο, βιολέτες και σε καμία περίπτωση ρουστίκ χαρακτήρα. Αυτό ίσως έχει να κάνει με τον μεγαλύτερο βλαστικό κύκλο, αφού o τρύγος της γίνεται 15-22 Σεπτέμβρη.

Ένα άξιο οινοποιείο στη σκιά του Ολύμπου Facebook Twitter
Μετά τις κλασικές πλέον ετικέτες Ραψάνη και Μεθ' Υμών, ευχάριστη έκπληξη είναι το Μαυροτράγανο που μόλις κυκλοφόρησε.

— Το επώνυμο ελληνικό κρασί πάει καλά στο εξωτερικό. Πιστεύετε ότι στην εγχώρια αγορά έχει την ανταπόκριση που του αξίζει;

Δυστυχώς όχι, λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η επανάσταση του καλού επώνυμου εμφιαλωμένου κρασιού συνοδεύτηκε από βαθιά οικονομική ύφεση. Ο μέσος Έλληνας, όσο και να θέλει, παρόλο που έχει εκπαιδευτεί πια οινικά, δεν μπορεί να αγοράζει συχνά τα πολύ ποιοτικά ελληνικά κρασιά. Αυτό είχε ως συνέπεια οι Έλληνες παραγωγοί να στραφούν στις αγορές του εξωτερικού. Θέλω να ελπίζω ότι αυτό θα αντιστραφεί κάποια στιγμή.

— Γιορτινό τραπέζι στη σκιά του Ολύμπου. Ποια τοπικά εδέσματα μας προτείνετε και με τι κρασιά να τα συνοδεύσουμε;

Με ζυγούρι στη γάστρα και άγρια μανιτάρια, αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, αρνάκι - κατσικάκι στη σούβλα και κρεατόπιτες με τραχανά. Φυσικά, όλα αυτά θα τα συνδυάσουμε με ΠΟΠ Ραψάνη, που να έχει κυρίαρχη ποικιλία στο χαρμάνι το Ξινόμαυρο.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ