ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Τρόφιμα από μανιτάρια που τρώνε πλαστικό

Τρόφιμα από μανιτάρια που τρώνε πλαστικό Facebook Twitter
1

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, υπάρχουν τουλάχιστον 5 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού στους ωκεανούς. Ποια είναι όμως η λύση για αυτά τα βουνά αποβλήτων; Η Katharina Unger πιστεύει ότι πρέπει να τα... φάμε.

Η σχεδιάστρια από την Αυστρία συνεργάστηκε με την Julia Kaisinger και το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και μαζί ανέπτυξαν ένα σύστημα που καλλιεργεί βρώσιμους μύκητες οι οποίοι τρώνε πλαστικό.

 

Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν ερευνητές από το Πανεπιστήμιου του Yale ανακάλυψαν μία ποικιλία μανιταριού (Pestalotiopsis microspora) που είναι ικανή να διασπά την πολυουρεθάνη. Έκτοτε, πολλοί επιστήμονες άρχισαν να διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο διάφορα είδη μύκητα μπορούσαν να διασπάσουν το πλαστικό, χωρίς να διατηρείται η τοξικότητα του υλικού. Αυτό οδήγησε την Unger στην εξής σκέψη: μήπως μπορούμε να μετατρέψουμε ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα (απόβλητα) σε μια περιβαλλοντική λύση (τρόφιμα);

Τρόφιμα από μανιτάρια που τρώνε πλαστικό Facebook Twitter

Σύμφωνα με το Wired, η σχεδιάστρια έχει δημιουργήσει ένα μίνι εργαστήριο, όπου καλλιεργεί το μυκήλιο (ρίζες) δύο μυκητών (Schizophyllum commune και Pleurotus ostreatus), οι οποίοι τυχαίνει να έχουν μεγάλη όρεξη για πλαστικό. Προκειμένου να μετατραπεί το πλαστικό σε βρώσιμο προϊόν, τοποθετείται πρώτα σε έναν θάλαμο, όπου υπεριώδες φως αποστειρώνει το υλικό και ξεκινάει η διαδικασία αποδόμησής του.

Το πλαστικό τοποθετείται στη συνέχεια στη σφαίρα ανάπτυξης, σε μία κάψουλα σε σχήμα αυγού φτιαγμένη από άγαρ, ένα ζελατινώδες υλικό που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια βακτηρίων. Μετά προστίθεται το μυκήλιο (ο μύκητας) στην κάψουλα, το οποίο σιγά-σιγά καταναλώνει το πλαστικό και μετατρέπεται σε μανιτάρι. Χρειάζονται περίπου δυο μήνες ώστε να πραγματοποιηθεί η κατανάλωση αυτή, αλλά οι ερευνητές προσπαθούν να επιταχύνουν τη διαδικασία. Το άγαρ, μάλιστα, μπορεί να έχει διάφορες γεύσεις, και οι Unger και Kaisinger έχουν ήδη σκεφτεί κάποιες συνταγές, με γεύσεις όπως μάνγκο-καρότο και σοκολάτα με γέμιση γιαουρτιού.

Τρόφιμα από μανιτάρια που τρώνε πλαστικό Facebook Twitter

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι χρειάζεται ακόμα αρκετή έρευνα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι απόλυτα ασφαλή για κατανάλωση. Η Unger πάντως έχει δοκιμάσει τον μύκητα και δηλώνει πως έχει ουδέτερη γεύση.

1

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM
Η εκδίκηση του γραφείου

Living / Η εκδίκηση του γραφείου

Πολλά διευθυντικά στελέχη αμφισβητούν έντονα πλέον την τηλεργασία και πιστεύουν ότι το να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στο γραφείο είναι καλό για την επιχείρηση – και το να βρίσκονται στο γραφείο όσο περισσότερες ώρες γίνεται, είναι ακόμη καλύτερο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια