Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου Facebook Twitter
Μετά από εννιάμιση χρόνια που κρατούσε το τιμόνι της κουζίνας του Artisanal στην Κηφισιά, ο Δημήτρης Δημητριάδης ένιωσε ότι πρέπει να κάνει μια αλλαγή. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Έχω κάνει αρκετές φορές τελευταία αυτή την κουβέντα: σταθερό μενού –όσο γίνεται δηλαδή, αν ένα εστιατόριο ακολουθεί την εποχικότητα– ή διαρκώς εναλλασσόμενο; Προσωπικά, θέλω να δοκιμάζω και κάτι καινούργιο απ’ όσους αγαπώ τη μαγειρική τους και εμπιστεύομαι τους συνδυασμούς που σκέφτονται κάθε φορά να μας σερβίρουν. Αλλά θέλω και όταν επιστρέφω σε ένα μέρος να ξαναβρίσκω εκείνο το πιάτο που με είχε συγκινήσει την προηγούμενη φορά – μπορεί και να πηγαίνω μέχρι εκεί γιατί δεν έχω ξεχάσει ακόμα τη γεύση του, γιατί να μην το απολαύσω ξανά λοιπόν;

Το Φίτα του Νέου Κόσμου είναι ένα από αυτά τα εστιατόρια που απ’ όταν άνοιξε το καλοκαίρι του 2019 ξέραμε ότι θα ξαναγράφει το μενού του κάθε μέρα, ανάλογα με το τι έβρισκαν καλό και διαθέσιμο σε πρώτη ύλη οι δημιουργοί του, ο Φώτης Φωτεινόγλου και ο Θοδωρής Κασσαβέτης. Και είναι ένα εστιατόριο που έγινε αμέσως κλασικό γιατί έχει πολλά καλά μαζεμένα. Το φαγητό του μας είναι γνώριμο, αλλά πάντα τα πιάτα του έχουν το κάτι παραπάνω.

Στο Φίτα, που το έχουμε συνδέσει με μια value for money ψαροφαγία για την οποία δεν χρειάζεται να τρέχουμε μέχρι τη θάλασσα, θα έχουν πια περισσότερο μαγειρευτό.

Το περιβάλλον του είναι άνετο, βγάζει κάτι το οικείο. Έχουμε απολαύσει τις Κυριακές με τις ώρες στα τραπέζια του, να τρώμε, να πίνουμε και να ξανατρώμε. Και έχοντας για φόντο ένα αστικό σκηνικό, τα προσφυγικά του Δουργουτίου, έχουμε μάθει να τρώμε ψάρι περιποιημένο και προσιτό. Το μενού του ανανεωνόταν και ανανεώνεται, ακολουθεί τις εποχές και όσα έχουν να του δώσουν οι αγορές, αλλά πάντα υπήρχαν στο μενού του κάποια από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα, και είναι πολλά αυτά. Το Φίτα είχε πετύχει για μένα εξαρχής τη χρυσή τομή μεταξύ του σταθερό και του εναλλασσόμενου μενού. Αλλά μια και είναι ένα μαγαζί όπου μπορείς να πας και ξαναπάς με ευκολία για όλους τους παραπάνω λόγους, σίγουρα μια έξτρα ανανέωση στο φαγητό του δεν βλάπτει.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου Facebook Twitter
Το περιβάλλον του είναι άνετο, βγάζει κάτι το οικείο, έχουμε απολαύσει τις Κυριακές με τις ώρες στα τραπέζια του, να τρώμε, να πίνουμε και να ξανατρώμε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Δεν μπορώ να διανοηθώ ένα τραπέζι μου στο Φίτα χωρίς τη φοβερή του ταραμοσαλάτα, το μυξινάρι του, τα αχνιστά του μύδια χωρίς το σπαγγέτι αυγοτάραχο· έχω πάει με παρέα που αναρωτήθηκε φωναχτά παραπάνω από μία φορές «γιατί;» μια μέρα που το επισκεφθήκαμε και δεν υπήρχε το συγκεκριμένο πιάτο. Όπως επίσης έχει συμβεί να τρώω κάπου αλλού, να τελειώσω το γεύμα μου, να τους πάρω τηλέφωνο για να δω αν έχει τραπέζι για λίγο και να φύγω, να φτάσω μέχρι την Ντουρμ για να παραγγείλω το επιδόρπιό μου εκεί, το άπαιχτο εκλέρ τους με καραμέλα που κάποιοι (όχι μόνο εγώ) το κάνουμε «κράτηση» ήδη από την ώρα που ζητάμε τα πρώτα. Όλα αυτά αφορούν την πρώτη περίοδο του εστιατορίου, του «γαστρομαγειρείου», όπως το έχουν χαρακτηρίσει οι ίδιοι οι άνθρωποί του, που πια ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο, έχοντας μαζί τους έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα της γενιάς τους.

Μετά από εννιάμισι χρόνια που κρατούσε το τιμόνι της κουζίνας του Artisanal στην Κηφισιά, ο Δημήτρης Δημητριάδης ένιωσε ότι έπρεπε να κάνει μια αλλαγή. Πάντα είχε έφεση στο comfort φαγητό και την τοπική κουζίνα, ακόμα και αν πολλές φορές στο παρελθόν την έχει παρουσιάσει πιο ραφιναρισμένη. Στο εστιατόριο της Κηφισιάς έκανε μια δημιουργική μεν, αδιαμφισβήτητα ελληνική κουζίνα, δε, βασισμένη στα προϊόντα εγχώριων μικρών παραγωγών που ο ίδιος είχε ανακαλύψει για να στήσει τις σύντομες κάρτες του που έτρεχαν από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Κάποια στιγμή, το Artisanal απέκτησε και ένα μικρό αρτοποιείο και ανάμεσα στα διάφορα προζυμένια που έβγαζε εκεί πρωτοδοκίμασα τη φοβερή λαδένια του – τότε την είχε κάνει με ξινόχοντρο. Και τώρα πια, απ’ όταν το δίδυμο του Φίτα τού πρότεινε να συνεργαστούν, έφερε μαζί του τη λαδένια αργής ωρίμανσης, κατσαρόλες και τους ευφάνταστους γευστικούς συνδυασμούς του.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου Facebook Twitter
Γίγαντες Φενεού σε ζωμό γραβιέρας Σύρου με βασιλικό και μανιτάρια πλευρώτους. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο Φίτα, που το έχουμε συνδέσει με μια value for money ψαροφαγία για την οποία δεν χρειάζεται να τρέχουμε μέχρι τη θάλασσα, θα έχουν πια περισσότερο μαγειρευτό. Το ψάρι και οι γεύσεις της θάλασσας δεν χάνουν τη θέση που είχαν στο μενού, το μυξινάρι που έρχεται από την πατρίδα του Θοδωρή, το Μεσολόγγι, το βρήκα, όπως και ένα ταρτάρ μπάφας που ο Δημήτρης το είχε σκεφτεί σε ζωμό από γεμιστά, με τσίλι και ταραμά.

Μαζί με όσα έκαναν σχάρα, με το λαβράκι τους κι εκείνο το τρυφερό συκώτι που παίρνουν από τον Παπούλια, τώρα πια θα βρίσκουμε και ψαρόσουπα και ράσα μπουρδέτο, γιουβαρλάκια, μελιτζάνες ιμάμ…αλλιώς, με τηγανητό τραχανά, φέτα, και σάλτσα τας-κεμπάπ, γίγαντες Φενεού σε ζωμό γραβιέρας Σύρου με βασιλικό και μανιτάρια πλευρώτους.

Σε αυτήν τη νέα εποχή θα φάμε και περισσότερο κρέας: κόκορα στιφάδο με μανιτάρια, καυκαλήθρες και μυρώνια, κατσικάκι με σταμναγκάθι φρικασέ, πιπεριά Φλωρίνης και κάρι.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου Facebook Twitter
Kατσικάκι με σταμναγκάθι φρικασέ, πιπεριά Φλωρίνης και κάρι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Εννοείται ότι η ταραμοσαλάτα τους είναι αξία σταθερή, βρήκα και το φρέσκο σπαγγέτι με το αυγοτάραχο, και το περιπόθητο εκλέρ καραμέλας, αλλά, όπως μου είπε η νέα προσθήκη στην ομάδα του Φίτα, «ήρθε η ώρα να έρχεστε και για άλλα γλυκά». Θα έχουν πια για το φινάλε μια αμυγδάλου, ένα κοκ, μια μελόπιτα και έναν μπακλαβά ψημένο σε βούτυρο κλαριφιέ.

Ντουρμ 1, 211 4148624, Νέος Κόσμος

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες

Τα τελευταία εννιά χρόνια, το γαστροκαφενείο του Μεταξουργείου σερβίρει αυτό το πιάτο χειμώνα - καλοκαίρι, παρότι ο καβουρμάς είναι ταυτισμένος με τον χειμώνα. Υπάρχει λόγος. Έχουμε λοιπόν τη συνταγή για μία από τις πιο δημοφιλείς μακαρονάδες της Αθήνας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Γεύση / Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Ιωδιούχοι χυμοί και πικάντικες σάλτσες, αυγά όπως τα κάνουν στον Λίβανο και στον Βοτανικό, λαδερά, κάρι, σαγανάκια θαλασσινών και κρύες σούπες. Η εθνική μας μπουκιά έχει την τιμητική της το καλοκαίρι, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε πιάτα που μας κάνουν να αφήνουμε το πιρούνι στην άκρη και να τα «καθαρίζουμε» με ψωμί.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Living / Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Μετά την πανδημία η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μια πόλη όπου καθημερινά συμβαίνει κάτι καινούργιο. Η ομάδα της LiFO διαλέγει 100 μπαρ, εστιατόρια, πάρτι, χώρους τέχνης και όλα τα σημεία της πόλης που είναι πάντα γεμάτα με κόσμο, και πάντα κάτι παίζει.
THE LIFO TEAM
Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί

Γεύση / Επτά Μάρτυρες: Το νέο μπαρ του Νέου Κόσμου σερβίρει πολύ κρασί

Με τις αναφορές της να είναι τα γαλλικά μπιστρό και τα βολιώτικα τσιπουράδικα, η νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας ξεκινάει από ’60s-’70s ροκ και μπορεί να φτάσει μουσικά μέχρι και τον Πάνο Γαβαλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι νέες και ωραίες μακαρονάδες της Αθήνας

Γεύση / Οι νέες καλές μακαρονάδες της Αθήνας

Είναι κλασικές, είναι και εναλλακτικές, ανάμεσά τους υπάρχουν κάποιες που ακολουθούν τους ιταλικούς κανόνες και άλλες που είναι λες και τις τρώμε στο χωριό. Γενικά, ιδέες που εκτελούνται με μακαρόνια οι μάγειρες έχουν πολλές και ενδιαφέρουσες. Κάποιες είναι και talk of the town. Έτσι προέκυψε μια λίστα απόλυτα comfort και φουλ του υδατάνθρακα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ