Με επέμβαση στον εγκέφαλο "νίκησαν" την ανορεξία

Με επέμβαση στον εγκέφαλο "νίκησαν" την ανορεξία Facebook Twitter
0

Με μία λεπτή νευροχειρουργική επέμβαση, που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία παθήσεων όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, η κατάθλιψη και η επιληψία, Καναδοί επιστήμονες κατάφεραν να αυξήσουν το βάρος γυναικών που υπέφεραν ακόμη και 37 ολόκληρα χρόνια από ανορεξία.

Η μέθοδος που χρησιμοποιήσαν οι ερευνητές του Κέντρου Νευροεπιστήμης Κρέμπιλ λέγεται "Deep Brain Stimulation" και είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται για τη "θεραπεία" της ανορεξίας. 

Στην έρευνα συμμετείχαν έξι σοβαρά ανορεκτικές γυναίκες, ηλικίας 24 έως 57 ετών, οι οποίες υπέφεραν από την ύπουλη αυτή ασθένεια, τα τελευταία 4 ή ακόμη και 37 χρόνια! Οι τρεις ασθενείς τελικά κατάφεραν και αύξησαν το βάρος τους και απέκτησαν καλύτερη ψυχική διάθεση, κάτι που είχαν επιχειρήσει κι άλλες φορές στο παρελθόν, με άλλους τρόπους, όπως με ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή, αλλά δεν τα είχαν καταφέρει.

Η συγκεκριμένη τεχνική, ωστόσο, ενέχει και πιθανές παρενέργειες. Μία ασθενής που συμμετείχε στην έρευνα έπαθε επιληπτική κρίση δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της εγκεφαλικής διέγερσης και άλλη μία υπέστη κρίση πανικού κατά την επέμβαση για την εισαγωγή των ηλεκτροδίων. Τέλος, μια τρίτη ανορεξική ασθενής δεν εμφάνισε την παραμικρή βελτίωση, είτε στο βάρος είτε στη διάθεσή της, ούτε με τη νέα θεραπεία. Γι' αυτό το λόγο, οι καναδοί ερευνητές προειδοποίησαν ότι η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς.

Η σοβαρή ανορεξία αποτελεί μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου για κορίτσια 15 έως 19 ετών (έως 15% ποσοστό θνησιμότητας). Υπολογίζεται πως το 20% των ασθενών που ακολουθεί ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου δεν παρουσιάζει καμία βελτίωση και κινδυνεύει από πρόωρο θάνατο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM
Η εκδίκηση του γραφείου

Living / Η εκδίκηση του γραφείου

Πολλά διευθυντικά στελέχη αμφισβητούν έντονα πλέον την τηλεργασία και πιστεύουν ότι το να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στο γραφείο είναι καλό για την επιχείρηση – και το να βρίσκονται στο γραφείο όσο περισσότερες ώρες γίνεται, είναι ακόμη καλύτερο.
THE LIFO TEAM