Το εντυπωσιακό γκράφιτι του Dreyk the Pirate για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Το εντυπωσιακό γκράφιτι του Dreyk the Pirate για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας Facebook Twitter
Φωτο: Κώστας Καλλιπολίτης / Phi Factor Studio
0

Αρχικά, οφείλω να παραδεχτώ ότι έχω ιδιαίτερη αδυναμία στον Dreyk the Pirate για δύο λόγους: α) γιατί είναι φίλος μου και έχουμε περάσει πολλά χρόνια σε διπλανά γραφεία και β) γιατί θεωρώ πως είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους street artists σε αυτή την πόλη. 

Έτσι, όταν έμαθα για το φιλόδοξο πρότζεκτ του στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), περίμενα πώς και πώς να το ολοκληρώσει για να μπορέσει να μου πει δυο λόγια.

Όπως μου εξήγησε, αρχικά εποικοινώνησαν μαζί του ο κ. Κώστας Σταμούλης, επιστημονικός διευθυντής του ΕΚΕΑ, και ο Νίκος Πεκιαρίδης, με αφορμή το γεγονός ότι η χώρα μας έχει αναλάβει τη διοργάνωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018, που έχει καθιερωθεί να γίνεται στις 14 Ιουνίου.

«Συνολικά, μου πήρε 12 μέρες να το ολοκληρώσω, επειδή το δούλεψα αποκλειστικά μόνος μου. Συνήθως, τέτοιου μεγέθους τοιχογραφίες, για πρακτικούς λόγους, χρειάζονται και δεύτερο άτομο»

«Η τοιχογραφία αποτελείται από δύο επιφάνειες 6 μέτρα μήκος επί 10 μέτρα ύψος και μία επιφάνεια 3 επί 10. Το ζητούμενο ήταν να συμβολίζει και να περιλαμβάνει το μότο "Be there for someone else / Να είσαι εκεί για κάποιον άλλο" και το διεθνές φετινό μότο της καμπάνιας "Give blood. Share life / Δώσε αίμα. Μοιράσου τη ζωή" λέει ο Dreyk και μου εξηγεί το concept πίσω από το εντυπωσιακό σχέδιο.

«Αυτό που μου ήρθε αμέσως ήταν δύο φιγούρες, ενός αιμοδότη στη μια πλευρά και ενός αιμολήπτη στην άλλη, οι οποίοι ενώνονται με ένα σωληνάκι που σχηματίζει καρδιά και απεικονίζεται στο μεσαίο τμήμα της τοιχογραφίας. Κάτι απλό, άμεσο και κατανοητό από όλους».

Στη συνέχεια, έφτιαξε ένα προσχέδιο και προχώρησε στην υλοποίηση, αν και στην πράξη δεν αποδείχτηκε τόσο εύκολο. 

«Συνολικά, μου πήρε 12 μέρες να το ολοκληρώσω, επειδή το δούλεψα αποκλειστικά μόνος μου. Συνήθως, τέτοιου μεγέθους τοιχογραφίες χρειάζονται, για πρακτικούς λόγους, και δεύτερο άτομο» λέει.

Το εντυπωσιακό γκράφιτι του Dreyk the Pirate για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας Facebook Twitter
Φωτό: Νίκος Πεκιαρίδης

Τι ήταν αυτό, όμως, που τον δυσκόλεψε περισσότερο; «Μάλλον οι καιρικές συνθήκες. Μία είχε απίστευτη ζέστη και μία φυσούσε, είχε συννεφιά και έκανε κρύο, με αποτέλεσμα να είμαι με μια ζακέτα που έβγαζα και ξανάβαζα συνεχώς. Η αποτύπωση του σχεδίου ήταν, επίσης, κάτι δύσκολο, γιατί η επιφάνεια ήταν μεγάλη και το έκανα με το μάτι, οπότε ανεβοκατέβαινα συχνά στη σκαλωσιά».

«Tα μότο γράφτηκαν στην αγγλική γλώσσα, ώστε να είναι αναγνωρίσιμα σε οποιαδήποτε χώρα και να λάβουν, έτσι, μεγαλύτερη προβολή. Επίσης, η χρωματική παλέτα που διάλεξα ήταν παρόμοια με τα χρώματα του κτιρίου, ώστε το γκραφίτι να μη μοιάζει ξένο με το περιβάλλον» επισημαίνει ο Dreyk και όταν τον ρωτάω αν έμεινε ικανοποιημένος από την τελική εικόνα, του ξεφεύγει ένα χαμόγελο. 

«Ναι, ρε, πολύ. Νομίζω ότι είναι σπάνιο να ζητάει ένας ελληνικός οργανισμός, όπως το ΕΚΕΑ, από έναν street artist να φτιάξει ένα γκραφίτι για το κτίριό του. Νιώθω περήφανος γι' αυτό». 

Το εντυπωσιακό γκράφιτι του Dreyk the Pirate για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας Facebook Twitter
Φωτό: Νίκος Πεκιαρίδης
Το εντυπωσιακό γκράφιτι του Dreyk the Pirate για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας Facebook Twitter
Φωτό: Νίκος Πεκιαρίδης
Το εντυπωσιακό γκράφιτι του Dreyk the Pirate για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας Facebook Twitter
Φωτο: Κώστας Καλλιπολίτης / Phi Factor Studio
Το εντυπωσιακό γκράφιτι του Dreyk the Pirate για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας Facebook Twitter
Φωτο: Κώστας Καλλιπολίτης / Phi Factor Studio
Urban Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Newsroom / Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Τρώγλες προς ενοικίαση, παλάτια στο Airbnb. Ποιοι είναι οι λόγοι που το κόστος στέγασης στην Αθήνα έχει ξεφύγει; Γιατί η Αθήνα είναι πλέον μια υπερβολικά ακριβή πόλη για να ζήσεις; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την Ντίνα Καράτζιου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο τις αιτίες και τις λύσεις της στεγαστικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ