I LOVE Ορεινή Αρκαδία

I LOVE Ορεινή Αρκαδία Facebook Twitter
0

Η εύανδρος χώρα της Αρκαδίας, γενέτειρα πολλών πολιτικών, καλλιτεχνών και άλλων διακεκριμένων συμπολιτών μας, και ιδιαίτερα το ορεινό της τμήμα, τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερα μεγάλη άνθηση. Τα γραφικά χωριά και οι κωμοπόλεις (Βυτίνα, Δημητσάνα, Λαγκάδια, Στεμνίτσα) το τοπίο και η φυσική ομορφιά της αποτελούν πόλους έλξης για χιλιάδες τουρίστες που κάθε χρόνο σπεύδουν να θαυμάσουν την άγρια, φυσική ομορφιά και την πλούσια παράδοση της περιοχής. Κι αυτό γιατί η ορεινή Αρκαδία βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα!

The Good Lifo

H ιδανικότερη εκκίνηση προς την ορεινή Αρκαδία γίνεται από την Τρίπολη με προορισμό τη γραφική Στεμνίτσα. Διαδρομές μέσα στις ελατόσκεπες ορεινές περιοχές του όρους Μαινάλου, που για όσους δεν τις έχουν ξαναεπισκεφθεί αποτελούν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, ενώ για όσους το έχουν κάνει αποτελούν μια υπέροχη μνήμη κι ένα κίνητρο για να ξαναπάνε.

Εδώ δένει η ιστορία του χωριού του Κολοκοτρώνη, του Λιμποβισίου, με τη μεγάλη πολιτιστική άνθηση της περιοχής στα τέλη του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Φανταστείτε ότι υπάρχει ακόμα η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα καθώς και ένα εκτενέστατο όσο και ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο που ταξιδεύει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο, μεταφέροντας λίγη από την παλιά αίγλη της περιοχής και θυμίζοντάς του μια ζωή χωρίς τις σημερινές ανέσεις. Για να επανέλθετε στο... σήμερα, θα σας βοηθήσουν τα υπέροχα παραδοσιακά γλυκά της περιοχής που πουλούν εν αφθονία μικρά μαγαζάκια σε όλα τα χωριά της περιοχής. Μαγαζάκια που μοιάζουν να έχουν βγει από παραμύθι. Το ίδιο παραμυθένια είναι και η διαδρομή που οδηγεί από την αμφιθεατρικά κτισμένη και γραφική Δημητσάνα μέχρι το Ναό του Φιλοσόφου, ένα σημαντικό μοναστήρι-σταθμό για την Ορθοδοξία. Φθάνοντας ως εκεί έχει πάρει κανείς μια πρώτη γεύση της ομορφιάς του τοπίου, ιδίως οδηγώντας παράλληλα με τον ποταμό Λούσιο, που αποτελεί μιας πρώτης τάξεως «πίστα» για τους λάτρεις του rafting. Κατεβαίνοντας τις σκάλες που βρίσκονται στον αυλόγυρο του ναού είναι σαν να κάνεις μια βουτιά στα σωθικά της γης, όπου βλάστηση και ποτάμι δημιουργούν ένα μεθυστικό χαρμάνι οσμών και αισθήσεων. Από εκεί ξεκινά μια διαδρομή για γερούς οδοιπόρους που φτάνει σε μια κατάφυτη κοιλάδα σπάνιας ομορφιάς.

Γεύση / Νύχτα

Επιστρέφοντας και πάλι στη διαδρομή για Δημητσάνα, επιλέξτε να φάτε οπουδήποτε γράφει «Ταβέρνα» ή «Εστιατόριο». Δεν πρόκειται να απογοητευθείτε, αφού οι ποιότητες εδώ παίζουν με πολύ διαφορετικούς όρους από αυτούς που έχουμε συνηθίσει στην πόλη. Μια καλή ιδέα για φαγητό είναι η Καλή Θέα στη Δημητσάνα. Επιλέξτε να μείνετε στη Στεμνίτσα και στη Δημητσάνα, αφού είναι λιγότερο τουριστικές από τη Βυτίνα, άρα και λιγότερο θορυβώδεις! Εάν πάλι θέλετε να είστε κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο της Οστρακίνας με τις πέντε πίστες και τους τρεις αναβατήρες, τότε η Βυτίνα είναι το ιδανικό μέρος. Το Vityna House Forest Resort και το Αρχονταρίκι δεν θα σας απογοητεύσουν.

The Week

Λαογραφία, λαϊκή τέχνη, εκκλησίες, μοναστήρια. Αυτά είναι τα βασικά. Θυμηθείτε το Λαογραφικό Μουσείο της Στεμνίτσας! Θαυμάστε την ντόπια αρχιτεκτονική και κάντε βόλτες στα σοκάκια της Δημητσάνας. Είναι σίγουρο πως θα θελήσετε να ξαναπάτε και μάλιστα... πολύ σύντομα!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT
«Βγαίνεις ένα χειμωνιάτικο πρωινό από το σπίτι σου, ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή»;

Ταξίδια / «Στη Μαντίνεια οι μέρες γεμίζουν με πράγματα που έχουν πραγματική αξία και νόημα»

Όταν ένιωσε ότι ο χρόνος στην Αθήνα φεύγει χωρίς να τον αντιλαμβάνεται, η Μαριλένα Παναγοπούλου επέστρεψε στο χωριό της, αφοσιώθηκε στο κρασί και απολαμβάνει πια τη ζωή σε έναν τόπο όπου ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ