Μελέτες δείχνουν ποιους προτιμούν τα κουνούπια

Μελέτες δείχνουν ποιους προτιμούν τα κουνούπια Facebook Twitter
1

Αν τόσο καιρό υποψιαζόσασταν ότι τα μικροσκοπικά φτερωτά βαμπίρ κυνηγούν εσάς ειδικά, κάθε καλοκαίρι, τώρα πιθανόν οι υποψίες σας να επικυρωθούν και επιστημονικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε στην Βρετανία, τα κουνούπια δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε συγκεκριμένες οσμές που αναδύονται από το ανθρώπινο σώμα και οι οποίες συνήθως παράγονται κατά την εκπνοή, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να  οφείλονται και στον ιδρώτα.

Τα κουνούπια έχουν πολύ δυνατή όσφρηση, η οποία εντοπίζει το διοξείδιο του άνθρακα που ελευθερώνεται όταν ο άνθρωπος αναπνέει. Επίσης, τα κουνούπια έλκονται περισσότερο από τις γυναίκες, αφενός λόγω των ορμονών τους, αφετέρου επειδή το δέρμα τους είναι περισσότερο εκτεθειμένο από αυτό των ανδρών, λόγω του ντυσίματός τους.

Στα κουνούπια αρέσουν τα έντονα χρώματα των ρούχων, ο ιδρώτας και το γαλακτικό οξύ.

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις εγκύους επειδή ιδρώνουν περισσότερο, παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος. Έτσι οι έγκυες, είναι πολύ πιθανό σε μια παρέα να δέχονται σχεδόν τα διπλάσια τσιμπήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες.

Δεν είναι όμως μόνο οι φυσικές οσμές που προσελκύουν τα κουνούπια. Μελέτη που διεξήχθη πριν από μερικά χρόνια στην Ολλανδία, έδειξε ότι παίζει ρόλο και ο αριθμός και το είδος των βακτηρίων που κατοικούν σε κάθε οργανισμό.

Κάποια κουνούπια (κυρίως αυτά που μεταδίδουν την ελονοσία) έλκονται από τις δυσάρεστες οσμές, όπως εκείνη των ποδιών όταν μυρίζουν, ενώ μελέτη του 2011 για τα αφρικανικά κουνούπια έδειξε ότι αυτά προτιμούν τα άτομα που έχουν περισσότερα βακτήρια στο δέρμα τους.

Επίσης, παλαιότερη ιαπωνική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κουνούπια προτιμούν εκείνους που καταναλώνουν αλκοόλ, ακόμη και αν αυτό δεν προέρχεται από βαριά ποτά, αλλά από μόνο μία μπύρα.

Ωστόσο, υπάρχουν και ουσίες στις οσμές του ανθρώπινου σώματος, όπως οι κετόνες, οι οποίες απωθούν τα κουνούπια. Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τον λόγο για τον οποίο οι κετόνες παράγονται από το σώμα, ούτε γιατί ο οργανισμός κάποιων ανθρώπων παράγει μεγαλύτερη ποσότητα από ό,τι ο οργανισμός κάποιων άλλων, ωστόσο είναι βέβαιοι ότι ανήκουν στις ουσίες που για τα κουνούπια είναι απωθητικές.

Τέλος, υπάρχει απάντηση ακόμη και για εκείνους που νομίζουν ότι είναι... γλυκοαίματοι. Μελέτη που διεξήχθη στην Ιαπωνία το 2004 και δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Ιατρικής Εντομολογίας, έδειξε ότι τα κουνούπια προτιμούν όσους έχουν ομάδα αίματος 0 πολύ περισσότερο από ό,τι εκείνους που έχουν ομάδα αίματος Α (η Β βρίσκεται κάπου στη μέση). Εξήγηση ικανοποιητική σε αυτό δεν έχει ακόμα βρεθεί, και παραμένει μυστήριο.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

Living / Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

«Για τους χρηματοοικονομικούς μηδενιστές, το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αφήγηση», λέει ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Δημήτρης Κοφινάς, ο οποίος επινόησε τον όρο.
THE LIFO TEAM
Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Living / Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Για δεκαετίες, τα διάσημα ζευγάρια έδιναν μάχη προκειμένου να προβληθεί ο γάμος τους μέσα από τις σελίδες της «Vogue». Ωστόσο, αν υπολογίσουμε πόσο σύντομα πολλοί από αυτούς τους γάμους διαλύθηκαν, ίσως να είναι κατάρα, όχι ευλογία.
THE LIFO TEAM
Από τη δίαιτα των vegans στην δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

Radio Lifo / Από τη δίαιτα των vegans στη δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

H καθηγήτρια διατροφής και διαιτητικής συμπεριφοράς του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μαίρη Γιαννακούλια, εξηγεί τα υπέρ και τα κατά των δημοφιλέστερων διαιτικών σχημάτων και δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ