Με τη VR version του παιχνιδιού μόλις διαθέσιμη και έχοντας κερδίσει τον τίτλο του Greek Game of The Year για το 2021 από το gameworld, το ελληνικό παιχνίδι «The Shore» αποτελεί ένα από τα λαμπρά παραδείγματα επιτυχίας του ελληνικού gaming.
Το παιχνίδι που κυκλοφόρησε την περασμένη χρονιά, ενθουσιάζοντας το gaming κοινό με τα γραφικά και τις φανταστικές μορφές από τη μυθολογία του H.P. Lovecraft, του τιτάνα της φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου, διαδραματίζεται σε ένα απομακρυσμένο, μυστηριώδες νησί. Εκεί, ο πρωταγωνιστής ψάχνει την εξαφανισμένη κόρη του.
Περιπέτεια εξερεύνησης και survival horror συνδυάζονται. Ενώ ξεκινάει ομαλά, πολύ σύντομα καταλήγεις να έρχεσαι αντιμέτωπος με ορδές από κοσμικές οντότητες. Την ίδια στιγμή Gameover και μάχες δεν θα μπορούσαν να λείψουν, καθώς το παιχνίδι αποτελείται από γρίφους.
Το παιχνίδι που κυκλοφόρησε την περασμένη χρονιά, ενθουσιάζοντας το gaming κοινό με τα γραφικά και τις φανταστικές μορφές από τη μυθολογία του H.P. Lovecraft, του τιτάνα της φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου, διαδραματίζεται σε ένα απομακρυσμένο, μυστηριώδες νησί. Εκεί, ο πρωταγωνιστής ψάχνει την εξαφανισμένη κόρη του.
Το παιχνίδι του Άρη Δραγώνη, ενός νεαρού σχεδιαστή ψηφιακής εικόνας και τρισδιάστατων χαρακτήρων από τη Λάρισα, είναι one-man project. Έπειτα από έντεκα μήνες συνεχούς ενασχόλησης, συνεργάστηκε με έναν προγραμματιστή, ο οποίος ασχολήθηκε με το τεχνικό κομμάτι, και ακολούθησαν τέσσερις ακόμη αφίξεις στην ομάδα.
«Ξεκίνησα να δουλεύω το Standard Version στα τέλη του 2018 και το VR version στα μέσα του '21. Εμπνεύστηκα από τη μυθολογία του H.P. Lovecraft αλλά και από ταινίες όπως το "Annihilation"», λέει ο Άρης. «Έχω δημιουργήσει δικό μου σενάριο πάνω σε αυτές τις διάφορες οντότητες, πήρα αρκετά βασικά στοιχεία από τα βιβλία. Όσο ανέπτυσσα το "Τhe Shore", έμεινα πιστός στις δημιουργίες του Lovecraft, αλλά με δικό μου storytelling».
«Όλα τα οπτικά (visuals) μέσα στο παιχνίδι είναι solo work, από τον σχεδιασμό των τεράτων μέχρι και την άμμο που πατάει ο χαρακτήρας. Για έντεκα συνεχόμενους μήνες δούλευα το πρότζεκτ μόνος μου. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, συνειδητοποίησα πως ο όγκος εργασίας και οι απαιτήσεις αυξάνονταν, γεγονός που συνέβαλε στην επέκταση της ομάδας.
Αρχικά, ξεκίνησα να δουλεύω με έναν προγραμματιστή, ο οποίος ασχολούνταν με τα τεχνικά μέρη, ώστε εγώ να μπορέσω να επικεντρωθώ στη δημιουργία γραφικών, τεράτων, περιβάλλοντος και με ό,τι έχει να κάνει με τα οπτικά στο "The Shore".
Θέλοντας να ξεπεράσω τις αρχικές βλέψεις μου για το παιχνίδι, δημιούργησα μια crowdfunding καμπάνια και με τη βοήθεια όλων των υποστηρικτών, τους οποίους ευχαριστώ, καταφέραμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα όλο το παιχνίδι. Δίχως τη δράση αυτή, δεν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε το συγκεκριμένο υλικό σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Για να είμαι ειλικρινής, το συναίσθημα του να υποστηρίζει κάποιος την ιδέα σου ώστε να γίνει πραγματικότητα δεν μπορεί να αποδοθεί πλήρως με λέξεις».
Για να ολοκληρώσει το παιχνίδι, ο Άρης δούλευε τουλάχιστον 8-12 ώρες τη μέρα. Μετά από χρόνια δουλειάς και συνεργασίας με indie studios του εξωτερικού είχε την εμπειρία και τις γνώσεις για να χτίσει κάτι δικό του. Έτσι, από το Standard Version στο VR, που κυκλοφόρησε την περασμένη βδομάδα, εντάσσοντας τον χρήστη σε μια ακόμα πιο έντονη εμπειρία gaming, δίνοντάς του τη δυνατότητα να το εξερευνήσει εις βάθος ως open world game, το «The Shore» έχει λάβει πολύ θετική ανταπόκριση από την gaming κοινότητα.
«Όταν έφτιαχνα το Standard Version του παιχνιδιού έκανα συνήθως posts στα social media και πολύς κόσμος μού ζητούσε να το φτιάξω και για VR, γιατί τους άρεσαν πάρα πολύ τα γραφικά του παιχνιδιού. Το VR version είναι open world και σου δίνει τη δυνατότητα, ως παίχτης, να πηγαίνεις όπου θέλεις εσύ και να ανακαλύπτεις τα μυστήρια του νησιού».
Ο Άρης θεωρεί ότι το οικονομικό ρίσκο που δημιουργεί η αφοσίωση στη γέννηση ενός παιχνιδιού εξαρτάται από τον δημιουργό, το αν είναι ανεξάρτητος ή όχι, καθώς και από το πόσο χρόνο διαθέτει. «Τα μεγάλα ταλέντα», αναφέρει, «συνήθως φεύγουν στο εξωτερικό, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα των video games».
Κατά πόσο εξελίσσεται σήμερα ο κόσμος του gaming, τελειοποιώντας την εμπειρία του παίχτη με τη χρήση ηθοποιών, μουσικής, τεχνικών προδιαγραφών και άλλων, καλλιτεχνικών κυρίως, χαρακτηριστικών; «Πλέον τα video games είναι πιο κερδοφόρα ακόμη και από τα σπορ και τις ταινίες. Αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει γιατί είναι το μέλλον», τονίζει ο Άρης.
Τι άλλο θα δούμε από τον ίδιο στο επόμενο διάστημα; «Προς το παρόν, έχω φτιάξει το "The Shore" και το "The Shore VR", όμως ετοιμάζω το "Eresys", το οποίο είναι ένα Lovecraftian Horror Co-Op, που προς το παρόν μπορούμε να βρούμε στο Kickstarter. Έπειτα, έχω και το ονομαζόμενο "Game- Νecrophosis", για το οποίο θα βγάλω περισσότερες πληροφορίες αργότερα».
«The Shore» - Official Release Trailer
Βρείτε το «The Shore» εδώ: Steam / Instagram / Twitter / Reddit