Είναι οι φράουλες φάρμακο για το στομάχι;

Είναι οι φράουλες φάρμακο για το στομάχι; Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Οι φράουλες είναι απολαυστικές. Ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης όμως υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι και κάτι παραπάνω: ένα πολύτιμο φάρμακο για χρόνιες παθήσεις του στομάχου.


Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο υποφέρουν από τη νόσο του Crohn (morbus crohn), μία χρόνια φλεγμονή, κατά την οποία το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Εξίσου διαδεδομένη και με παρεμφερή συμπτώματα είναι η ελκώδης κολίτιδα (colitis ulcerosa).

Και στις δύο περιπτώσεις προκαλούνται χρόνιες και δυσάρεστες ενοχλήσεις, όπως σπασμοί στο στομάχι, δυσλειτουργίες του εντέρου, αιμορραγίες και αυξημένη αίσθηση κόπωσης. Πολλοί παθόντες δεν θέλουν ούτε καν να μιλούν για τις ενοχλήσεις αυτές.


Μέχρι σήμερα η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει επαρκώς τα αίτια γι αυτές τις χρόνιες παθήσεις του εντέρου.

Συνήθως οι θεράποντες ιατροί επιχειρούν να τις αντιμετωπίζουν με κορτιζονούχα φάρμακα, θεραπεία αντισωμάτων ή ακόμη και με χειρουργική επέμβαση. Ενώ η ελκώδης κολίτιδα, όταν προκύψουν συγκεκριμένες ενδείξεις, μπορεί να θεραπευθεί με αφαίρεση του παχέος εντέρου, για τη νόσο Crohn δεν υπάρχει καθιερωμένη θεραπεία.

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται όμως το κομμάτι της πρόληψης, καθώς η καθιστική ζωή και η συνεχής κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή ζάχαρη θεωρείται ότι ευνοεί την εκδήλωση χρονίων παθήσεων του στομάχου.

Ένα φλιτζάνι φράουλες την ημέρα


Οι ειδικοί θεωρούν ότι συγκεκριμένες τροφές όπως τα φρούτα, που αποτελούν πλούσιες πηγές ινών, είναι καλές για το ευερέθιστο έντερο. Ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης υποστηρίζουν τώρα ότι ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση έχουν οι φράουλες. Πώς προκύπτει αυτό το συμπέρασμα;

Η ερευνητική ομάδα υπό τον διατροφολόγο Χανγκ Ξιάο άρχισε να εξετάζει τα αποτελέσματα μιας διατροφής με κατεψυγμένες, αποξηραμένες φράουλες σε ποντίκια με χρόνια φλεγμονή στο έντερο. Όσα ποντίκια έτρωγαν τις φράουλες παρουσίαζαν λιγότερες διαταραχές και άρχισαν να παίρνουν βάρος, σε αντίθεση με εκείνα που δεν τις έτρωγαν.

Επιπλέον, υποστηρίζουν οι ερευνητές, με τη διατροφή αυτή τα καλά βακτήρια του εντέρου αυξήθηκαν, ενώ μειώθηκαν τα παθογόνα βακτήρια. Τελικά ο μεταβολισμός άρχισε να εξομαλύνεται. Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνάντηση της American Chemical Society (ACS).


Μία φράουλα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα; Οι ερευνητές δεν έχουν διαμορφώσει ακόμη οριστικά συμπεράσματα, επισημαίνουν πάντως ότι η αντίστοιχη «δόση» για έναν ενήλικα θα πρέπει να είναι πιο ενισχυμένη, δηλαδή σχεδόν ένα φλιτζάνι φράουλες την ημέρα.

Σημαντικό είναι οι ενδιαφερόμενοι να καταναλώνουν ολόκληρες, φρέσκες φράουλες και όχι, για παράδειγμα, εκχύλισμα φράουλας. Και αυτό γιατί ο οργανισμός πρέπει να αφομοιώνει ικανή ποσότητα από όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, όπως οι φαινόλες, που μόνο το φρέσκο φρούτο μπορεί να προσφέρει.

Οι έρευνες συνεχίζονται

 

Το επόμενο βήμα θα είναι να δοκιμαστούν οι ευεργετικές ιδιότητες της φράουλας και σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις του στομάχου. Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι ο ασθενής δεν επιτρέπεται να αλλάζει μόνος του το διατροφικό του πρόγραμμα, παρά μόνο σε συνεννόηση με τον γιατρό του. Μόνο έτσι μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα αποφευχθούν παρενέργειες ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ