Τρόφιμα από μανιτάρια που τρώνε πλαστικό

Τρόφιμα από μανιτάρια που τρώνε πλαστικό Facebook Twitter
1

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, υπάρχουν τουλάχιστον 5 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού στους ωκεανούς. Ποια είναι όμως η λύση για αυτά τα βουνά αποβλήτων; Η Katharina Unger πιστεύει ότι πρέπει να τα... φάμε.

Η σχεδιάστρια από την Αυστρία συνεργάστηκε με την Julia Kaisinger και το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και μαζί ανέπτυξαν ένα σύστημα που καλλιεργεί βρώσιμους μύκητες οι οποίοι τρώνε πλαστικό.

 

Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν ερευνητές από το Πανεπιστήμιου του Yale ανακάλυψαν μία ποικιλία μανιταριού (Pestalotiopsis microspora) που είναι ικανή να διασπά την πολυουρεθάνη. Έκτοτε, πολλοί επιστήμονες άρχισαν να διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο διάφορα είδη μύκητα μπορούσαν να διασπάσουν το πλαστικό, χωρίς να διατηρείται η τοξικότητα του υλικού. Αυτό οδήγησε την Unger στην εξής σκέψη: μήπως μπορούμε να μετατρέψουμε ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα (απόβλητα) σε μια περιβαλλοντική λύση (τρόφιμα);

Τρόφιμα από μανιτάρια που τρώνε πλαστικό Facebook Twitter

Σύμφωνα με το Wired, η σχεδιάστρια έχει δημιουργήσει ένα μίνι εργαστήριο, όπου καλλιεργεί το μυκήλιο (ρίζες) δύο μυκητών (Schizophyllum commune και Pleurotus ostreatus), οι οποίοι τυχαίνει να έχουν μεγάλη όρεξη για πλαστικό. Προκειμένου να μετατραπεί το πλαστικό σε βρώσιμο προϊόν, τοποθετείται πρώτα σε έναν θάλαμο, όπου υπεριώδες φως αποστειρώνει το υλικό και ξεκινάει η διαδικασία αποδόμησής του.

Το πλαστικό τοποθετείται στη συνέχεια στη σφαίρα ανάπτυξης, σε μία κάψουλα σε σχήμα αυγού φτιαγμένη από άγαρ, ένα ζελατινώδες υλικό που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια βακτηρίων. Μετά προστίθεται το μυκήλιο (ο μύκητας) στην κάψουλα, το οποίο σιγά-σιγά καταναλώνει το πλαστικό και μετατρέπεται σε μανιτάρι. Χρειάζονται περίπου δυο μήνες ώστε να πραγματοποιηθεί η κατανάλωση αυτή, αλλά οι ερευνητές προσπαθούν να επιταχύνουν τη διαδικασία. Το άγαρ, μάλιστα, μπορεί να έχει διάφορες γεύσεις, και οι Unger και Kaisinger έχουν ήδη σκεφτεί κάποιες συνταγές, με γεύσεις όπως μάνγκο-καρότο και σοκολάτα με γέμιση γιαουρτιού.

Τρόφιμα από μανιτάρια που τρώνε πλαστικό Facebook Twitter

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι χρειάζεται ακόμα αρκετή έρευνα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι απόλυτα ασφαλή για κατανάλωση. Η Unger πάντως έχει δοκιμάσει τον μύκητα και δηλώνει πως έχει ουδέτερη γεύση.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια