Μη σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο

Μη σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο Facebook Twitter
Αν δεν ληφθούν μέτρα σήμερα κιόλας, αύριο ίσως είναι ήδη πολύ αργά. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΚΑΘΕ 10 λεπτά χάνεται περίπου 1 λίτρο νερού από βρύσες που στάζουν; Πως για ένα κοινό ντους διάρκειας δέκα λεπτών μπορεί να χρειαστούν περίπου 90-120 λίτρα νερού; Ή πως αφήνοντας ανοιχτή τη βρύση, ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας, είναι σαν να ρίχνουμε περίπου 15 λίτρα νερού στον νιπτήρα; 

Μια σύντομη αναζήτηση στο Google αρκεί για να διαβάσεις αμέτρητα τέτοια μικρά και μεγαλύτερα facts για τη σπατάλη του νερού, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα θεωρήσεις έως και υπερβολικά ή ότι, τέλος πάντων, εσένα, που ζεις στην Αθήνα, δεν σε αγγίζουν ιδιαίτερα. Ήρθε η στιγμή, λοιπόν, να μάθεις πως, αντιθέτως, σε αφορούν άμεσα και αν δεν ληφθούν μέτρα σήμερα κιόλας, αύριο ίσως είναι ήδη πολύ αργά.

Φέτος, όπως αποκάλυψε ο Γιώργος Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής  Ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ, ήταν η πρώτη χρονιά που τα αποθέματα νερού δεν αναπληρώθηκαν, όπως συνήθως συμβαίνει από Οκτώβριο έως Μάιο, κατά τη διάρκεια μιας καλής υδρολογικής περιόδου. Κι αυτό σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνο. 

Η μεγάλη πρόκληση της λειψυδρίας στην Αττική

Κάθε χρόνο η Αθήνα καταναλώνει 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Καλά μέχρι εδώ. Φέτος, όμως, όπως αποκάλυψε ο Γιώργος Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής  Ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ, ήταν η πρώτη χρονιά που τα αποθέματα νερού δεν αναπληρώθηκαν, όπως συνήθως συμβαίνει από Οκτώβριο έως Μάιο, κατά τη διάρκεια μιας καλής υδρολογικής περιόδου. Κι αυτό σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνο. 

Τι σημαίνει, τώρα, αυτό πρακτικά; Πως ενώ τα προηγούμενα χρόνια και στους τέσσερις ταμιευτήρες (Ευήνου, Μόρνου, Λίμνης Μαραθώνα, Υλίκης) υπήρχαν από 1,1 έως και 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, σήμερα τα αποθέματα έχουν πέσει στα 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Πώς φτάσαμε, όμως, εδώ; Βασικοί υπαίτιοι φαίνεται πως είναι η ανομβρία και η έλλειψη χιονόπτωσης των τελευταίων ετών που συντέλεσαν σε μειωμένη εισροή νερού στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος λειψυδρίας μελλοντικά και στην Αττική, η οποία φιλοξενεί τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Την ίδια στιγμή, οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες από τις αρχές του έτους σε συνδυασμό με τις πρόωρες ημέρες καύσωνα και την ενοχλητική σκόνη των τελευταίων μηνών έκαναν τους πολίτες να βρίσκονται πολύ συχνά με το λάστιχο στο χέρι για να πλύνουν αυτοκίνητα, μπαλκόνια, αυλές και πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα η κατανάλωση του νερού να αυξηθεί μέχρι και 40% σε κάποιες περιοχές!

Η ΕΥΔΑΠ φροντίζει το νερό μας, ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης

Γνώριζες, αλήθεια, πως η ποιότητα νερού που παρέχει η ΕΥΔΑΠ στην περιοχή αρμοδιότητάς της βαθμολογείται με 99,7% από το European Benchmarking Co-operation, υψηλότερα από τον μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης, και πως το νερό της κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως μεταξύ 180 χωρών, σύμφωνα με τον Δείκτη Περιβαλλοντικών Επιδόσεων (EPI) του Πανεπιστημίου Yale, με βαθμολογία 100%;

Κι όλα αυτά δεν είναι καθόλου συγκυριακά ούτε τυχαία, αφού η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών αποτελούσε ανέκαθεν κύριο στόχο της ΕΥΔΑΠ, η οποία άλλωστε υλοποιεί επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ για έργα που αφορούν όλο τον κύκλο νερού, από τους ταμιευτήρες μέχρι την επεξεργασία λυμάτων.

Προκειμένου, λοιπόν, να αναβαθμίζει το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης και να προστατεύει τους φυσικούς πόρους, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των πολιτών, φροντίζει να εκσυγχρονίζει συνεχώς τις υποδομές της, χρησιμοποιώντας πάντα τεχνολογία αιχμής και την πιο υψηλή τεχνογνωσία. 

Και τώρα, για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της λειψυδρίας, αποφάσισε να επιστρατεύσει όλα τα μέσα, ενεργοποιώντας, μεταξύ άλλων, τον εφεδρικό ταμιευτήρα της Υλίκης και των πηγών της Μαυροσουβάλας στην περιοχή της Μαλακάσας, που μπορούν να προσθέσουν πάνω από 300.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως στο σύστημα ύδρευσης Ευήνου - Μόρνου, την κύρια πηγή ύδρευσης της πόλης.

Οι λύσεις δεν σταματούν εκεί, αφού σε περίπτωση που συνεχιστεί το φαινόμενο της ανομβρίας, η ΕΥΔΑΠ είναι έτοιμη να αξιοποιήσει εναλλακτικές πηγές άντλησης νερού από διαφορετικές λεκάνες απορροής, να προχωρήσει σε εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό και μέσω των αφαλατώσεων, όλα στο πλαίσιο του μεγάλου επενδυτικού της προγράμματος.

Μη σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο

To ζήτημα της μείωσης των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, όμως, αφορά και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δράσουμε αποφασιστικά, αφού έστω και μια μικρή κίνηση μπορεί να φέρει τη μεγάλη αλλαγή.

Μέσα από τη νέα καμπάνια «Θες νερό; Κλείσε τη βρύση» και με το μήνυμα «Πίνουμε νερό στο όνομά σου… Γιατί κλείνεις τη βρύση!», η ΕΥΔΑΠ μάς καλεί να αλλάξουμε απλές, καθημερινές μας συνήθειες για να προστατεύσουμε τον πολυτιμότερο πόρο μας, το νερό!

Θες νερό;

Κλείσε τη βρύση μέσα στο σπίτι

• Κάνε το μπάνιο σου σε λιγότερο από 5’. Στο ντους εννοείται, όχι στην μπανιέρα, μέρες που ’ναι.
• Μην αφήνεις τη βρύση να τρέχει για να πιεις δροσερό νερό. Αντ’ αυτού, γέμισε μπουκάλια με νερό και αποθήκευσέ τα στο ψυγείο.
• Πιες όσο νερό χρειάζεσαι, αλλά με το ίδιο ποτήρι, για να ελαττώσεις τον αριθμό όσων πρέπει να πλυθούν.
• Διάλεξε το κατάλληλο σκεύος όταν µαγειρεύεις. Μεγαλύτερα σκεύη ίσον µεγαλύτερη κατανάλωση νερού.
• Μη χρησιµοποιείς τρεχούµενο νερό για να ξεπαγώσεις τρόφιμα. Κάν’ το, σταδιακά, τοποθετώντας τα στη συντήρηση του ψυγείου από το προηγούµενο βράδυ.
• Προσπάθησε να γεμίζεις το πλυντήριό σου. Ένα μισογεμάτο καταναλώνει περισσότερο από τη μισή ενέργεια και το μισό νερό.
• Μη γεμίζεις τον βραστήρα για να φτιάξεις λίγη ποσότητα καφέ, μέτρα πόσες κούπες νερό χρειάζεσαι.

Θες νερό;

Κλείσε τη βρύση έξω απ’ το σπίτι

• Προτίμησε να χρησιμοποιήσεις ποτιστήρι ή να εγκαταστήσεις αυτόµατο πότισμα. 
• Απόφυγε να χρησιμοποιείς το λάστιχο για το πλύσιμο του αυτοκινήτου.
• Πότισε τον κήπο και τις γλάστρες στο μπαλκόνι, το βράδυ, με χαμηλότερες θερμοκρασίες.
• Διάλεξε ανθεκτικά φυτά στις ιδιαίτερες κλιµατολογικές συνθήκες της περιοχής όπου μένεις.
• Αξιοποίησε το ήδη χρησιμοποιημένο νερό του κλιματιστικού ή του αφυγραντήρα για πότισµα φυτών, πλύσιµο αυτοκινήτου κ.ά.
• Έλεγξε τις υδραυλικές εγκαταστάσεις για τυχόν διαρροές. 
• Για τον καθαρισµό της αυλής, χρησιμοποίησε σκούπα αντί τρεχούµενο νερό.

Ανακαλύψτε περισσότερα tips για την εξοικονόμηση νερού μέσα και έξω από το σπίτι: www.eydap.gr

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ