Τα παγωτίνια της Αθήνας - κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα Facebook Twitter

Τα παγωτίνια της Αθήνας: Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα

0

Στο Epik gelato

Στη ρετρό gelateria της πλατείας Μαβίλη, που, απ’ όταν άνοιξε, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μας με τις ιδέες της, συναντήσαμε ξανά ένα ξεχασμένο παγωτό, το κασάτο. Η πιο διαδεδομένη εκδοχή για το όνομά του είναι ότι βγαίνει από το «Qashatah» που στα αραβικά σημαίνει «μπολ», το σκεύος μέσα στο οποίο φτιαχνόταν μέχρι τη δεκαετία του ’70.

Το παγωτό που συνήθως περιείχε μπόλικα φρουί γλασέ έμπαινε σε στρογγυλές φόρμες μέχρι να παγώσει κάτω από στρώματα πάγου και αλατιού. Όταν πια είχαν περάσει αρκετές ώρες, η στρογγυλή παγωτόμπαλα κοβόταν σε φέτες έτοιμες για σερβίρισμα.

Επίσης, cassata είναι ένα παραδοσιακό σικελικό επιδόρπιο, ένα στρογγυλό παντεσπάνι γεμάτο ρικότα αναμεμειγμένη με λικέρ, κομματάκια σοκολάτας και ζαχαρωμένα φρούτα, που παγώνει και διακοσμείται με ζαχαρωμένα φρούτα και αμυγδαλόπαστα.

Στο Epik gelato η Αθήνα απολαμβάνει ξανά το κασάτο παγωτό σε δύο εκδοχές, σε μια μπουκιά με φιστίκι και φράουλα, μαρμελάδα φράουλα και παντεσπάνι σοκολάτας και μια με βανίλια και σοκολάτα, μαυροκέρασο και φιστίκι Αιγίνης. Εκεί βρίσκουμε και σάντουιτς παγωτού, όπως αυτό με το παγωτό φουντούκι, πραλίνα bitter, μπισκότο σοκολάτας, επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος, κροκάν αμυγδάλου, και το στρογγυλό, που φτιάχνεται με μπισκότα βρόμης με μελάσα, παγωτό καϊμάκι και φιστίκι Αιγίνης. Προτείνω να τα δοκιμάσετε όλα.

Δορυλαίου 2, πλατεία Μαβίλη, 210 6464105

Στον Ασημακόπουλο

Τα παγωτίνια της Αθήνας - κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα Facebook Twitter

Το 1915 φτιάχτηκε το γαλακτοπωλείο στον χωματόδρομο που ήταν τότε η Χαριλάου Τρικούπη ‒ στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρίσκεται το σημερινό ζαχαροπλαστείο. Ο Ηρακλής, ο Δημήτρης, ο Βασίλης και ο Νίκος, τα αδέλφια Ασημακόπουλοι, είχαν κατέβει με τα πόδια στην Αθήνα από το Διχώρι της ορεινής Φωκίδας που έβγαζε γαλατάδες.

Το 1940 έφτιαξαν βουστάσιο στην περιοχή του Ζωγράφου στην Αθήνα προκειμένου να παράγουν το δικό τους γάλα, με το οποίο παρασκεύαζαν τα προϊόντα του καταστήματος τους, ενώ προμήθευαν κι άλλους γαλατάδες.

Όσο προχωρούσε η αστικοποίηση, τα αδέλφια άρχισαν να παίρνουν το γάλα, πρόβειο και αγελαδινό, καθημερινά απευθείας από επιλεγμένους κτηνοτρόφους στο Μαρκόπουλου, στα Σπάτων και στον Κουβαρά, κάτι που η τέταρτη γενιά συνεχίζει έως και σήμερα. To 1947 τα αδέλφια πρωτοστατούν στην ίδρυση συνεταιριστικού εργοστασίου παραγωγής παγωτού υπό την επωνυμία ΒΕΓΑ και διανέμουν παγωτά με τροχήλατα ψυγειάκια με πάγο στο κέντρο.

Ο Ασημακόπουλος με τη μακρά ιστορία φημίζεται, μεταξύ άλλων, για το παγωτό του, που φτιάχνεται με φρέσκο αγελαδινό γάλα, αλλά και για τις ποιοτικές σοκολάτες με τις οποίες δουλεύει τα γλυκά του, πράγμα που σημαίνει ότι τα παγωτίνια του με την bitter επικάλυψη, τη γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα είναι το κάτι άλλο. Εκεί μπορείτε (και πρέπει) να γεμίσετε το κουτί με «λίγο απ’ όλα», αφού θα βρείτε κλασικά χωνάκια αλλά και τα ιδιαίτερα σιροπιαστά σαραγλάκια γεμιστά με παγωτό με πραγματική μαστίχα Χίου. Έχει και μικρά ξυλάκια παγωτό με αλατισμένη καραμέλα, bitter 70% και τραγανές επικαλύψεις λευκής σοκολάτας με φιστίκι, passion fruit και φρούτα του δάσους.

Χαρ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια, 210 3610092

Στον Βάρσο

Τα παγωτίνια της Αθήνας - κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα Facebook Twitter

Άλλο ένα από τα παλαιότερα και πιο εμβληματικά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, ο Βάρσος, που πρωτοάνοιξε το 1892 ως κατάστημα παραγωγής γάλακτος στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα, προσφέρει σήμερα στην Κηφισιά τα κλασικά παγωτίνια που αγαπούν όλοι και τα φτιάχνει πάνω από τριάντα χρόνια τώρα. Σε χωνάκια αλλά και σε μικρές στρογγυλές μπουκίτσες θα βρείτε παγωτίνια κρέμα, σοκολάτα, φιστίκι και μόκα. Όλες οι γεύσεις παγωτού φτιάχνονται με εγχώριο φρέσκο αγελαδινό γάλα, εκτός από το καϊμάκι, που γίνεται με φρέσκο πρόβειο γάλα.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, 210 8012472

Στη Μέλισσα

Τα παγωτίνια της Αθήνας - κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα Facebook Twitter

Το ζαχαροπλαστείο των δυτικών προαστίων είναι ακόμα ένα από αυτά τα παλιά της πόλης που ξεκίνησαν ως γαλακτοπωλεία, εξελίχθηκαν και παρακολούθησαν τις εξελίξεις, διατηρώντας όμως την ποιότητα και τη φήμη τους. Στη Μέλισσα, που την ξέρει όλη η Αθήνα, χρησιμοποιούν βιολογικές πρώτες ύλες, πειραματίζονται με νέες γεύσεις και πρωτοποριακές συνταγές και ξέρουν από υψηλή ζαχαροπλαστική. Με γέμιση βανίλια από φρέσκο βιολογικό γάλα και μαύρη ζάχαρη, τα παγωτίνια στη Μέλισσα έχουν επικάλυψη από εκλεκτή σοκολάτα Valrhona.

Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι, 210 5711055

Στον Στάμου

Τα παγωτίνια της Αθήνας - κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στα γαλακτοπωλεία που συναντάμε σε πάρα πολλές γειτονιές της Αθήνας από το 1964 τα παγωτά φτιάχνονται μόνο με φρέσκο πρόβειο γάλα, χωρίς κρέμα γάλακτος, βούτυρο ή φυτικά λιπαρά. Τα παγωτά-σάντουιτς μοιάζουν με σπιτικά, βρίσκουμε ένα με τραγανό μπισκότο digestive, παγωτό κρέμα και επικάλυψη σοκολάτας και άλλο ένα με μπισκότο Oreo, παγωτό cookies και σοκολατένια επικάλυψη. Αν και είναι απλά, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ακαταμάχητα, και εθιστικά. Έχει και σαραγλάκια με τραγανό σιροπιασμένο φύλλο και γεμιστά με το δικό τους παγωτό καϊμάκι.

Μπορείτε να βρείτε το πιο κοντινό σε εσάς κατάστημα στο www.stamou.gr, καθώς και στις πλατφόρμες διανομής φαγητού.

Στο Le Greche

Τα παγωτίνια της Αθήνας - κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα Facebook Twitter

To Melba έχει μπισκότα κανέλας, παγωτό κρέμα και ανθόγαλα, κομπόστα ροδάκινο και μαρμελάδα φρούτα του δάσους. Το Mina γίνεται με μαλακό brownie, παγωτό μαύρης σοκολάτας, ανθόγαλα και μαρμελάδα φρούτα του δάσους. Το Cheesecake φτιάχνεται με μπισκότα speculoos, παγωτό τυρί κρέμα και σορμπέ από φρούτα του δάσους.

Για το Petit Beurre χρησιμοποιούν τα ομώνυμα μπισκότα, παγωτό ανθόγαλα, παγωτό και κρέμα gianduja. Το Βrownie έχει παγωτό cookies and cream με γεμιστά μπισκότα Παπαδοπούλου και ανθόγαλα, ενώ το Caramello αποτελείται από μπισκότα ολικής άλεσης, παγωτό αλμυρή καραμέλα, ανθόγαλα και σιρόπι αλμυρής καραμέλας.

Τα gelato sandwiches ενός εκ των κορυφαίων προορισμών για παγωτό στην Αθήνα έχουν εξαιρετικές πρώτες ύλες, αλλά αυτό που τα κάνει ακαταμάχητα είναι ο συνδυασμός γεύσεων που διαθέτει καθένα από αυτά. Αν δεν τα έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να κολλήσετε με αυτά φέτος το καλοκαίρι.

Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, 216 7006458 / Λυκούργου 2, Νέο Ψυχικό, 213 0416299 / Λεωφ. Μεσογείων, Αγία Παρασκευή, 210 0101617

Στο Yum Guilt Free

Τα παγωτίνια της Αθήνας - κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα Facebook Twitter

Αυτό το εναλλακτικό ζαχαροπλαστείο της Γλυφάδας ξεκίνησε ως ιδέα της Λίζας Βαβούρη, η οποία αγαπά τα γλυκά και τη σοκολάτα, αλλά καθόλου τη ζάχαρη. Στόχος της ήταν να φτιάξει νόστιμες, λαχταριστές συνταγές μόνο με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρέσκα φρούτα, μέλι και σκούρα σοκολάτα. Έτσι, τα δικά της παγωτίνια είναι gluten free και δεν περιέχουν ζάχαρη.

Tα ξυλάκια μαύρης σοκολάτας φτιάχνονται με κρέμα από φουντούκια, κρέμα καρύδας και ζάχαρη καρύδας και έχουν επικάλυψη σοκολάτα ‒ είναι μια γεύση που βασίζεται στο δημοφιλές γλυκό του Yum Guilt Free, το τρουφάκι φουντούκι. Άλλη επιλογή είναι τα ξυλάκια με γέμιση φιστικοβούτυρο, ταχίνι και μέλι, βουτηγμένα σε μαύρη σοκολάτα, που περιέχουν αλείμματα φτιαγμένα από 100% ξηρούς καρπούς, χωρίς ζάχαρη και φοινικέλαιο.

Βρίσκουμε και ξυλάκια με κρέμα από φρέσκες φράουλες, από φιστίκι Αιγίνης, βουτηγμένα σε λευκή σοκολάτα και περασμένα από τριμμένο φιστίκι, μπουκίτσες παγωτό βανίλια και σοκολάτα με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας. Όσο αυστηροί κι αν είστε με τη διατροφή σας, σίγουρα μπορείτε να φάτε παραπάνω από ένα από αυτά τα ξυλάκια.

Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα, 210 9613374

Στο Φύσις

Τα παγωτίνια της Αθήνας - κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα Facebook Twitter

Το παγωτό τους φτιάχνεται με βιολογικό αγελαδινό ή φρέσκο κατσικίσιο γάλα, με καστανή ζάχαρη, γάλα καρύδας, γνήσια σοκολάτα, βιολογικά φρούτα και φυσικά αρώματα. Επιλέγουν τη «θερμή» μέθοδο παρασκευής, που μπορεί είναι πιο χρονοβόρα σε σχέση με την ψυχρή, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα παγωτό που έχει ωριμάσει φυσικά. Σε ξυλάκια και χωνάκια, τα παγωτίνια του ζαχαροπλαστείου είναι κλασικά και πολύ νόστιμα.

Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, 210 6090740 / Λεωφ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, 211 4069267

Στο Zuccherino

Τα παγωτίνια της Αθήνας - κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα Facebook Twitter

Χωρίς συντηρητικά και χρωστικές, το παγωτό του φτιάχνεται με ελληνικό φρέσκο γάλα και τα παγωτίνια του κυκλοφορούν σε χωνάκια, ξυλάκια αλλά και τραγανά πουράκια. Μερικές από τις γεύσεις που μπορείτε να βρείτε διαθέσιμες στα Zuccherino για τα καλοκαιρινά σας κεράσματα είναι: κρέμα, σοκολάτα, snickers, cookies, ferrero, cheesecake φράουλα αλλά και κρέμα 0%.

Πρωτέως & Σειρήνων 48, Π. Φάληρο, 210 9845238, 210 9830869 / Αγ. Αλεξάνδρου 41 & Ναϊάδων, Π. Φάληρο, 210 9830049 / 2ας Μαΐου 12, πλατεία Ν. Σμύρνης, 210 9357590 / Μητροπόλεως 80, Μοναστηράκι, 210 3213015

Στο Fresh

Τα παγωτίνια της Αθήνας - κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα Facebook Twitter

Aν θέλετε να ξεφύγετε από τα κλασικά, αν ετοιμάζετε ένα πάρτι σε ταράτσα και ψάχνετε γλυκό, στα ζαχαροπλαστεία fresh θα βρείτε μια διαφορετική δροσιστική πρόταση σε ξυλάκι, γρανίτες με γεύση all time classic cocktails. Θα βρείτε Daiquiri φράουλας με ξύσμα από λάιμ και λευκό ρούμι, Mojito με χυμό και ξύσμα λάιμ, φρέσκο δυόσμο, λευκό ρούμι και τεκίλα, Pina Colada με ανανά, καρύδα, χυμό λάιμ και λευκό ρούμι, Zombie με μάνγκο, passion fruit, λάιμ και λευκό ρούμι, Margarita με λάιμ, τεκίλα και αλάτι και Espresso Martini με καφέ εσπρέσο και βότκα. Στην υγεία σας.

Μπορείτε να βρείτε το πιο κοντινό σε εσάς κατάστημα στο www.freshpatisserie.gr

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ