Μια τεράστια τοιχογραφία δίνει χρώμα στο δημοτικό σχολείο της πυρόπληκτης Αγίας Μαρίνας

Μια τεράστια τοιχογραφία δίνει χρώμα στο δημοτικό σχολείο της πυρόπληκτης Αγίας Μαρίνας Facebook Twitter
Οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου προέρχονται από πυρόπληκτες οικογένειες. Η ομάδα, μάλιστα, άφησε ένα κομμάτι του τοίχου για να σχεδιάσουν ό,τι εκείνοι θέλουν.
0

Οκτώ μήνες περίπου μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, που στοίχισαν τη ζωή σε 100 ανθρώπους, η ομάδα της UrbanAct δίνει χρώμα και φως στο κτίριο του δημοτικού της σχολείου της Αγίας Μαρίνας, μιας από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, δημιουργώντας μια τεράστια τοιχογραφία στη μια πλευρά του. 

Το έργο, η δημιουργία του οποίου, από τον προγραμματισμό μέχρι την υλοποίησή του, διήρκεσε ενάμιση μήνα, πραγματεύεται την άνοιξη, με τα χελιδόνια και τα ανθισμένα κλαδιά των δέντρων να δεσπόζουν.

Το έργο, όπως αναφέρει στη LiFO ο Κυριάκος Ιωσηφίδης, κινείται γύρω από το τρίπτυχο «φύση, αναγέννηση, ελπίδα», έναν συμβολισμό για την επόμενη μέρα στην πυρόπληκτη γη.

Όλες οι σκέψεις μου την ώρα της υλοποίησης ήταν επικεντρωμένες στην αλλαγή του σκηνικού. Όσο πιο μεγάλη είναι η παρέμβαση, τόσο πιο μεγάλη και η ευθύνη.

 «Οι δραματικές στιγμές των συμπολιτών μας μάς σημάδεψαν και είχαμε σκεφτεί από την πρώτη στιγμή να κάνουμε κάτι. Να συμβάλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε» εξηγεί. Έτσι, όταν πια η κατάσταση είχε ηρεμήσει, η ομάδα σχεδίασε ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων στα σχολεία των περιοχών που επλήγησαν.

Μια τεράστια τοιχογραφία δίνει χρώμα στο δημοτικό σχολείο της πυρόπληκτης Αγίας Μαρίνας Facebook Twitter

Οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου προέρχονται από πυρόπληκτες οικογένειες. Η ομάδα, μάλιστα, άφησε ένα κομμάτι του τοίχου για να σχεδιάσουν ό,τι εκείνοι θέλουν.

Ο κ. Ιωσηφίδης θυμάται τη στιγμή που έφτασε στην περιοχή. «Βλέπεις ένα πολεμικό τοπίο και σου έρχονται εικόνες από εκείνες τις μέρες στο μυαλό. Με όποιον ντόπιο μίλησα, που έζησε την πυρκαγιά, μου περιέγραφε το σκηνικό που επικρατούσε».

Όπως σημειώνει, για όλα του έργα νιώθει μια ευθύνη, ωστόσο, σ' αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι διαφορετικά.

«Δημιουργώντας κάτι τόσο μεγάλο, εκ των προτέρων γνωρίζεις τη δύναμη και την επίδραση που έχει στο τοπίο, στους ανθρώπους και πόσο μάλλον στα παιδιά του σχολείου. Όλες οι σκέψεις μου την ώρα της υλοποίησης ήταν επικεντρωμένες στην αλλαγή του σκηνικού.

»Όσο πιο μεγάλη είναι η παρέμβαση, τόσο πιο μεγάλη και η ευθύνη. Αυτό το αίσθημα γιγαντώθηκε όταν κλήθηκα να κάνω την τοιχογραφία σε αυτή την περιοχή».

Στα πλαίσια του προγράμματος «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια», η UrbanAct πρόκειται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο Νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας και στο ΕΠΑΛ Ραφήνας, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες δύο δράσεις.

Μια τεράστια τοιχογραφία δίνει χρώμα στο δημοτικό σχολείο της πυρόπληκτης Αγίας Μαρίνας Facebook Twitter
Μια τεράστια τοιχογραφία δίνει χρώμα στο δημοτικό σχολείο της πυρόπληκτης Αγίας Μαρίνας Facebook Twitter

Info

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της UrbanAct μπορείτε να επισκεφτείτε το www.urbanact.gr

Urban Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ