Μπορεί το healthy food να είναι και νόστιμο; Απαντήσεις οριστικές και αμετάκλητες δεν φαίνεται να έχουν δοθεί, όμως οι προσπάθειες συνεχίζονται. Στην πρόκληση αυτή παρατάσσει τη δική του προσέγγιση το all day restaurant Ubu στη Γλυφάδα. Ας δούμε κατ' αρχάς τι εννοούμε όταν λέμε «pure food», που είναι το μότο που χρησιμοποιεί το Ubu. Μιλάμε για φρέσκα υλικά σε πολλά από οποία υπάρχει η σφραγίδα του βιολογικού, για επιλογή τρόπων μαγειρέματος, για χρήση –όπου είναι δυνατόν– πρώτης ύλης χωρίς γλουτένη, για αντικατάσταση του κλασικού βουτύρου με βούτυρο από φιστίκια ή φουντούκια, για συνταγές όπου τα λαχανικά και τα όσπρια κάνουν ιδιαίτερα έντονη την παρουσία τους. Οι διατροφικές αυτές παρεμβάσεις, οργανωμένες με τη μαεστρία του Κώστα Τσίγκα, που έχει την επιμέλεια του μενού, και υλοποιημένες με τη δεινότητα του Νίκου Βλαχάκη στην κουζίνα, φτιάχνουν ένα κατάλογο που τον διαβάζεις με πολύ ενδιαφέρον και τον δοκιμάζεις αντλώντας περίσσια ευχαρίστηση.
Οι προτάσεις για πρωινό πολλές. Μπορείς, π.χ., να διαλέξεις σπιτική βιολογική granola με γάλα (αγελαδινό, κατσικίσιο, αμυγδάλου ή σόγιας) και βιολογικά αποξηραμένα φρούτα (€8,20), βιολογικά αυγά μάτια, σπαράγγια και μπρόκολο στον πετρόφουρνο με λίγη παρμεζάνα (€6,90) ή popovers με βούτυρο από ξηρούς καρπούς, βιολογικές μαρμελάδες και φρέσκα φρούτα (€6,60). Πολλά και τα σάντουιτς. Δοκίμασε αυτό με αβοκάντο, brie, ντομάτα, χούμους, μανιτάρια και φύτρες (€6,90) ή ψητό βιολογικό κοτόπουλο με αβοκάντο, βασιλικό, μουστάρδα, μέλι και bufalla (€8,50). Ξεχωριστή κατηγορία είναι τα flatbreads – θα μπορούσες να τα πεις και «πίτσα», αν δεν είχαν τη δική τους, ξεχωριστή προσωπικότητα. Είναι μακρόστενες ανοιχτές βάσεις από φρέσκο ζυμάρι που ψήνονται στον πετρόφουρνο με διάφορα φρέσκα υλικά. Εξαιρετική ήταν αυτή με πράσινη ζύμη, στην οποία συμμετέχει η χλωροφύλλη από ζωμό φρέσκων λαχανικών, ψητά λαχανικά, κατσικίσιο τυρί και πέστο (€8,90), όπως και αυτή με ντομάτα, φρέσκια μοτσαρέλα, ρίγανη και πεκορίνο σε ζύμη ολικής άλεσης(€7,50). Βελούδινη και με πλούσια γεύση είναι η σούπα με αστακό και καπνιστό με τσορίζο (€12). Καλοφτιαγμένα τα dumplings με κοτόπουλο και γαρίδες με σάλτσα από mirin, σόγια και τζίντζερ (€9,30) που τρώγονται απνευστί. Από τα πιάτα που αργοψήνονται στον πετρόφουρνο είναι και το βιολογικό κοτόπουλο ταζίν με ελιές και κουσκούς (€11,40) – κάθε μπουκιά σε στέλνει ταξίδι στο Μαρόκο. Στο ίδιο νόστιμο γευστικό μήκος είναι και η ζουμερή πάπια confit που συνοδεύεται με βιολογικές μαύρες φακές και μπέικον, που της χαρίζει διακριτικό κάπνισμα (€16,50). Αξίζει να θυμηθούμε ότι το Ubu είναι μέρος ενός δισυπόστατου εστιατορίου, του Pere Ubu. Αναδημιουργημένο πλήρως με ποιοτικά υλικά και διακοσμημένο με άφθονο γούστο, το Ubu προσφέρει μια διαφορετική πρόταση.
☛ Ubu, Κύπρου 74, Γλυφάδα, 21 08941450
σχόλια