Η απώλεια μαλλιών μπορεί να αποτελέσει μεγάλη πηγή άγχους για πολλούς άντρες, που είναι αντιμέτωποι με τη φαλάκρα. Τώρα, ένα ειδικό τατουάζ προσφέρει μία λύση.
Πρόκειται για μία τεχνική που ονομάζεται «scalp micropigmentation» (μικροχρωματισμός του δέρματος του κεφαλιού), κατά την οποία χρησιμοποιείται μία ειδική χρωστική ουσία και μία συσκευή μόνιμου μακιγιάζ με μία μικροβελόνα.
Οι επαγγελματίες που ασκούν αυτή την τεχνική, διαπερνούν με τη βελόνα το δέρμα στο κεφάλι του πελάτη και δημιουργούν μικροσκοπικούς θύλακες τριχών - ουσιαστικά δημιουργούν μικρές κουκίδες που παραπέμπουν σε πολύ κοντές τρίχες. Είναι μια μορφή τατουάζ που δίνει τη ψευδαίσθηση ενός κοντοκουρεμένου χτενίσματος.
Η συγκεκριμένη πρακτική ξεκίνησε από την Αγγλία και έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στις ΗΠΑ, επισημαίνει η Guardian. Μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπους που έχουν χάσει όλα τα μαλλιά τους αλλά και σε αυτούς που έχουν απλώς μια αραίωση.
Ο Matt Iulo που την εφαρμόζει στο Μανχάταν, τονίζει ότι σχεδόν το 80% των πελατών του είναι άντρες. «Κάθε φορά που έρχεται κάποιος εδώ και αποκαλύπτει την απώλεια μαλλιών που αντιμετωπίζει, είναι συνήθως μία από τις πρώτες φορές που μιλά πραγματικά για αυτή την κατάσταση», λέει ο Iulo.
Σύμφωνα με την «American Hair Loss Association», δύο στους τρεις άντρες αντιμετωπίζουν κάποιο βαθμό τριχόπτωσης έως την ηλικία των 35 ετών. Όταν φτάσουν στην ηλικία των 50, περίπου το το 85% των αντρών έχει σημαντικά πιο αραιά μαλλιά.
Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η ανδρογενετική αλωπεκία (φαλάκρα), η οποία ειδικά στους άντρες χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή απώλεια μαλλιών σε συγκεκριμένες περιοχές: μπροστά, στην κορυφή και στο πάνω μέρος του κεφαλιού.
![Scalp micropigmentation: Γιατί πολλοί φαλακροί άντρες αποφάσισαν να το δοκιμάσουν](/sites/default/files/styles/main/public/articles/2021-03-17/hair-loss-2.jpg?itok=PYs_iDf3)
Ο Iulo, που επίσης άρχισε να χάνει τα μαλλιά του σε νεαρή ηλικία και κατέφυγε στη λύση του «scalp micropigmentation», συμπάσχει με τους πελάτες τους καθώς γνωρίζει ότι συνήθως μαζί με τα μαλλιά εξαφανίζεται και η αυτοπεποίθηση.
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, που λειτουργεί η επιχείρησή του, έχει ακούσει πολλές ιστορίες. «Κάποιοι άντρες δεν έβγαιναν ραντεβού επειδή ντρέπονταν για την εμφάνισή τους ή απέφευγαν να διεκδικήσουν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, στις οποίες δεν μπορούσαν να φορέσουν καπέλο».
Θυμάται ακόμα έναν άντρα που δεν πήγαινε στην εκκλησία, παρότι ήταν θρησκευόμενος. «Δεν ήθελε ο κόσμος να κοιτάει το φαλακρό κεφάλι του», λέει.
Ένας από τους άντρες που επηρεάστηκε πολύ από την απώλεια μαλλιών, είναι ο 31χρονος σήμερα Eric D'Appolonia από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος είδε τα πρώτα σημάδια της φαλάκρας να εμφανίζονται μόλις ήταν 18 ετών. Μέχρι το 2015, που επέλεξε τελικά το «scalp micropigmentation», ακολουθούσε μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία για να κρύψει την αραίωση των μαλλιών του.
Χρησιμοποιούσε ένα προϊόν που ονομάζεται Caboki και αποτελείται από φυτικές ίνες, οι οποίες προσκολλώνται στις τρίχες για να δείχνουν πιο πυκνά τα μαλλιά, σπρέι μαλλιών, κόλλες και «πιστολάκι», προκειμένου να τοποθετήσει κάθε τρίχα στο τέλειο σημείο, ώστε να φαίνεται πως έχει πιο πυκνά μαλλιά από ό,τι στην πραγματικότητα. Η όλη διαδικασία διαρκούσε περίπου μία ώρα.
Επίσης, απέφευγε κάθε δραστηριότητα στην οποία πιθανόν θα ίδρωνε πολύ, φοβούμενος ότι το μαύρο μελάνι από το Caboki θα αρχίσει να στάζει στο πρόσωπό του. Καθώς εργάζεται ως καθηγητής φυσικής αγωγής, η πρόκληση ήταν ακόμη μεγαλύτερη.
«Συνέχεια έπρεπε να τρέχω στο μπάνιο για να βεβαιώνομαι πως αυτό το μαύρο πράγμα δεν είχε εξαπλωθεί στο μέτωπό μου», τονίζει.
Για όλα αυτά, δεν είχε μιλήσει ούτε στους φίλους του, ούτε στην οικογένειά του. Επειδή ήταν τόσο καλός στο να το κρύβει, όπως τονίζει, κανείς δεν ήξερε τι περνούσε.
«Αν δεν είχα κάνει το scalp micropigmentation, θα συνέχιζα να κάνω όλο αυτό. Ήταν φριχτό. Ήταν πραγματικά ένας τρόπος ζωής με πολλούς περιορισμούς σχετικά με το τι μπορούσα και τι δεν μπορούσα να κάνω», σημειώνει.
Ο D'Appolonia αναγνωρίζει ότι κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν πως όσα έκανε ήταν ματαιόδοξα και ρηχά, αλλά τονίζει πως δεν είναι αυτό το θέμα. Η επιλογή του scalp micropigmentation δεν έχει να κάνει με το τι σκέφτεται ο κόσμος, αλλά με τι κάνει τον ίδιο να αισθάνεται καλά, σημειώνει.
Με πληροφορίες από Guardian