Το 50% των θανάτων οφείλεται σε καρδιακή ανακοπή

Το 50% των θανάτων οφείλεται σε καρδιακή ανακοπή Facebook Twitter
1

Το 50% των θανάτων οφείλεται σε καρδιακή ανακοπή γεγονός που καθιστά απαραίτητη την εκπαίδευση των απλών πολιτών σε τεχνικές καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης ώστε να μην χάνεται ο πολύτιμος χρόνος των 4 έως 6 λεπτών, μέσα στα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική μια πρώτη αντιμετώπιση ενός περιστατικού.

Το γεγονός αυτό, μάλιστα, θεωρείται επιτακτική ανάγκη καθώς το 66% των περιστατικών καρδιακής ανακοπής συμβαίνει μέσα στο οικιακό περιβάλλον, ενώ ακολουθούν πολύ μικρότερα ποσοστά για τα δημόσια κτίρια (6%), τους δρόμους (5%), τις εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλητισμού (1,5%). Το συνολικό ποσοστό των περιστατικών καρδιακής ανακοπής "συμπληρώνουν" χώροι όπως αεροδρόμια, βιομηχανικά κτίρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, με πολύ μικρότερα ποσοστά.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο επικεφαλής του τμήματος Α΄ Βοηθειών στην Ελληνική Ομάδα διάσωσης και εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών, Βάιος Πολυχρονίδης, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την 11η Φεβρουαρίου που έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112 και με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την καρδιακή ανακοπή που είναι η σημαντικότερη αιτία κλήσης του αριθμού αυτού.

Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνες που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονίδη, στην Ελλάδα η κατάσταση θα πρέπει να είναι ακόμη χειρότερη, καθώς δεν υπάρχουν καν στατιστικά στοιχεία, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός 112 είναι σχεδόν άγνωστος στη χώρα.

«Από το σύνολο των ανθρώπων που παθαίνουν ανακοπή στο σπίτι τους επιβιώνει μόνο το 7,6%, καθώς δεν υπάρχει στο περιβάλλον τους κάποιος οικείος που να έχει εκπαιδευτεί στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Αντίθετα το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε χώρους όπως τα αεροδρόμια ή τα αθλητικά κέντρα, όπου υπάρχει ιατρικός εξοπλισμός και άνθρωποι εκπαιδευμένοι για τέτοιες περιπτώσεις», πρόσθεσε ο κ. Πολυχρονίδης.

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένονται ανακοινώσεις από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες σχετικά με τα ποσοστά ενημέρωσης του κοινού στην Ελλάδα για τον αριθμό 112. Παράλληλα θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία και οπτικοακουστικό υλικό τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλα τα κράτη μέλη για να ενημερωθούν οι πολίτες για το συγκεκριμένο θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια / Περιμένοντας το τέλος του κόσμου σε καταφύγια που μοιάζουν με σουίτες

Living / Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια

Η ζήτηση για υπερπολυτελή πυρηνικά καταφύγια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και εξακολουθούν να απευθύνονται σε λίγους, τα σύγχρονα κρησφύγετα, θυμίζουν περισσότερο δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων παρά ζοφερά bunkers κι εκτός από ασφάλεια παρέχουν άνεση υψηλής ποιότητας.
THE LIFO TEAM
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Living / Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Καταθέτοντας στη δίκη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της εταιρείας του, ο ιδιοκτήτης της Meta παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελάχιστη σχέση έχουν πια με τη διαπροσωπική επικοινωνία.
THE LIFO TEAM
Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια;

Living / Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια

Ένα φυτώριο στο Καπανδρίτι, είναι το απόλυτα εξειδικευμένο μέρος για να αποκτήσεις πανέμορφους κάκτους, αγαύες και κρασούλες σε περίεργα σχήματα και χρώματα – φυτά που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν με τη φροντίδα τους.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Άντε να ξεκινήσουν σεμινάρια πρώτων βοηθειών για όλους σε όλους τους Δήμους της χώρας επί μακρό χρονικό διάστημα και να προσληφθούν για την προώθησή τους κεφάλια που δουλεύουν στο πλασάρισμα των πιο επώνυμων προϊόντων.Είναι τόσο αξιόλογο να γνωρίζεις τις πρώτες βοήθειες και είμαστε τρομακτικά αδαείς. Έχουμε μαύρα μεσάνυχτα.Κάτι τέτοιο νομίζω πως θα αφυπνίσει μέσα μας και γενικά συναισθήματα για τον συνάνθρωπο.Είναι από τα απλά πράματα που μπορούν να εκτελεστούν εύκολα και να προκαλέσουν στην κοινωνία μικρές και ωραίες αλλαγές.