Δεν θέλω να κάνω παιδί. Λογαριασμό θα σας δώσω;

Δεν θέλω παιδί. Λογαρισμό θα σας δώσω; Facebook Twitter
Ιστορικά μιλώντας, δεν είναι μόνες τους οι γυναίκες που δεν κάνουν παιδιά σήμερα.  Ανέκαθεν οι γυναίκες λάμβαναν υπόψη τους τις υλικές συνθήκες όταν αξιολογούσαν τις αναπαραγωγικές τους επιλογές.
0

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΣΗ να συζητάμε για τη μη απόκτηση παιδιών σα να πρόκειται για ένα φαινόμενο των τελών του 20ού αιώνα που συνέβη χάρη στην εξέλιξη και την διάδοση των αντισυλληπτικών και στη γυναικεία απελευθέρωση. Ακούγοντας διάφορους πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα θα νόμιζε κανείς ότι το να είσαι άτεκνος επινοήθηκε από τους millennials ως άλλος ένας τρόπος για να αποφύγουμε το καθήκον μας απέναντι στην κοινωνία. «Βλέπουμε σήμερα να επικρατεί μια μορφή εγωισμού», είχε δηλώσει πέρυσι ο Πάπας Φραγκίσκος. «Βλέπουμε με λύπη ότι κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να αποκτήσουν παιδί».

Ενώ οι όμως οι γυναίκες σήμερα μπορεί να έχουν αναπαραγωγικές επιλογές που ήταν λιγότερο διαθέσιμες στο παρελθόν, η απόφαση ορισμένων γυναικών να αποφύγουν τη μητρότητα δεν είναι καθόλου καινούργια. Η ιστορία είναι γεμάτη από γυναίκες χωρίς παιδιά: Μεταξύ των λευκών γυναικών που γεννήθηκαν στο τελευταίο τρίτο του 19ου αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κανόνας ήταν ότι μία στις πέντε δεν είχε παιδιά – μεταξύ των μαύρων γυναικών η αναλογία ήταν περίπου μία στις τρεις.

Τα μέλη του σύγχρονου κινήματος κατά των αμβλώσεων επικαλούνται συχνά τον όρκο του Ιπποκράτη, ο οποίος σε προηγούμενες εκδοχές του φαίνεται να περιλάμβανε την απαγόρευση των αμβλώσεων, αυτό όμως που δεν αναφέρουν είναι ότι ο Έλληνας πατέρας της ιατρικής είχε συστήσει κάποτε σε μια γυναίκα που είχε μείνει έγκυος χωρίς να το επιθυμεί, να κάνει έντονη σωματική άσκηση μέχρι να αποβάλει.

Ιστορικά μιλώντας, δεν είναι μόνες τους οι γυναίκες που δεν κάνουν παιδιά σήμερα.  Ανέκαθεν οι γυναίκες λάμβαναν υπόψη τους τις υλικές συνθήκες όταν αξιολογούσαν τις αναπαραγωγικές τους επιλογές. Οι οικονομικές, περιβαλλοντικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες διαμόρφωναν το εύρος των επιλογών που είχαν στη διάθεσή τους καθώς και το αν τελικά θα αποκτούσαν πολλά παιδιά, λίγα παιδιά ή καθόλου.

Έτσι, όταν ο Πάπας ή οποιοσδήποτε άλλος εκφράζει την ανησυχία του για τις γυναίκες που δεν κάνουν παιδιά, δεν μας συγκρίνει με ένα πραγματικό προηγούμενο. Στην πραγματικότητα μας λέει τι θέλει να κάνουμε ή τι θα μας ανάγκαζε να κάνουμε –  στο παρόν.

Τα μέλη του σύγχρονου κινήματος κατά των αμβλώσεων επικαλούνται συχνά τον όρκο του Ιπποκράτη, ο οποίος σε προηγούμενες εκδοχές του φαίνεται να περιλάμβανε την απαγόρευση των αμβλώσεων, αυτό όμως που δεν αναφέρουν είναι ότι ο Έλληνας πατέρας της ιατρικής είχε συστήσει κάποτε σε μια γυναίκα που είχε μείνει έγκυος χωρίς να το επιθυμεί, να κάνει έντονη σωματική άσκηση μέχρι να αποβάλει. Από τη μεσαιωνική Ευρώπη μέχρι την αποικιακή Αμερική, οι γυναίκες θα χρησιμοποιούσαν μια σειρά από βότανα για να προσπαθήσουν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη.

Ανέκαθεν υπήρχαν γυναίκες που επέλεγαν να μην κάνουν παιδιά, δεν είναι φαινόμενο των millennials Facebook Twitter
Η Peggy O’Donnell Heffington είναι συγγραφέας του βιβλίου “Without Children: The Long History of Not Being a Mother.”

Όταν οι ερευνητές ρωτούν σήμερα τις γυναίκες γιατί δεν κάνουν παιδιά, οι απαντήσεις τους είναι συγκεκριμένες: Δεν έχουν τα κατάλληλα δίκτυα υποστήριξης, τα χρήματα ή τις δουλειές, ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην επόμενη γενιά – και μερικές από αυτές θέλουν απλώς να ζήσουν μια ζωή που θα δίνει προτεραιότητα σε άλλες εμπειρίες. Άλλες μπορεί να θέλουν παιδιά αλλά να μην μπορούν να τα αποκτήσουν.

Οι γυναίκες στο παρελθόν δεν ήταν και τόσο διαφορετικές. Κάποιες δεν έκαναν παιδιά επειδή δεν είχαν την υποστήριξη της κοινότητας. Πολλές αγωνίζονταν να συνδυάσουν εργασία και παιδιά. Αντιμετώπιζαν υπογονιμότητα, ανησυχούσαν για το φυσικό περιβάλλον στο οποίο θα μεγάλωναν τα παιδιά τους ή απλώς ήθελαν να ζουν με τρόπους που δεν ανταποκρίνονταν στα κοινωνικά πρότυπα. Πολλές μοναχές στη μεσαιωνική Ευρώπη έγιναν μοναχές από γνήσια θρησκευτική αφοσίωση. Αλλά για ορισμένες τουλάχιστον από αυτές, ήταν εξίσου ελκυστικό το γεγονός ότι το ράσο ήταν μια κοινωνικά αποδεκτή εναλλακτική λύση στην προσδοκία του γάμου και της μητρότητας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες που δεν έκαναν παιδιά στο παρελθόν δεν βίωναν το στίγμα. Το 1905, ο πρόεδρος Θεόδωρος Ρούσβελτ δήλωνε ότι οι γυναίκες χωρίς παιδιά αποτελούσαν «ένα από τα πιο δυσάρεστα και νοσηρά χαρακτηριστικά της σύγχρονης ζωής» και άξιζαν «περιφρόνησης ισάξιας με εκείνη που δέχεται ο στρατιώτης που λιποτακτεί στη μάχη». Ωστόσο, ούτε η αφόρητη κοινωνική πίεση ούτε η περιφρόνηση δεν εμπόδισαν ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών, να επιλέξουν την παραίτηση από τη μητρότητα. Πολύ πριν από τα σύγχρονα αντισυλληπτικά μέσα ή τον φεμινισμό του 20ού αιώνα, οι γυναίκες έκαναν πολύ συνειδητές επιλογές σχετικά με το πότε, υπό ποιες συνθήκες και αν θα κάνουν παιδιά. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι δεν θα συνεχίσουν να το κάνουν, ακόμη και αν οι αμβλώσεις γίνουν λιγότερο νόμιμες ή λιγότερο ασφαλείς.

Με στοιχεία από τους The New York Times

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 09/10 - Γιατί το δικαίωμα στη μη μητρότητα μας ταράζει τόσο, αλλά δεν θέλουμε και να το αγγίζουμε;

Η Στέγη στη LiFO / Γιατί το δικαίωμα στη μη μητρότητα μας ταράζει, αλλά δεν θέλουμε και να το αγγίζουμε;

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαρία Λούκα, ο συγγραφέας και εργαζόμενος στον τομέα της ψυχικής υγείας Λύο Καλοβυρνάς και η δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέας Μαρία Ντούμα συζητούν με τη Χριστίνα Γαλανοπούλου τις τρομακτικές παραμέτρους της απόπειρας ελέγχου του γυναικείου σώματος στο πλαίσιο σειράς podcasts «Για μια γεωγραφία του γυναικείου σώματος» σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ