Το φτύσιμο δεν είναι μόνο αγένεια-Είναι και κακό για την υγεία

Το φτύσιμο δεν είναι μόνο αγένεια-Είναι και κακό για την υγεία Facebook Twitter
1

Η παραγωγή σάλιου από τον οργανισμό είναι μια φυσιολογική διαδικασία, ωστόσο δεν είναι τόσο φυσιολογική διαδικασία και το φτύσιμο στο δρόμο. Ειδικοί που προσπαθούν να δώσουν στην El Pais μια απάντηση για αυτή την αστική συνήθεια που προκαλεί αντιδράσεις, λένε ότι η συγκεκριμένη πράξη αποδίδεται περισσότερο στον άνδρα σαν συνήθεια, παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να προσυπογράφουν ότι οι άνδρες φτύνουν περισσότερο από τις γυναίκες.

Ο José Carlos Casqueiro, ωτορινολαρυγγολόγος σε κλινική της Μαδρίτης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάποια βιολογική ανάγκη, ούτε κάποια παθολογική αιτία για να φτύνουμε, αλλά πρόκειται απλώς για μια πολιτιστική συνήθεια.  

Από τεχνική άποψη, τα αρσενικά παράγουν περισσότερη ποσότητα σάλιου, επειδή οι σιελογόνοι αδένες τους είναι μεγαλύτεροι. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη συνήθεια , υποστηρίζει, ενώ οι Deborah και Beatriz Vilaboa, διευθύντριες της Κλινικής Vilaboa, θεωρούν ότι το φτύσιμο δεν είναι ανάλογο με την ποσότητα του υγρού που εκκρίνουν οι σιελογόνοι αδένες του καθενός: «Είναι θέμα εκπαίδευσης».

Μάλιστα υποστηρίζουν ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών ή περιοδοντίτιδα.

«Η χρήση των οδοντοστοιχιών ή τα σιδεράκια μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη σιελόρροια. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχουν κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα, πεπτικά προβλήματα ή ασθένειες του νευρικού συστήματος, αλλά το να απαλλάσσεσαι από το σάλιο δεν προσφέρει κανένα όφελος , "λέει ο Δρ Gonzalo Ναβάρο, και προσθέτει:" Η περίσσεια παραγωγής, που ονομάζεται σιελόρροια, είναι επίσης ένα σύμπτωμα διαφόρων φυσιολογικών αιτίων (φύτρωμα των δοντιών σε παιδιά, εγκυμοσύνη) όπως και (πεπτικές, νευρολογικές, ορμονικές, τα ναρκωτικά και ακόμη και ψυχικές) ασθένειες που προκαλούν χρόνια σιελόρροια  και ξεφλούδισμα των χειλιών».

Όλα τα άλλα, λένε οι επιστήμονες δεν δικαιολογούν το φτύσιμο.

 «Υπάρχουν παιδιά που μεγάλωσαν νομίζοντας ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να δροσίσουν το στόμα τους και κανείς δεν τα τιμωρεί όταν το κάνουν ", προσθέτει ο Δρ González Lagunas, σημειώνοντας ότι αυτός δεν είναι ένας καλός τρόπος για να καθαρίσουμε το στόμα. "Με τον τρόπο αυτό, τα βακτήρια αποβάλλονται, αλλά δεν είναι ο φυσικός μηχανισμός αποβολής τους», λέει.

Για τους γιατρούς το σάλιο είναι σημάδι καλής υγείας. Κάθε ημέρα ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει 1-2 λίτρα σάλιου που προσφέρουν  καλύτερη στοματική υγεία, μεγαλύτερη προστασία των δοντιών μας, των βλεννογόνων μας και του πεπτικού μας συστήματος ".

Μάλιστα το Πανεπιστήμιο του Aarhus (Δανία) αναφέρει ότι το ποσοστό του σάλιου που υπάρχει στον οργανισμό μας σχετίζεται με την ευδαιμονία μας, καθώς περιέχει μια ουσία  που συντίθεται φυσικά από τους σιελογόνους αδένες-την οπιορφίνη. Αυτή η ουσία συνδέεται με την ευτυχία και είναι πιο ισχυρή από τη μορφίνη , σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό Plos , το σάλιο προστατεύει το στόμα και το στομάχι μας αν φάμε κάτι καυτερό, όπως π.χ. Μεξικάνικο φαγητό. Οι σιελογόνοι αδένες βοηθάνε την καύση του στομαχιού όταν υπάρχουν πικάντικες τροφές, επομένως μετά από όλα αυτά, γιατί να πετάξεις ένα τόσο πολύτιμο υγρό; είναι το ερώτημα που θέτουν οι επιστήμονες.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

σχόλια

1 σχόλια