Ταϊλανδέζικο, βιετναμέζικο, κούρδικο, πακιστανικό: 9 επιλογές για πεντανόστιμο και οικονομικό έθνικ φαγητό

Για φαγητό απ' άλλους τόπους Facebook Twitter
Το κορυφαίο για μένα ταϊλανδέζικο είναι το μικρό Tuk Tuk του Κουκακίου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Στην κατηγορία που καταχρηστικά αποκαλούμε συχνά «έθνικ», οι οικονομικές επιλογές εξόδου είναι πολλές, κάποιες από αυτές είναι και πολύ δυνατές γευστικά.

Το κορυφαίο για μένα ταϊλανδέζικο είναι το μικρό Tuk Tuk του Κουκακίου (Βεΐκου 40, 211 4051947).

Αν βρείτε μια θέση εκεί, μπορείτε να μοιραστείτε μια σαλάτα Yam Woon Sen από διάφανα νουντλς φασολιού με χοιρινό και γαρίδες, τσίλι, κόλιανδρο, κρεμμύδι, φιστίκι και σάλτσα λάιμ με fish sauce ή Kio Dot Won-Ton, τα τηγανητά πουγκιά γεμιστά με χοιρινό, συνοδεία γλυκιάς σάλτσας τσίλι, ενώ από τα κυρίως προσωπικά συνήθως επιλέγω ένα Pad See Ew, νουντλς ρυζιού με κοτόπουλο ή χοιρινό, αυγό και κινέζικο μπρόκολο, και το Μassaman Curry του με κοτόπουλο ή χοιρινό, πατάτες, γάλα καρύδας και χυμό tamarind που συνοδεύεται από ρύζι Jasmine.

To βιετναμέζικο Dao στου Ψυρρή (Λεπενιώτου 14, 210 3248547) έχει street στυλ και θεωρείται από τα «ακριβά» της κατηγορίας, όμως πραγματικά έχει την καλύτερη pho που παίζει στην Αθήνα. H σούπα με νουντλς ρυζιού μαγειρεύεται σε ζωμό από φρέσκα κόκαλα μοσχαριού για δώδεκα ολόκληρες ώρες σε σιγανή φωτιά, περιέχει εννιά διαφορετικά μπαχαρικά και μυρωδικά και είναι και κάτι παραπάνω από χορταστική, στέκεται ως γεύμα μόνη της.

Για φαγητό απ' άλλους τόπους Facebook Twitter
Tanpopo. Φωτ.: Νίκος Κατσαρός/ LIFO
Για φαγητό απ' άλλους τόπους Facebook Twitter
Dao. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

Βιετναμέζικη pho με μοσχάρι ή κοτόπουλο τρώω και στο Hanoi του κέντρου (Πετράκη 12, 213 0451379). Kάνει και τέλεια τραγανή πάπια με λάχανο, καρότο, κρεμμύδι και αυγό τηγανητό, βάλτε τη στη σέντρα – να που τελικά έχουμε μέρη για σούπες στην Αθήνα.

Αν δεν έχετε κάνει κράτηση στο Tanpopo (Αριστείδου 1, 210 7000252), στην ντιζαϊνάτη καντίνα του Σωτήρη Κοντιζά στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, πιάστε μια θέση στην εξωτερική του μπάρα και απολαύστε μία από τις ράμεν προτάσεις του και μια μπίρα, πρόκειται για μία από τις καλύτερες εξόδους για φαγητό που μπορεί να κάνει κανείς αυθόρμητα στο κέντρο.

Για ένα μεγάλο μπολ ramen μπορείτε να καθίσετε και στο ιαπωνικό market του Άρη Βεζενέ, στο Ikigai του Συντάγματος – καθημερινές και μεσημέρια θα βρείτε πιο εύκολα μια θέση.  

Προσανατολισμένο στη λιβανέζικη κουζίνα, το Baba Ghanoush στο Παγκράτι (Εμπεδοκλέους 25 - 27, 212 1050351) ετοιμάζει vegetarian και vegan προτάσεις που έχουν φανατικό κοινό. Aπόλυτος πρωταγωνιστής του μενού είναι το φαλάφελ, το τρώμε και σε πιάτο συνοδευμένο με χούμους, σαλάτα κουσκούς, χαρίσα (πικάντικη ή καυτερή πάστα από πιπεριές) και, φυσικά, πίτες.

Για φαγητό απ' άλλους τόπους Facebook Twitter
Στο εστιατόριο του Συλλόγου Αιγυπτιωτών θα θυμάστε για καιρό το speakeasy γεύμα σας, απλώς επικοινωνήστε μαζί τους πριν το επισκεφθείτε για να σιγουρευτείτε πως είναι ανοιχτοί. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τραγανά φαλάφελ, αιγυπτιακό ρύζι, κουμπέμπα, δηλαδή κεφτέδες από κιμά μοσχαρίσιο και πλιγούρι γεμιστούς με κιμά μοσχαρίσιο και κουκουνάρι, χούμους και σαλάτα ταμπουλέ ετοιμάζουν και στο εστιατόριο του Συλλόγου Αιγυπτιωτών (3ης Σεπτεμβρίου 56, 210 8228150) που λειτουργεί κρυμμένο σε έναν όροφο. Θα το θυμάστε για καιρό το speakeasy γεύμα σας εκεί, απλώς επικοινωνήστε μαζί τους πριν το επισκεφθείτε για να σιγουρευτείτε πως είναι ανοιχτοί.

Για φαγητό απ' άλλους τόπους Facebook Twitter
Στο Hayat των Εξαρχείων παντρεύονται οι πολίτικες γεύσεις με τις κούρδικες παραδοσιακές συνταγές. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Παντρεύοντας τις πολίτικες γεύσεις με τις κούρδικες παραδοσιακές συνταγές, στο Hayat των Εξαρχείων (Ιπποκράτους 78, 215 5558580) χορταίνουμε με πικάντικο αδάνα κεμπάπ και παστουρμαδόπιτα, icli kofte, λαχματζούν και karniyarik, δηλαδή γεμιστή μελιτζάνα με μανιτάρια, κασέρι και λαχανικά – ό,τι κι αν επιλέξετε από τον κατάλογό τους, πιστεύω πως θα σας ενθουσιάσει και σίγουρα δεν θα σας κοστίσει. 

Αν είστε λάτρεις του ινδικού, σας προτείνω να επισκεφθείτε και ένα πακιστανικό εστιατόριο. Κι αυτό γιατί αυτό που (και) στην Αθήνα ονομάζουμε ινδική κουζίνα είναι στ’ αλήθεια το φαγητό μιας συγκεκριμένης περιοχής. Από την έβδομη σε έκταση χώρα του κόσμου έχουμε δοκιμάσει κυρίως τη γευστική παράδοση της περιοχής του Παντζάμπ, της εύφορης κοιλάδας που όταν μοιράστηκε το 1947 μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν προκλήθηκε ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης, τόσο εσωτερικά όσο και προς το εξωτερικό, που κατευθύνθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα σε βρετανικές αποικίες, όπως ο Καναδάς και το Χονγκ Κονγκ, και μετά σε όλο τον κόσμο.

Για φαγητό απ' άλλους τόπους Facebook Twitter
Pak Taka Tak. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στο Pak Taka Tak (πλατεία Θεάτρου 24) παραγγείλτε το karahi gosht, ένα πλούσιο κάρι που φτιάχνεται με αρνί σιγομαγειρεμένο σε παχύρρευστη σάλτσα. Μπορείτε να επιλέξετε με το μάτι απ’ όσα βγαίνουν στη βιτρίνα του ή, ακόμα καλύτερα, ρίχνοντας μια ματιά σε όσα έχουν παραγγείλει τα γύρω τραπέζια. Μαζί με τα πιάτα που μαγειρεύονται και σερβίρονται στο μαντεμένιο σκεύος karahi θα σας φέρουν και πίτες naan και δροσιστική σάλτσα ραΐτα για να ισορροπήσετε το πικάντικο και το καυτερό στοιχείο. Το φαγητό του είναι πεντανόστιμο και ο λογαριασμός που θα έρθει θα σας εκπλήξει ευχάριστα. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM