Έρευνα: Πόσο επηρεάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες την ευτυχία των κατοίκων της διοργανώτριας πόλης;

Έρευνα: Πόσο επηρεάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες την ευτυχία των κατοίκων της διοργανώτριας πόλης; Facebook Twitter
EPA/MICHAEL REYNOLDS
0

Οι Ολυμπιακοί αγώνες κάνουν αισθητά πιο ευτυχισμένους τους περισσότερους ανθρώπους στην εκάστοτε πόλη που τους διοργανώνει. Όμως η θετική αυτή επίπτωση στην ψυχολογία είναι προσωρινή, ενώ το οικονομικό βάρος των αγώνων είναι πιο μόνιμο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή.

Το συμπέρασμα των περισσότερων ειδικών μέχρι σήμερα είναι ότι οι αγώνες δεν έχουν χειροπιαστά υλικά αποτελέσματα για τη διοργανώτρια πόλη. Μια φετινή αξιολόγηση όλων των έως τώρα σχετικών μελετών διεθνώς κατέληξε στην ετυμηγορία ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις οι Ολυμπιακοί είναι μια υπόθεση χαμένων χρημάτων για τη διοργανώτρια πόλη». Τι γίνεται όμως με τα «άυλα» αποτελέσματα των αγώνων;

Η μελέτη με τίτλο «Οι επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων στην ευτυχία», που δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς αρχίζουν οι αγώνες στο Ρίο, επιβεβαιώνει ότι οι Ολυμπιακοί έχουν σημαντικά -αλλά προσωρινά- μη χειροπιαστά αποτελέσματα στην ψυχική κατάσταση των ανθρώπων και στους δείκτες υποκειμενικής ικανοποίησης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή συμπεριφορικής επιστήμης Πολ Ντόλαν της London School of Economics and Political Science-LSE (στα ελληνικά μεταφράστηκε φέτος το βιβλίο του «Προσχεδιασμένη ευτυχία» από τις επιστημονικές εκδόσεις Κάτοπτρο), εστίασαν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012, συγκρίνοντας τα επίπεδα ευτυχίας στη βρετανική πρωτεύουσα, σε σχέση με τα αντίστοιχα στο Παρίσι και στο Βερολίνο, πριν τους αγώνες, στη διάρκειά τους και μετά από αυτούς.

Η μελέτη βασίσθηκε σε απαντήσεις σε ερωτηματολόγια, τις οποίες έδωσαν 26.000 άτομα το διάστημα 2011-13. Διαπιστώθηκε ότι ο μέσος Λονδρέζος ήταν σημαντικά πιο ευτυχισμένος από τον μέσο Παριζιάνο και τον μέσο Βερολινέζο στη διάρκεια των αγώνων, αλλά τα επίπεδα ευτυχίας των κατοίκων του Λονδίνου είχαν επιστρέψει στα κανονικά επίπεδά τους έως την επόμενη χρονιά. Κάτι ανάλογο πρέπει να συνέβη και στους κατοίκους της Αθήνας, όταν διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς του 2004.

 Η μεγαλύτερη τόνωση της ευτυχίας παρατηρείται τη μέρα που αρχίζουν οι αγώνες και τη μέρα που τελειώνουν. Βέβαια, όταν το «πάρτι» τελειώνει, εκτός από κάποιες υποδομές (συχνά αναξιοποίητες όπως στην Αθήνα), οι πολίτες μένουν με τον λογαριασμό...

 Στην έρευνα συμμετείχαν οι ελληνικής καταγωγής Γιώργος Καβέτσος (Κέντρο CEP του LSE και Πανεπιστήμιο Queen Mary Λονδίνου) και Δημήτρης Μαυρίδης (ΟΟΣΑ).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ