On the Verandah: Σεπτέμβριος στις Σπέτσες με ψάρι και εποχική κουζίνα

Αν σκοπεύετε να παρατείνετε το καλοκαίρι σας με μια επίσκεψη στις Σπέτσες, τώρα πρέπει να δοκιμάσετε όσα σερβίρει το On the Verandah Facebook Twitter
Με αρχιτεκτονικό στυλ επηρεασμένο από τη Γαλλική Ριβιέρα, το Poseidonion Grand Hotel είναι το εμβληματικό τοπόσημο του νησιού που δύσκολα αφήνει κάποιον ασυγκίνητο, και μόνο με την όψη του.
0

Ο χαρακτηρισμός «κόσμημα των Σπετσών» που του έχει αποδοθεί δεν είναι υπερβολικός. Με ιστορία από το 1914 και αρχιτεκτονικό στυλ επηρεασμένο από τη Γαλλική Ριβιέρα, το Poseidonion Grand Hotel είναι το εμβληματικό τοπόσημο του νησιού που δύσκολα αφήνει κάποιον ασυγκίνητο, και μόνο με την όψη του.

Έπειτα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εργασιών ανακαίνισης το 2009, η οποία έγινε με σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου, επαναλειτούργησε ως ένα πολυτελές ξενοδοχείο σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα, φιλοξενώντας τους επισκέπτες του σε 44 δωμάτια και 8 σουίτες. Παράλληλα, το Poseidonion Grand Hotel βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής των Σπετσών και κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην πλειονότητα των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο νησί.

Εκτός από τον φινετσάτο τρόπο φιλοξενίας που προσφέρει, αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι το γεγονός πως έχει αναπτύξει μια γαστρονομική ταυτότητα η οποία ακολουθεί και ανταποκρίνεται στο τώρα και στις σύγχρονες τάσεις, ενώ παράλληλα κάνει αξιοπρόσεκτες προτάσεις με πολύ νόστιμο αποτέλεσμα. Στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν πρωτοεγκαινίασε τη λειτουργία του ως όραμα του Σωτήριου Ανάργυρου, ο οποίος και συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη των Σπετσών ως τουριστικού πόλου έλξης, το ξενοδοχείο αποτελούσε έναν προορισμό για την ελίτ της εποχής.

Αυτήν τη στιγμή ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού είναι προσβάσιμο και σε όσους δεν διαμένουν στο ξενοδοχείο και αποτελεί πραγματικά το ιδανικό μέρος για ένα ξεχωριστό δείπνο τις ημέρες που θα βρεθείτε εκεί.

Εκτός από τον φινετσάτο τρόπο φιλοξενίας που προσφέρει, αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι το γεγονός πως έχει αναπτύξει μια γαστρονομική ταυτότητα η οποία ακολουθεί και ανταποκρίνεται στο τώρα και στις σύγχρονες τάσεις, ενώ παράλληλα κάνει αξιοπρόσεκτες προτάσεις με πολύ νόστιμο αποτέλεσμα.

Θα γνωρίζετε ήδη πως αυτό το γραφικό και καταπράσινο νησί κοντά στην Αθήνα είναι ιδανικό για μια σύντομη εξόρμηση. Και τον Σεπτέμβρη έχει την τιμητική του, μια και προετοιμάζεται πυρετωδώς για την Αρμάτα. Ο εορτασμός της επετείου της Ναυμαχίας των Σπετσών που έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 1822 το δεύτερο Σαββατοκύριακο του μήνα είναι το γνωστότερο απ’ όλα τα έθιμα του νησιού και συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

αμυράς
Ο Θεολόγος Αμηράς

Eίτε βρεθείτε εκεί για να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις που έχουν ως αποκορύφωμα την αναπαράσταση της πυρπόλησης μιας ναυαρχίδας μέσα σε μια πανδαισία πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών είτε απλώς θέλετε να παρατείνετε το καλοκαίρι με ένα τριήμερο στο νησί του Αργοσαρωνικού, πρέπει να δοκιμάσετε όσα ετοιμάζει ο πολύ ταλαντούχος Θεολόγος Αμηράς στο On the Verandah.

Έχοντας υπάρξει executive chef του ομίλου Nice n Easy για επτά χρόνια ‒κάποια από αυτά τα πέρασε στο SantΑnna της Μυκόνου‒, τα τελευταία τρία τρέχει όλα τα γευστικά πρότζεκτ του μεγαλοπρεπούς ξενοδοχείου των Σπετσών και βρίσκεται στο τιμόνι της κουζίνας που σερβίρει στη βεράντα του με φόντο τον Αργοσαρωνικό.

Τρία είναι τα στοιχεία εκείνα που συνοψίζουν τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας του On the Verandah: οι αρχές της μεσογειακής κουζίνας και η σύγχρονη ματιά στην ελληνική γαστρονομική κουλτούρα, η καλή και ντόπια πρώτη ύλη, οι δημιουργικές προτάσεις χωρίς πολλές φιοριτούρες. Το ξενοδοχείο διαθέτει το δικό του επισκέψιμο μποστάνι, και έτσι καταφέρνει να τροφοδοτεί με πρώτες ύλες τοπικής παραγωγής και οργανικά προϊόντα το εστιατόριο.

Έπειτα, ο Θεολόγος Αμηράς θα μου πει κάτι λογικό μεν, αλλά όχι αυτονόητο πια για τα εστιατόρια των νησιών, πόσο μάλλον των πιο κοσμοπολίτικων. «Βρίσκομαι στα δέκα μέτρα από τη θάλασσα, είμαι περιτριγυρισμένος από αυτή και όταν βουτάω ο ίδιος με το καλάμι μου και βγάζω σκαθάρια και σαργούς δεν νομίζω ότι μπορώ να ποντάρω στο κρέας, να προσφέρω Τ-bone και ταλιάτες».

Αν σκοπεύετε να παρατείνετε το καλοκαίρι σας με μια επίσκεψη στις Σπέτσες, τώρα πρέπει να δοκιμάσετε όσα σερβίρει το On the Verandah Facebook Twitter
On the Verandah με φόντο τον Αργοσαρωνικό.

Έτσι έχει στήσει ένα πολύ ενδιαφέρον μενού βασισμένο κυρίως στο ψάρι ημέρας και στα εποχικά λαχανικά. Προσπαθεί να αγοράζει όσο λιγότερα προϊόντα μπορεί και να δημιουργεί με βάση όσα του δίνει το μποστάνι του Poseidonion Grand Hotel.

To χταπόδι και το καλαμάρι του είναι από το νησί, οι γαρίδες έρχονται από την Κοιλάδα. Το προζυμένιο του ψωμί και τα χειροποίητα βούτυρά του είναι ένα καλωσόρισμα προσεγμένο που εντυπωσιάζει μέσα στη λιτότητά του. Φέτος, που είχε άφθονες αγκινάρες στη διάθεσή του, φρόντισε να τις κάνει fermented και να τις βγάλει, όταν πια η εποχή τους είχε τελειώσει, αλά πολίτα σε ένα πολύ γευστικό, comfort και εκλεπτυσμένο σνακ. 

Εμπνευσμένο απ’ όσα συναντάμε και γευόμαστε σε ένα τυπικό ουζερί το καλοκαίρι, το εικονικό μύδι του σεφ έκρυβε μέσα του ούζο και μια χειροποίητη μαγιονέζα με πατάτες τηγανητές. Η κεφαλονίτικη κρεατόπιτα αποδίδεται με ένα ταρτάκι που ετοιμάζεται με όσα περισσεύουν από ένα άλλο πιάτο του μενού με αρνί, ενώ από πάνω του βρίσκουμε τριμμένο μελίχλωρο, πρόκειται δηλαδή για μια πρόταση που, πέρα από επιτυχημένη σε γεύση, ανταποκρίνεται στην απόλυτη (και απαραίτητη πλέον) τάση, το zero waste.

Αν σκοπεύετε να παρατείνετε το καλοκαίρι σας με μια επίσκεψη στις Σπέτσες, τώρα πρέπει να δοκιμάσετε όσα σερβίρει το On the Verandah Facebook Twitter
Ο Θεολόγος Αμηράς έχει στήσει ένα πολύ ενδιαφέρον μενού βασισμένο κυρίως στο ψάρι ημέρας και στα εποχικά λαχανικά.

Τα καρότα είναι ένα από τα πιο απλά αλλά και τα αγαπημένα πιάτα του σεφ. Μποστανίσια και αυτά, δίχρωμα, τα κάνει ψητά και τα γλασάρει με μια σάλτσα που φτιάχνει με ταχίνι, κόλιανδρο και μια δική του miso από φακές, με την οποία πειραματίστηκε για πρώτη φορά τον χειμώνα. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε, όπως και την κακαβιά με noodles από καλαμάρι και λάδι από μυρώνια αλλά και το φαγγρί φρικασέ: το ψάρι του είναι αρωματικό από τα λεμόνια, τα κουμκουάτ και τα φύλλα τους με τα οποία το παντρεύει κι έπειτα το μαγειρεύει.

Από το τραπέζι σας δεν πρέπει να λείπει ούτε το σπαγγέτι τόνου με σάλτσα πρασοσέλινο, bonito flakes, ρόκα και αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ενώ στα ζυμαρικά θα βρείτε και μια άλλη δυνατή πρόταση με γνώριμη γεύση, ένα γιουβέτσι μπριάμ με λαχανικά από τον κήπο μας, εσαλότ με μαύρη μπίρα και πράσινη ντομάτα τουρσί.

Και αν θέλετε οπωσδήποτε να φάτε κρέας, το κοτόπουλό του κάθε άλλο παρά βαρετό είναι, αφού συνδυάζεται με μια μελιτζάνα χιουνκιάρ μπεγιεντί, ψητή μελιτζάνα και σάλτσα από λεμονοθύμαρο, ενώ στα must του καταλόγου είναι και το αρνίσιο καρέ γαλλικής κοπής με πουρέ κουνουπιδιού, ψητή αγκινάρα και σάλτσα από τον ζωμό του αρνιού. Ο μπακλαβάς με κρέμα από φιστίκια Αιγίνης, γάλα εσπούμα με κάρδαμο, καραμελωμένα φύλλα και παγωτό φιστίκι είναι το ιδανικό φινάλε.

Αν σκοπεύετε να παρατείνετε το καλοκαίρι σας με μια επίσκεψη στις Σπέτσες, τώρα πρέπει να δοκιμάσετε όσα σερβίρει το On the Verandah Facebook Twitter
Τρία είναι τα στοιχεία που συνοψίζουν τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας του On the Verandah: οι αρχές της μεσογειακής κουζίνας και η σύγχρονη ματιά στην ελληνική γαστρονομική κουλτούρα, η καλή και ντόπια πρώτη ύλη, οι δημιουργικές προτάσεις χωρίς πολλές φιοριτούρες.

Ο Θεολόγος Αμηράς είδε για πρώτη φορά σε αυτό το σπετσιώτικο μποστάνι μοβ βλίτα, ενώ θεωρεί φοβερά σημαντικά τα φρέσκα αυγά που του δίνει για το πρωινό, τις κηρήθρες και το μέλι πεύκου που έχει στη διάθεσή του πλέον από τα δέκα τους μελίσσια.

Όπως ανέφερα πριν, ο πλούσιος αυτός κήπος είναι ανοιχτός, μπορείτε να προγραμματίσετε να τον θαυμάσετε από κοντά και να περάσετε δημιουργικές ώρες μέσα σε αυτόν. Υπό την καθοδήγηση του σεφ και της ομάδας του στο Bostani του Ποσειδωνίου μπορείτε να ζυμώσετε ψωμί, να ανοίξετε φύλλο και να κάνετε πίτα με ό,τι διαθέτει εκείνη την περίοδο, με χόρτα και μυρωδικά που θα μαζέψετε οι ίδιοι από τον κήπο. Θα φτιάξετε γεμιστά και αρνί, φαγητά που θα μπουν όλα στον ξυλόφουρνο και έπειτα θα τα απολαύσετε, ενώ θα φύγετε από εκεί με το συνταγολόγιο.

Μπορείτε όμως και να μη βάλετε ποδιά και απλώς να δείτε να ζωντανεύει στο πιάτο σας μια αυθεντική farm-to-table και al fresco γευστική εμπειρία, με τα υλικά να συλλέγονται κατευθείαν από τη γη. Στην εξοχή των Σπετσών, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, θα σας σερβίρουν κλασικές συνταγές παραδοσιακά δοσμένες, εκεί θα βρείτε και καγιανά με σύγκλινο Μάνης και κόκορα κρασάτο με μαρουβά και λιαστή ντομάτα.

Σπέτσες Facebook Twitter
Μπορείτε να πισκεφθειτε το μποστάνι του ξενοδοχείου για μια αυθεντική farm-to-table και al fresco γευστική εμπειρία.
Αν σκοπεύετε να παρατείνετε το καλοκαίρι σας με μια επίσκεψη στις Σπέτσες, τώρα πρέπει να δοκιμάσετε όσα σερβίρει το On the Verandah Facebook Twitter
Από νωρίς το απόγευμα το Palms Τhe Bar ετοιμάζει signature cocktails στην αυλή του ξενοδοχείου
Αν σκοπεύετε να παρατείνετε το καλοκαίρι σας με μια επίσκεψη στις Σπέτσες, τώρα πρέπει να δοκιμάσετε όσα σερβίρει το On the Verandah Facebook Twitter
Τo εστιατόριο Library Brasserie του Ποσειδωνίου αποτελεί σημείο συνάντησης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης, τo εστιατόριο Library Brasserie του Ποσειδωνίου αποτελεί σημείο συνάντησης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, έχοντας στην κάρτα του πληθωρικά σνακ όπως το flatbread με μανιτάρια, γραβιέρα με τρούφα, θυμάρι και ρόκα και vegan επιλογές όπως η vegan caesar με τηγανητά μανιτάρια πλευρώτους, παρμεζάνα από κάσιους και σάλτσα από διατροφική μαγιά, ενώ από νωρίς το απόγευμα το Palms Τhe Bar ετοιμάζει signature cocktails στην αυλή του ξενοδοχείου, τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε με sushi προτάσεις που έχει επιμεληθεί ο σεφ.

Ακόμα λοιπόν και αν το δωμάτιό σας στις Σπέτσες δεν βρίσκεται εντός του Poseidonion Grand Hotel, σίγουρα πρέπει να γνωρίσετε μία από τις πολλές πτυχές του, που είναι όλες τους προσεγμένες και κομψές.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όσα θέλουμε να δοκιμάσουμε φέτος στα νησιά

Γεύση / Όσα θέλουμε να δοκιμάσουμε φέτος στα νησιά

Είναι πολλές οι νέες και πολύ ενδιαφέρουσες αφίξεις φέτος το καλοκαίρι στα μέρη που θα ταξιδέψουμε, αφού οι μάγειρες από τα πιο hip γαστρονομικά project της Αθήνας δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους εκτός πόλης, ενώ άλλοι επιστρέφουν στον τόπο τους για να δουλέψουν με την κορυφαία του πρώτη ύλη και να την αναδείξουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη

Γεύση / Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη

Το νέο ενδιαφέρον μπαρ της πόλης λειτουργεί ψηλά, είναι χαλαρό και στημένο σαν spritzeria με θέα στο πυκνό αστικό τοπίο του εμπορικού τριγώνου. Αν λοιπόν ανήκετε σε εκείνους που πιστεύουν ότι οι ταράτσες της πόλης απευθύνονται κυρίως στους επισκέπτες της, αυτή θα σας αλλάξει γνώμη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ