Το six d.o.g.s σερβίρει λιβανέζικο πρωινό που όμοιό του δεν υπάρχει στην Αθήνα

six dogs lebanese menu new Facebook Twitter
0

Aν υπάρχουν κάποια μέρη εξόδου στην Αθήνα που δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις, ένα από αυτά είναι ο πολυχώρος του six d.o.g.s. Για το τυπικό του πράγματος θα αναφέρω απλά ότι φτιάχτηκε πριν από έντεκα χρόνια προκειμένου να αποτελέσει ένα one of a kind σημείο διασκέδασης κι έτσι παραμένει μέχρι σήμερα.

Πέρυσι το φθινόπωρο κι αφού είχε ήδη αλλάξει ριζικά και εντυπωσιακά τον ενδιάμεσο χώρο του –από τις πολυφωτογραφημένες του σκάλες, δηλαδή, μέχρι το κατώφλι του φημισμένου κήπου του–, ο οποίος ήταν για χρόνια κλειστός και κρυφός από τους θαμώνες του μαγαζιού, ενώ είχε επενδύσει σε μια άρτια εξοπλισμένη επαγγελματική κουζίνα, άρχισε να δέχεται κρατήσεις για φαγητό στο έξω κομμάτι του και να σερβίρει αυθεντικότατο ταϊλανδέζικο.

Το Dara Thai Restaurant που έχει οδηγήσει πολλούς καλοφαγάδες μέχρι τον Άγιο Δημήτριο άρχισε να μαγειρεύει στην καρδιά του κέντρου, κι εμείς ζήσαμε για λίγο μία από τις καλύτερες εστιατορικές μετακομίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Το νέο μενού του six d.o.g.s έχει πολλά κι ενδιαφέροντα πιάτα για τη μέση του τραπεζιού. Ένα από αυτά είναι τα kibbeh με αρνί, κουκουνάρι, cranberries, μαϊντανό, μπεσαμέλ, κρούστα από πλιγούρι, αλλά γίνονται και χωρίς κρέας. Μοιάζουν με τις κυπριακές κούπες, οι Λιβανέζοι μετανάστες του ‘30 έμαθαν τη συνταγή στους Βραζιλιάνους κι εκείνοι με τη σειρά τους της έβαλαν τυρί. Πρόκειται για ένα πιάτο πολυδιάστατο, το οποίο αλλάζει από περιοχή σε περιοχή του Λιβάνου, ακόμα κι αν αυτές απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους, γίνεται και σε ταψί και σε τηγάνι, και με κρέας και με ψάρι.

Έπειτα η εστίαση έκλεισε, αλλά ο Παναγιώτης Πιλαφάς και ο Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος δεν μπορούσαν να κάτσουν σε ησυχία – δεν το συνηθίζουν. Όπως και στους άλλους, στους πάνω χώρους τους, έτσι και στον κήπο έχουν κάνει, κατά περιόδους, διάφορες αλλαγές: τη μία πείραζαν το μπαρ, την άλλη άλλαζαν τα έπιπλα.

Fahd-Αλέξανδρος Hassan Kassem Facebook Twitter
Ο Fahd μαγειρεύει χωρίς να επιδεικνύει περίπλοκες τεχνικές σε ένα casual μέρος, προσφέρει κάτι που δεν σερβίρεται αυτήν τη στιγμή κάπου αλλού στην Αθήνα και δεν κινείται στερεοτυπικά – θα μπορούσε να έχει και φαλάφελ, αλλά δεν του αρέσει και δεν το έβαλε. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Αυτήν τη φορά αποφάσισαν να του αλλάξουν τα φώτα, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Έβαλαν περισσότερα και χρωματιστά λαμπιόνια, φύτεψαν καινούργια μεγάλα δέντρα –γιακαράντα, μελιά και φλαμουριά–, έκαναν περιμετρικά μια πετρόχτιστη κατασκευή που βγάζει κάτι από χωριό κι ανανέωσαν το δάπεδο με ένα βυσσινί μωσαϊκό που παραπέμπει σε αθηναϊκή αυλή, ενώ παράλληλα συνομιλεί με το μέσα.

Όλες αυτές οι αλλαγές συνοδεύονται κι από μια άλλη, πολύ νόστιμη. 

Τι σχέση έχει η Μπανγκόκ με τη Βηρυτό; Καμία, αν εξαιρέσουμε ότι διαθέτουν κι οι δύο κουζίνες με πληθωρικό προφίλ κι ότι πλέον συναντιούνται στον κήπο του six d.o.g.s που θα έχει άλλο γευστικό πρόσωπο τη μέρα κι άλλο τη νύχτα. Καθημερινά, λοιπόν, πριν μπουν η Φωτεινή, η Γιασμίν και η Τζάκι του Dara Thai Restaurant στην κουζίνα, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα (μέχρι τις 7, αν και όταν γίνει επέκταση ωραρίου στην εστίαση) θα τρώμε πρωινό, ένα διαφορετικό μεσημεριανό και εμπνευσμένο bar food από τον Fahd-Αλέξανδρο Hassan Kassem, τον Ελληνολιβανέζο αντισυμβατικό σεφ που ίσως έχετε γνωρίσει μέσω του pop-up concept των Guerilla Chef.  

shakshuka six dogs Facebook Twitter
Shakshuka. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
gnocchi six dogs Facebook Twitter
Χειροποίητα νιόκι με αυγό ποσέ. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Όπως μπορεί να έχετε ήδη διαπιστώσει, όπως επιβεβαιώνει και ο σεφ, η πρώτη ύλη της λιβανέζικης κουζίνας μάς είναι πολύ οικεία. Παράλληλα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Λίβανος ως σημείο συγκερασμού της Μέσης Ανατολής είναι κάτι σαν φυσικός χώρος ανάπτυξης μιας fusion κουζίνας με διακριτή ταυτότητα.

Έτσι και ο Fahd έχει χτίσει ένα μενού με λιβανέζικη κατεύθυνση που δεν θα σας γεμίσει απορίες, που πιστεύω ότι θα σας ενθουσιάσει τόσο με τα πιάτα τα οποία είναι πιο κοντά στην παράδοση όσο και με εκείνα που αποτελούν ευφυέστατα crossovers. 

Θα βρείτε τέσσερις σαλάτες, μεταξύ των οποίων μια τυπική και δροσερή fattoush και μία με ρεβίθια, πλιγούρι, πέστο ρόκας, ψητή μελιτζάνα, ταχίνι, μελάσα ρόδι, ντομάτα, κολοκυθάκι και baby ρόκα. Θα δείτε όμως και μια burrata με μαριναρισμένες ντομάτες, σάλτσα δυόσμου και τραγανή πίτα. «Στη Μέση Ανατολή δεν έχουμε πάρα πολλά τυριά, συνήθως είναι λευκά και φλατ, οπότε μου ταίριαξε η burrata, ένα πιο ήπιο φρέσκο τυρί» εξηγεί ο σεφ γι' αυτή την ιταλική επιρροή. 

Αν ρωτήσετε τους αρμόδιους τι πρέπει να παραγγείλετε οπωσδήποτε, θα σας πουν ότι ο Fahd κάνει ένα από τα πιο ωραία hummus που έχετε δοκιμάσει και θα έχουν δίκιο – να πάρετε οπωσδήποτε τα τρία λιβανέζικα dips. Επίσης, προσφέρει χορταστικά πιάτα με αυγά, shakshuka κλασική αλλά και με tofu, κι ένα πρωινό για δύο που αποτελείται από πολλά διαφορετικά μικρά πιάτα και αναγράφεται ως «Βeirut breakfast»: έχει γιαούρτι με ζαατάρ, βραστό αυγό, μαριναρισμένες ελιές, αγγούρι, ντομάτα με φύλλα δυόσμου, φούλια, ταχίνι με μελάσα, σταφύλι, βούτυρο, μαρμελάδα πράσινο σύκο, προζυμένιο ψωμί και flatbread. «Αυτό είναι πράγματι ένα τυπικό λιβανέζικο πρωινό, και δεν εννοώ τις γεύσεις των πολλών πιάτων που το συνθέτουν, κυρίως μιλάω για το μοίρασμα, ότι μπορείς να φας με κάποιον άλλον και να πεις τα νέα σου πριν ξεκινήσει η μέρα, έχει κάτι το αγαπησιάρικο, έχει και πλάκα».

typical lebanese breakfast plate Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Θα συναντήσετε κι ένα πιάτο με χειροποίητα νιόκι και αυγό ποσέ, αλλά μην παραξενευτείτε. Έξω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου συνηθίζουν να καταναλώνουν ένα πρωινό φτιαγμένο με βραστή πατάτα, βραστό αυγό και άφθονο λάδι, εξού και η έμπνευση για το νιόκι. «Έχω σεβαστεί τη λιβανέζικη κουλτούρα, παίρνω και το κρέας μου από Αιγύπτιο χασάπη αλλά τα περισσότερα πιάτα είναι ψιλοπειραγμένα, είναι φαγητό φτιαγμένο από έναν Ελληνολιβανέζο και θα φανεί παραδοσιακό σε έναν Άραβα που ζει στην Ευρώπη». 

Το νέο μενού του six d.o.g.s έχει πολλά κι ενδιαφέροντα πιάτα για τη μέση του τραπεζιού. Ένα από αυτά είναι τα kibbeh με αρνί, κουκουνάρι, cranberries, μαϊντανό, μπεσαμέλ, κρούστα από πλιγούρι, αλλά γίνονται και χωρίς κρέας. Μοιάζουν με τις κυπριακές κούπες, οι Λιβανέζοι μετανάστες του ‘30 έμαθαν τη συνταγή στους Βραζιλιάνους κι εκείνοι με τη σειρά τους της έβαλαν τυρί. Πρόκειται για ένα πιάτο πολυδιάστατο, το οποίο αλλάζει από περιοχή σε περιοχή του Λιβάνου, ακόμα κι αν αυτές απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους, γίνεται και σε ταψί και σε τηγάνι, και με κρέας και με ψάρι.

Αυτές οι ογκώδεις κροκέτες έχουν και μια άλλη, βαθύτερη σημασία για τον Fahd. «Λίγο μετά τον Αύγουστο και την έκρηξη στη Βηρυτό σκέφτηκα ότι θα ήθελα να μιλήσω με τους μάγειρες της Αθήνας για το συγκεκριμένο φαγητό, να τους δώσω υλικό γι’ αυτό και να τους ζητήσω να δημιουργήσουν τη δική τους εκδοχή, να την προσφέρουν στα μαγαζιά τους κι όλο αυτή η προσπάθεια να αποτελέσει έναν άλλον τρόπο για να ενισχύσουμε οικονομικά μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της πόλης. Αυτό το πιάτο μπορεί να γίνει με τόσους τρόπους, μόνο που πρέπει να έχει πάντα πλιγούρι και μια πρωτεΐνη». Η δική του εκδοχή kibbeh έχει κάτι από τα ολλανδικά bitterballen.

Στα κυρίως, η πουτίγκα ρυζιού και φακής που σερβίρεται με μια καλοκαιρινή σαλάτα και τραγανό κρεμμύδι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα του σεφ. Υπάρχουν και χειροποίητα ραβιόλια αρνιού ή με jackfruit, μια καραμελωμένη τραγανή πανσέτα, μαριναρισμένο μοσχαρίσιο κεμπάπ κι ένα λευκό φιλέτο ψαριού με μπασμάτι και angel hair pasta, τραγανό κρεμμύδι, σος από καυτερό ταχίνι και κόλιανδρο.

Lebanese menu six dogs Facebook Twitter
Η πρώτη ύλη της λιβανέζικης κουζίνας μάς είναι πολύ οικεία. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Μεγάλο ατού του μενού είναι το ότι προσφέρει πολλές vegeterian και vegan επιλογές, σκεφτείτε ότι το μοναδικό burger που προσφέρει δεν έχει κάποιο patty, έχει καραμελωμένο καρότο, hummus από φιστικοβούτυρο, μανιτάρια με κρέμα καρύδας και vegan cheddar – μην το προσπεράσετε, να το δοκιμάσετε. Όσο για τα γλυκά του, μπορείτε να κλείσετε ιδανικά το γεύμα σας με τον απροσδόκητο συνδυασμό ενός κέικ με λευκή σοκολάτα και μαρμελάδα παντζαριού. 

Αυτήν τη στιγμή, η πρωινή βάρδια της κουζίνας τσεκάρει ώστε να μην της λείπουν οι πατάτες, το ταχίνι και το κύμινο ενώ η βραδινή κοιτάζει να έχει γαρίδες και noodles. Το  six d.o.g.s. δεν υπήρξε ποτέ μονοδιάστατο, γιατί λοιπόν να είναι τέτοιο το φαγητό του;

Ο Fahd μαγειρεύει χωρίς να επιδεικνύει περίπλοκες τεχνικές σε ένα casual μέρος, προσφέρει κάτι που δεν σερβίρεται αυτήν τη στιγμή κάπου αλλού στην Αθήνα και δεν κινείται στερεοτυπικά – θα μπορούσε να έχει και φαλάφελ, αλλά δεν του αρέσει και δεν το έβαλε.

Αλλά, πέρα από το φαγητό, γιατί επιστρέφουμε ξανά και ξανά σε αυτή την αυλή; «Αν και είχαμε “ιδιαίτερα” live”, “περίεργους DJs” και eclectic γούστο στα πολιτιστικά, από την πρώτη μέρα που ανοίξαμε θέλαμε να είμαστε ένα μέρος εξωστρεφές κι όχι να κάνουμε πράγματα για “εσωτερική κατανάλωση”. Αυτή την ίδια λογική έχουμε και στον κήπο, ενώ παράλληλα τον προσέχουμε και τον φροντίζουμε καθημερινά. Μας βοήθησε κι ο νέος μέσα χώρος να εκπληρώσουμε το απωθημένο μας, τα γαστρονομικά μας όνειρα. Έχουμε και τους τουρίστες μας, εκείνους που κάθονται αλλά κι αυτούς που περνάνε με γκρουπάκια ξενάγησης, οι οποίοι βλέπουν απλά τον χώρο και φεύγουν. Όσο αστείο ακούγεται άλλο τόσο κολακευτικό είναι» λέει ο Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος ενώ ρίχνει ενθουσιασμένος νερό στο νέο τους μωσαϊκό για να καταλάβω πόσο λαμπερό θα είναι μόλις ολοκληρωθεί εντελώς.

lebanese kibbeh Facebook Twitter
Τα kibbeh είναι ένα πιάτο πολυδιάστατο. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Το six d.o.g.s. σερβίρει λιβανέζικο πρωινό που όμοιό του δεν υπάρχει στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
κέικ με λευκή σοκολάτα και μαρμελάδα παντζαριού Facebook Twitter
Κέικ με λευκή σοκολάτα και μαρμελάδα παντζαριού. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 2103210510

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς (και τι) θα τρώμε φέτος στην Αθήνα;

Γεύση / Πώς (και τι) θα τρώμε φέτος στην Αθήνα;

Από την άνοδο των φυσικών κρασιών μέχρι τα γλυκά με τις πιο απαιτητικές τεχνικές, αυτές είναι οι τάσεις που εξαπλώνονται σε μια πόλη, η οποία, μετά από έξι μήνες, ζει όσα στερηθήκαμε και τώρα μπορούμε να γνωρίσουμε, να απολαύσουμε και να χαρούμε πάλι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στα taprooms του Κουκακίου, για περίεργες μπίρες από νομάδες μικροζυθοποιούς

Γεύση / Στα taprooms του Κουκακίου, για περίεργες μπίρες από νομάδες μικροζυθοποιούς

Έχοντας δημιουργήσει κάτι ανάμεσα σε new age κάβα και μπαρ «ειδικού σκοπού», οι νομάδες μικροζυθοποιοί παρουσιάζουν τις πειραματικές ιδέες τους, χτίζουν μια δεμένη κοινότητα και μας ξεδιψούν με μπίρες δροσερές, πολύπλοκες και απροσδόκητες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Γεύση / Από το παστινάκι στα ζυμαρικά από ρεβύθια: 13 νέα υλικά που μπήκαν στην κουζίνα μας

Κάποια τα πρωτοείδαμε σε καταλόγους εστιατορίων, μερικά χρησιμοποιούνται σε τηλεοπτικές μαγειρικές δοκιμασίες, αρκετά έχουν αναδειχθεί απ’ όσους ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή. Συγκεντρώσαμε υλικά με τα οποία μαγειρεύουμε τα τελευταία χρόνια και μερικά που πιστεύουμε ότι θα σημειώνουμε στον κατάλογο με τα ψώνια μας πολύ σύντομα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μήπως η babka ήρθε για να κλέψει τη δόξα του cinnamon roll;

Γεύση / Μήπως η babka ήρθε για να κλέψει τη δόξα του cinnamon roll;

Ένα απλό, εβραϊκό γλυκό έχει πολλές ιστορίες γύρω του και ακόμα περισσότερες παραλλαγές. Έκανε δυναμική εμφάνιση στη Αθήνα, μπήκε στο μενού των πιο ποιοτικών καφέ της πόλης και φτιάχνεται πεντανόστιμο, ξέρουμε τις σωστές διευθύνσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.