Aν υπάρχουν κάποια μέρη εξόδου στην Αθήνα που δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις, ένα από αυτά είναι ο πολυχώρος του six d.o.g.s. Για το τυπικό του πράγματος θα αναφέρω απλά ότι φτιάχτηκε πριν από έντεκα χρόνια προκειμένου να αποτελέσει ένα one of a kind σημείο διασκέδασης κι έτσι παραμένει μέχρι σήμερα.
Πέρυσι το φθινόπωρο κι αφού είχε ήδη αλλάξει ριζικά και εντυπωσιακά τον ενδιάμεσο χώρο του –από τις πολυφωτογραφημένες του σκάλες, δηλαδή, μέχρι το κατώφλι του φημισμένου κήπου του–, ο οποίος ήταν για χρόνια κλειστός και κρυφός από τους θαμώνες του μαγαζιού, ενώ είχε επενδύσει σε μια άρτια εξοπλισμένη επαγγελματική κουζίνα, άρχισε να δέχεται κρατήσεις για φαγητό στο έξω κομμάτι του και να σερβίρει αυθεντικότατο ταϊλανδέζικο.
Το Dara Thai Restaurant που έχει οδηγήσει πολλούς καλοφαγάδες μέχρι τον Άγιο Δημήτριο άρχισε να μαγειρεύει στην καρδιά του κέντρου, κι εμείς ζήσαμε για λίγο μία από τις καλύτερες εστιατορικές μετακομίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Το νέο μενού του six d.o.g.s έχει πολλά κι ενδιαφέροντα πιάτα για τη μέση του τραπεζιού. Ένα από αυτά είναι τα kibbeh με αρνί, κουκουνάρι, cranberries, μαϊντανό, μπεσαμέλ, κρούστα από πλιγούρι, αλλά γίνονται και χωρίς κρέας. Μοιάζουν με τις κυπριακές κούπες, οι Λιβανέζοι μετανάστες του ‘30 έμαθαν τη συνταγή στους Βραζιλιάνους κι εκείνοι με τη σειρά τους της έβαλαν τυρί. Πρόκειται για ένα πιάτο πολυδιάστατο, το οποίο αλλάζει από περιοχή σε περιοχή του Λιβάνου, ακόμα κι αν αυτές απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους, γίνεται και σε ταψί και σε τηγάνι, και με κρέας και με ψάρι.
Έπειτα η εστίαση έκλεισε, αλλά ο Παναγιώτης Πιλαφάς και ο Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος δεν μπορούσαν να κάτσουν σε ησυχία – δεν το συνηθίζουν. Όπως και στους άλλους, στους πάνω χώρους τους, έτσι και στον κήπο έχουν κάνει, κατά περιόδους, διάφορες αλλαγές: τη μία πείραζαν το μπαρ, την άλλη άλλαζαν τα έπιπλα.
Αυτήν τη φορά αποφάσισαν να του αλλάξουν τα φώτα, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Έβαλαν περισσότερα και χρωματιστά λαμπιόνια, φύτεψαν καινούργια μεγάλα δέντρα –γιακαράντα, μελιά και φλαμουριά–, έκαναν περιμετρικά μια πετρόχτιστη κατασκευή που βγάζει κάτι από χωριό κι ανανέωσαν το δάπεδο με ένα βυσσινί μωσαϊκό που παραπέμπει σε αθηναϊκή αυλή, ενώ παράλληλα συνομιλεί με το μέσα.
Όλες αυτές οι αλλαγές συνοδεύονται κι από μια άλλη, πολύ νόστιμη.
Τι σχέση έχει η Μπανγκόκ με τη Βηρυτό; Καμία, αν εξαιρέσουμε ότι διαθέτουν κι οι δύο κουζίνες με πληθωρικό προφίλ κι ότι πλέον συναντιούνται στον κήπο του six d.o.g.s που θα έχει άλλο γευστικό πρόσωπο τη μέρα κι άλλο τη νύχτα. Καθημερινά, λοιπόν, πριν μπουν η Φωτεινή, η Γιασμίν και η Τζάκι του Dara Thai Restaurant στην κουζίνα, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα (μέχρι τις 7, αν και όταν γίνει επέκταση ωραρίου στην εστίαση) θα τρώμε πρωινό, ένα διαφορετικό μεσημεριανό και εμπνευσμένο bar food από τον Fahd-Αλέξανδρο Hassan Kassem, τον Ελληνολιβανέζο αντισυμβατικό σεφ που ίσως έχετε γνωρίσει μέσω του pop-up concept των Guerilla Chef.
Όπως μπορεί να έχετε ήδη διαπιστώσει, όπως επιβεβαιώνει και ο σεφ, η πρώτη ύλη της λιβανέζικης κουζίνας μάς είναι πολύ οικεία. Παράλληλα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Λίβανος ως σημείο συγκερασμού της Μέσης Ανατολής είναι κάτι σαν φυσικός χώρος ανάπτυξης μιας fusion κουζίνας με διακριτή ταυτότητα.
Έτσι και ο Fahd έχει χτίσει ένα μενού με λιβανέζικη κατεύθυνση που δεν θα σας γεμίσει απορίες, που πιστεύω ότι θα σας ενθουσιάσει τόσο με τα πιάτα τα οποία είναι πιο κοντά στην παράδοση όσο και με εκείνα που αποτελούν ευφυέστατα crossovers.
Θα βρείτε τέσσερις σαλάτες, μεταξύ των οποίων μια τυπική και δροσερή fattoush και μία με ρεβίθια, πλιγούρι, πέστο ρόκας, ψητή μελιτζάνα, ταχίνι, μελάσα ρόδι, ντομάτα, κολοκυθάκι και baby ρόκα. Θα δείτε όμως και μια burrata με μαριναρισμένες ντομάτες, σάλτσα δυόσμου και τραγανή πίτα. «Στη Μέση Ανατολή δεν έχουμε πάρα πολλά τυριά, συνήθως είναι λευκά και φλατ, οπότε μου ταίριαξε η burrata, ένα πιο ήπιο φρέσκο τυρί» εξηγεί ο σεφ γι' αυτή την ιταλική επιρροή.
Αν ρωτήσετε τους αρμόδιους τι πρέπει να παραγγείλετε οπωσδήποτε, θα σας πουν ότι ο Fahd κάνει ένα από τα πιο ωραία hummus που έχετε δοκιμάσει και θα έχουν δίκιο – να πάρετε οπωσδήποτε τα τρία λιβανέζικα dips. Επίσης, προσφέρει χορταστικά πιάτα με αυγά, shakshuka κλασική αλλά και με tofu, κι ένα πρωινό για δύο που αποτελείται από πολλά διαφορετικά μικρά πιάτα και αναγράφεται ως «Βeirut breakfast»: έχει γιαούρτι με ζαατάρ, βραστό αυγό, μαριναρισμένες ελιές, αγγούρι, ντομάτα με φύλλα δυόσμου, φούλια, ταχίνι με μελάσα, σταφύλι, βούτυρο, μαρμελάδα πράσινο σύκο, προζυμένιο ψωμί και flatbread. «Αυτό είναι πράγματι ένα τυπικό λιβανέζικο πρωινό, και δεν εννοώ τις γεύσεις των πολλών πιάτων που το συνθέτουν, κυρίως μιλάω για το μοίρασμα, ότι μπορείς να φας με κάποιον άλλον και να πεις τα νέα σου πριν ξεκινήσει η μέρα, έχει κάτι το αγαπησιάρικο, έχει και πλάκα».
Θα συναντήσετε κι ένα πιάτο με χειροποίητα νιόκι και αυγό ποσέ, αλλά μην παραξενευτείτε. Έξω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου συνηθίζουν να καταναλώνουν ένα πρωινό φτιαγμένο με βραστή πατάτα, βραστό αυγό και άφθονο λάδι, εξού και η έμπνευση για το νιόκι. «Έχω σεβαστεί τη λιβανέζικη κουλτούρα, παίρνω και το κρέας μου από Αιγύπτιο χασάπη αλλά τα περισσότερα πιάτα είναι ψιλοπειραγμένα, είναι φαγητό φτιαγμένο από έναν Ελληνολιβανέζο και θα φανεί παραδοσιακό σε έναν Άραβα που ζει στην Ευρώπη».
Το νέο μενού του six d.o.g.s έχει πολλά κι ενδιαφέροντα πιάτα για τη μέση του τραπεζιού. Ένα από αυτά είναι τα kibbeh με αρνί, κουκουνάρι, cranberries, μαϊντανό, μπεσαμέλ, κρούστα από πλιγούρι, αλλά γίνονται και χωρίς κρέας. Μοιάζουν με τις κυπριακές κούπες, οι Λιβανέζοι μετανάστες του ‘30 έμαθαν τη συνταγή στους Βραζιλιάνους κι εκείνοι με τη σειρά τους της έβαλαν τυρί. Πρόκειται για ένα πιάτο πολυδιάστατο, το οποίο αλλάζει από περιοχή σε περιοχή του Λιβάνου, ακόμα κι αν αυτές απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους, γίνεται και σε ταψί και σε τηγάνι, και με κρέας και με ψάρι.
Αυτές οι ογκώδεις κροκέτες έχουν και μια άλλη, βαθύτερη σημασία για τον Fahd. «Λίγο μετά τον Αύγουστο και την έκρηξη στη Βηρυτό σκέφτηκα ότι θα ήθελα να μιλήσω με τους μάγειρες της Αθήνας για το συγκεκριμένο φαγητό, να τους δώσω υλικό γι’ αυτό και να τους ζητήσω να δημιουργήσουν τη δική τους εκδοχή, να την προσφέρουν στα μαγαζιά τους κι όλο αυτή η προσπάθεια να αποτελέσει έναν άλλον τρόπο για να ενισχύσουμε οικονομικά μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της πόλης. Αυτό το πιάτο μπορεί να γίνει με τόσους τρόπους, μόνο που πρέπει να έχει πάντα πλιγούρι και μια πρωτεΐνη». Η δική του εκδοχή kibbeh έχει κάτι από τα ολλανδικά bitterballen.
Στα κυρίως, η πουτίγκα ρυζιού και φακής που σερβίρεται με μια καλοκαιρινή σαλάτα και τραγανό κρεμμύδι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα του σεφ. Υπάρχουν και χειροποίητα ραβιόλια αρνιού ή με jackfruit, μια καραμελωμένη τραγανή πανσέτα, μαριναρισμένο μοσχαρίσιο κεμπάπ κι ένα λευκό φιλέτο ψαριού με μπασμάτι και angel hair pasta, τραγανό κρεμμύδι, σος από καυτερό ταχίνι και κόλιανδρο.
Μεγάλο ατού του μενού είναι το ότι προσφέρει πολλές vegeterian και vegan επιλογές, σκεφτείτε ότι το μοναδικό burger που προσφέρει δεν έχει κάποιο patty, έχει καραμελωμένο καρότο, hummus από φιστικοβούτυρο, μανιτάρια με κρέμα καρύδας και vegan cheddar – μην το προσπεράσετε, να το δοκιμάσετε. Όσο για τα γλυκά του, μπορείτε να κλείσετε ιδανικά το γεύμα σας με τον απροσδόκητο συνδυασμό ενός κέικ με λευκή σοκολάτα και μαρμελάδα παντζαριού.
Αυτήν τη στιγμή, η πρωινή βάρδια της κουζίνας τσεκάρει ώστε να μην της λείπουν οι πατάτες, το ταχίνι και το κύμινο ενώ η βραδινή κοιτάζει να έχει γαρίδες και noodles. Το six d.o.g.s. δεν υπήρξε ποτέ μονοδιάστατο, γιατί λοιπόν να είναι τέτοιο το φαγητό του;
Ο Fahd μαγειρεύει χωρίς να επιδεικνύει περίπλοκες τεχνικές σε ένα casual μέρος, προσφέρει κάτι που δεν σερβίρεται αυτήν τη στιγμή κάπου αλλού στην Αθήνα και δεν κινείται στερεοτυπικά – θα μπορούσε να έχει και φαλάφελ, αλλά δεν του αρέσει και δεν το έβαλε.
Αλλά, πέρα από το φαγητό, γιατί επιστρέφουμε ξανά και ξανά σε αυτή την αυλή; «Αν και είχαμε “ιδιαίτερα” live”, “περίεργους DJs” και eclectic γούστο στα πολιτιστικά, από την πρώτη μέρα που ανοίξαμε θέλαμε να είμαστε ένα μέρος εξωστρεφές κι όχι να κάνουμε πράγματα για “εσωτερική κατανάλωση”. Αυτή την ίδια λογική έχουμε και στον κήπο, ενώ παράλληλα τον προσέχουμε και τον φροντίζουμε καθημερινά. Μας βοήθησε κι ο νέος μέσα χώρος να εκπληρώσουμε το απωθημένο μας, τα γαστρονομικά μας όνειρα. Έχουμε και τους τουρίστες μας, εκείνους που κάθονται αλλά κι αυτούς που περνάνε με γκρουπάκια ξενάγησης, οι οποίοι βλέπουν απλά τον χώρο και φεύγουν. Όσο αστείο ακούγεται άλλο τόσο κολακευτικό είναι» λέει ο Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος ενώ ρίχνει ενθουσιασμένος νερό στο νέο τους μωσαϊκό για να καταλάβω πόσο λαμπερό θα είναι μόλις ολοκληρωθεί εντελώς.
six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 2103210510