Τα αυτιστικά παιδιά έχουν πλεόνασμα εγκεφαλικών συνάψεων

Τα αυτιστικά παιδιά έχουν πλεόνασμα εγκεφαλικών συνάψεων Facebook Twitter
3

Μία νέα έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια (CUMC) για τα αυτιστικά παιδιά, υποστηρίζει πως έχουν πλεόνασμα εγκεφαλικών συνάψεων. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να οφείλεται στην επιβράδυνση του εγκεφαλικού μηχανισμού εξάλειψης των ανεπιθύμητων συνάψεων -μια διαδικασία που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το «κλάδεμα» των συνάψεων, εξηγούν οι επιστήμονες.

Οι εγκεφαλικές συνάψεις αποτελούν τα σημεία σύνδεσης των νευρώνων, επιτρέποντας την μεταξύ τους επικοινωνία. Κατά τους ερευνητές ο αυξημένος αριθμός συνάψεων θα μπορούσε να επηρεάσει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν για το πλαίσιο της μελέτης τους πάνω σε ποντίκια και είδαν πως ένα φάρμακο ικανό να αποκαθιστά τον μηχανισμό «κλαδέματος» του εγκεφάλου συνέβαλε στην βελτίωση ως προς τις αυτιστικές συμπεριφορές των πειραματόζωων.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καινοτόμο θεραπευτική στρατηγική απέναντι στον αυτισμό» εξηγεί ο δρ Τζέφρι Λίμπερμαν, επικεφαλής του τμήματος Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου και διευθυντής του Πολιτειακού Ινστιτούτου Ψυχιατρικής της Νέας Υόρκης.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM
Η εκδίκηση του γραφείου

Living / Η εκδίκηση του γραφείου

Πολλά διευθυντικά στελέχη αμφισβητούν έντονα πλέον την τηλεργασία και πιστεύουν ότι το να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στο γραφείο είναι καλό για την επιχείρηση – και το να βρίσκονται στο γραφείο όσο περισσότερες ώρες γίνεται, είναι ακόμη καλύτερο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
[Συνέχεια από το προηγούμενο σχόλιο· πάτησα καταχώριση κατά λάθος]Ανάμεσα στους χρηματοδότες των ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΜΠ φιγουράρουν επιχειρήσεις όπως η Volkswagen, η Revoil, η Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., η Τίταν Α.Ε., η Mecano I.D., η Epfloor, η Numflo, η LHOIST RECHERCHE ET DEVELOPPEMENT SA, η Τραινοσέ, ο ΟΛΠ, η AMEC ENVIRONMENT & INFRASTRUCTURE UK LTD, η ABB AB/SWEDEN, η ABB AG, το CNR της Ιταλίας κ.ο.κ.Ο φιλελεύθερος μας δηλώνει αφοριστικά:«Οι μελέτες και οι έρευνες των ελληνικών πανεπιστημίων είναι αστείες. Καμία και σχεδόν σε κανέναν τομέα, δεν δημοσιεύονται σε σοβαρά επιστημονικά περιοδικά». Από τη "ναυαρχίδα του φιλελευθερισμού", την Καθημερινή, και δια χειρός του ΟΝΝΕΔίτη (ή πάλαι ποτέ) Απόστολου Λακασά:«Ειδικότερα, με βάση τη νέα μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (με τίτλο «Ελληνικές Επιστημονικές Δημοσιεύσεις 1996-2010: Βιβλιομετρική Ανάλυση Ελληνικών Δημοσιεύσεων σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά-Scopus»), η οποία βασίζεται σε στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφική βάση δεδομένων Scopus, ο αριθμός των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων αυξανόταν συνεχώς από το 1996 ως το 2009, με ρυθμούς μεγαλύτερους από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ. Το 2010 η Ελλάδα συμμετείχε στο 2,4% των επιστημονικών δημοσιεύσεων της Ε.Ε. και στο 0,85% του ΟΟΣΑ, αυξάνοντας κατά πολύ τα μερίδια που είχε το 1996. Οσον αφορά τον αριθμό των αναφορών, που αποτελεί δείκτη της απήχησης των επιστημονικών δημοσιεύσεων, η Ελλάδα παρουσιάζει επίσης μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, κατά την πενταετία 2006-2010, οι ελληνικές δημοσιεύσεις έλαβαν κατά μέσο όρο 4,98 αναφορές ανά δημοσίευση, ξεπερνώντας τον μέσο όρο αναφορών στον ΟΟΣΑ (4,79), ενώ στην Ε.Ε. ο μέσος όρος των αναφορών ανά δημοσίευση ήταν 5,52. Τα πανεπιστήμια έχουν το 80% των ελληνικών αναφορών (το 20% μοιράζεται σε ερευνητικά κέντρα και ΤΕΙ) και το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 31% των αναφορών των ελληνικών πανεπιστημίων. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών πέτυχε αύξηση των αναφορών κατά 3,5 φορές ανάμεσα στο 2000 και το 2010.»Έχει δίκιο ο DelusionsEnd να μιλάει για αερολογίες και ακατάσχετη μπουρδολογία. Και συζητήσεις καφενειακού επιπέδου, θα προσέθετα εγώ. Συγκεκριμένα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό σου για το ΑΠΘ έχεις να παραθέσεις (για να μπορεί η οποιαδήποτε κουβέντα να διεξάγεται σε κάποια βάση και όχι στον αέρα, όπου ο καθένας δικαιούται να λέει ό,τι του κατέβει προκειμένου να αυτοεπιβεβαιώνονται οι ιδεοληπτικές του ονειρώξεις) ή απλώς πετάς αφοριστικές και ανώδυνες σααχλαμαρίτσες από εδώ και από εκεί;
Απλά ας μείνουμε στο εξής:εγώ πιστεύω σε έναν άλφα τρόπο,ο Mises σε έναν παντελώς διαφορετικό.Ο καθένας προπαγανδίζει τις θέσεις του.Και προφανώς,συνεχίζεται η κουβέντα,ακόμα και αν τα «επιχειρήματα» εξαντληθούν και πρέπει να βρεθούν μέθοδοι διεξόδου από το τέλμα μη ύπαρξης περαιτέρω επιχειρημάτων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.Ξεκινήσαμε από το «το ΑΠΘ δεν παράγει» και καταλήξαμε στο «χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να'ρθουν επενδύσεις».Ποιος τις δρομολογεί,με τι συμφέροντα και τι αντίκτυπο θα έχουν αυτές δεν το διατυπώνουμε.Δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολο να κάνεις τέτοιες αναλύσεις μέσω σχολίων,αλλά εκτιμώ και ως σκόπιμη αυτήν την αοριστολογία που πλανάται.Εξαρτάται πάντα βέβαια και την όρεξη του σχολιαστή για αντιπαράθεση(προσωπικά δεν έχω και πολλή,ένεκα άυπνος).Οπότε το αφήνω για την ώρα στο «αναδιαμόρφωση» γιατί αν μιλήσω για ανατροπή θα ξεκινήσουμε άλλη κουβέντα.Ο νοών νοείτω,δεν μπορώ να κάνω περαιτέρω διευκρινίσεις...
Επιχειρήματα επιπέδου Μπάμπη Παπαδημητρίου και νεοελληνικός ξερολισμός, von Mises. Ας σταθούμε λίγο στο ΕΜΠ. Σ' αυτό το λινκ (http://www.noc.ntua.gr/edeil/index.php?case=4), κατάφερα να εντοπίσω 200 εγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα, σε πολλά από τα οποία οι χρηματοδότες είναι «μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από στελέχη και υπαλλήλους εξαιρετικής κατάρτισης».