Παγκόσμια Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού σήμερα - «Μειώθηκαν τα ποσοστά επιπολασμού από τον HIV»

Παγκόσμια Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού σήμερα - «Μειώθηκαν τα ποσοστά επιπολασμού από τον HIV» Facebook Twitter
ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ/ EUROKINISSI
0

Με ενημέρωση και εξέταση του κοινού για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα «γιόρτασαν» σήμερα οι Γιατροί του Κόσμου την Παγκόσμια Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χανιά.

Εξειδικευμένο προσωπικό και κινητές μονάδες της οργάνωσης βρέθηκαν σήμερα στα Προπύλαια, διένειμαν ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά στους περαστικούς και έκαναν εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδες στους ενδιαφερόμενους.

Το σύνθημα της δράσης ήταν «Ας έρχεται μόνο ο έρωτας απρόσκλητος στη ζωή». Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επιχειρησιακός διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου, Τάσος Υφαντής, «η πρόληψη και η προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι μία από τις βασικότερες ενέργειες, στις οποίες πρέπει να δώσουμε έμφαση».

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που επικαλείται ο κ. Υφαντής, σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφονται κάθε χρόνο 340 εκατομμύρια περιπτώσεις τέτοιων νοσημάτων, ενώ περίπου 240.000 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, με την πλειοψηφία τους να προέρχονται από φτωχές περιοχές του πλανήτη, όπως η Υποσαχάρια Αφρική και η Λατινική Αμερική.

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι 16.000 περιπτώσεις ήταν φορείς του ιού HIV το 2016, από τις οποίες οι 4.000 εμφάνισαν Aids. Ωστόσο, θετικό είναι το γεγονός, όπως προσθέτει ο κ. Υφαντής, ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει σταδιακή μείωση στον επιπολασμό της HIV λοίμωξης, με το 2012 να καταγράφονται 9,1 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού και το 2017 4,1 σε 100.000 πληθυσμού.

Στα πολυιατρεία των Γιατρών του Κόσμου σε Αθήνα, Πειραιά, Πέραμα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Πάτρα και Καβάλα, καταλήγει ο ίδιος, οι ασθενείς προσέρχονται κυρίως με μολύνσεις γεννητικών οργάνων και κάποιες περιπτώσεις που συνδέονται με ηπατίτιδες, ιό ανθρώπινων θηλωμάτων και καρκίνο τραχήλου της μήτρας, ενώ λίγες είναι οι περιπτώσεις οροθετικών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ