Το φτύσιμο δεν είναι μόνο αγένεια-Είναι και κακό για την υγεία

Το φτύσιμο δεν είναι μόνο αγένεια-Είναι και κακό για την υγεία Facebook Twitter
1

Η παραγωγή σάλιου από τον οργανισμό είναι μια φυσιολογική διαδικασία, ωστόσο δεν είναι τόσο φυσιολογική διαδικασία και το φτύσιμο στο δρόμο. Ειδικοί που προσπαθούν να δώσουν στην El Pais μια απάντηση για αυτή την αστική συνήθεια που προκαλεί αντιδράσεις, λένε ότι η συγκεκριμένη πράξη αποδίδεται περισσότερο στον άνδρα σαν συνήθεια, παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να προσυπογράφουν ότι οι άνδρες φτύνουν περισσότερο από τις γυναίκες.

Ο José Carlos Casqueiro, ωτορινολαρυγγολόγος σε κλινική της Μαδρίτης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάποια βιολογική ανάγκη, ούτε κάποια παθολογική αιτία για να φτύνουμε, αλλά πρόκειται απλώς για μια πολιτιστική συνήθεια.  

Από τεχνική άποψη, τα αρσενικά παράγουν περισσότερη ποσότητα σάλιου, επειδή οι σιελογόνοι αδένες τους είναι μεγαλύτεροι. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη συνήθεια , υποστηρίζει, ενώ οι Deborah και Beatriz Vilaboa, διευθύντριες της Κλινικής Vilaboa, θεωρούν ότι το φτύσιμο δεν είναι ανάλογο με την ποσότητα του υγρού που εκκρίνουν οι σιελογόνοι αδένες του καθενός: «Είναι θέμα εκπαίδευσης».

Μάλιστα υποστηρίζουν ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών ή περιοδοντίτιδα.

«Η χρήση των οδοντοστοιχιών ή τα σιδεράκια μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη σιελόρροια. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχουν κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα, πεπτικά προβλήματα ή ασθένειες του νευρικού συστήματος, αλλά το να απαλλάσσεσαι από το σάλιο δεν προσφέρει κανένα όφελος , "λέει ο Δρ Gonzalo Ναβάρο, και προσθέτει:" Η περίσσεια παραγωγής, που ονομάζεται σιελόρροια, είναι επίσης ένα σύμπτωμα διαφόρων φυσιολογικών αιτίων (φύτρωμα των δοντιών σε παιδιά, εγκυμοσύνη) όπως και (πεπτικές, νευρολογικές, ορμονικές, τα ναρκωτικά και ακόμη και ψυχικές) ασθένειες που προκαλούν χρόνια σιελόρροια  και ξεφλούδισμα των χειλιών».

Όλα τα άλλα, λένε οι επιστήμονες δεν δικαιολογούν το φτύσιμο.

 «Υπάρχουν παιδιά που μεγάλωσαν νομίζοντας ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να δροσίσουν το στόμα τους και κανείς δεν τα τιμωρεί όταν το κάνουν ", προσθέτει ο Δρ González Lagunas, σημειώνοντας ότι αυτός δεν είναι ένας καλός τρόπος για να καθαρίσουμε το στόμα. "Με τον τρόπο αυτό, τα βακτήρια αποβάλλονται, αλλά δεν είναι ο φυσικός μηχανισμός αποβολής τους», λέει.

Για τους γιατρούς το σάλιο είναι σημάδι καλής υγείας. Κάθε ημέρα ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει 1-2 λίτρα σάλιου που προσφέρουν  καλύτερη στοματική υγεία, μεγαλύτερη προστασία των δοντιών μας, των βλεννογόνων μας και του πεπτικού μας συστήματος ".

Μάλιστα το Πανεπιστήμιο του Aarhus (Δανία) αναφέρει ότι το ποσοστό του σάλιου που υπάρχει στον οργανισμό μας σχετίζεται με την ευδαιμονία μας, καθώς περιέχει μια ουσία  που συντίθεται φυσικά από τους σιελογόνους αδένες-την οπιορφίνη. Αυτή η ουσία συνδέεται με την ευτυχία και είναι πιο ισχυρή από τη μορφίνη , σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό Plos , το σάλιο προστατεύει το στόμα και το στομάχι μας αν φάμε κάτι καυτερό, όπως π.χ. Μεξικάνικο φαγητό. Οι σιελογόνοι αδένες βοηθάνε την καύση του στομαχιού όταν υπάρχουν πικάντικες τροφές, επομένως μετά από όλα αυτά, γιατί να πετάξεις ένα τόσο πολύτιμο υγρό; είναι το ερώτημα που θέτουν οι επιστήμονες.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

Living / Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

«Για τους χρηματοοικονομικούς μηδενιστές, το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αφήγηση», λέει ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Δημήτρης Κοφινάς, ο οποίος επινόησε τον όρο.
THE LIFO TEAM
Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Living / Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Για δεκαετίες, τα διάσημα ζευγάρια έδιναν μάχη προκειμένου να προβληθεί ο γάμος τους μέσα από τις σελίδες της «Vogue». Ωστόσο, αν υπολογίσουμε πόσο σύντομα πολλοί από αυτούς τους γάμους διαλύθηκαν, ίσως να είναι κατάρα, όχι ευλογία.
THE LIFO TEAM
Από τη δίαιτα των vegans στην δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

Radio Lifo / Από τη δίαιτα των vegans στη δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

H καθηγήτρια διατροφής και διαιτητικής συμπεριφοράς του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μαίρη Γιαννακούλια, εξηγεί τα υπέρ και τα κατά των δημοφιλέστερων διαιτικών σχημάτων και δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα καλοκαίρι για τα πανηγύρια

Living / Τα πανηγύρια φέτος είχαν μεγάλο σουξέ, και αυτό προκάλεσε γκρίνια

Θρασύτητα και εισβολή στα χωράφια των ντόπιων ή δικαίωμα στη διασκέδαση; Μπορούμε να μιλάμε για την αποικιοποίηση των φασέων στα νησιά; Η νέα γενιά ανακαλύπτει μαζικά τα πανηγύρια, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις.
M. HULOT
«Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

Living / «Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

«Βλέπω μια συμβουλή για αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Screenshot. Έναν τρόπο δεσίματος του κασκόλ. Screenshot. Συνταγή για ταϊλανδέζικο κοτόπουλο. Screenshot. Έξυπνο πολιτικό σχόλιο στο Facebook. Screenshot».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

σχόλια

1 σχόλια