Στην κατηγορία που καταχρηστικά αποκαλούμε συχνά «έθνικ», οι οικονομικές επιλογές εξόδου είναι πολλές, κάποιες από αυτές είναι και πολύ δυνατές γευστικά.
Το κορυφαίο για μένα ταϊλανδέζικο είναι το μικρό Tuk Tuk του Κουκακίου (Βεΐκου 40, 211 4051947).
Αν βρείτε μια θέση εκεί, μπορείτε να μοιραστείτε μια σαλάτα Yam Woon Sen από διάφανα νουντλς φασολιού με χοιρινό και γαρίδες, τσίλι, κόλιανδρο, κρεμμύδι, φιστίκι και σάλτσα λάιμ με fish sauce ή Kio Dot Won-Ton, τα τηγανητά πουγκιά γεμιστά με χοιρινό, συνοδεία γλυκιάς σάλτσας τσίλι, ενώ από τα κυρίως προσωπικά συνήθως επιλέγω ένα Pad See Ew, νουντλς ρυζιού με κοτόπουλο ή χοιρινό, αυγό και κινέζικο μπρόκολο, και το Μassaman Curry του με κοτόπουλο ή χοιρινό, πατάτες, γάλα καρύδας και χυμό tamarind που συνοδεύεται από ρύζι Jasmine.
To βιετναμέζικο Dao στου Ψυρρή (Λεπενιώτου 14, 210 3248547) έχει street στυλ και θεωρείται από τα «ακριβά» της κατηγορίας, όμως πραγματικά έχει την καλύτερη pho που παίζει στην Αθήνα. H σούπα με νουντλς ρυζιού μαγειρεύεται σε ζωμό από φρέσκα κόκαλα μοσχαριού για δώδεκα ολόκληρες ώρες σε σιγανή φωτιά, περιέχει εννιά διαφορετικά μπαχαρικά και μυρωδικά και είναι και κάτι παραπάνω από χορταστική, στέκεται ως γεύμα μόνη της.
Βιετναμέζικη pho με μοσχάρι ή κοτόπουλο τρώω και στο Hanoi του κέντρου (Πετράκη 12, 213 0451379). Kάνει και τέλεια τραγανή πάπια με λάχανο, καρότο, κρεμμύδι και αυγό τηγανητό, βάλτε τη στη σέντρα – να που τελικά έχουμε μέρη για σούπες στην Αθήνα.
Αν δεν έχετε κάνει κράτηση στο Tanpopo (Αριστείδου 1, 210 7000252), στην ντιζαϊνάτη καντίνα του Σωτήρη Κοντιζά στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, πιάστε μια θέση στην εξωτερική του μπάρα και απολαύστε μία από τις ράμεν προτάσεις του και μια μπίρα, πρόκειται για μία από τις καλύτερες εξόδους για φαγητό που μπορεί να κάνει κανείς αυθόρμητα στο κέντρο.
Για ένα μεγάλο μπολ ramen μπορείτε να καθίσετε και στο ιαπωνικό market του Άρη Βεζενέ, στο Ikigai του Συντάγματος – καθημερινές και μεσημέρια θα βρείτε πιο εύκολα μια θέση.
Προσανατολισμένο στη λιβανέζικη κουζίνα, το Baba Ghanoush στο Παγκράτι (Εμπεδοκλέους 25 - 27, 212 1050351) ετοιμάζει vegetarian και vegan προτάσεις που έχουν φανατικό κοινό. Aπόλυτος πρωταγωνιστής του μενού είναι το φαλάφελ, το τρώμε και σε πιάτο συνοδευμένο με χούμους, σαλάτα κουσκούς, χαρίσα (πικάντικη ή καυτερή πάστα από πιπεριές) και, φυσικά, πίτες.
Τραγανά φαλάφελ, αιγυπτιακό ρύζι, κουμπέμπα, δηλαδή κεφτέδες από κιμά μοσχαρίσιο και πλιγούρι γεμιστούς με κιμά μοσχαρίσιο και κουκουνάρι, χούμους και σαλάτα ταμπουλέ ετοιμάζουν και στο εστιατόριο του Συλλόγου Αιγυπτιωτών (3ης Σεπτεμβρίου 56, 210 8228150) που λειτουργεί κρυμμένο σε έναν όροφο. Θα το θυμάστε για καιρό το speakeasy γεύμα σας εκεί, απλώς επικοινωνήστε μαζί τους πριν το επισκεφθείτε για να σιγουρευτείτε πως είναι ανοιχτοί.
Παντρεύοντας τις πολίτικες γεύσεις με τις κούρδικες παραδοσιακές συνταγές, στο Hayat των Εξαρχείων (Ιπποκράτους 78, 215 5558580) χορταίνουμε με πικάντικο αδάνα κεμπάπ και παστουρμαδόπιτα, icli kofte, λαχματζούν και karniyarik, δηλαδή γεμιστή μελιτζάνα με μανιτάρια, κασέρι και λαχανικά – ό,τι κι αν επιλέξετε από τον κατάλογό τους, πιστεύω πως θα σας ενθουσιάσει και σίγουρα δεν θα σας κοστίσει.
Αν είστε λάτρεις του ινδικού, σας προτείνω να επισκεφθείτε και ένα πακιστανικό εστιατόριο. Κι αυτό γιατί αυτό που (και) στην Αθήνα ονομάζουμε ινδική κουζίνα είναι στ’ αλήθεια το φαγητό μιας συγκεκριμένης περιοχής. Από την έβδομη σε έκταση χώρα του κόσμου έχουμε δοκιμάσει κυρίως τη γευστική παράδοση της περιοχής του Παντζάμπ, της εύφορης κοιλάδας που όταν μοιράστηκε το 1947 μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν προκλήθηκε ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης, τόσο εσωτερικά όσο και προς το εξωτερικό, που κατευθύνθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα σε βρετανικές αποικίες, όπως ο Καναδάς και το Χονγκ Κονγκ, και μετά σε όλο τον κόσμο.
Στο Pak Taka Tak (πλατεία Θεάτρου 24) παραγγείλτε το karahi gosht, ένα πλούσιο κάρι που φτιάχνεται με αρνί σιγομαγειρεμένο σε παχύρρευστη σάλτσα. Μπορείτε να επιλέξετε με το μάτι απ’ όσα βγαίνουν στη βιτρίνα του ή, ακόμα καλύτερα, ρίχνοντας μια ματιά σε όσα έχουν παραγγείλει τα γύρω τραπέζια. Μαζί με τα πιάτα που μαγειρεύονται και σερβίρονται στο μαντεμένιο σκεύος karahi θα σας φέρουν και πίτες naan και δροσιστική σάλτσα ραΐτα για να ισορροπήσετε το πικάντικο και το καυτερό στοιχείο. Το φαγητό του είναι πεντανόστιμο και ο λογαριασμός που θα έρθει θα σας εκπλήξει ευχάριστα.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.