Το International Street Art Festival Patras | ArtWalk είναι το μεγαλύτερο Φεστιβάλ στην Ελλάδα που δημιουργεί τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας (murals) στον αστικό ιστό της πόλης.
Αυτό που κάνει το ArtWalk ένα μοναδικό φεστιβάλ είναι ότι στηρίζεται κυρίως στην κοινωνία των πολιτών.
Η Art in Progress (ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διοργανώνει το Φεστιβάλ ενθαρρύνει το όραμά της στην εθελοντική εργασία των μελών της, τον συντονισμό μίας ολόκληρης πόλης μέσα από συνέργειες δεκάδων πολιτών, φορέων και ιδιωτών που πιστεύουν πως η πόλη αλλάζει όταν υπάρχουν δημιουργικές συνεργασίες και υψηλοί στόχοι.
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι απίστευτα θετική. Είμαστε αναμφισβήτητα η πιο αγαπημένη διοργάνωση της πόλης. Χιλιάδες κόσμου πέρασαν από τα έργα που έγιναν φέτος και φανταστείτε πως ήδη έχουμε διασφαλίσει τουλάχιστον 40 πολύ μεγάλες επιφάνειες πολυκατοικιών για τα επόμενα χρόνια. Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ένα «δυνατό όπλο» στον μελλοντικό πολιτισμικό τουρισμό της πόλης
O Κλεομένης Κωστόπουλος, υπεύθυνος του προγράμματος, εξηγεί στη LiFO.gr: «Η εκκίνηση της Art in Progress είχε ως σκοπό την εικαστική ανάπτυξη της Πάτρας και ξεκίνησε το 2012, με μια σειρά εικαστικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων - το οποίο αποτέλεσε ορόσημο για την πόλη μας. Οι εικαστικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο ήταν πάντα στις ανησυχίες μας και σαν απότοκος αυτής της σκέψης, δημιουργήθηκε το ArtWalk».
Με το Φεστιβάλ στοχεύουν να δημιουργήσουν μία πρωτοπόρα διοργάνωση για τα ελληνικά δεδομένα.
«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι απίστευτα θετική. Είμαστε αναμφισβήτητα η πιο αγαπημένη διοργάνωση της πόλης. Χιλιάδες κόσμου πέρασαν από τα έργα που έγιναν φέτος και φανταστείτε πως ήδη έχουμε διασφαλίσει τουλάχιστον 40 πολύ μεγάλες επιφάνειες πολυκατοικιών για τα επόμενα χρόνια. Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ένα «δυνατό όπλο» στον μελλοντικό πολιτισμικό τουρισμό της πόλης».
Το ενδιαφέρον είναι πως οι διοργανωτές απηύθυναν open call καλώντας σημαντικούς καλλιτέχνες τόσο από την Ελλάδα όσο και από ολόκληρο τον κόσμο, με σκοπό την σύγχρονη εικαστική δημιουργία με ετερότητα, διάλογο και διαφορετικότητα.
Το ArtWalk διήρκησε περίπου 2 μήνες και απέδειξε πως μπορεί να δώσει χαρακτήρα στην πόλη, ενσωματώνοντας στην καθημερινότητα των πολιτών την τέχνη, το χρώμα, την φαντασία και την έμπνευση κάνοντας σημεία αναφοράς της πόλης πρώην γκρίζους τοίχους.
Οι πολίτες της Πάτρας δέχτηκαν από την αρχή με θέρμη το όλο εγχείρημα. «Έχει αλλάξει η διάθεση του κόσμου απέναντι στην ίδια του την πόλη. Λαμβάνουμε δεκάδες ένθερμα μηνύματα καθημερινά από συμπολίτες όλων των ηλικιών όπου μετατρέπονται σε πηγή έμπνευσης για εμάς» λέει ο Κλεομένης.
Αξιοσημείωτο ότι οι πατρινοί εξοικειώθηκαν εύκολα και άμεσα με τις τοιχογραφίες στην πόλη τους, δείχνοντας πως υπάρχει ακόμη ένα καθαρό ένστικτο ως προς τον σύγχρονο πολιτισμό που τα τελευταία χρόνια στερούνται. Συγκεκριμένα ένας από τους πολίτες είχε αναφέρει: «Ο κάθε τοίχος από αυτούς κάτι έχει να μας πει, κάτι ψιθυρίζει στο μυαλό μας όταν περνάμε από εκεί και πολλές φορές μας αναγκάζει να αλλάζουμε στάση, να σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά, μόνο και μόνο για να τον ακούσουμε, να τον κοιτάξουμε, να τον θαυμάσουμε».
Η εμβέλεια του ArtWalk έχει ξεπεράσει τα όρια της πόλης, με πολλούς άλλους Δήμους ή ιδωτικούς φορείς να θέλουν να φιλοξενήσουν το εν λόγω πρόγραμμα.
«Το αστείο είναι, πως ο Παμμικρασιατικός σύλλογος της που έγκειται στον ίδιο κομματικό μηχανισμό του νυν Δήμου Πατρέων και απαρτίζει το ΔΣ του πολιτιστικού οργανισμού, ενώ συναποφάσισε να αποκλειστεί το Φεστιβάλ από τον Δήμο Πατρέων, επικοινώνησαν μαζί μας ώστε στο μέλλον να δημιουργηθεί τοιχογραφία στο κτήριο τους. Εννοείτε δεχτήκαμε» υποστηρίζει ο Κλεομένης για τα εμπόδια που συνάντησαν από δημόσιους οργανισμούς.
Το όραμά τους είναι να αναδείξουν πως ο σύγχρονος πολιτισμός μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης και εκκίνηση αλλαγής μιας ολόκληρης κοινωνίας, να εργαστούν εποικοδομητικά με τους πολίτες της Πάτρας και της υπόλοιπης χώρας ώστε να κινητοποιήσουν τους νέους σε δημιουργικά project, να καταλάβουν πως μία οργανωμένη κοινωνία που συνδιαλέγεται και συνεργάζεται δίνει λύσεις στην κρίση.
«Να καταλάβουμε πως οι πολιτικοί, δυστυχώς στην Ελλάδα, ακολουθούν και δεν πρωτοπορούν» προσθέτει ο διοργανωτής. «Να δημιουργήσουμε μία Πάτρα πρότυπο για την υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό ώστε να μπορέσουμε να αγαπήσουμε ξανά τον δημόσιο χώρο και να περπατούμε «με το κεφάλι ψηλά».
σχόλια