48 ώρες στα Γιάννενα

48 ώρες στα Ιωάννινα Facebook Twitter
Περπατήστε στον μώλο της λίμνη Παμβώτιδας.
0

Δυο μέρες στα Γιάννενα δεν φτάνουν, ας ξεκινήσουμε με αυτή την παραδοχή. Αν δεν έχετε ξαναβρεθεί στην πόλη, θα πάρετε μια αρχική γεύση και θα επιστρέψετε με την πρώτη ευκαιρία, καθώς η πρωτεύουσα της Ηπείρου είναι πανέμορφη, «πρώτη στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα», όπως καμάρωναν οι κάτοικοί της την εποχή του Αλή Πασά.

Πρώτη ημέρα

Φτάνοντας στα Γιάννενα, δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο ξεκίνημα από έναν καφέ στη λίμνη με θέα το επιβλητικό βουνό απέναντι, το Μιτσικέλι. Τα café στην πλατεία Μαβίλη είναι το σημείο συνάντησης όλων των φυλών της πόλης· ντόπιοι, φοιτητές και τουρίστες μαζεύουν ήλιο –ή και όχι– κάτω από τα μεγάλα πλατάνια που, παρότι λιγόστεψαν εξαιτίας ενός μύκητα που εξαπλώνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, εξακολουθούν να αποτελούν σήμα κατατεθέν της Παμβώτιδας. Αν η πολυκοσμία σάς ενοχλεί, περπατήστε στον μόλο προς την πλευρά του Κάστρου μέχρι να συναντήσετε το δημοτικό «καφενείον παρά τη λίμνην», την Κυρά-Φροσύνη, ένα τοπόσημο που έχει συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.

Τα Ιωάννινα δεν εξαντλούνται στην παλιά πόλη: το σύγχρονο κομμάτι τους είναι ζωντανό, ενδιαφέρον, με καλόγουστα μαγαζιά, ιστορικά δημόσια κτίρια αλλά και παλιά αρχοντικά που επιβιώνουν διάσπαρτα.

Το Κάστρο είναι το επόμενο σημείο ενδιαφέροντος, η παλιά οχυρωμένη πόλη που εξακολουθεί να κατοικείται – αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι κάτοικοι του Κάστρου μιλούσαν τη δική τους διάλεκτο, τα καστρινά. Δύο ακροπόλεις, δύο τζαμιά, μία συναγωγή, το παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων, είναι οι μάρτυρες μιας επί αιώνες πολυσυλλεκτικής κοινωνίας. Στη βορειοανατολική ακρόπολη το Ασλάν Πάσα Τζαμί φιλοξενεί το Δημοτικό Μουσείο των Ιωαννίνων.

48 ώρες στα Ιωάννινα Facebook Twitter
Η κύρια πύλη του Κάστρου. © Σπύρος Στάβερης/LIFO

Η νοτιοανατολική ακρόπολη, το Ιτς Καλέ, ουσιαστικά είναι ένα αυτόνομο φρούριο και υπήρξε η έδρα του Αλή Πασά. Από το σαράι δεν έχει απομείνει σχεδόν τίποτα, σώζεται όμως το επιβλητικό Φετιχιέ Τζαμί με τον τάφο του Αλή Πασά ακριβώς δίπλα, ενώ εκεί που υπήρχε το κυρίως παλάτι ανεγέρθη το 1958 βασιλικό περίπτερο που σήμερα είναι η έδρα του Βυζαντινού Μουσείου. Στο Ιτς Καλέ μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Μουσείο Αργυροτεχνίας που στεγάζεται στο ανακατασκευασμένο Θησαυροφυλάκιο(;) του Αλή Πασά. Η πολύτιμη κληρονομιά της πόλης, η αργυροτεχνία, αναδεικνύεται σε αυτό το σύγχρονο μουσείο και θα σας κάνει να δείτε με άλλο μάτι τα ασημικά που ξεχειλίζουν στις βιτρίνες της παλιάς πόλης.

48 ώρες στα Ιωάννινα Facebook Twitter
Από το σαράι δεν έχει απομείνει σχεδόν τίποτα, σώζεται όμως το επιβλητικό Φετιχιέ Τζαμί με τον τάφο του Αλή Πασά ακριβώς δίπλα. © Σπύρος Στάβερης

Σε γενικές γραμμές, η παλιά πόλη ξεκινά από το ύψος του δημαρχείου και της 8ης Μεραρχίας – δυο βυζαντινότροπα κτίρια που υψώνονται αντικριστά στην αρχή της οδού Αβέρωφ. Εδώ βρίσκεται και ένα μνημείο διαφορετικού τύπου αλλά και τόπος προσκυνήματος των εραστών της αυθεντικής μπουγάτσας, το Select, το παλαιότερο μπουγατσάδικο των Ιωαννίνων, που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο. Τα μεγάλα στρογγυλά χάλκινα ταψιά της βιτρίνας πηγαινοέρχονται γεμάτα μπουγάτσα-κρέμα και μπουγάτσα-τυρί που αξίζει να δοκιμάσει κανείς στα μικρά μαρμάρινα τραπεζάκια, μαζί με τα συνοδευτικά μπουγατσοκούλουρα  (μικρά, στρογγυλά, καλαμποκίσια ψωμάκια) που έχουν σώσει γενιές φοιτητών από την πείνα.

48 ώρες στα Ιωάννινα Facebook Twitter
Tο Select, το παλαιότερο μπουγατσάδικο των Ιωαννίνων, παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κατηφορίζοντας την οδό Αβέρωφ που λαμποκοπά από το ασήμι, θα συναντήσετε αριστερά σας την οδό Ανεξαρτησίας, τον παλιό εμπορικό δρόμο της πόλης με τις στοές, όπου μέχρι σήμερα ο προσεκτικός διαβάτης, ανάμεσα σε trendy μπαράκια και μεζεδοπωλεία, θα αναγνωρίσει σπαράγματα του παρελθόντος, καθώς και το ιστορικό Γυαλί Καφενέ που λειτουργεί σε τρία διαδοχικά κτίσματα στο ίδιο σημείο από την εποχή της οθωμανοκρατίας.

Στην Κουντουριώτου και τη Σούτσου θα εντοπίσετε τα ίχνη της άλλοτε ισχυρής εβραϊκής κοινότητας της πόλης, καθώς τα Γιάννενα υπήρξαν η μητρόπολη του ρωμανιώτικου εβραϊσμού. Αν πάλι κατευθυνθείτε δεξιά της Αβέρωφ, θα βρεθείτε σε μία ακόμα γραφική γειτονιά γεμάτη παλμό, café bar και εστιατόρια, ανάμεσά τους και η «Νέα Υόρκη», η οποία στεγάζεται εκεί όπου για δεκαετίες λειτουργούσε το θρυλικό καφενείο «Τα δύο ναυτάκια», που έδωσε το όνομά του σε ολόκληρη την περιοχή και έχει αποτυπωθεί σε ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

48 ώρες στα Ιωάννινα Facebook Twitter
Tο θρυλικό καφενείο «Τα δύο ναυτάκια»

Δεύτερη ημέρα

Το νησάκι των Ιωαννίνων μπορεί να μην έχει όνομα, έχει όμως χάρη. Ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, μαζί με τον Άγιο Αχίλλειο είναι το ένα από τα δύο ελληνικά κατοικημένα νησιά σε λίμνη. Για να φτάσετε θα πάρετε ένα από τα καραβάκια που ξεκινάνε από τον μόλο και σε λίγα λεπτά θα είστε στον προορισμό σας. Ακολουθώντας το… ρεύμα, θα βρεθείτε στο Μουσείο Αλή Πασά που στεγάζεται στον χώρο της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα, όπου ο «Λέων των Ιωαννίνων» δολοφονήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1822 από τα σουλτανικά στρατεύματα. Το χρυσοποίκιλτο καριοφίλι και το μακρύ τσιμπούκι του Αλή Πασά, η μεταξωτή φορεσιά της συζύγου του, της κυρα-Βασιλικής, αλλά και το ασημένιο ξιφίδιο του εθνικού ευεργέτη Απόστολου Αρσάκη είναι μερικά από τα κειμήλια που ανήκουν στις συλλογές του μουσείου. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει η ιστορία και η προσωπικότητα του Αλή Πασά που έχτισε δεκάδες χριστιανικές εκκλησίες, ανακήρυξε άγιο τον Κοσμά τον Αιτωλό, στήριξε οικονομικά τη Φιλική Εταιρεία, έκανε σημαντικά δημόσια έργα και κατέστησε τα Γιάννενα διεθνές εμπορικό, οικονομικό και πνευματικό κέντρο.

48 ώρες στα Ιωάννινα Facebook Twitter
Tο Μουσείο Αλή Πασά στεγάζεται στον χώρο της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα, εκεί όπου ο «Λέων των Ιωαννίνων» δολοφονήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1822 από τα σουλτανικά στρατεύματα. Φωτ.: via facebook/IoanninaBars.gr

Αφού, λοιπόν, ολοκληρώσετε την περιήγησή σας στο highlight του νησιού, αναζητήστε την πολύ λιγότερο γνωστή Μονή του Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών, το σημαντικότερο μεταβυζαντινό μοναστήρι των Ιωαννίνων με τις καταπληκτικές αγιογραφίες του σωζόμενου καθολικού του. Επτά αρχαίοι σοφοί (Απολλώνιος, Σόλων, Θουκυδίδης, Πλάτων, Πλούταρχος, Αριστοτέλης, Χίλων) φιγουράρουν στον νότιο εξωνάρθηκα, με μια επιγραφή να εξηγεί ότι μίλησαν με σοφία για την ύπαρξη του Χριστού, δηλαδή είναι κατά κάποιον τρόπο «πρόδρομοι» της διδασκαλίας του. Εντυπωσιακή –και μοναδική– είναι η ρεαλιστική απεικόνιση των βασανιστηρίων που υπέστησαν ορισμένοι άγιοι, η οποία αγγίζει τα όρια του σπλάτερ.

48 ώρες στα Ιωάννινα Facebook Twitter
Η στοά Λιάμπεη στα Γιάννενα. Φωτ.: via instagram/ioanninacity
48 ώρες στα Ιωάννινα Facebook Twitter
Δρόμος στην πόλη των Ιωαννίνων. Φωτ.: via instagram/ioanninabars/alinacristinaa

Το νησί φημίζεται και για κάτι ακόμα, που για μερικούς είναι τέχνη: τα τηγανητά βατραχοπόδαρα. Εδώ έρχονται όσοι τα θεωρούν εξαιρετικό μεζέ. Αυτόν τον μεζέ τον «σύστησαν» στους ντόπιους οι Ιταλοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Όποιοι έχουν δοκιμάσει ισχυρίζονται ότι γευστικά θυμίζουν μπουτάκια άγριων πουλιών, κάτι που αδυνατώ να επιβεβαιώσω, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες Γιαννιώτη φίλου να με πείσει να φάω έστω και μια μπουκιά. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι η φρεσκάδα τους, αλλά, πιστέψτε με, δεν χρειάζονται λεπτομέρειες.

Προσωπικά, έχοντας μόνο δύο μέρες στη διάθεσή μου, θα άφηνα το αυτοκίνητο κλειδωμένο μέχρι την ώρα της αναχώρησης, υπάρχουν όμως κι εκείνοι που στις εκδρομές έχουν τη δυνατότητα να διαστέλλουν τον χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση, λίγα χιλιόμετρα από τα Γιάννενα βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο, το σπήλαιο Περάματος, ένα τριώροφο παλάτι με 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, όταν οι κάτοικοι της περιοχής αναζητούσαν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς. Η διαδρομή διαρκεί 45 λεπτά και απαιτεί μια κάποια φυσική κατάσταση, καθώς περιλαμβάνει μπόλικα σκαλιά. 

48 ώρες στα Ιωάννινα Facebook Twitter
Το σπήλαιο Περάματος ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, όταν οι κάτοικοι της περιοχής αναζητούσαν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς. Φωτ.: spilaio-perama.gr/

Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων (Ελληνικής Ιστορίας) του Παύλου Βρέλλη στο Μπιζάνι είναι κι αυτό πόλος έλξης, θα πρότεινα ωστόσο να το αποφύγετε αν υπάρχουν μικρά παιδιά στην παρέα – εγώ ήμουν δεκατεσσάρων όταν πήγα και είχα φρικάρει εντελώς. Όσο για το Αρχαιολογικό Μουσείο, διά χειρός Άρη Κωνσταντινίδη, δίπλα στο πάρκο Λιθαρίτσια με την όμορφη θέα, αν τυχόν σας περισσέψει χρόνος, αξίζει να ρίξετε τουλάχιστον μια ματιά. 

Τα Ιωάννινα δεν εξαντλούνται στην παλιά πόλη: το σύγχρονο κομμάτι τους είναι ζωντανό, ενδιαφέρον, με καλόγουστα μαγαζιά, ιστορικά δημόσια κτίρια αλλά και παλιά αρχοντικά που επιβιώνουν διάσπαρτα. Οι αποστάσεις καλύπτονται με τα πόδια, επιλογή που είναι σοφότερη δεδομένης της έλλειψης επαρκών θέσεων πάρκινγκ, που μπορεί σε περιόδους αιχμής να οδηγήσει στην απελπισία τον επισκέπτη. Αναζητήστε τοπικά προϊόντα –οι Ηπειρώτες είναι καλοφαγάδες–, απολαύστε το περπάτημα στη λίμνη, χαθείτε στα στενά του Κάστρου και των πέριξ αυτού και φροντίστε να έχετε μαζί σας μια καλή ομπρέλα, μάλλον θα χρειαστεί.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ Η λαϊκή τέχνη των Ιωαννίνων μέσα από τις ιστορίες τεσσάρων τεχνητών του ασημιού

Ελλάδα / Η λαϊκή τέχνη των Ιωαννίνων μέσα από τις ιστορίες τεσσάρων τεχνιτών του ασημιού

Η αργυροτεχνία συνδέεται άρρηκτα με την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά των Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα, καθώς το ασήμι δουλεύεται στα Ιωάννινα από τους υστεροβυζαντινούς χρόνους.
ΝΙΚΗ ΚΟΥΤΟΥΛΟΥΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT
«Βγαίνεις ένα χειμωνιάτικο πρωινό από το σπίτι σου, ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή»;

Ταξίδια / «Στη Μαντίνεια οι μέρες γεμίζουν με πράγματα που έχουν πραγματική αξία και νόημα»

Όταν ένιωσε ότι ο χρόνος στην Αθήνα φεύγει χωρίς να τον αντιλαμβάνεται, η Μαριλένα Παναγοπούλου επέστρεψε στο χωριό της, αφοσιώθηκε στο κρασί και απολαμβάνει πια τη ζωή σε έναν τόπο όπου ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ