iSphere: Μια μάσκα προσώπου, για τα αρρωστάκια του ντιζάιν

iSphere: Μια μάσκα προσώπου, για τα αρρωστάκια του ντιζάιν Facebook Twitter
Φωτο: Marco Barotti
0

H καλλιτεχνική κολεκτίβα Plastique Fantastique, που έχει ως έδρα της το Βερολίνο, δημιούργησε μια ρετρο-φουτουριστική μάσκα προσώπου, η οποία μοιάζει αρκετά με γυάλα για ψάρια, με σκοπό την προστασία από τον κορωνοϊό.


Το όνομα της μάσκας, που το σχήμα της θυμίζει κράνος, είναι iSphere και αποτελείται ουσιαστικά από δύο κυκλικά, διαφανή ημισφαίρια, τα οποία έχουν ένα κενό για να μπορεί ο εκάστοτε χρήστης να βάζει το κεφάλι του.

Στόχος τους ήταν να δώσουν λίγο χιούμορ σε ένα κατά τ'άλλα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί την ανθρωπότητα τους τελευταίους μήνες.

iSphere: Μια μάσκα προσώπου, για τα αρρωστάκια του ντιζάιν Facebook Twitter
Φωτο: Marco Barotti


Οι ιδρυτές της Plastique Fantastique, Marco Canevacci και Yena Young, πήραν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία αυτής της πρωτότυπης μάσκας ύστερα από τα νέα μέτρα που τηρούνται στο Βερολίνο. Συγκεκριμένα, στις 27 Απριλίου οι πολίτες του Βερολίνου, που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, υποχρεούνται να έχουν καλυμμένο το πρόσωπο και τη μύτη τους προς αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στόχος τους ήταν να δώσουν λίγο χιούμορ σε ένα κατά τ'άλλα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί την ανθρωπότητα τους τελευταίους μήνες. Έμπνευση για τους ίδιους αποτέλεσαν τα κόμικς επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του '50 αλλά και γραφικά από «ουτοπικά κινήματα» του '60.

iSphere: Μια μάσκα προσώπου, για τα αρρωστάκια του ντιζάιν Facebook Twitter
Φωτο: Marco Barotti


«Ο ιός είναι απόλυτα δημοκρατικός: δεν καταλαβαίνει από σύνορα και δεν κάνει διακρίσεις ως προς το φύλο, την κοινωνική, οικονομική ή πολιτιστική κατάσταση του καθενός», αναφέρουν οι άνθρωποι της Plastique Fantastique. «Αλλάζει τις σχέσεις μας και επηρεάζει την αντίληψή μας για την πραγματικότητα», συνεχίζουν. «Στην εποχή του lockdown, όλοι αναρωτιόμαστε για τη μετάλλαξη της κοινωνικής μας ζωής και τις επιπτώσεις που προκύπτουν από τη στέρηση της σωματικής επαφής».


Το πρότζεκτ iShield είναι ένα σχέδιο ανοιχτού κώδικα, που ο οποιοσδήποτε μπορεί να κατεβάσει, να παράξει, να αναπτύξει ή και να βελτιώσει. Για την παραπάνω μάσκα-κράνος, οι Canevacci και Young ένωσαν δύο κυκλικά, διαφανή ημισφαίρια από PVC και στη συνέχεια έκαναν τρύπες για να μπορούν να χωρέσουν τα κεφάλια τους.

iSphere: Μια μάσκα προσώπου, για τα αρρωστάκια του ντιζάιν Facebook Twitter
Φωτο: Marco Barotti


Σύμφωνα με τους δημιουργούς, η όλη διαδικασία διήρκεσε περίπου 30 λεπτά, ενώ το κόστος των υλικών δεν ξεπέρασε τα 24 ευρώ. Μάλιστα, οι ίδιοι σκέφτονται να εξελίξουν ακόμη περισσότερο το iShield, προσθέτοντας διάφορα gadgets, όπως σκίαστρο, ενσωματωμένο μικρόφωνο, ηχείο ή ακόμη και αναπνευστήρα.

Με πληροφορίες από Dezeen

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου

Design / Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου

Συνδυάζοντας τον τρόπο που διακοσμούσαν τα αρχαία ελληνικά αγγεία με τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις κινεζικές πορσελάνες και φέρνοντάς τα όλα αυτά στο σήμερα, η βραβευμένη Κύπρια εικονογράφος δημιουργεί κεραμικά έργα που δεν μοιάζουν με άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Dexamenes: Ο Νίκος Καραφλός μετέτρεψε ένα οινοποιείο του Μεσοπολέμου σε πολυτελές θέρετρο

Design / Dexamenes: Ο Νίκος Καραφλός μετέτρεψε ένα οινοποιείο του Μεσοπολέμου σε πολυτελές θέρετρο

Ο δημιουργός και ιδιοκτήτης του Dexamenes Seaside Hotel αξιοποίησε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο κρασιών, εστιάζοντας στην εμπειρία της φιλοξενίας μέσα από την τέχνη, το κρασί, τη φύση και τον τοπικό πολιτισμό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βικτοριανά μανίκια και μικροσκοπικά εσώρουχα: Τα κοστούμια της Holly Waddington για το «Poor Things»

Συνέντευξη / Βικτοριανά μανίκια και μικροσκοπικά εσώρουχα: Τα κοστούμια της Holly Waddington για το «Poor Things»

Η Βρετανή ενδυματολόγος που βραβεύθηκε με Όσκαρ για την εκπληκτική δουλειά της στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου περιγράφει στη LiFO πώς έπλασε τον ενδυματολογικό κώδικα της Μπέλα Μπάξτερ με αφορμή την έκθεση των κοστουμιών της ταινίας στο Μουσείο Μπενάκη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ