Το αφιέρωμα της Guardian στη χωριάτικη σαλάτα

Το αφιέρωμα της Guardian στη χωριάτικη σαλάτα Facebook Twitter
1

Εκτενές αφιέρωμα στη χωριάτικη σαλάτα φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα Guardian. 

«Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα από τα πιο δροσιστικά πιάτα του καλοκαιριού. Ήρθε η ώρα κόψουμε ψωμί, να απαγορεύσουμε τα πράσινα φύλλα σαλάτας και να τη γεμίσουμε με ελιές». 

Αυτό είναι το εισαγωγικό σημείωμα του δημοσιογράφου, Tony Naylor, ο οποίος προσπαθεί σε 1300 λέξεις να εισάγει τους Άγγλους στο σύμπαν αυτής της ιδιαίτερης σαλάτας. 

Πώς, που, πότε και τελικά γιατί να αποφασίσει κάποιος να δοκιμάσει τη παραδοσιακή ελληνική χωριάτικη σαλάτα;

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα γίνεται στο πλαίσιο της στήλης της Guardian, «How to Eat», με δημοσιογράφους της εφημερίδας να παρουσιάζουν πιάτα από όλο τον κόσμο, τα οποία θα μπορούσε κανείς να δοκιμάσει ευχάριστα. 

Όλο του το άρθρο είναι ένας ύμνος στην απλότητα. Πώς μπορεί κάποιος με 5 απλά υλικά να χωρέσει τόση νοστιμιά σε ένα πιάτο; 

Παρουσιάζει τη χωριάτικη σαλάτα σαν ένα πιάτο με γεύσεις που συγκρούονται και παράλληλα συνδυάζονται μεταξύ τους. Από τη μία, η γλυκύτητα της δροσερής ντομάτας και από την άλλη, η έντονα αλμυρή γεύση της παραδοσιακής φέτας. 

Εκθειάζει, μάλιστα, αρκετά ελληνικά προϊόντα τα οποία μπορούν να συνδυαστούν ή να συμπεριληφθούν στο πιάτο, όπως τις ελιές Χαλκιδικής και το Ασύρτικο κρασί της Σαντορίνης. 

Δεν παύει, όμως, να καυτηριάσει και τις εικόνες - μύθους που έχουμε όλοι στο μυαλό μας για το πως πρέπει να τρώγεται μια χωριάτικη σαλάτα. Όχι, δεν είναι δυνατόν η φέτα να μείνει ολόκληρη και να μην κοπεί πάνω στη σαλάτα όταν την τρώμε.

Όχι, δε χρειάζεται να φάμε τη χωριάτικη σ' ένα ειδυλλιακό καλοκαιρινό τοπίο, όπου όμως η θερμοκρασία μπορεί να αγγίζει τους 40 βαθμούς. «Μπορείτε άνετα να τη φάτε και κάτω από μια στέγη» σημειώνει ο Tony Naylor με χιούμορ. 

Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που η βρετανική εφημερίδα κάνει αφιέρωμα στην ελληνική παραδοσιακή σαλάτα. Πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο μακρινό καλοκαίρι του 1975, όταν η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Τζέιν Γκρίγκσον, εξερεύνησε τη Ρόδο με ένα ποδήλατο και προσπάθησε να φτιάξει μια χωριάτικη σαλάτα από το μηδέν.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

σχόλια

1 σχόλια