Διευκρινίσεις επιχειρεί να δώσει το υπουργείο περιβάλλοντος για τον τρόπο με τον οποίο θα αδειοδοτούνται οι εταιρείες και θα επιτρέπεται η καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ).
Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτή τη στιγμή, βάσει κανονισμών της Ε.Ε. η αρμοδιότητα αυτή είναι αποκλειστικά της Κομισιόν, συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η άποψη των κρατών - μελών.
Υπάρχει όμως από την πλευρά της χώρας μας η κατάθεση πρότασης τροποποίησης της Κοινοτικής Οδηγίας ώστε να δίνεται στα μέλη της Ε.Ε. η δυνατότητα να απαγορεύσουν για πρώτη φορά μονομερώς την καλλιέργεια μεταλλαγμένων. Η πρόταση αυτή έχει υπερψηφιστεί, όπως σημειώνεται, από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και γίνονται προσπάθειες ώστε να γίνει αποδεκτή.
Το υπουργείο τονίζει ότι «για μια ακόμη φορά ξεκαθαρίζεται ότι η Ελλάδα είναι αντίθετη και δεν πρόκειται να επιτρέψει την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στο έδαφός της».
Με βάση τη συμβιβαστική πρόταση που προώθησε η Ελλάδα ως προεδρεύουσα για το τρέχον εξάμηνο, τα κράτη που διαφωνούν με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών στο έδαφός τους θα πρέπει να προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία με τη σειρά της θα ζητά από τις εταιρείες να τα αποκλείουν όταν καταθέτουν αιτήματα για νέες καλλιέργειες.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, με τη συμφωνία ανοίγει πλέον ο δρόμος για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών στην Ευρώπη, κάτι για το οποίο πίεζαν οι εταιρείες παραγωγής σπόρων εδώ και μια 15ετία. Μέχρι σήμερα, οι διαφωνίες των χωρών για τις καλλιέργειες αυτές καθιστούσαν τις διαδικασίες έγκρισης πολύ δύσκολες και μακροχρόνιες.
σχόλια