Γνωστός και με το όνομα Caped Baldy, ο Saitama είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς manga «One-Punch Man» που πρωτοεμφανίστηκε το 2009. Το δυνατό του σημείο είναι ότι μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο με μία μόνο γροθιά, το αδύναμο είναι πως από τη στιγμή που είναι ο πιο δυνατός απ’ όλους, αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση, είναι πλέον πολύ ισχυρός για να κερδίσει οποιαδήποτε συγκίνηση από τις ηρωικές του πράξεις.
Αν και δεν παίρνει πολύ στα σοβαρά τον εαυτό του ως ήρωας, νικάει μυστηριώδη και τερατώδη όντα λες και είναι έντομα. Από τότε που η «δουλειά» του ως υπερήρωα άρχισε να τον κουράζει, ψάχνει συνεχώς για έναν αντίπαλο που να μπορεί να του προσφέρει πραγματικά μια πρόκληση. «Είμαι απλώς ένας τύπος που είναι ήρωας για πλάκα. Δεν χάνω», αυτή είναι μια ατάκα του. Δηλώνει ότι έγινε ό,τι έγινε μόνο και μόνο επειδή ήταν το όνειρό του, για να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του, πώς πριν τα καταφέρει υπέφερε από άγχος. Παρά την πλήξη του, ο Saitama κάνει τα πάντα για να σταματήσει το έγκλημα.
Αυτή η αδιαφορία για την υπεροχή του έναντι όλων νομίζω πως τον κάνει ιδιαίτερα συμπαθή, το γεγονός ότι δεν κοκορεύεται για τίποτα, ενώ παράλληλα κάνει και τη δουλειά που του πρέπει. Για να έρθω και στα δικά μας, ένα από τα πράγματα που δείχνει να συμπαθεί ιδιαίτερα η Αθήνα τα τελευταία χρόνια είναι το ποιοτικό street food και το ευφάνταστο, αυτό που έχει να πει το κάτι παραπάνω, που δεν φτιάχνεται μόνο για να μας χορτάσει. Το θέλουμε κι εμείς που τρώμε, αρέσει τελευταία και σε πολλούς σεφ αξιώσεων που προέρχονται από μια άλλη σκηνή.
Το νέο στριτφουντάδικο της πόλης, λοιπόν, που έχει όλα τα φόντα για να γίνει instant επιτυχία, έχει το όνομα του Ιάπωνα υπερήρωα και, όπως και αυτός, δεν ιδρώνει για να κερδίσει τις εντυπώσεις, απλώς τα καταφέρνει.
Αυτήν τη φορά ανεβάζει το επίπεδο του φαγητού στο χέρι, αντιμετωπίζοντάς το γαστρονομικά, αλλά χαλαρά σε παρουσίαση, στήνοντας ένα μικρό μενού με δύο εντελώς ετερόκλητα πράγματα, που όμως έχουν και τα δύο φανατικό κοινό.
Μπορεί να γνωρίζετε τον Σταμάτη Σταματιάδη από το δικό του Buñuel Uptempo Bistro της Πατριάρχου Ιωακείμ, ένα ποτάδικο νέας γενιάς στο Κολωνάκι που αγαπά τα κλασικά κοκτέιλ αλλά και τα ιδιαίτερα twists σε αυτά, ενώ παράλληλα αποτελεί μια ωδή στον υπερρεαλισμό του μεγάλου Ισπανού σκηνοθέτη.
Ο Σταμάτης είναι ένας έμπειρος μπάρμαν που όμως έχει και γνώσεις γύρω από την κουζίνα, γεγονός που τον έχει βοηθήσει με τα μαγειρέματα που συμβαίνουν πια στις μπάρες, όπου βάζει τις δικές του δημιουργικές πινελιές στα ποτά μας. Στο νέο του εγχείρημα στον Κεραμεικό, που είναι επικεντρωμένο στο φαγητό, ήξερε εξαρχής ότι ήθελε να συνεργαστεί με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, το έκανε και αυτό που παρουσιάζουν μαζί είναι εκρηκτικό.
Το Saitama θα είναι ένα φαγητό του δρόμου με την υπογραφή του αδιαμφισβήτητα πλέον ταλαντούχου Άνταμ Κοντοβά που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του στη fusion κουζίνα, δίνοντάς της τη δική του διάσταση στο Kobra των Εξαρχείων. Ήδη από εκείνη την κουζίνα, στην οποία τον γνωρίσαμε καλύτερα, αν και προσφέρει μια υψηλού εστιατορικού επιπέδου εμπειρία όσον αφορά την πρώτη ύλη και τη διαχείρισή της, πάντα φλερτάρει με το street food, παντρεύοντας ιδανικά τις διεθνείς του αναφορές.
Αυτήν τη φορά ανεβάζει το επίπεδο του φαγητού στο χέρι, αντιμετωπίζοντάς το γαστρονομικά, αλλά χαλαρά σε παρουσίαση, στήνοντας ένα μικρό μενού με δύο εντελώς ετερόκλητα πράγματα που όμως έχουν και τα δύο φανατικό κοινό.
Το concept, λοιπόν, είναι Aνατολή και Aσία, χειροποίητα κεμπάπ στα κάρβουνα, ανατρεπτικές noodles συνταγές και κοκτέιλ που βγαίνουν από την κάνουλα. Σε κεμπάπ ετοιμάζουν ένα με μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά με σάλτσα kabayaki (ένα γλυκό γλάσο με βάση τη σάλτσα σόγιας, που χρησιμοποιείται συνήθως για μαριναριστούν τα ψάρια, ή το unagi, πριν ψηθούν στη σχάρα), μαγιονέζα με μίσο, τηγανητό κρεμμύδι και γουακάμε, φτιάχνουν και ένα με κοτόπουλο, με σάλτσα satay και φιστίκια, τσίλι, λάιμ και καρύδα που είναι πεντανόστιμο, ένα ακόμα με χοιρινό και γαρίδα, τη δική τους μυστική σάλτσα, ξινόκρεμα και δυόσμο, ένα vegan από κιμά λαχανικών, ταχίνι, ραπανάκια, σουμάκ και ασπρόμαυρο σουσάμι. Θα φάτε τα κεμπάπ που θα επιλέξετε μέσα από ένα χάρτινο κουτί στο οποίο θα σας βάλουν και αραβικές πίτες, αρωματικό ρύζι και δικές τους πίκλες.
Για τα χοντρά τους noodles, που παρασκευάζονται στην Αθήνα, συνεργάζονται με μια βιοτεχνία και τα προσφέρουν σε μια χορτοφαγική συνταγή με λιαστή ντομάτα, κολοκύθι, ελιές, πέστο και μανούρι, σε μια άλλη με ψητή πανσέτα και κίμτσι, κινέζικο λάχανο, τηγανητό κρεμμύδι και ενταμάμε, κάνουν και noodles με (το πιο ήπιο από το ινδικό) γιαπωνέζικο κάρι, με μοσχάρι, ψητά καρότα, αυγό ράμεν και furikake (καρύκευμα από καβουρδισμένο σουσάμι, φύκια nori και αποξηραμένα ψάρια). Έχουν ακόμα μία συνταγή με κοτόπουλο μαγειρεμένο όπως στη δημοφιλή ταϊλανδέζικη σούπα tom kha gai με το γάλα καρύδας, τόφου, μανιτάρια, φρέσκο κρεμμύδι και καλαμπόκι.
Η σαλάτα που θα προσφέρουν θα είναι πάντα μία και εποχής, έτσι αυτή την περίοδο έχουν ντομάτες, νεκταρίνια, άγρια ρόκα, εσπεριδοειδή, αμύγδαλα, φέτα και furikake. Για επιδόρπιο έχουν τώρα ένα παγωτό «που θα ήθελε να είναι baked Alaska», όπως οι ίδιοι λένε, δηλαδή ένα παρφέ κρέμα και σοκολάτα με καψαλισμένη μαρέγκα.
Όσα για τα tap cocktails του Saitama, βασίζονται σε κλασικές συνταγές και δεν θα είναι συνεχώς τα ίδια αλλά θα αλλάζουν. Αυτές τις μέρες θα ξεδιψάσετε με ένα Νegroni αρωματισμένο με φράουλα και κεράσι, ένα Μai Τai με cordial ψημένου ανανά και passion fruit, ένα τζιν τόνικ με δυόσμο και κόλιανδρο ή με μια spicy μαργαρίτα αρωματισμένη έτσι ώστε να θυμίζει την επίσης ταϊλανδέζικη σούπα tom yum.
Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της περιοχής, με ένα εντυπωσιακό mural από τους Athens 247 και πολύχρωμα νέον να φωτίζουν τη γωνία του το βράδυ, εκτός από το πολύ νόστιμο φαγητό του, το Saitama μπορεί να λειτουργεί σε take away λογική, αλλά σύντομα θα προσφέρεται και για άραγμα. Θα βγάλει τραπέζια πικ-νικ στο απέναντι οικόπεδο, ενώ μαζί με το εργαστήριο για τις αλκοολικές του παρασκευές ο Σταμάτης Σταματιάδης ετοιμάζει ένα speakeasy playroom με arcade παιχνίδια και έναν προτζέκτορα στον οποίο θα προβάλλονται από κλασικά anime μέχρι οι soft-core ταινίες του Tinto Brass.
Έχοντας δοκιμάσει το φαγητό και τα «βαρελίσια» κοκτέιλ, έχοντας βρεθεί στο σημείο και περιμένοντας όσα ακόμα θα γίνουν σε αυτό, τολμώ να πω ότι πάμε για το δεύτερο έπος της Σαϊτάμα.
Κεραμεικού 101, Κεραμεικός