Saitama: Το νέο στριτφουντάδικο της Αθήνας σερβίρει κεμπάπ, πρωτότυπα noodles και κοκτέιλ από κάνουλα

ΚΥΡΙΑΚΗ Saitama: Το νέο στριτφουντάδικο της Αθήνας σερβίρει κεμπάπ, πρωτότυπα noodles και κοκτέιλ από κάνουλα Facebook Twitter
Tο Saitama μπορεί να λειτουργεί σε take away λογική, αλλά σύντομα θα προσφέρεται και για άραγμα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
0

Γνωστός και με το όνομα Caped Baldy, ο Saitama είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς manga «One-Punch Man» που πρωτοεμφανίστηκε το 2009. Το δυνατό του σημείο είναι ότι μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο με μία μόνο γροθιά, το αδύναμο είναι πως από τη στιγμή που είναι ο πιο δυνατός απ’ όλους, αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση, είναι πλέον πολύ ισχυρός για να κερδίσει οποιαδήποτε συγκίνηση από τις ηρωικές του πράξεις.

Αν και δεν παίρνει πολύ στα σοβαρά τον εαυτό του ως ήρωας, νικάει μυστηριώδη και τερατώδη όντα λες και είναι έντομα. Από τότε που η «δουλειά» του ως υπερήρωα άρχισε να τον κουράζει, ψάχνει συνεχώς για έναν αντίπαλο που να μπορεί να του προσφέρει πραγματικά μια πρόκληση. «Είμαι απλώς ένας τύπος που είναι ήρωας για πλάκα. Δεν χάνω», αυτή είναι μια ατάκα του. Δηλώνει ότι έγινε ό,τι έγινε μόνο και μόνο επειδή ήταν το όνειρό του, για να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του, πώς πριν τα καταφέρει υπέφερε από άγχος. Παρά την πλήξη του, ο Saitama κάνει τα πάντα για να σταματήσει το έγκλημα.

Αυτή η αδιαφορία για την υπεροχή του έναντι όλων νομίζω πως τον κάνει ιδιαίτερα συμπαθή, το γεγονός ότι δεν κοκορεύεται για τίποτα, ενώ παράλληλα κάνει και τη δουλειά που του πρέπει. Για να έρθω και στα δικά μας, ένα από τα πράγματα που δείχνει να συμπαθεί ιδιαίτερα η Αθήνα τα τελευταία χρόνια είναι το ποιοτικό street food και το ευφάνταστο, αυτό που έχει να πει το κάτι παραπάνω, που δεν φτιάχνεται μόνο για να μας χορτάσει. Το θέλουμε κι εμείς που τρώμε, αρέσει τελευταία και σε πολλούς σεφ αξιώσεων που προέρχονται από μια άλλη σκηνή.

Το νέο στριτφουντάδικο της πόλης, λοιπόν, που έχει όλα τα φόντα για να γίνει instant επιτυχία, έχει το όνομα του Ιάπωνα υπερήρωα και, όπως και αυτός, δεν ιδρώνει για να κερδίσει τις εντυπώσεις, απλώς τα καταφέρνει.

Αυτήν τη φορά ανεβάζει το επίπεδο του φαγητού στο χέρι, αντιμετωπίζοντάς το γαστρονομικά, αλλά χαλαρά σε παρουσίαση, στήνοντας ένα μικρό μενού με δύο εντελώς ετερόκλητα πράγματα, που όμως έχουν και τα δύο φανατικό κοινό.

Μπορεί να γνωρίζετε τον Σταμάτη Σταματιάδη από το δικό του Buñuel Uptempo Bistro της Πατριάρχου Ιωακείμ, ένα ποτάδικο νέας γενιάς στο Κολωνάκι που αγαπά τα κλασικά κοκτέιλ αλλά και τα ιδιαίτερα twists σε αυτά, ενώ παράλληλα αποτελεί μια ωδή στον υπερρεαλισμό του μεγάλου Ισπανού σκηνοθέτη.

Ο Σταμάτης είναι ένας έμπειρος μπάρμαν που όμως έχει και γνώσεις γύρω από την κουζίνα, γεγονός που τον έχει βοηθήσει με τα μαγειρέματα που συμβαίνουν πια στις μπάρες, όπου βάζει τις δικές του δημιουργικές πινελιές στα ποτά μας. Στο νέο του εγχείρημα στον Κεραμεικό, που είναι επικεντρωμένο στο φαγητό, ήξερε εξαρχής ότι ήθελε να συνεργαστεί με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, το έκανε και αυτό που παρουσιάζουν μαζί είναι εκρηκτικό.

Saitama: Το νέο στριτφουντάδικο της Αθήνας ψήνει κεμπάπ, φτιάχνει πρωτότυπα noodles  και σερβίρει κοκτέιλ από κάνουλα Facebook Twitter
Σταμάτης Σταματιάδης και Άνταμ Κοντοβάς. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Το Saitama θα είναι ένα φαγητό του δρόμου με την υπογραφή του αδιαμφισβήτητα πλέον ταλαντούχου Άνταμ Κοντοβά που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του στη fusion κουζίνα, δίνοντάς της τη δική του διάσταση στο Kobra των Εξαρχείων. Ήδη από εκείνη την κουζίνα, στην οποία τον γνωρίσαμε καλύτερα, αν και προσφέρει μια υψηλού εστιατορικού επιπέδου εμπειρία όσον αφορά την πρώτη ύλη και τη διαχείρισή της, πάντα φλερτάρει με το street food, παντρεύοντας ιδανικά τις διεθνείς του αναφορές. 

Αυτήν τη φορά ανεβάζει το επίπεδο του φαγητού στο χέρι, αντιμετωπίζοντάς το γαστρονομικά, αλλά χαλαρά σε παρουσίαση, στήνοντας ένα μικρό μενού με δύο εντελώς ετερόκλητα πράγματα που όμως έχουν και τα δύο φανατικό κοινό.

Το concept, λοιπόν, είναι Aνατολή και Aσία, χειροποίητα κεμπάπ στα κάρβουνα, ανατρεπτικές noodles συνταγές και κοκτέιλ που βγαίνουν από την κάνουλα. Σε κεμπάπ ετοιμάζουν ένα με μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά με σάλτσα kabayaki (ένα γλυκό γλάσο με βάση τη σάλτσα σόγιας, που χρησιμοποιείται συνήθως για μαριναριστούν τα ψάρια, ή το unagi, πριν ψηθούν στη σχάρα), μαγιονέζα με μίσο, τηγανητό κρεμμύδι και γουακάμε, φτιάχνουν και ένα με κοτόπουλο, με σάλτσα satay και φιστίκια, τσίλι, λάιμ και καρύδα που είναι πεντανόστιμο, ένα ακόμα με χοιρινό και γαρίδα, τη δική τους μυστική σάλτσα, ξινόκρεμα και δυόσμο, ένα vegan από κιμά λαχανικών, ταχίνι, ραπανάκια, σουμάκ και ασπρόμαυρο σουσάμι. Θα φάτε τα κεμπάπ που θα επιλέξετε μέσα από ένα χάρτινο κουτί στο οποίο θα σας βάλουν και αραβικές πίτες, αρωματικό ρύζι και δικές τους πίκλες.

Saitama: Το νέο στριτφουντάδικο της Αθήνας ψήνει κεμπάπ, φτιάχνει πρωτότυπα noodles  και σερβίρει κοκτέιλ από κάνουλα Facebook Twitter
Θα φάτε τα κεμπάπ που θα επιλέξετε μέσα από ένα χάρτινο κουτί στο οποίο θα σας βάλουν και αραβικές πίτες, αρωματικό ρύζι και δικές τους πίκλες. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Για τα χοντρά τους noodles, που παρασκευάζονται στην Αθήνα, συνεργάζονται με μια βιοτεχνία και τα προσφέρουν σε μια χορτοφαγική συνταγή με λιαστή ντομάτα, κολοκύθι, ελιές, πέστο και μανούρι, σε μια άλλη με ψητή πανσέτα και κίμτσι, κινέζικο λάχανο, τηγανητό κρεμμύδι και ενταμάμε, κάνουν και noodles με (το πιο ήπιο από το ινδικό) γιαπωνέζικο κάρι, με μοσχάρι, ψητά καρότα, αυγό ράμεν και furikake (καρύκευμα από καβουρδισμένο σουσάμι, φύκια nori και αποξηραμένα ψάρια). Έχουν ακόμα μία συνταγή με κοτόπουλο μαγειρεμένο όπως στη δημοφιλή ταϊλανδέζικη σούπα tom kha gai με το γάλα καρύδας, τόφου, μανιτάρια, φρέσκο κρεμμύδι και καλαμπόκι.

Η σαλάτα που θα προσφέρουν θα είναι πάντα μία και εποχής, έτσι αυτή την περίοδο έχουν ντομάτες, νεκταρίνια, άγρια ρόκα, εσπεριδοειδή, αμύγδαλα, φέτα και furikake. Για επιδόρπιο έχουν τώρα ένα παγωτό «που θα ήθελε να είναι baked Alaska», όπως οι ίδιοι λένε, δηλαδή ένα παρφέ κρέμα και σοκολάτα με καψαλισμένη μαρέγκα.

Όσα για τα tap cocktails του Saitama, βασίζονται σε κλασικές συνταγές και δεν θα είναι συνεχώς τα ίδια αλλά θα αλλάζουν. Αυτές τις μέρες θα ξεδιψάσετε με ένα Νegroni αρωματισμένο με φράουλα και κεράσι, ένα Μai Τai με cordial ψημένου ανανά και passion fruit, ένα τζιν τόνικ με δυόσμο και κόλιανδρο ή με μια spicy μαργαρίτα αρωματισμένη έτσι ώστε να θυμίζει την επίσης ταϊλανδέζικη σούπα tom yum.

Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της περιοχής, με ένα εντυπωσιακό mural από τους Athens 247 και πολύχρωμα νέον να φωτίζουν τη γωνία του το βράδυ, εκτός από το πολύ νόστιμο φαγητό του, το Saitama μπορεί να λειτουργεί σε take away λογική, αλλά σύντομα θα προσφέρεται και για άραγμα. Θα βγάλει τραπέζια πικ-νικ στο απέναντι οικόπεδο, ενώ μαζί με το εργαστήριο για τις αλκοολικές του παρασκευές ο Σταμάτης Σταματιάδης ετοιμάζει ένα speakeasy playroom με arcade παιχνίδια και έναν προτζέκτορα στον οποίο θα προβάλλονται από κλασικά anime μέχρι οι soft-core ταινίες του Tinto Brass.

Έχοντας δοκιμάσει το φαγητό και τα «βαρελίσια» κοκτέιλ, έχοντας βρεθεί στο σημείο και περιμένοντας όσα ακόμα θα γίνουν σε αυτό, τολμώ να πω ότι πάμε για το δεύτερο έπος της Σαϊτάμα.

Saitama: Το νέο στριτφουντάδικο της Αθήνας ψήνει κεμπάπ, φτιάχνει πρωτότυπα noodles  και σερβίρει κοκτέιλ από κάνουλα Facebook Twitter
Τα noodles με ψητή πανσέτα και κίμτσι. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Saitama: Το νέο στριτφουντάδικο της Αθήνας ψήνει κεμπάπ, φτιάχνει πρωτότυπα noodles  και σερβίρει κοκτέιλ από κάνουλα Facebook Twitter
Αυτές τις μέρες θα ξεδιψάσετε με ένα Νegroni αρωματισμένο με φράουλα και κεράσι. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Saitama: Το νέο στριτφουντάδικο της Αθήνας ψήνει κεμπάπ, φτιάχνει πρωτότυπα noodles  και σερβίρει κοκτέιλ από κάνουλα Facebook Twitter
Χειροποίητα κεμπάπ στα κάρβουνα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Saitama: Το νέο στριτφουντάδικο της Αθήνας ψήνει κεμπάπ, φτιάχνει πρωτότυπα noodles  και σερβίρει κοκτέιλ από κάνουλα Facebook Twitter
Tο Saitama μπορεί να λειτουργεί σε take away λογική, αλλά σύντομα θα προσφέρεται και για άραγμα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Saitama: Το νέο στριτφουντάδικο της Αθήνας ψήνει κεμπάπ, φτιάχνει πρωτότυπα noodles  και σερβίρει κοκτέιλ από κάνουλα Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Κεραμεικού 101, Κεραμεικός

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Αιγυπτιακόν, το πρώτο κεμπαπτζίδικο της Ελλάδας από το 1924, επιμένει να φτιάχνει ένα από τα καλύτερα κεμπάπ.

Γεύση / «Αιγυπτιακόν»: Το πρώτο κεμπαπτζίδικο της Ελλάδας φτιάχνει ένα από τα καλύτερα κεμπάπ από το 1924

Επισκεφτήκαμε το ιστορικό μαγαζί που σύστησε το κεμπάπ στους Έλληνες και καθιέρωσε στη ζωή μας το «σουβλάκι με πίτα», για να μάθουμε την ιστορία του και να ανακαλύψουμε κι άλλες γεύσεις που του δίνουν χαρακτήρα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Το κεμπάπ του Σέρκου

Γεύση / Το αυθεντικό αρμένικο κεμπάπ του Σέρκου στην Κοκκινιά

Μικρός κατάλογος, αυθεντικό, αρμένικο κεμπάπ και ένα μαγαζί που σε ταξιδεύει στον χρόνο και σε κάνει να θέλεις να ψάξεις ακόμα πιο καλά τις παλιές γειτονιές και τις αυθεντικές γεύσεις του Πειραιά.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT