Αλλάζοντας φίλους σαν τα πουκάμισα

Αλλάζοντας φίλους σαν τα πουκάμισα Facebook Twitter
Αναλώσιμες φιλίες σε έναν κόσμο κινητικότητας...
0


Όταν ο Γερμανοεβραίος ψυχολόγος Κούρτ Λέβιν εγκατέλειψε την ναζιστική Γερμανία και μετοίκησε στις ΗΠΑ το 1933, όπως και πολλοί άλλοι μετανάστες απόρησε με πολλά πράγματα και συνήθειες στην νέα του πατρίδα. Ειδικά με το ζήτημα της φιλίας. 

"Συγκρινόμενοι με τους Γερμανούς, οι Αμερικάνοι φαίνεται να προχωρούν ταχύτερα στην σύναψη φιλικών σχέσεων νωρίς μετά την γνωριμία τους με κάποιον ή και με περισσότερους ανθρώπους." έγραφε το 1936 στο άρθρο του με τίτλο "Ορισμένες Κοινωνικο-Ψυχολογικές Διαφορές ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Γερμανία." "Ωστόσο η εξέλιξη αυτή συχνά σταματά σε κάποιο σημείο και οι σύντομα αποκτηθέντες φίλοι, έπειτα από χρόνια σχετικά στενών σχέσεων, θα πούνε αντίο το ίδιο εύκολα με το αν γνωρίζονταν για μερικές μόνο εβδομάδες."  

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι οι συσχετισμοί τους είναι ένα κομμάτι μιας πολύ πιο περίπλοκης εικόνας. Για κάποιους το να μετακινούνται συχνά πιθανά να ξυπνά αισθήματα μοναξιάς και να αποτελεί κίνητρο να προσπαθήσουν περισσότερο στις εξ αποστάσεως σχέσεις. Το ίδιο πιθανό είναι όμως να προσπαθήσουν περισσότερο να κρατήσουν επαφή με τους πιο στενούς τους φίλους και να αφήσουν κάποιες λιγότερο εγκάρδιες φιλίες να φθίνουν.

Ο Λέβιν πίστευε ότι αυτή η ιδέα της ταχείας φιλίας, με την εύκολη εδραίωση και την απόρριψη άνευ συναισθημάτων όταν ξεφτίσει, πιθανά οφείλεται στο υψηλό επίπεδο κινητικότητας των Αμερικανών. Η αμερικανική κοινωνία ήταν και τότε μία κοινωνία όπου οι άνθρωποι άλλαζαν συχνά τόπο κατοικίας και αυτό έχει ενταθεί ακόμα περισσότερο σήμερα. Οι άνθρωποι μετακομίζουν από την μία ακτή στην άλλη, αφήνοντας πίσω τους πράγματα. Η έρευνα του Shigehiro Oishi στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια έδειξε ότι η συχνή αλλαγή τόπου κατοικίας συνδέεται συχνά με πιο επιφανειακές ή χαμηλότερης ποιότητας κοινωνικές σχέσεις, ιδίως για τους εσωστρεφείς, οι οποίοι δυσκολεύονται να αντικαταστήσουν εκείνους που αφήνουν πίσω.

 

Μια νέα δημοσίευση του Omri Gillath από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας και του Lucas Keefer από το Πανεπιστήμιο του Ντέϊτον υποδεικνύει ότι όσο περισσότερο μετακομίζει κανείς από το ένα μέρος στο άλλο, αυξάνονται οι πιθανότητες να θεωρεί κάποιος τις σχέσεις αναλώσιμες, επειδή έτσι αντιμετωπίζει και τα αντικείμενα. 

Οι Gillath και Keefer πραγματοποίησαν μια σειρά μικρών μελετών όπου οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την προθυμια τους να αφήσουν πίσω αντικείμενα και ανθρώπους και το παρελθόν τους σε μετοικήσεις. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που μετακινούνται πιο συχνά ήταν πιο πρόθυμοι να αποχωριστούν αντικείμενα (πιθανά επειδή αναγκάζονται να μειώσουν τα υπάρχοντα τους σε κάθε μετακόμιση), και αυτή η προθυμία συσχετιζόταν και με την προθυμία τους να κόψουν κοινωνικούς δεσμούς. Επίσης, σε μια πειραματική μελέτη όπου προετοίμασαν ανθρώπους να σκεφθούν την πιθανότητα να αλλάξουν τόπο κατοικίας στο εγγύς μέλλον πριν συμμετάσχουν στην έρευνα σχετικά με την "προθυμία αποχωρισμού", ακόμα κι αν δεν είχαν νομαδικής φύσεως παρελθόν τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια. 

Το να αλλάξεις πόλη είναι μία μεγάλη αλλαγή που δεν αφορά μόνο τον τόπο. Αν κάποιος μετακομίζει μακριά και όχι απλά σε άλλη γειτονια ή έστω στην διπλανή πόλη, τότε οι κοινωνικοί κύκλοι στους οποίους έχει εύκολη πρόσβαση κατά πάσα πιθανότητα θα αλλάξουν, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στο γιατί κάποιοι άνθρωποι αφήσουν πίσω τους μερικές φιλίες. Να σημειωθεί ότι σε όλη την έρευνα δεν παρατηρήθηκε διαφορά ανάμεσα στις ερωτικές και τις φιλικές σχέσεις, στοιχείο ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πιθανά αντικατοπτρίζει ότι οι φίλοι εκτιμώνται επίσης ως έτερον ήμισυ από τους ερωτηθέντες.  

Φυσικά αυτό δεν θεμελιώνει τον ισχυρισμό ότι οι άνθρωποι θεωρούν τους φίλους τους ως αντικείμενα ή "αναλώσιμους" σαν τα παλιά ρούχα στην ντουλάπα. Ωστόσο "η μετακόμιση απαιτεί να επιλέξει κανείς ποιες σχέσεις "αξίζει" να διατηρήσει και ποιες όχι, ποιοι δεσμοί μπορούν να αντικαταστθούν και ποιοι δεσμοί πρέπει πάση θυσία να διατηρηθούν" λένε οι Gillath/Keefer. Μπορούμε να τις συντηρήσουμε, ιδίως τώρα με την τεχνολογία, αλλά η προσπάθεια που καταβάλλει κάποιος με τις κλήσεις μέσω Skype και η διατήρηση της επαφής μέσω Facebook συνεπάγεται προσπάθεια που δεν αφιερώνεται για να αποκτήσει κανείς και να καλλιεργήσει νέες φιλίες στον νέο τόπο κατοικίας. Οι υπολογισμοί είναι περίπλοκοι. Και το πιο πιθανό είναι ότι οι άνθρωποι θα έχουν πολλές ευκαιρίες να κάνουν τις αξιολογήσεις τους. Μία μελέτη που παρακολούθησε ζεύγη καλύτερων φίλων με διάρκεια 19 ετών, υπολόγισε ότι οι άνθρωποι μετακομίζουν κατά μέσο όρο 5,8 φορές στο χρονικό αυτό διάστημα. 

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι οι συσχετισμοί τους είναι ένα κομμάτι μιας πολύ πιο περίπλοκης εικόνας. Για κάποιους το να μετακινούνται συχνά πιθανά να ξυπνά αισθήματα μοναξιάς και να αποτελεί κίνητρο να προσπαθήσουν περισσότερο στις εξ αποστάσεως σχέσεις. Το ίδιο πιθανό είναι όμως να προσπαθήσουν περισσότερο να κρατήσουν επαφή με τους πιο στενούς τους φίλους και να αφήσουν κάποιες λιγότερο εγκάρδιες φιλίες να φθίνουν.

Ίσως αυτή η περιστασιακή τάση να μην επιτρέψει κάποιος στις φιλιες να γίνουν πολύ βαθιές και η προθυμία να τις αφήσει πίσω, την οποία ο Λέβιν θεωρεί ως αμερικανικό χαρακτηριστικό, να μην προκύπτει από μια χαλαρή θεώρηση των σχέσεων λόγω κινητικότητας, αλλά απο την γνώση του πόσο δύσκολο είναι να αποχωριστείς ανθρώπους. Όπως έγραψε κι ο John Reisman το 1979 στο βιβλίο τους Ανατομία της Φιλίας, στα πλαίσια μίας συζήτησης επί των ισχυρισμών του Λέβιν "Εντός μιας ανατρεπτικής, γεμάτης αλλαγές και ασυνεχούς κοινωνίας οι άνθρωποι μπορούν, διατηρώντας τις φιλίες τους σε ένα προσεταιριστικό επίπεδο, να προστατευθούν από την στενοχώρια και την ανάληψη ευθυνών που μπορεί να προκύψει όταν χρειαστεί να κόψουν στενές δεσμούς."  

Πηγή : The Atlantic

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ