Ο γάμος κάνει καλό στην υγεία, λένε οι επιστήμονες- Μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού

Ο γάμος κάνει καλό στην υγεία, λένε οι επιστήμονες- Μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού Facebook Twitter
1

Ο γάμος φαίνεται να προστατεύει από την εμφάνιση καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη. Οι ανύπαντροι, οι διαζευγμένοι και οι χήροι έχουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα γι' αυτό το λόγο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάμα Μάμα του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό Heart, αξιολόγησαν 34 δημοσιευμένες έρευνες της περιόδου 1963-2015, που αφορούσαν συνολικά πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας 42 έως 77 ετών από όλο τον κόσμο.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι, σε σχέση με τους παντρεμένους, οι ανύπαντροι, χήροι και διαζευγμένοι έχουν κατά μέσο όρο 42% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 16% ειδικότερα για στεφανιαία νόσο.

Επίσης έχουν 42% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από στεφανιαία και 55% από εγκεφαλικό.

Το διαζύγιο σχετίζεται με αυξημένο κατά 35% κίνδυνο καρδιοπάθειας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ενώ η χηρεία με 16% μεγαλύτερη πιθανότητα εγκεφαλικού και στα δύο φύλα.

Μετά από ένα έμφραγμα ο κίνδυνος θανάτου είναι σημαντικά μεγαλύτερος (42%) για τους μη παντρεμένους, σε σχέση με όσους ποτέ δεν παντρεύτηκαν.

Ύστερα από αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η οικογενειακή κατάσταση θα πρέπει να συμπεριληφθεί ως ανεξάρτητος παράγων καρδιαγγειακού κινδύνου.

Περίπου το 80% αυτού του κινδύνου μπορεί να αποδοθεί σε γνωστούς παράγοντες (ηλικία, φύλο, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, κάπνισμα, διαβήτης κ.α.), ενώ για το υπόλοιπο 20% επικρατεί μεγαλύτερη ασάφεια.

Η νέα μελέτη έρχεται να ρίξει περισσότερο φως, αναδεικνύοντας τη σημασία της έλλειψης μόνιμου συντρόφου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η προστατευτική δράση του γάμου μπορεί να οφείλεται στο ότι οι παντρεμένοι αναγνωρίζουν πιο έγκαιρα ένα πιθανό πρόβλημα υγείας και κάνουν κάτι γι' αυτό, τηρούν πιο πιστά την φαρμακευτική αγωγή τους, έχουν καλύτερη οικονομική ασφάλεια και σταθερότητα, λιγότερη μοναξιά και περισσότερη κοινωνική υποστήριξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ