Τα μοναδικά κρασιά της Σάμου

Τα μοναδικά κρασιά της Σάμου Facebook Twitter
Η αγωνία και ο μόχθος μιας χρονιάς συμπληρώνονται με τη συλλογή των καρπών και αποτυπώνονται σε μια φιάλη που θα απολαύσουμε το επόμενο καλοκαίρι. Αυτό είναι το μεγαλείο του κρασιού, η μοναδικότητα κάθε εσοδείας.
0

Τη Σάμο, το νησί του Πυθαγόρα, την επισκέφθηκα για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2004, μετά από προτροπή παιδικής μου φίλης. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, όμως το καλό φαγητό, η παραλίες Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι και ο τελικός του Euro (ναι, τότε που το σηκώσαμε) που παρακολουθήσαμε σε γιγαντοοθόνη στο Βαθύ έχουν χαραχτεί βαθιά στη μνήμη μου.

Σε ό,τι αφορά την αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί, με βεβαιότητα η Σάμος παράγει το κορυφαίο Μοσχάτο στη Μεσόγειο, γι’ αυτό άλλωστε εδώ και πολλές δεκαετίες διατηρεί εξαγωγικούς δεσμούς με τη Γαλλία. Πιθανά αυτή η ποιοτική υπεροχή να ήταν ευρέως αναγνωρίσιμη εάν δεν ίσχυε μέχρι πρόσφατα ο προστατευτισμός (νόμος περί αναγκαστικότητας του 1934) που οδηγούσε σε μονοπωλιακή διάθεση των σταφυλιών στον συνεταιρισμό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν άλλα οινοποιεία στο νησί.

Οι αναπόφευκτες προσαρμογές, έστω και καθυστερημένα, σε ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον έθεσαν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων οινοποιείων. 

Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές ο τρύγος στη Σάμο έχει αρχίσει. Ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, από τις 25 Ιουλίου οι αμπελουργοί βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να τρυγήσουν, ξεκινώντας από τα πεδινά και ολοκληρώνοντας στα ορεινά αμπέλια περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Με μεγάλο ενθουσιασμό δέχτηκα πρόσκληση από τo οινοποιείο Nopera, προκειμένου να γνωρίσω τον όμορφο τόπο του ιδιοκτήτη Νικόλα Μυτιληναίου. Στο αεροδρόμιο με περίμεναν η Λευκή Βαρδίκου, υπεύθυνη επικοινωνίας, και η οινολόγος Ρένα Δημοπούλου, για να κατευθυνθούμε βόρεια, στη διαδρομή που ενώνει το Καρλόβασι με το Βαθύ.

Οι πρώτοι ημιορεινοί αμπελώνες που συναντάμε εκτείνονται σε πεζούλες ξερολιθιάς. Ανάμεσα στα χωριά Μανολάτες και Βουρλιώτες συνεχίζουμε με 4x4 στις πλαγιές του όρους Καρβούνη και στη συνέχεια ακολουθούμε πεζοί σημοτοδοτημένο μονοπάτι, για να βρεθούμε στην καρδιά των αμπελώνων. Μοναδικού κάλλους τα αμπελοτόπια Ρόγια, Μπαλίδες, Ράχες και ο εμβληματικός Ακαμάτης, απολαμβάνουν την αύρα του Αιγαίου, δίνοντας διαφορετικές εκφράσεις στο λευκό μικρόρωγο Μοσχάτο, ανάλογα με το υψόμετρο, τον προσανατολισμό και το έδαφος που καλλιεργείται. 

Η αρωματική ένταση και η φυσική οξύτητα έχουν μεγάλες διαφορές, ανάλογα με το αμπελοτόπι. Στον Ακαμάτη, σε υψόμετρο 850 μέτρων, δοκιμάζουμε τις πέντε ετικέτες της Nopera, όλες 100% Μοσχάτο.

Κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι προέρχονται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και ακολουθείται διαρκής αναλυτικός, ποιοτικός έλεγχος σε τα στάδια της διαδικασίας. Το δημοφιλές Roya είναι ξηρό δεξαμενής, προερχόμενο από τρία ημιορεινά αμπελοτόπια. Η οινοποίηση γίνεται σε διαφορετική δεξαμενή για κάθε αμπελοτόπι και στη συνέχεια μπλεντάρονται, προκειμένου να γίνει η εμφιάλωση. 

Τα μοναδικά κρασιά της Σάμου Facebook Twitter
Η Σάμος είναι από τα ελληνικά νησιά που έχουν το προνόμιο να συνδυάζουν με μοναδική ευκολία θάλασσα και βουνό.

Η ολιγόωρη εκχύλιση και ευγενής πίεση των σταφυλιών δημιουργεί ένα υγιές γλεύκος, το οποίο ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές μικρού όγκου, ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος των διαφορετικών αμπελώνων με τακτική ανάδευση των ευγενών οινολασπών (sur lie) για έξι μήνες. Παραμένει στις δεξαμενές, όπου του δίνεται ο χρόνος να πραγματοποιηθεί η πρωτεϊνική και η τρυγική σταθεροποίηση με ελεγχόμενη ψύξη. Φιλτράρεται και εμφιαλώνεται την άνοιξη του επόμενου χρόνου.

Το πληθωρικό Roya Oak είναι επίσης ξηρό, περασμένο από γαλλικά, δρύινα βαρέλια 500 λίτρων, και προέρχεται από ορεινά αμπέλοτόπια. Η ανάδευση των οινολασπών στα βαρέλια (bâtonnage) για έξι μήνες χαρίζει στο κρασί όγκο και λιπαρότητα. Μετά το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης, ακολουθεί σταθεροποίηση με ψύξη, φιλτράρισμα και εμφιάλωση.

Τα δύο επιδόρπια προέρχονται από σταφύλια που λιάζονται για τέσσερις ημέρες κάτω από ελαιόδεντρα. Το Nopera Vintage 2014, από ξερικούς ημιορεινούς αμπελώνες, ηλικίας τριάντα πέντε ετών κατά μέσο όρο. Το Epitome, επίσης από ξερικούς ημιορεινούς αμπελώνες ίδιας ηλικίας, όμως επιλέγονται τα βαρέλια που έχουν εξελιχθεί ιδανικότερα από συγκεκριμένες χρονιές, ώστε να δημιουργηθεί το τέλειο χαρμάνι για την απόλυτη έκφραση του σαμιακού αμπελώνα.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στο φυσικής οινοποίησης ξηρό Muscat Nature Selection, σε συνεργασία με την ομάδα της OenosNature, το οποίο προέρχεται αποκλειστικά από το αμπελοτόπι Ακαμάτης (single vineyard). Αυθόρμητη ζύμωση, ωρίμανση σε παλιά δρύινα βαρέλια 250 λίτρων, εμφιαλώνεται αφιλτράριστο. Εάν το Epitome είναι η επιτομή των επιδόρπιων κρασιών, με σιγουριά το γαστρονομικό Muscat Nature Selection είναι το κορυφαίο ξηρό που παράγει η Σάμος. 

Τα μοναδικά κρασιά της Σάμου Facebook Twitter
Το πληθωρικό Roya Oak είναι επίσης ξηρό, περασμένο από γαλλικά, δρύινα βαρέλια 500 λίτρων, και προέρχεται από ορεινά αμπέλοτόπια.

Εκτός των κρασιών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη στη σύγχρονη τυροκομική μονάδα του Αργύρη Βουρλιώτη στους Μυτιληνιούς. Το γάλα συλλέγεται αποκλειστικά από ζώα του νησιού για να παραχθούν γραβιέρα, ανθότυρο, γιαούρτι, ρυζόγαλο και το παραδοσιακό κρεμώδες γίδινο τυρί αρμόγαλο.

Επίσης, λόγω της πλούσιας χλωρίδας και των αρωματικών φυτών, θα γευθείτε από τοπικούς παραγωγούς διάφορα είδη μελιών υψηλής ποιότητας.

Παλιότερα είχα δοκιμάσει σαμιώτικη σούμα, δηλαδή τσίπουρο, όπως το ονομάζουν στο ανατολικό Αιγαίο. Σε αυτό το ταξίδι απόλαυσα νόστιμα, εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους ούζα από τις τοπικές ποτοποιίες Γιοκαρίνη και Φραντζέσκου στο εστιατόριο Επιούζιον που βρίσκεται κοντά στην όμορφη παραλία Λιμνιώνας. Οι μεζέδες με τους οποίους τα συνοδεύσαμε, κυρίως γεύσεις της θάλασσας, απογείωσαν το εθνικό απόσταγμα που μυρίζει καλοκαίρι.

Με αφορμή την αναφορά σε παραλίες, ο Μπάλος, με φρέσκο ψάρι στην ταβέρνα Μύλος, και τα πρασινογάλανα νερά στη Μουρτιά έκαναν τη διαφορά. Επιστρέφοντας από τη δεύτερη, σταματήσαμε στο χωριό Παλαιόκαστρο και τσιμπήσαμε «πειραγμένους» μεζέδες στη Μικρή Πλατεία του Τριαντάφυλλου.

Σπαθαραίοι Facebook Twitter
Το γραφικό χωριό Σπαθαραίοι.

Η Σάμος είναι από τα ελληνικά νησιά που έχουν το προνόμιο να συνδυάζουν με μοναδική ευκολία θάλασσα και βουνό. Μετά την τελευταία βουτιά, οδηγώντας μόλις 20’, έχετε τη δυνατότητα να βρεθείτε σε ένα γραφικό χωριό, όπου το πανωφόρι είναι απαραίτητο. Επισκεφθείτε τους Σπαθαραίους, τον Πλάτανο και πολλά άλλα που θα τραβήξουν την προσοχή σας, αξίζουν.

Πριν από την απογευματινή πτήση της επιστροφής, η στάση στο Hippy’s άφησε την ιδανική επίγευση στο σύντομο ταξίδι μας. Εκεί, στην άγρια πλευρά του νησιού, που από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 τα καλοκαίρια έφταναν «νομάδες» από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, γευθήκαμε σπιτικό φαγητό και κρύα μπίρα, στην ακροθαλασσιά.

Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές ο τρύγος στη Σάμο έχει αρχίσει. Ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, από τις 25 Ιουλίου οι αμπελουργοί βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να τρυγήσουν, ξεκινώντας από τα πεδινά και ολοκληρώνοντας στα ορεινά αμπέλια περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. 

Η αγωνία και ο μόχθος μιας χρονιάς συμπληρώνονται με τη συλλογή των καρπών και αποτυπώνονται σε μια φιάλη που θα απολαύσουμε το επόμενο καλοκαίρι. Αυτό είναι το μεγαλείο του κρασιού, η μοναδικότητα κάθε εσοδείας.






 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ